Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok szeretnék tőletek segítséget kérni! Nekem is van 2db TV Miniszcope szám nélkül meg egy TV Miniszcope 3 as. A 3 sikeresen rendbe raktam de a szám nélkülivel nem birok. Hiba jelenség az hogy vízszintes csík csak fél képácsövig jön ki vagy még addig sem.
Mi lehet a gond? Ha tudnátok segíteni meg köszönném! Üdv: Szabados
Szia! Megvan-e a vizszintes végfok 100 V-os feszültsége? Nincs-e megnyúlva a vizszintes végfok tranzisztorok emitter és kollektor ellenállásai valamelyike? Az is lehet, hogy kicsi a fűrészgenerátorból kijövő fűrészfeszültség amplitudója. Ha a vizszintes eltolás potival ki tudod tolni a csövön kívülre a vonalat, valószínüleg a 100 volt megvan, a tranyók is jók és az ellenállások értéke is jó. Ebben az esetben a fűrészgenerátorban vagy a meghajtásban van a hiba. Üdv:...
Köszi a gyors reagálást!! Igen ki tudom hízni!! Holnap neki ülök és átnézem a Fűrész generátort! Még egyszer Köszönöm!!
Sziasztok,
van egy Miniscope 3-am. Működik a drága, de ha jelet teszek rá, akkor csak két csíkot látok, de közte nincs semmi. Pár kondit már kicseréltem, amiknek a bele már kijött Méricskéltem a tápfeszeket, ott minden ok. A diódák és tranyók is jónak tünnek. Merrefelé keresgéljek ? Tibi
hali!
"Pont" és "vonal" van jel nélkül? szerintem csinálj egy képet a jelenségről és rakd fel. ha rajta van a jel az idő és feszültség osztásokra reagál?
Szia!
Gondolom a jel felső és alsó szélét látod, mert nincs szinkronizálva a fűrészgenerátor. Szinkronizáltan meg kell mutatkoznia a jel képének is, mert így csak gyorsan fut vízszintes irányba.
Szia!
Úgy ahogy mondod, nincs szinkronizálva a jel. A 15-ös mérőponton van fűrészjel, de nem pont olyan mint a szervízmanuálban, az alsó része le van csapva. Ilyen mint a képen a felső jel. Bővebben: Link
Akkor a triggerer-szinkronerősítőben nézz szét. A csapott aljú jel az indított fűrészgenerátor jele, nem biztosan rossz ez a jelalak.
Egy késleltetett indítású fűrészgenerátor jelének ilyennek kell lennie.Bővebben: Link
Mármint a kapcsolási rajzon merre találom ?
Ez jó lesz? Bővebben: Link
Indulj ki az indító áramkör tömbvázlatából. A régi elkókat (kicsiket-nyagyokat) ugye kicserélted már.
Köszi a rajzot!
Az elkókat már kicseréltem, vettem bele IC-ket is, de nem lett jobb.
A potméterek meg a kapcsolók szoktak betegeskedni rajta.
Sziasztok!
A TV miniscope-3 szkópom évek óta jól működik. Kb. 1/2 évig nem használtam, most szerettem volna mérni rajta, de a szinusz jel nem áll meg. Tehát nincs triggerelés. A P8 trig. level potit hiába tekerem nincs hatása, a potit mértem jó. A tápfeszek +12V -12v megvannak. Szerintetek hol kutakodjak? Köszi Tyutyu
Ez az a hiba, amihez kell egy másik szkóp. Azzal keresheted, hogy hol akad el a szinkronjel.
Egyébként elég nehéz javítani ezt a szkópot, mert tele van HIKI -s áramkörrel, amikről semmi dukumentáció nincs.
Lehet, hogy másik szkópra gondolsz, mert ebben nincsenek speciális áramkörök.
Köszönöm a segítő hozzászólásokat...
Ma kutakodtam az IC1 körül (nálam ez egy FUA733 tipusú ic), mivel erről történik a szinkron jel leválasztás. Rámértem a P4 (eredetileg 25k) trimmer potira - 2kohm körül volt, tekerem jobbra-balra nem változott az értéke. Kiforrasztottam semmi baja a potinak. Rámértem a helyére és már ott is 2kohm az ellenállás. Elvileg ez a P4 állítja a jelerősíítést. Lehet hogy halott az IC1?
Ha nem kapna tápfeszültséget, kép se lenne. Merthogy ez a függőleges eltérítés erősítő fokozata. Innen kapna jelet a trigger fokozat. Ez után kéne kutakodni. Egy másik szkóppal lenne érdemes.
Megmértem ua733 tápját +/-6V rendben. Viszont a 3 (C) és 12 (K) láb között 1,4kohm-ot mérek ami szerintem nem normális, mivel itt állítanánk be az erősítést az R37 (1k) és P4 (25k) segítségével.
Szerintetek?
Sajnos anélkül elég nehéz lesz. Egy impulzusról, impulzus formálóról szkóp nélkül elég nehéz eldönteni, hogy helyesen működik-e.
Lehet egy régebbi PC-ből fabrikálok egy "szkópot" hangkártyán keresztül...
Csak jelet mindig le kell osztani hogy ne lépjem túl a ~max. 1V-ot. Egy kicsit nyűgös... |
Bejelentkezés
Hirdetés |