Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   190 / 376
(#) SALáta válasza Szebence hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Próbáld ki 1 W al, elvbe az is éget. Ha a G-ray el égetsz képet akkor meg még jó is lehet. Most állítgatom a G-rayt a géphez.
(#) Stewe válasza izenahogyishivnak hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Lézeres távolságmérő modul létezik készen monoblokk változatban is, de ipari kivitel, az ára összemérhető egy hobbigépével, itt kár lenne linkelni is.
A plazmavágónkon pneumatikus mozgatású letapintó magasságmérő van a lyukasztás előtti magasságméréshez, de ez lézernél nem sokat ér, mert magasságkövetésre nem jó. A plazmánál ezt az ívhossz számításával csinálja a vezérlő (az ívfeszültségből és az áramból). Lézergravírozásnál ez nem járható.
(#) izenahogyishivnak válasza Stewe hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Köszi. Maradok hagyományos megoldásnál.
(#) izenahogyishivnak hozzászólása Máj 17, 2014 /

A TB6560 IC-t miért szokták opton keresztül vezérelni? Kérdezhetném úgy is, miért jó optikailag leválasztani a vezérlőt?

Néztem más IC-ket is, pl. 3D nyomtatókban nagyon népszerű A4988-t vagy DRV8825-t nem szokták leválasztani, közvetlenül hajtja egy Arduino.
(#) Pali79 válasza izenahogyishivnak hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Nem csak azt szokták. Egy nagyobb vezérlőnél, ahol a motorokat 80 V-tal és 8A-rel hajtják, van egy zárlat olyat küldene a pc felé, hogy egyből elfüstölne az egész. A kisebbekhez is illene, de lespórolják.
(#) Stewe válasza izenahogyishivnak hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Nem a vezérlés a dolog lényege, hanem a galvanikus leválasztás.A motorvezérlő bemebetéről visszakúszó jelektől kell megvédeni a PC kimenetetét. A portkimenettel azonos feszültségről tápláltmotovezérlőnél sajnos gyakran bíznak meg a kimenet beépített védelmi képességeiben. Te ne tedd!
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
(#) izenahogyishivnak válasza Stewe hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Szerintem a modern léptetőmotor vezérlő IC-k elég védettek, nem hiszem, hogy ott a vezérlés bemeneteire a motor felől rákúsznak ilyen-olyan kóbor feszültségek, áramok. Ráadásul a fő probléma az, hogy az optok nem túl gyorsak és még torzítják is a jelet. Egy gyors mozgást igénylő szerkezetnél, főleg ahol pl. 32 microstepben hajtják, és pl. akár 500-800mm/s -el mozgatják a fejet (lézergravírozó), szerintem gondot okozhat az optos illesztés.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
(#) Pali79 válasza izenahogyishivnak hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Vannak olyan optók amik elég gyorsak ehhez. Egy olyan lézer gravírozó ami olyan gyorsan tud dolgozni, mint amit te írsz, az már messze nem a hobbi kategória.
(#) Pali79 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Elég valószínű, hogy nem fogsz ezekkel 800 mm/s sebességgel lézer gravírozni.

Ezek is fix hidasak, nem?
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014
(#) Pali79 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Kíváncsi leszek, milyen lesz.
(#) vicsys válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Nem semmi! Drakulálok!
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Nekem megfelel a "fapados" is ! Mikor postázod???
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014
(#) Guppyka1991 hozzászólása Máj 28, 2014 /

Sziasztok!

Építettem egy ilyen ...hát nevezzük rajzgépnek. 3 tengelyes, mindenhol léptetőmotor hajtja. Valahogyan szeretném beüzemelni, hogy nagyjából pontosan működjön. Teljesen kezdő vagyok benne, viszont szeretek barkácsolni ilyesmiket.

A segítségetket szeretném kérni abban, hogy hogyan lehet beállítani szoftveresen (mach3) azt, hogy amikor a gép szerint mondjuk 10mm-t mozdul el valamelyik tengely, akkor a valóságban is annyit mozduljon el? Nincsen golyósorsós mechanika meg semmi ilyesmi, csak szkenner és nyomtató alkatrészekből vannak felépítve a tengelyek. Ott viszont csak egy szíj hajtja a tálcát. Vagy van olyan megoldás is, (kísérletezni) ,hogy a léptetőmotor tengelyére csak simán rá van tekerve párszor mondjuk egy damil és a másik oldalon rögzítve van egy rugós feszítővel. Szóval az érdekelne, hogy van erre valami módszer kiszámolni vagy ilyesmi? Esetleg aki jártas ebben tudna valami részletes leírást mondani nekem. A mach3 kézikönyvek amit írnak az erre az esetre nem jó szerintem.

Köszi előre is
(#) Pali79 válasza Guppyka1991 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Szia!

Az írásodból nem derül ki, hogy neked melyik a meghajtásod, de a tengelyre tekert damilos megoldást leírom neked:
Azt kell megtudni, hogy a rajzeszköz mennyit mozdul egy motorfordulatra. Vagy megméred, ami nyilván nem lesz valami pontos. Vagy megméred a tengely átmérőt és abból kiszámolod a kerületet. Persze ez sem 100%, de közelebb áll a valósághoz. Ha ez megvan akkor már csak azt kell megtudni, hogy a motorod hány lépést tesz meg egy fordulat alatt. A standardnak mondható motorok általában 200 lépéssel tesznek egy fordulatot, feltételezzük, hogy a motor tengelye 6 mm átmérőjű. A kerülete tehát: 6×3,14=18,84 mm, ennyi lesz az elmozdulásod adott irányban egy fordulat alatt. Ha a motor 200 lépéses, akkor: 18,84/200=0,0942 mm az elmozdulás egy lépésre, ebből azt kell, hogy 1 mm-hez mennyi lépés kell: 1/0,0942= 10,615711 lépés/mm. Ha jól emlékszem a Mach3-ba nem lehet tört értéket beírni, tehát nem lesz pontos, de ki tudod kísérletezni, hogy 10 vagy 11 lesz közelebb a valósághoz.

Ezen analógia alapján bármelyik meghajtásra kiszámolható csak tudni kell az adatokat.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
(#) Antauri válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

A Mach a step/mm mezőben tud fogadni törtet és szépen dolgozik is vele.
(#) zsolti26 hozzászólása Jún 2, 2014 /

Sziasztok!

Kis segitséget szeretnék kérni.Épiteni szeretnék egy cnc-gépet! És abba kernék segitséget .hogy valakinmek nincs e valamiféle terv erről a CNC-ről Maga a váz szerkezete érdelene.

Előre is köszönöm! Űdv.Zsolt
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014
(#) kaqkk válasza zsolti26 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Tessék! Itt van egy
(#) zsolti26 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Köszönöm szépen a segitséget!!!!
(#) kameleon2 válasza Guppyka1991 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Szia! Én alapesetben a lakatos alapképzésem ismereteit használtam fel a beállításra és egy pontos vonalzót. Nálam menetes szár forog, így - mivel metrikus rendszerben élünk - felidéztem a tanultakat. 1 körön, azaz 360 fokon - emelkedik a menet 1mm-t (megmértem tolómérővel) Ha egy léptetőmotor 2 fokot lép, akkor 360 fok, az 180 lépés. ezt már csak meg kellett adnom a mach3-nak. nyilván volt a mérésemben egy kis pontatlanság, így az egzakt eredményt az adta, hogy a gép teljes x tengelye 325mm-t képes elmozdulni, tehát ellenőríztem, hogy a beállított értékkel valóban annyi a megtett út, mint amit a szoftverben a G-kódban megadtam. mindössze pár tizedet kellett korrigálnom plusszba - így a gép önmagához és a használt etalonhoz képest pontos. Hozzá kell tennem, hogy a motor direktben hajtja a tengelyt, így nem kellett áttétellel számolnom. Józan parasztész alapján így sikerült belőnöm.
(#) tiggersoft válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 2, 2014 / 1

A hiba ott volt, hogy a léptetők általában 1,8fokot lépnek. Így 200 lépés egy teljes fordulat.
(#) kameleon2 válasza tiggersoft hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Igazad van - így is számoltam, csak nem emlékeztem a pontos lépésszögre. Ez már közel egy éve volt .. a memóriám meg nem túl jó. Ettől a módszer működik.
(#) cpt.zoltan.simon válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Ennek meg van az összeállítási rajzon kívül a műszaki rajz file-jai, hogy gyártani is lehessen?
(#) kaqkk válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Az ebay-en meg lehet venni (én csak képet töltöttem le )
(#) abalazs válasza zsolti26 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Amit jelenleg építek gépet, éppen meg tudom osztani a tervet mert publikus. Viszont gyerekbetegségek vannak, lehetnek benne. Én ezt építem meg, mert amire használni akarom, bőven jó lesz.

Itt a terv

Ha valami nem kerek, ne szídjatok. Még én sem építettem meg teljesen készre.
(#) Pali79 válasza abalazs hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Látom jó lassan haladsz te is! Én is csak molyolok vele, de nem haladok igazán.
(#) varttina hozzászólása Jún 3, 2014 /

Sziasztok!

Egy negyedik (B) tengellyel készülök bővíteni a gépemet, ami a munkadarabot forgatná. Erre a célra van egy 1.9 Nm-es nyomatékú léptetőmotorom. Az eredeti tervben szerepelt egy csigakerék áttétel, de mivel ilyen hajtóművet sem beszerezni, sem pedig kivitelezni nem tudok, arra gondoltam, hogy a motor talán közvetlenül is hajthatná a tengelyt. Szerintetek elég lenne a motor nyomatéka, ha csak fát, vagy műanyagot szeretnék megmunkálni legfeljebb 40-es átmérőig?
(#) kameleon2 válasza varttina hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Szia! Ha kicsi a fogásmélység - akkor simán elég lehet szerintem. az 1.9Nm is elég bika már, ráadásul nagy súlyt sem kell rángatnia.
(#) Pali79 válasza varttina hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Az attól függ! Ha a darabot csak pozicionálni kell, akkor amikor nincs megmunkálás akkor biztosan elég. Viszont ha megmunkálás közben akarod forgatni, akkor kelleni fog az áttétel. A sárga fórumon Török Tamás ha jól emlékszem a nevére, árult 3000.-ért fogasszíjas áttételt kompletten.
(#) kaqkk válasza varttina hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Itt már kerested?? És itt ?
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2014
(#) abalazs válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Hááát, azért haladok ahogy az időm és a pénztárcám engedi. Ma érkezett meg Pécsről a két hosszú lineáris talpas tengely. Nem bírtam ki, összeraktam. Lassan kezdhetem az asztalt, és a kábelezést.
Következő: »»   190 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem