Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   79 / 97
(#) Atys67 válasza lagoon44 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

ahh elkerülték egymást az írások... Nos amit belinkeltél, abban egy beépített erősítő van. Az antenna elemek pedig tekercsel hosszabbítva.. nyílván ezért mérik drágán. Elkészíthető ez is, még talán ötletem is lenne
(#) pucuka válasza Atys67 hozzászólására (») Jún 5, 2014 / 1

Mondjuk a keresztdipól sem nyereséges. De egy mobil antenna nem feltétlenül hordozható, legfeljebb a tartójával együtt. Számomra az a hordozható, amit "zsebre" lehet tenni, tehát könnyen szétszedhető, és összerakható.
(#) lagoon44 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Köszönöm!

Èrdekelne az az esetleges megoldás. Van egy gyári előerősitőm hozzá, amit bele lehetne tenni...
(#) pucuka válasza lagoon44 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Keresztdipól, kis kerek műanyag arckrémes dobozba, amiben elfér az erősítő, és az illesztő elemek. Az oldalába becsavarhatod a kihúzható antennát. A hosszát pedig egy sablonnal beállíthatod.
(#) Kera_Will válasza lagoon44 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Kereszt dipól amit mérőszalagból építesz meg,
Alája szintén mérőszalagból a reflektorok.
Már csak 1 2 méteres 32-40 mm PVC vízvezeték cső kell tartónak.
A mérőszalagok merevségét a több egymás mellé rakásával növelheted.
Végpontok rögzítése csavarozással történhet.
A szalagok végére csavart forrasztasz amivel ki/be csavarható a cső oldalából.
Ha szállítod akkor a szalagokat pedig beledugod a csőbe, kupakjával lezárod.
Jaa nem lapoztam át erre az oldalra ... ...
Hmm ha szélállóbb kell akkor lehet a mérőszalag kevésbé jó ...
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2014
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Idézet:
„Hmm ha szélállóbb kell akkor lehet a mérőszalag kevésbé jó ...

Habár a sűrű erdei,bokros rókavadászatokon jól viselik magukat a fák bokrok közt a 2 3 elemes yagik amiket mérőszalagból csinálnak.
(#) lagoon44 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

(#) szendi001 hozzászólása Jún 14, 2014 /

Sziasztok! Ma Burabun vettem egy RFT SV 8.5 mérővevőt, ami megy 26Mhz-től 1 Ghz-ig. Némi izgalom után a fő biztosítékjával... sikeresen vettem az URH FM sávban vagy 6 adót, aztán (Váckisújfalu QTH) hallgattam két sávon is AM üzemmódban a repteret. Egyszer hallottam a várva várt pittyegést is 139 Mhz körül fél méteres dróttal az antenna helyén.
Vettem a keresztdipólhoz cuccokat és próbálkozom a vétellel a napokban.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 14, 2014 /

Jó vétel volt. Sokat dolgoztam vele. Vigyázz a bemenetére, nagyon érzékeny, könnyen tönkre lehet tenni nagy RF jelekkel.
(#) szendi001 hozzászólása Jún 14, 2014 /

Közben találtam ezt: Bővebben: Link Szakdolgozat keretében írja meg a hölgy a témát.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 14, 2014 /

Jól érzem, hogy semmilyen előerősítő nem kell majd a keresztdipól után?
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 14, 2014 / 1

Nemigen tudsz elé értelmes előerősítőt faragni, meglehetősen érzékeny. Mi térerősség mérésekhez, zavartatás vizsgálatokhoz használtuk. Azért legyen kéznél néhány AF106 tranzisztor.
(#) Atys67 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 14, 2014 /

Az egy jó kis cucc.. ha nem vagyok túl kíváncsi, mennyiért sikerült hozzájutni?
(#) szendi001 válasza Atys67 hozzászólására (») Jún 14, 2014 /

Ne volt referenciám árra... Én 16-ért vettem, ne alkudtam el akartam hozni, pontosan a műholdvételes kudarcaim miatt.
(#) Atys67 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 15, 2014 /

Annyiért is megérte..
(#) szendi001 hozzászólása Jún 19, 2014 / 1

Ma megvettem az alkatrészeket a keresztdipólhoz. Össze is kezdtem rakni. Beforrasztom az utolsó vezetéket és kipróbálom a tudományt.
(#) szendi001 hozzászólása Jún 19, 2014 /

Elkészült az első teljes kereszt dipólom beüzemelve. RG223 koax megy fel, ahol van két párhuzamos 75 Ohm-ból az készült illesztő. A dobozba RG58 van beletekerve. Tudna valaki segíteni mikor érdemes hallgatóznom a hétvégén? Két napja tanulgatom a szatelit követést.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2014
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 19, 2014 / 1

Szia!
Annyit fűznék még hozzá, hogy felesleges magasra emelni az antannát, mert amit nyersz az alacsony szögű vétellel, azt elveszted a kábelcsillapítással.
Frekvenciák és állapotadatok.
Műholdkövetésre pedig használj valamilyen webes követőt.
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 19, 2014 /

A kábel összesen 8 méter, kicsit csalós a kép, de majd lejjebb veszem. Akárhogy nézem a követőket, mindig a NOAA19 jön ki, de csak éjjeli vételekre. Ezt a követőt nézem:Bővebben: Link Ma jelentősen jobban vettem a légi sávot és bejött 20 FM adó is, szóval az antenna "valamit" csinál. Még nem mértem rezonanciát, pár centivel hosszabb az ideálisnál a dipól.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 19, 2014 /

Szia ! Ez nagyon hasonlit az en korabbi antennam telepitesere
Bővebben: Link
Remelem most mar jonni fognak a szep kepek, be tudod allitani az antennad, aztan johet ujra a vevo epites
Az nem baj ha magasan van, egyaltalan nem mindegy hogy hol van, nekem is csak igazan szabad terben mukodott jol, es 6..8 m magasan. A QFH sokkal jobb antenna erre a celra, blokkok kozott a 4. emeleten, erkelyrol is vettem turheto minosegu kepeket. A cross dipol ott semmit nem ert. Udv.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2014
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 19, 2014 /

Meg van ott a többi is: Bővebben: Link.
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 19, 2014 /

Az éjszakai és nappali átvonulások kilistázásához kapcsolj a "Show all passes" nézetre.
(#) Atys67 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Szia. Jó lesz ez..
Töltsd le innen a WxToImg-t Bővebben: Link
Itt meg tudod adni a koordinátáidat, és az alapján pontosan fogod tudni mikor melyik műhold aktuális nálad. Azonkívül a képek, amiket megosztottam, azok ezzel lettek dekódolva. A free változat kicsit butább a fizetősnél, de az is nagyon jól használható.
Az antennával kapcsolatban még annyit: Ha "belőtted" frekvenciára, és mégis kicsit zajos, akkor nézd meg hogy a keresztdipól táplált elemének pozitív ágától jobbra essen a fáziselem pozitív ága - persze alulról nézve. A jobb érthetőség kedvéért: Bővebben: Link
(#) szendi001 válasza Atys67 hozzászólására (») Jún 21, 2014 /

Köszi mindenkinek! Az antenna, randomra lett építve ... le kell vennem ellenőrizni az irányt. Letöltöm a programot. Több napi előrejelzésben az éjjel körüli áthaladás jött ki ideálisnak, lehet hogy felkelek miatta.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 21, 2014 /

Letöltöttem a programot és frissítettem is. A linuxos verzió és az online verzió között csak percek vannak különbségként, de az N2YO verzió, nem tartja láthatónak a műholdat (marginal) míg a másik azt írja áthalad. Égy Kijev felett áthaladó műholdat meghallok vajon? (12:50 kor jön)
(#) szendi001 hozzászólása Jún 21, 2014 /

Sikerült a második vétel. Kiültem a bogrács tövébe a rádióval. Azt a jelet amit a tracker nem láthatónak mond kb. 4 percig vettem. Valószínű éjjel amikor pont a fejem felett megy el jobb lesz a vétel. Nagyon zavaró az AM adás nem túl messze a reptérről. Mivel a matematika és a fizika is a követő rendszerek szerint működik, bátran állok neki egy felvételnek. Össze kel lkötöm a mérővevőt a laptoppal. Az első felvétel mikrofonnal készült, akusztikus csatolásban.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 21, 2014 /

Meg kell vágnom a felvételt, mert nagyobb mint 2Mb.
(#) szendi001 hozzászólása Jún 21, 2014 /

Ez lett az első kép Ennek is eléggé örülök.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 21, 2014 /

Jó kép
Biztos valami nem sikerült.
(#) Atys67 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 21, 2014 /

Kicsi a sávszélesség, vagy a jelszint, nem tud szinkronizálni. Amúgy a nappali áthaladások is jók. Már 25 fok felett simán értékelhető jeleket kell venned. De ha vígasztal, nekem sem volt sokkal jobb az első letöltésem..
Következő: »»   79 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem