Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
A mellékelt adatlapon a 74ls598 logikai diagramján mi a neve a kétfajta négyzet alakú elemnek? Továbbá mit csinál az a kétféle inverter amelyiknek a bemenetén van a kis kör és amelyiknek mindkét végén van?
Sziasztok!
Bontottam egy A277D kivezérlésjelző IC-t, ebből szeretnék olyat csinálni, ami a gép elején egy 10-es ledsoron jelezné vissza a HDD használatot (simán a HDD led helyére) tudnátok ebben segíteni?
Mit is csinál a HDD activity LED? egymagában jelzi az adatforgalmat. A kivezérlés jelzőnél beállíthatod, hogy hány LED világítson egyszerre. Ennek így nem sok értelme van, ugyanezt elérheted, ha több LED -et párhuzamosan kapcsolsz, és nem kell az IC. max egy meghajtó tranzisztor.
Ha arra gondoltál, hogy a LED sornak információ tartalma is legyen, az már egy bonyolult kódolási, átalakítási kérdés. Az információt feszültség változássá kell alakítanod, amit kijelezhet az A277D ic.
Erre gondoltam!
Nem hinném, hogy olyan nagyon bonyolult lenne, elvégre kivezérlésjelző, ugyan ezt kéne neki csinálnia, csak nagyobb jelszintről. Gondolok itt arra, hogy 750 mV helyett 2-3 V a max, ezt le kéne osztani, és működne, nem?
Üdv!
A HDD LED helyére egy RC szűrőt köss és arra kösd rá a kivezérlés jelzőt. Egy potméterrel beszabályozhatod a megfelelő szintre a jelet a szűrés után. Igazából ennek a megoldásnak, semmi gyakorlati haszna, csak látványként használható. Ha a pontos adatátvitelt akarod kijelezni, ahhoz soros, vagy USB porton keresztül egy mikrovezérlőnek (ami a LED-eket vezérli) kell küldeni az erre vonatkozó adatokat egy program segítségével.
Nem egyszerűbb egy NPN, és egy PNP tranzisztorból álló buffert megépíteni, (+ 3 ellenállás)?
Építs inkább belőle kivezérlés jelzőt, amire való. A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2014
Sziasztok! Van egy régi fejhallgatóból való potméterem. Van egy jack kábelem fülhallgató nélkül, és van egy fülhallgatóm jack csatlakozó nélkül. azt terveztem, hogy a potival kötöm össze a kettőt. Az lenne a kérdésem, hogy hová kell kötnöm a bemeneti és kimeneti balt, jobbot és mínuszt. A potiról csatolok egy képet is. Válaszaitokat előre is köszönöm.
Üdv!
Szerintem ez monó fülesben volt régen. Sztereóban ezt úgy szokták megoldani, hogy a potit változtatható ellenállásként kötik be (a középső kivezetését az egyik végével összekötik), és a test vezetékbe iktatják be, mert az ugyebár közös. Így nem kell sztereó potit alkalmazni.
Köszönöm szépen! Akkor megoldható sztereó fülhallgatóval is?
Igen, de sajnos most lerajzolni nem tudom neked.
Ennél a kapcsolásnál megoldható az hogy a nyomógomb lenyomásával egyszerre kapja meg az impulzust illetve a tápfeszt? Vagy ez nem számít mert az adó üresjáratba nem fogyaszt semmit?
Sziasztok!
Légyszives segítsetek már: Ellenállást hogyan kell számolni? Adott a hálózati feszültség(240V), mekkora ellenállás kell ahhoz hogy 10W-nyi energiát elfüstöljünk, magyarán 10W-ot egyen az ellenállás!? Köszi Attila
Ez lenne az igazi célom, nem pontos adatot akarok, eszemben sincs, moddingra szeretném!
Valami alap kapcsolási rajzot kérhetnék? És akkor este össze dobnám! pucuka: Ez hogy nézne ki? Arra most nincs szükségem, és erre a feladatra is használhatónak találom.
Szia!
Kezdetként írd le pontosan, hogy mit is szeretnél csinálni. Mihez van erre szükséged?
Sziasztok.
Tudna nekem valaki bővebb felvilágosítást adni Schumann generátorokról? Sajnos nem találtam róla túl sokat a neten.
Hello! Az összefüggés: P=U^2/R (A teljesítmény számításához a feszültség négyzetét kell osztani az ellenállás értékével.) Ezt kell R-re kifejezned.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2014
Bár már kadarist leírta röviden, azért én is leírom kicsit bővebben:
- 1D,C1: (negatív) élvezérelt D flip-flop. - S,R,C2,2D: (negatív) élvezérelt D flip-flop aszinkron beállító és törlő (S,R) bemenettel. - S,R,C3,3S,3R: (negatív) élvezérelt SR flip-flop aszinkron beállító és törlő (S,R) bemenettel. A bemeneten és kimeneten lévő karikák a negatív logikát jelölik, azaz hogy a jelek aktív-alacsonyak. - |>o : inverter (pozitív logika) - o|> : inverter (negatív logika) - o|>o : meghajtó (negatív logika) A negált bemenetekkel és kimenetekkel rendelkező vagy kapu pedig egy negatív logikás vagy kapu, azaz egy és kapu (pozitív logika szerint).
Üdv!
Van egy "kocka" trafóm 24V-os. Az hogy lehet, hogy a rögzítőelemén amivel valahova le lehetne fogatni, a 0 -hoz képest mérem rajta a ~24V-ot? A 220V hoz képest meg ~56V- ot? Fázisceruza is halványan világít. Illetve halkan ciripel is. Most ez ettől függetlenül működőképes csak ne tapogassam? Végül is a feszültség megvan rajta (bár terhelve nem próbáltam). A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2014
Tehat az arra jo, hogy azon keresztul kozos GND legyen a gate feszultseg es kapcsolt feszultsegnek?
Ahogy mondtam. Kontaktusoknak mindig van átmeneti ellenállása, mégha kicsi is. Kis áramoknál, mint a vezérlő áram, nem sokat számít, de ha párszáz A folyik át a kontaktuson, akkor azon jelentékeny feszültség is eshet, ami befolyásolhatja a tirisztor vezérlését.
Kedves nálam profibbak! Azaz közel mindenki...
![]() Adott egy szerkezet (egy analóg kisközpont), melyben vélhetően egy CMOS RAM-ot ellátó 3.6 V-os Ni-MH akku székelt. Ennek a helyére mivel más nem volt kéznél és mivel a lábtávolság hajszálra megegyezett, egy rossz alaplapból kibuherált litium elem tartót forrasztottam be és egy elemet tettem bele. A rendszer működik és nem tiltakozott, de hát ez mégiscsak egy 2032-es elem. Kérdésem, hogy történet-e ezzel valami csúnya? Baromi gyorsan felejtsem el és állítsam le, vagy ez nem gond?
Szia! Csak hangosan gondolkodom, mivel ugye azt sem tudjuk, miről beszélsz. Ahol akku lakik, ott töltő áramkör is vagyon. Ezt ha kiiktatod, akkor mehet elemről - már amennyiben megelégszik az áramkör a 3V környéki feszültséggel. Ugyanis egy ilyen kishordó memória akkut az általam ismert alkalmazásokban stabil 5V-ról szokták tölteni, természetesen egy ellenállaton keresztül. Ezért még nyugalmi állapotban is 4V fölött van a feszültsége. A másik aggályos kérdés számomra az elemed kapacitása, ami szinte biztosan kevesebb a memória akku tipikusan 50-100 mAh-jánál. Magyarul én vennék inkább egy akkut bele, minthogy bizonytalanra kísérletezzek. Csak pár száz forintba kerül...
Van egy lámpakapcsolóm, ami érintős, touch paneles!
Mivel LED világítást kapcsol, annyira kicsi a teljesítményfelvétel hogy nem tudja felkapcsolni, csak villan egyet és kész! Ehhez kell egy műterhelés, ami 1 ampert vagy 10-15W-ot elzabál! vannak jó kis teljesítmény ellenállások, alu hűtőbordás, 4k-sak és max 25W ot tudnak, kérdés hogy ez elég e nekem?? Köszi Attila
Igen, ezeken gondolkoztam el én is, úgyhogy rendeltem egy bele való akkut, bár nem akartam erre több mint két rugót elkölteni. (A szállítás többe kerül mint az akku
![]() Csak egy kérdésem van még, ezzel a partizán akciómmal ugye nem vághattam gallyra a töltő áramkört? A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2014
Bocs a kérdésért, de minek a LED, ha el kell fűtened 15W-ot? Miért nem kötsz rá egy rendes, 10-15W-os led lámpát a műteher helyett? Annak még fénye is van. Az 5630-as chipekkel szerelteknek ráadásul még szép is a fénye..
Üdv.
Tápegységbe szeretnék áramkorlátot beépíteni.A trafó 13V 0.5 A. Akkutöltőt szeretnék róla üzemeltetni és úgy kéne megcsináélni hogy max csak 0.4 amper folyhasson.Hogy kéne megcsinálni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |