Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Valóban írtad. Köszi a választ! Végre fellélegeztem. Mekkora elkó szükséges?
Ezt így látatlanban megmondani, elég nehéz, de egy 100µF szerintem megfelelő lesz. De ha a töltő esetleg kapcsolóüzemű, az is lehet, hogy egy kis terhelés kell számára, hogy ne rángassa a tápot.
És hol akarod kapcsolgatni?
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
A komparátor figyeli az akku feszülséget,amikor a beállított feszültség alá esik az akku feszültsége akkor bekapcsolja a riasztást.Kb.így képzeltem el.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
Akkor a tápot akarod kapcsolgatni. Akkor azt egy 358-as komparátorral meg tudod oldani, de a kimenetére mindenképp tegyél egy kapcsoló tranyát, ami a sziréna áramát elbírja.
A 182 az 100mA-t tud, az elég soványka.
Ne haragudj, de sajnos nem látom.Lehet hogy egyszerűbb lenne igy diódás feszültségkétszerező, és onnan jöhet a komparátor, és az áteresztőtranzisztor.
Igen azt látom azért kérdeztem,hogy elég egy tranzisztor,vagy esetleg a komparátor meg tud hajtani egy 500mA vagy esetleg 1A-es tranzisztort mert egyszerűen nem igazodok el az adatlapokon.
Sziasztok! Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy egy nyomógombot hogyan tudnék kapcsolóként üzemeltetni? Konkrétan egy nyomógombbal szeretném üzemeltetni a nappali menetfényt az autómon. Egyszer megnyomom bekapcs, még egyszer kikapcs. van valami különleges relé esetleg? Wartburg fényváltó kapcsolót nem szeretnék bele tenni.
Mekkora lehet ennek a sziréna áramkörnek az áramfelvétele?Elég hozzá egy 500mA-es transzisztor?
Szia! Az egy nyomógombbal történő ki-bekapcsolásnak van külön topicja. Nézz ott szét!
Hello! Jó ég! Mi ez, stabilizátor temető? A 24V-ról 12-re, majd 9-re közbe vissza 30V-ra, majd onnan szabályozható kimenet. Szereted a kihívásokat?
Mindazon által, a komparátornak a szabályozott feszültségből adsz referenciát? Mi értelme lehet ennek? De amiért írtam.. Egy komparátornak pozitív visszacsatolása van, nem negatív. Tehát az 1Mohm-ot nem az invertáló bemenetre kell visszavezetni. Valamint 9V tápfesz mellett, az IC-nek kb. 8V maximális kimenti feszültsége lesz. Ebből még levonódik a bázis-emitter feszültsége. Ha 99k/1k osztóval osztod a 24V feszültséget, akkor 0,24V feszültség lesz a műveleti erősítő bemenetén. A TL082 bemenete viszont nem mehet a GND közelébe, maximum 1..2V-al. Vagy is ilyen osztásviszonnyal nem fog működni. De felesleges ennyire leosztani, mint ahogy felesleges a 99k ellenállás használata is. Hiszen mind két bemenet azonos értékre van osztva, így mindegy milyen az osztásviszony. Bár mekkora lehet, csak ne haladja meg a 9V értéket. Hiszen úgy is csak azt figyeli, mikor egyenlő a kettő.
Üdv!
Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni és az anyagbeszerzésnél elakadtam. Mivel lehet helyettesíteni a KT343 tranzisztort? A KT315-re már találtam helyettesítőt a BC146-ot, ha az segít valamit.
Szia!
A PNP helyett a BC212, az NPN-ek helyett pedig a BC128 jó lesz.
BC128 helyett a BC182 könnyebben beszerezhető, jobb lesz.
Én inkább kisebb zajú tranzisztort keresnék, mint a BC214/BC184. A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2014
Lehet, nem jól látom, de a kimeneten folyamatosan a tápfesz lesz. Mit csinál ez így?
Az eredeti rajz is hibás. Ki kell venni a gombócot a kimenetről. Bővebben: Link.
Akkor kezdetnek a BC 182/212 páros megfelel?
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2014
Hali!
Van egy kis trafóm, bárminemű felirat nélkül, csak 4 szál rézdrót lóg ki belőle látszólag egyforma vastagságúak. Honnan lehet tudni melyik a primer és melyik a szekunder kivezetés, hogy kipróbálhassam hány volt jön le róla? Egyik kivezetéspáron 1ohmot mértem és diódamérővel rövidzárat. A másik páron ~7,5k-t és diódamérővel .540 körüli értéket. Mi van ha fordítva kötöm be véletlen a hálózatra?
A 7,5Kohm os pár a primer. Ha fordítva kötöd be leég.
Sziasztok!
Segítséget kerek , egy dióda adatlapján mit kell nézek amiből megtudhatom mekkora feszültség esik rajta , esetleg ha tudtok mondani kapásból egy típust amin nincs veszteség az is nagy segítség lenne, persze amit könnyen beszerezhetek , bonthatok. A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2014
Szia!
Általában 0,5-1V közötti feszültség esik a diódákon. A Schottky-diódákon még ennyi sem. Mekkora feszültséget kellene kibírni a diódáknak?
Egy scaner-bol kihalászott állandó mágneses kismotorból szeretnek szélgenerátort bütykölni . Kezel megpörgetve 7v-ig ugrott fel a műszer, tehát nem lesz több max. 20V .
Ami gyorsan a kezembe került; RGP10G, B83004(NTE586), 1N5817.
Igen, minden további nélkül. A BC184/214 alacsonyabb zajú, nagyobb erősítésű tranzisztor, azért bátorkodtam javasolni, ha van választási lehetőség.
ITT nem latok kis feszültségeket , lehet hogy ez jó lesz?
A felsoroltak közül az NTE586-nak a legkisebb a nyitóirányú feszültsége, az a legjobb ide.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |