Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ponthegesztő készítése házilag

Témaindító: attila26, idő: Szept 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 46
(#) Koncsar válasza erbe hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Hát igen, utána meg a primer tekercs miatt kell izgulnom, hogy mikor ég le.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
(#) Koncsar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 3, 2014 / 1

Csináltam 2 db 1.5mm vaslemezen 15 ponthegesztést, a szekunderről elkezdett leolvadni a szigszalag. A vas is sütött. Kicsit pihentetem. Kéne a közelébe tennem valami ventilátort. Nem szeretnék belőle Petőfi Sándor verset.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
(#) Koncsar hozzászólása Máj 8, 2014 /

Sziasztok! Nagy kínlódással de beletudtam fűzni a 120mm2 és 20mm átmérőjű kábelt a mikrótrafóba. Szerintetek 40cm re kinthagyhatnám a kábeleket? Remélem nem fog ez már annyira melegedni, mint az előzővel. Köszönöm.
(#) Phile80 válasza Koncsar hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

2db 1,5mm-es lemez összehegesztéséhez kb 4-5000A kell. Gyári kézi ponthegesztő, ami nagyobb ettől az 1,5%-os bekapcsolási idővel rendelkezik, tehát 10percből 1,5percet működhet persze köztes pihenővel. A karok 20mm-es tömör rézből vannak és max 20cm-esek. A szekunder tekercse 25×6mm-es tömör réz sínből van. Egy időzítő nem enged egymás után sok hegesztést csinálni vele.
Vékonynak és hosszúnak találom a kábelt, ami most neked a szekunder. Nagy lesz a veszteség és melegedni fog ha 1,5mm-es anyagot fogsz vele hegeszteni.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2014
(#) Koncsar válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Idáig a szekunder vastagsága ennek az egyharmada sem volt, de a 2 db 1.5mm lemezt így is rendesen összehegesztette. Csak kettő hegesztés után nem lehetett megfogni a rosszul összetekert szekundert. Majd ha rátudom valahogy préselni a sarut, akkor teszek fel pár képet. Valami szerszámot kéne gyártanom a saru rászorításához, hogy présbe tudjam tenni, és valahogy összediffundáljon a kábellel. Erre ha van ötlet megköszönöm.
(#) erbe válasza Koncsar hozzászólására (») Máj 8, 2014 / 1

Ne kísérletezz kábelsaruval! A csatlakozási ponton alakíts ki félhoronyt a kábelnek, készíts párt rézdarabból és legalább 2-2 db 6-os csavarral szorítsd be! Lásd a képen!
(#) Koncsar válasza erbe hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Amúgy pont ilyen szerszámra gondoltam mint a képen bal oldalon látszik. Így akartam megpréselni a sarut. Persze jó az amit ajánlsz. Ez a két megoldás merült fel bennem is.
(#) Koncsar hozzászólása Máj 8, 2014 1 /

Sziasztok! Lenne egy kérésem. A primer szabályzásához keresek segítséget. Miért is? Ha már megépítettem ezt a csodálatos szerkentyűt akkor lehet, hogy tudnám használni a munkáim során. Pl: Hűtőgép kompresszor cseréjénél, vagy olyan helyen, ahol lánggal nem lehet valami oknál fogva lágyforrasztással fűtés illetve réz vizcsővet forrasztani. A csővet befogó szerszám vagy patron nem rézből lenne, hanem szén vagy grafitból. Segítséget köszönöm előre is.
(#) Koncsar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Szia! Köszi Zolibá!
(#) sityuka80 hozzászólása Máj 19, 2014 /

Sziasztok.
1,6volt kevés hozzá?
Illetve változik ez az érték ha a tekercs rövidebb?
Illetve a két tekercs között levő vasat is ki kell venni?
Van ott egy pár mm-es.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2014
(#) sityuka80 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Köszönöm.
Kivettem.
(A fotón még bent)
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2014
(#) frob hozzászólása Jún 2, 2014 /

Sziasztok, nekiestem én is ponthegedáló gyártásnak
Mikró trafó beszerezve, épp próbálom szétszedni, de nem igazán tűnik egyszerű módinak.
Attól kérdem aki már tett ilyesmit, szétszedtétek a vasat vagy csak kibányásztátok belőle a rezet némi szenvedés árán?

Előre is köszi!
(#) pjg válasza frob hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Csak kibányásztam. A primerre nagyon vigyázz. Egy trafónál nem figyeltem és kissé meglapult a vezeték. Ott ugye csökkent a keresztmetszet. El is fog durranni.
(#) frob válasza pjg hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Végül is nekiestem... kiszedtem de bármennyire is vigyáztam csak sikerült nekem is megnyomni a primert, na majd kiderül a vallatásánál.
Viszont ahogy néztem., jó lenne felhasználni a tekercset szétvágva valahogy, már mint a helyén, hiszen az teljesen kitölti a rendelkezésre álló teret.
(#) erbe válasza frob hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Idézet:
„jó lenne felhasználni a tekercset szétvágva valahogy”

Nem olyan egyszerű lakkozott zománchuzal köteg minden szálát tökéletesen lecsupaszítani és biztos érintkezéssel egybekötni.
A teret meg nem tölti ki, hiszen a vasakat ki kell ütni és még oda is fér valami.
(#) frob válasza erbe hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Igen igen, itt akadtam meg én is, most a vastag réz van beszerzés alatt, rövidesen próóóóóba
Meg persze a tirisztoros kapcsolóka, milyen tirisztort használtok, ha használtok?
(#) pjg válasza frob hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Milyen vastag lesz?
(#) frob válasza pjg hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Ma nem jutottam odáig, de szeretném minél jobban teletenni úgy hogy legalább egy kanyarintás legyen belőle a vasban, ahogy néztem ennyinek elégnek kell lennie kisebb lemezkék egymásra pöttyözésére , esetleg akku lemez összepöttyözésre, kiderül mihelyst meglesz.
A tirisztoros kapcsolókör alkatrészei már megvannak, legalább is egy része, sima idő beállításos, nullátmenetes cucc lesz.
(#) erbe válasza frob hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Legalább 2 menet kell. 1 V alatti feszültség kevés. Bár meg kell próbálni, vékony lemezkékhez talán elég. Szerintem inkább valamilyen áramkorlátozó kell neked hozzá.
Egyszerű talpkapcsolóval használom.
(#) Zs_21 hozzászólása Júl 18, 2014 / 1

Sziasztok!
Belevágtam a ponthegesztő készítésbe.
Az alap egy 800W-os mikró trafója.A szekunder kibányászása mellett döntöttem.A vasmag szétvágását nem tartottam egészséges dolognak. 2 menet 35-ös kábelt tekertem be,körberaktam a 2 ablakot mm-es bakelitcsíkokkal.
Mérési eredmények: áramfelvétel: 9,6 -10,2 A
szekunder oldalon leadott: max 930 A
Csatolok képeket:
(#) pjg válasza Zs_21 hozzászólására (») Júl 18, 2014 /

Nagyszerű! Milyen hosszú a 35-ös vezeték?
(#) Zs_21 válasza pjg hozzászólására (») Júl 19, 2014 /

Üdv!
40 cm hosszúak a munkakábelek.
(#) pjg válasza Zs_21 hozzászólására (») Júl 19, 2014 /

Összesen érdekelt volna. Köszi.
(#) lazack hozzászólása Júl 24, 2014 /

Sziasztok szép estét.
Próbálom a ponthegesztőmhöz előkésziteni a tartozékokat, és a trafó szekundere kibontása közben vettem észre hogy a primernek egy kivezetése van, a képen látható fehér vezeték. A másik kivezetés a trafótesten található (ahogy a képen is látszik) Ez azt jelenti hogy a hálózati áram. Fázisát és nulláját a fehér vezetékre és a trafó házára kell kötni?
A szekunder kibontásakor vettem észre hogy aluminiumból van a tekercs. Elképzelhető hogy a primer is az? Ha igen az nagyben befolyásolja negatív módon a pontheggesztő terhelhetőségét??
Hirtelen most ezek a kérdések merültek fel bennem, de biztos lesz még a továbbiakban
Üdv: Laci.
(#) erbe válasza lazack hozzászólására (») Júl 24, 2014 /

Tévedésben vagy.
Ami testre van kötve, az a szekunder. Amit szétvéstél-vágtál, az volt a primer. Azt kellett volna meghagyni. Kezdheted elölről az egészet.
(#) _BiG_ válasza lazack hozzászólására (») Júl 24, 2014 /

Úgy tűnik, sikerült kiszedned a primert, nem a szekundert.
A szekunder egyik kivezetése szokott a vasra kötve lenni (bár nekem van olyan, ahol nincs rákötve).
A primert szokták alu drótból csinálni, a szekunder az azért réz. Ugyanis az aluból vékony, nem szakadó huzalt nehéz csinálni.

Ez a trafó így kuka, hacsak nem oldod meg a primer tekercset valahogy...
(#) erbe válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 24, 2014 /

Van a hulladékban szétvágott mikro szekunderem aluból.
A primer rézből volt. !!!
(#) _BiG_ válasza erbe hozzászólására (») Júl 24, 2014 /

Akkor lehet, hogy a gyártók is tévedtek?
(#) erbe válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 24, 2014 /

Vagy véletlenül sikerült elég puha nem szakadó alu huzalból megtekerni ~2000 menetet.
(#) lazack válasza erbe hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

No akkor gratulálhatok magamnak
Megpróbálok keriteni egy másik trafót, vagy tekerek egy primert. Csak nem tudom hány menet lehetett amit kivágtam.
Következő: »»   19 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem