Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   68 / 119
(#) SzZoli hozzászólása Márc 20, 2014 /

Sziasztok,

Találkoztam egy érdekes jelenséggel és egyenlőre nem tudom a megoldást.
Adott egy Hiper M 530-as táp aminek a SB része elindul ha nincs rajta terhelés. Abban az esetben ha már 0,5 vagy 1A-re terhelem nem indul el és a primer körbe tett izzó folyamatosan világít. Ha terhelés nélkül elindul a SB de a PS-ON földelésekor nem történik semmi de ha miután elindult a SB mérhető az 5V majd leterhelem (a SB rész terhelem 1A-rel) akkor már gond nélkül indul PS-ON földelésre.
Hol lehet a hiba? SB primer körében? vagy esetleg a visszacsatolás?
(#) luluzulu válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Nem totál halott. Ha nem lenne Stand-by sem akkor biztos nem fogtam volna neki...
Kicseréltem benne jelenleg 2 diódát, 1 elkót, meg a tranzisztorokat.
Nagyon nagy nyekergéssel indul, majd le áll ismét csak akkor indul ha lemerülnek a pufferek.
De most már nincs ötletem...
(#) zosza18 válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Szia!
Szerintem, ha akkor beindul mikor a puffer kimerül, az akkor még zárlatos valami. Jól kimérted a környéket? Nem okoskodni akarok, ez csak az én meglátásom.
(#) didyman válasza SzZoli hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Segédtáp puffere lehet halott. A folyamatosan világító izzó az aktív PFC miatt lehet.
(#) didyman válasza luluzulu hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Nem tudom. Nem lehet ezt már utólag tudni. A D4515 szerintem szintén tranzisztor lesz, amit írtam előzőleg, jó lehet helyette.
(#) SzZoli válasza didyman hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

A segédtáp pufferét (1000µF-os elkot) már cseréltem én is arra gondoltam de nem hozott megoldást. Az izzó meg csak akkor világít ha terhelés van a SB részen. Elképzelhető, hogy a primer oldali nagy puffer kondi a ludas?
(#) zsa hozzászólása Ápr 12, 2014 /

Sziasztok! Segitségeteket kérném egy Compaq d310 / D510 pc tápjavításában. A táp tipúsa PDP117P ( Ps-7171-1cF1 ). Sajnos kapcsolásirajzott nem leltem hozzá így ha valakinek lenne kérem tegye fel ha lehetséges. A táp üzemközben ment tönkre pukant eggyett . A primer oldalon (2SK2082 fet zárlatos) mellete egy tranzisztor is (907A) jelzéssel ,ezt mivel pótolhatnám . Esetleg ha valakinek van a szóbanforgó tápjavításban tapasztalata a segítségét előre is köszönöm.
(#) dave500 hozzászólása Ápr 25, 2014 /

Sziasztok! Most vagyok gép újítás közelében, és van egy 400W-os Mercury tápom. Hallottam róla, hogy eléggé rossz minőségűek ezek a tápok.. átkondiztam az egészet, mert vagy 5 el volt benne pukkanva.. 12 V-on 17 A tud leadni papíron, terheltem műterheléssel, 19 A adott le 11 V mellett, 5V terhelve 5.06, 3.3 kereken 3.3 V. Meg sem moccan. Merjem ezt a tápot használni egy Core 2 Quad + HD4870 társaságában?
Előre is köszi!
(#) pittti válasza dave500 hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Röviden - NEM!

(az átkondizás csak a látható hibákat szüntette meg, az alapvetően csapnivaló, gyenge konstrukció hiányosságait nem)
(#) dave500 válasza pittti hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Rendben, köszönöm! VGA nélkül se?
(#) SzZoli hozzászólása Máj 7, 2014 /

Sziasztok,

Adott egy 620W-os Chieftec táp ami hibás, szétszedés után mérhető volt,hogy az Aktív PFC fetek zárlatosak lettek. A zárlatok megszüntetése után elkezdett életjeleket adni a táp a SB részen mértem 4V körüli értéket. Mégegyszer végigmértem mindent de látszólag minden oké. Próbaként a primer puffert is kicseréltem úrja ekkor a SB rész abszolút el sem indult (saját kondiját visszarakva újra 4V mérhető volt). A pufferkondi kapacitása talán nem a leg jobb ami benn volt ezért is cseréltem ki és ha jól gondolom ezért ment tönkre az aktív pfc is. Mi lehet a probléma hogy új jó kondivan semennyire sem a régivel meg valamennyire elindul.

Köszi a segítséget.
(#) didyman válasza SzZoli hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Biztos, hogy el kell indulnia új kondival, valamit elronthattál a cserekor. A pártíz mikrós segédtáp puffert is kicserélted? A 4 V elég kevéske a készenléti körön. A régi kondinak nem a kapacitása, hanem az ESR értéke romlik meg nagyon.
(#) didyman válasza SzZoli hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Az nem segédtáp, hanem készenléti. A segédtáp a primer oldalon van, a készenléti trafójából leágazó tekercsről.
(#) didyman válasza zsa hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Utálatos táp. Tele van azzal a sárgás színű ragasztóval, ami idővel melegedő helyeken porózus lesz és párával szívja meg magát, amitől aztán rohadnak alatta az alkatrészek és idővel el is durran valami, egy-egy kósza átütéstől. Ezt ki kell szedni belőle mindenhonnan. A kérdéses tranzisztor úgy rémlik, 2SC945, amúgy majdnem mindegy, BC546/556 alkalmas helyette (a bekötéséből lehet tisztázni, hogy PNP vagy NPN). Rég javítottam utoljára, kicsit munkaigényes, de normális táp. A készenléti részét is meg kell pucolni, ne maradjon benne primer oldalon sehol ilyen ragasztó.
(#) Koncsar hozzászólása Máj 17, 2014 /

Sziasztok! Szeretnék kérn egy kis segítséget. A fiacskám számítógépében megállt a táp. Még nem szedtem szét, de arról majd késöbb írok. Kapott az egyik barátjától egy Enermax EG375-VE (G) tápegységet. Mielött betenném a gépbe, mondon megnézem, hogy jó e. Zöld vezeték testre, elindulnak a ventik benne. A kérdésem az lenne, hogy a 12V helyén 12.2V -ot, az 5V nál 5.2V -ot 3.3V nál pedig 3.4 V feszültséget mérek. Annyit próbáltam még, hogy a 12V részt beterheltem egy 50 Wattos izzóval, így a feszültség 12.15 re leeset. Használhatom e ezt a tápot ezekkel az értékekkel?
Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) Koncsar válasza Koncsar hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

A tipust rosszul írtam EG375AX-VE(G) Na így már jó.
(#) pittti válasza Koncsar hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Nyugodtan - ez egy nagyon jó minőségű tápegység.
(az ATX szabvány plusz - mínusz 5 %-ot megenged!)
(#) Koncsar válasza pittti hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Szia! Köszönöm szépen válaszod. Üdv.
(#) Koncsar hozzászólása Máj 17, 2014 /

Közben szétszedtem az elromlott tápot. A betápnál egy zsugorcső alatti üvegbiztosíték kiégett, és a diódahíd után lévő xx µF os kondi műanyag teteje fel van kicsit púposodva. Szerintetek érdemes vele foglalkozni? Persze ha csak egy kondi és egy biztosíték lenne a baja, akkor én is jobbnak látom a javítását, ennyivel kevesebb szemét kerülne a föld alá.
(#) pittti válasza Koncsar hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Át kellene mérni rendesen - a púpos kondit mindenképpen cserélni kell, de a zárlatot majdnem biztos hogy nem az okozta. Sokkal valószínűbb a diódahíd, vagy a primerkör teljesítményfélvezetőinek a hibája.

Mérés, javítás után próbaizzóval indítsd!
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
(#) Koncsar válasza pittti hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

A sorbakötött 470µF 200V os kondi egyike már csak pikó Farád értéket mutatott, azaz a felfújodott.kondi. Rendben, ebben a sorrendben végig játszom. Köszönöm.
(#) tomii hozzászólása Máj 28, 2014 /

Üdv mindenkinek!
Az lenne a gond a táppal, hogy indítás után StandBy van, viszont mikor indítanám akkor hangosabb zúgás-búgás hallatszik, mintha el akarna indulni, de nem bír. Venti sem pörög fel, meg sem moccan. Mi lehet a probléma, hol induljak neki?
(Volt egy púpos kondi [2200µF 6.3V], cserélve lett, így sincs változás.)

Megéri rákölteni a forintot, ha nagyobb baja is van. Be Quiet tápról van szó: 15-20e között mozog a bolti ára.
(#) proba válasza tomii hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Kimeneti oldalon zárlatos dióda, kondenzátor...
A púpos kondi nem jár általában magába,hasonló helyen lévő hasonló fajták is esélyesek a cserére. ( pl a fojtó előtti/utánni párja is)
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
(#) tomii válasza proba hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Délután cserélem az összes elkót, kivéve a puffert. Diódákat ellenőriztem, egyik sem zárlatos vagy szakadt.
(#) pittti válasza tomii hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Idézet:
„(Volt egy púpos kondi [2200µF 6.3V], cserélve lett, így sincs változás.)”

ESR mérővel végig kellene mérni az összes további kondenzátort (főleg a készenléti körben lévőket), ha egy már felpúposodott akkor a többi sem lehet valami egészséges - tehát a kicsit is bizonytalanokat cserélni.

Ha ezek után sem indul, akkor szkóp nélkül nemigazán fogsz boldogulni.
(#) tomii válasza pittti hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Mondom, délután minden kondit cserélek, utána már csak reménykedni tudok.
Olyan létezne, hogy terhelve indul, terhelés nélkül nem?
(#) pittti válasza tomii hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Igen, valamennyi terhelésre minden tápnak szüksége van hogy beinduljon.

És mekkora terhelés kellene neki? Jó nem is ezt akarom tudni, kiszámolom.
De hány W-os? Mert vannak itthon 5-10W-os ellenállásaim, de az semmi szerintem, ha a 12V 9A-el rászalad! Valami ötlet?

Hát vagy 100-120W, szerintem. De nincs itthon ekkora. Mivel lehetne még terhelni?
Következő: »»   68 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem