Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   191 / 376
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Az ebay-es már nem hobbi kategória szerintem, már csak az ára miatt sem.
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Idézet:
„de mivel ilyen hajtóművet sem beszerezni, sem pedig kivitelezni nem tudok,”
Erre reagáltam , nem ismerem a lehetőségeit...
(#) Thowra válasza abalazs hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Jó masszív gép lesz.
Milyen motorokat és elektronikát tervezel rá?
(#) SALáta válasza Guppyka1991 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Ha egy digitális tolómérőt meg tud mozdítani akkor azzal pillanatok alatt belőhető minden tengely, érdemes többször ráengedni a lépésbeállítást. Halál pontos nem lesz de tudod használni. Azért előtte egy vonalzós beállítás nem árt.
(#) Zoli_bácsi válasza abalazs hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Ez a motor 3,36V-os ennek az ideális feszültsége 67-70V. 36V-on nem lesz nagy sebessége. Szóval tuningolni 36V-on nem lehet. Először én is ilyet szerettem volna venni, de aztán olyat választottam, aminek a feszültsége 2V, vagy az alatt van. Nem csalódtam.

TB6600-s vezérlő szerintem jó választás!

Az USB mozgás vezérlőről nincs infóm.
(#) cpt.zoltan.simon hozzászólása Jún 4, 2014 /

Ha már az ebay-ről van szó, van itt van kettő ami nekem tetszik, mi a véleményetek ezekről?
Kicsi
Nagy
(#) Zoli_bácsi válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Akkor inkább a nagyobb. A terveket megveheted annyi pénzért. Az végül is nem sok érte, tudva, hogy mennyit kell számolni, tervezni.
(#) varttina válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Van egy 1:3 arányú fogasszíj áttételem, de mérete miatt nem jöhet szóba. Valószínű marad a közvetlen meghajtás. Általában 0.25-0.5mm-es fogásokkal dolgozom, 3-as, vagy még kisebb szerszámokkal. Összerakok egy ideiglenes változatot, ha elég lesz a motor nyomatéka, hozzálátok a végleges verzióhoz.
(#) abalazs hozzászólása Jún 7, 2014 /

Lassan halad a projekt, de sajnos a kisördög sem alszik. A problémám, hogy a hosszabbik 1200mm-es tengely 16x4-es trapézmenetes orsó olyan mértékben hajlik, hogy nagyobb sebességnél berezonál, és a motor lépést veszt. Valami olcsó megoldást keresnék.

Videó : Bővebben: Link
(#) Zoli_bácsi válasza abalazs hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Alapvető tervezési hiba. 1200mm-en persze, hogy beremeg az orsó. 16x4-es orsóval max 500mm-ig építkeznék. E felett fogasléccel.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2014
(#) kameleon2 válasza abalazs hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Szia! Igen a hosszal van a gond szerintem is. Én kétféle megoldás tudnék ehhez a konstrukcióhoz, ami még javíthat rajta. Az egyik: vastagabb menetes orsó, a másik, ha a menetes orsó alatt is rögzítesz egy vagy kettő lineáris sínt, amivel merevíted is az egészet (több vas kisebb rezonancia), és a hosszanti - utólag beépített lineáris síneket is kereszttartókkal tovább merevíted kereszt irányban több helyen. Ezzel alátámasztod és kisebb szegmensekre osztod ezt a túl hosszú szakaszt.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2014
(#) emmzolee válasza abalazs hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Szerintem az a baj, hogy feszül a vázad, vagy inkább görbe a trapézmenetes orsód. Azt nem tudnád kiegyengetni?
(#) Massawa válasza abalazs hozzászólására (») Jún 8, 2014 /

Mechanikailag tul lett méretezve a dolog. A tengely meg az anya és a csapágyak pontatlansága ilyen esetben sokat jelent. Vagy nagyságrenddel pontosabban kellene dolgozni, vagy valamelyiket flexibilisen szerelni. Már a filmen is látod, hogy a tengely hajlik, amihez sem a csapágy sem az anya nem tud igazodni ( szerintem is tul hosszu lett a tengely). Az anyát kellene ugy szerelni, hogy a tengelyre meröleges sikban néhány tized mm-t el tudjon mozdulni.
Ilyen hosszu tengelyekre már nem trapéztengely kellene hanem golyos.
(#) SALáta válasza Massawa hozzászólására (») Jún 8, 2014 /

Lehet jobban járna szíjhajtással a kolléga. Sokak idegenkedését nem értem, miközben egy ilyen orsót fixen megfogva egyik végén simán lehajlik. Nálam az XY részt több éve dobhajtómű viszi (ez egy "menetes dob" a menetprofil pedig rádiuszos és bowden van rajta egyenesen valami írógépből) 20 kg ot cipel az X nálam. Némi áttétellel meg egy vékony összekötő tengellyel középen csapágyazva a hajtásnál jó lenne. Mivel házilag a topic címe sokkal könnyebben kivitelezhetőnek látok egy szíjhajtást házilag mint egy bármilyen orsós hajtást.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2014
(#) abalazs válasza SALáta hozzászólására (») Jún 9, 2014 /

Igen, ez tervezési hiba. Villanyszerelőtől ennyi telik.
A golyós orsós megoldásra gondoltam már én is, de azért is vetettem el először, mert csak a golyós anya kerülne annyiba, mint trapézból a 3 komplett hajtás.
Ez a szíjhajtás viszont elgondolkoztatott. Erre a megoldásra nem gondoltam, köszi a tippet. Ráfekszem a témára.
(#) Antauri válasza abalazs hozzászólására (») Jún 9, 2014 /

Az is egy lehetséges megoldás ha az orsó helyett az anyát forgatod.
Bővebben: Link
(#) guliver83 válasza abalazs hozzászólására (») Jún 27, 2014 /

Egyértelmű, hogy rezonál egy ilyen orsó!
Nagyon vékony!
Minimum egy 18-as orsót kellene kifeszíteni és hajtott anyával megoldani

Ilyen nagy távon egy vékony golyós orsó sem lenne jobb.
Szíjhajtás 1200mm érdekes megoldás lenne.
Max egy omega szíjhajtást lehet csinálni az még jó lehet ilyen nagy távon is!

A legjobb amit Zoli_Bácsi is írt fogasléc.
A gépemen 1400mm hosszban van.
(#) abalazs hozzászólása Jún 27, 2014 /

Értem. Köszi a tippeket, még gondolkodom a megoldáson. A fogaslécest teszem akkor előtérbe.

Ha netalán a szíjnál maradsz akkor az omega nagyon jó.
És olcsóbb, ha ezt nézed.
(#) Georgee hozzászólása Jún 28, 2014 /

Üdv Uraim! Tapasztaltabb kollégák segítségét, véleményét kérném! Belekezdtem egy CNC gépbe, van két nagynyomatékú motorom (x,y tengely hajtásához). Viszont több darabot nem tudtam beszerezni. Kérdésem az lenne, hogy a Z tengelyhez elég egy nagyfloppy meghajtóból kiszedett motor, tehát a szánt tudja majd fel-le mozgatni vagy szenvedni fog vele? STH-39D137-01 típusú van itthon. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) sprofan válasza Georgee hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Szia!
Nekem is olyan van rajta, nálam a Z tengelyen semmi sincs csak a szán és a maró motor, nem a legjobb... Működni működik de erősen felejtős legalábbis nekem.
(#) Georgee válasza sprofan hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Köszönöm a gyors választ, én is maró motort akarok rátenni illetve a szánt, tehát nem nagy súlyról lenne szó, csak ezzel nem voltam tisztába, hogy mit bír a motor, sajnos adatlapot nem találtam róla, így a nyomatékáról fogalmam sincs.
Szerk: Érdekelne, hogy ezalatt az erősen felejtős alatt mit értesz.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
(#) Thowra válasza Georgee hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Üdv!
Én hasonló kinézetű motorokat használok mindhárom tengelyhez.
Azok mátrixnyomtatóból voltak bontva és eddig jól bírják.
15V max 500mA limit / motor és kínai tb6560 vezérlő.
Milyen a géped mechanikája?
(#) Georgee válasza Thowra hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Még semmilyen, csak elméleti síkon van a dolog, csak ez a motoros téma vagyis ez az egy motor ködös előttem. De lehet, hogy veszek egy nagyobb motort a Z tengelyre is. Csak kíváncsi vagyok a nagyok véleményére. Illetve a mechanikához próbálok még tapasztalatot szerezni.
(#) Thowra válasza Georgee hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Mekkora gépet szeretnél építeni?
(#) Georgee válasza Thowra hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Mivel kissebb munkákra akarom, illetve új hobbi címszóval így először olyan (tengelyhossz) 500mm*500mm Illetve Z tengely 15-20mm. Az X-Y tengelyre 23LM-C038-004 típúsú motor áll rendelkezésre, ezzel szerintem nem is lesz gondom. Maga a vezérlő egység PIC-el lenne megoldva, Illetve itt figyelném a lépés jeleket, ha áll a motor vagy esetleg lassan forog akkor a feszültséget szabályoznám. Ami még kérdés, a motort ahogy teszteltem 4.3V-al a lépés jeleket 0.002 másodpercenként adtam egész lépésbe, amikor már 0.1-re vettem le akkor már csak gerjedt a motor, de mozgás nem volt. Itt az lenne a kérdésem, hogy megemelhetem a feszültséget a motornak, amikor nem bírja tartani a tempót?
(#) Zoli_bácsi válasza Georgee hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Véleményem az, hogy a floppy motor kevés. Legalább 1Nm-es motor kellene áttételezve. Azért, hogy meglegyen a megfelelő fürgeség, minél kevesebb legyen a motor "rámpa" (lassulás-gyorsulás)
(#) Georgee válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Lenne egy motor 23lq-c202-g4v típusú motor, esetleg azzal? Ez már méretesebb motor. Szerintem ez lesz a Z tengelyen
Következő: »»   191 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem