Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED az autóban

Témaindító: scatman, idő: Ápr 3, 2006
Lapozás: OK   17 / 21
(#) Mohooki válasza proli007 hozzászólására (») Nov 3, 2013 /

Helló!

Kimértem a megfelelő ellenállást, és a 4 LED-eshez 150k, az 1 LED-eshez 18k fékezte meg a kóbóráramtól származó állandó halvány fényt. Mit gondolsz, 1/8W-os SMD ellenállás beiktatása megteszi?
Kösz. Üdv! Péter
(#) proli007 válasza Mohooki hozzászólására (») Nov 3, 2013 /

Hello! Miért nem számolod ki? Nem egy komplikát dolog.. P=U*I P=U^2/R P=I^2*R Mindössze ennyit kel tudni.. üdv!
(#) Mohooki hozzászólása Nov 4, 2013 /

Helló! Én nem tudom kiszámolni, de lehethogy Ti kapásbásból tudjátok a kérdésemre a választ.
Ha pl. egy 600 ohm 1/4 wattos ellenállás a terheléstől túlhevül, akkor melyik verzió fog jobban ellenállni a hevülésnek: ha 2db 1K2 ohm 1/4 wattosat teszek párhuzamosan, vagy ha 2db 300 ohm 1/4 wattosat teszek sorban?
Kösz! Üdv! Péter
(#) proli007 válasza Mohooki hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

Nos ez teljesen mindegy. Gondolkozz logikusan. Mind két esetben megoszlik a terhelés mind két ellenálláson. Azt meg nem érdekli hogy milyen kapcsolásban van és kivel, csak a fejlődő hő.
(#) Mohooki válasza proli007 hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

Ok! Kösz! Egyébbként teljesen véletlenül jutott eszembe, hogy mi volna ha két vagy több ellenállás közt osztanám meg a terhelést. Akkor azt mondod, mindegy hogy sorban vagy párhuzamosan van kötve, fele arányban megoszlik a terhelés. Én mondjuk a párhuzamosra tippeltem volna.
Máskép fogalmazva, ha 2 x 1/4 W-os ellenállást - sorba vagy párhuzamosan - össze kötünk, akkor megduplázódik a terhelés tűrő képessége, és annyit fog bírni mint egy 1/2 W-os, ugye?

De ez csak akkor igaz, ha ellenállás értékük és teljesítményüjk azonos. Egy kicsit meg kellene ismerkedned a soros és párhuzamos kötés sajátosságaival. Nem?
(#) Mohooki válasza proli007 hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

Hát nem ártana! Mivelhogy én az a " mindig spekulálok valamiben" típus vagyok, és azt értékelem leginkább, annak örülök a legjobban amikor fillérekből - "vagy csak abból ami van" - tudok összehozni olyat - főleg ha egyedi - amiért a boltban a tízszeresét hagytam volna ott!

A tudás, és az olcsó alkatrészekből történő építkezés, nem zárja ki egymást. Sőőt..
(#) tothzsolt hozzászólása Jan 30, 2014 /

Szeretnék led égőket beszerelni az autó fényszórójába. Mivel a canbusz nem érzékeli az 5w alatti ledet, ezért kellene egy kisebb elektronika bele ( nem ellenállásra gondoltam), ami megtéveszti a számitógépet. Konkrétan az a gondolatom, hogy a leddel párhuzamosan kötni pl 1 irfz48-ast amit ugy vezérelni meg, hogy 1-1 impulzust adjon, pont akkor, amikor a számitógép ellenőrzi az égőt. Valakinek valami ötlete erre?
(#) Marko Ramiusz válasza tothzsolt hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

Szia, tothzsolt! Megkérdezhetem, hogy ezek a kifejezések mit jelentenek: led égőket, 5w és ugy. Üdv.: Yoe
(#) sastas01 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Hasonló problémával küzdök. Ha nem tudom meghagyni az 5w-osat, mert nem fér el, akkor hogy lehetne megoldani?
(#) kero1982 hozzászólása Ápr 5, 2014 /

Astra g ben a led izzó miért nem világít hátul meg az utastérben elől jó
(#) atiotezer válasza kero1982 hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Ennek a mondatnak fuss neki még egyszer.
(#) didyman válasza kero1982 hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Üdv a fórumon! Elméletileg elolvastad a szabályzatot, és tisztában vagy vele, hogy a kölcsönös tisztelet és a válaszadási kedv fokozására, érdemes összeszedett, jól megfogalmazott mondatokba szedned a problémádat, írásjeleket használva és kellő mélységben kifejtve a dolgot, mert a reménybeli válaszadó nem áll ott az autód mellett és nem látja, amit te látsz.
(#) semseyp hozzászólása Máj 11, 2014 /

Tisztelt Fórumtagok!

A következőben kérném a segítségeteket:
Van egy gyári nappali menetfénnyel ellátott lámpabúrám, amin egy olyan módosítást szeretnék elvégezni, hogy amikor az index működik, akkor a ledek elhalványodjanak, ne csak akkor, amikor a tompítottat felkapcsolom. Ehhez csak annyira lenne szükségem hogy egy relé kb 2 másodpercre öntartó legyen, mert ha simán rákötöm az index tápjára, akkor a ugyebár a ledsor is villogni fog. A legegyszerűbb megoldásra lenne szükségem, mint pl. áthidalható-e ekkora időintervallum egy nagy kondival, vagy csak egy 555-ös IC-vel készített monostabil kapcsolás jöhet szóba?

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza semseyp hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Hello! Legcélszerűbb egy Fet használata. (De lehet bármely N-MOS típusú is.) A relé utáni ellenállásokat, Led-eket csak a szimuláció kedvéért rajzoltam oda.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2014
(#) Directors hozzászólása Jún 3, 2014 /

Sziasztok!

Egyik ismerősöm kicserélte az utastér világítását ledesre de sajnos mikor be van csukva az ajtó akkor is egy parányit világít. De tényleg csak egy kicsit. Mit lehetne vele tenni hogy ne világítson?
(#) atiotezer válasza Directors hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

4.7K ellenállás párhuzamosan a LED-el.
(#) Directors válasza atiotezer hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Hány wattos ellenállás legyen?
(#) zolika60 válasza Directors hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Akár negyedwattos is lehet.
(#) Directors válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Köszi mindkettőtök segítségét.
(#) Mohooki válasza Directors hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Próbálgatni kell. Például nekem az egyik helyen 18k, a másik helyen 150k ellenállás párhuzamosan oldotta meg a problémát.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2014
(#) kristdi hozzászólása Okt 11, 2014 /

Sziasztok, olyan gondom van hogy vettem ledes izzókat autóba és egyszer csak aztvettem figyelembe hogyelkezdett az egyik villogni, mit lehetne vele tenni?
(#) kaqkk válasza kristdi hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Ki kell cserélni .
(#) kristdi válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Már a második, első kb egyévig birta, mostani kétnap
(#) kaqkk válasza kristdi hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Így jártál de ezért kár volt új témát nyitni
(#) kristdi válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

gondoltam tudna valaki segíteni benne, hogy is lehetne megoldani(megjavítani)
(#) nedudgi válasza kristdi hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Én megnézném, hogy változik a fordulatszám hatására a fedélzeti feszültség. A LED korai halálát okozhatja az elégtelen hűtés is. Milyen körtékről van szó? Mekkora áram folyik rajta? Elképzelhető, (bár nem nagyon valószínű) egy gyenge forrasztás.
(#) zsolt738 hozzászólása Feb 4, 2015 /

Üdvözlet!Olyan problémával állok szembe hogy vettem utángyártott fényszórót a kocsiba(Devil Eyes)A lényeg az hogy így szimplán nem akarom bekötni mert ki fog égni a ledsor.Rendeltem hozzá ezt(http://tapegysegek.hu/spd/unas_268907/12-V-os-stabilizator-1000mA-ig-12Volton-mukodo-LED)
Viszont nem világít vele.Mit és mekkorát rendeljek bele hogy biztonságosan tudjam üzemeltetni.A kiszámolás nem lehetséges mert semmilyen infó nincs a lámpán és nem kivehetök a ledek!(SMD Led van benne az látszik!
A választ előre is köszönöm!
Zsolt

D1.jpg

(#) laccy88 hozzászólása Feb 11, 2015 /

Sziasztok!
Keresek 3mm-es ledet "ice Blue" színben, de sajnos sehol nem találok Magyarországon.
Ilyenről lenne szó.
Esetleg tud valaki ebben nekem segíteni?
Következő: »»   17 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem