Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Sziasztok!
Megépítettem a VF2 Alkotós verziót. Szépen működik, +-42V-ról megy rendesen 80mA be van állítva. Nincs földhurok, quad405 vezetékellését használom és azzal nem volt zaj és bugás se! De viszont a VF2 összeszed magas frekvenciás zajokat(pl ha felkapcsolok egy lámpát vagy a forrasztó pákát kapcsolom ) akkor pattanó hang halható a hangfalakból! És ha a tv(plazma)be van kapcsolva sercegős vagy sistergés jelentkezik a hangfalakban. A hálózaton van zavarszűrő kapcsolás. A quad405 paneleknél nem tapasztaltam ilyet vagy ehhez hasonlót se! Találkozott ezzel a problémákkal valaki? És milyen megoldás segített? Előre is köszönöm!
Ha nem lényeges a meredek vágás akkor semmilyen szűrő nem kell hozzá. Megnöveled a visszacsatoló ellenállással párhuzamos kondit, és máris aluláteresztő lesz az egész végfok.
Az üresen 82V-ból nem lesz 400W, terhelve kellene annyinak lenni. Tehát az lenne a jó, ha teljesen kivezérelve a végfokot sem esne a táp +/-82-84V alá. A trafóddal kb. 350W fog kijönni belőle. Ma már a D osztály mindenképpen jobb választás, pláne hogy a hozzá való fetek is jóval olcsóbbak lettek. Saccra 50-60W felett már nem éri meg AB osztályút építeni. Számold ki az UcD-m alkatrészköltségét 600W-ra, meg ugyanezt végtranyókkal, megfelelő hűtéssel B osztályban. Persze akik nem építettek vagy nem hallottak még pwm végfokot azok alapból elítélik vagy félnek tőle, mert nem ismerik, ezért kialakult bennük egy szubjektív vélemény hogy az nem jó. Pedig pont olyan jó mint a B osztályú, sőt.
Szia! Ilyen esetekben túl gyors alkatrész akad a végfok visszacsatoló hurkán belül. Érdekes, hogy a zavar a hangszóró kábel felől támad, erre ad túlzott választ az erősítőben uralkodó hatalmas nyílthurkú erősítés. Megbirkózol a műveleti erősítő sávszűkítésével?
Szia Reloop!
A 106 oldalon közölt tanácsod nagyon hasznos volt számomra. Tettem a panel tápágára 680nf kondikat és tettem hálózati szűrőt is és csend és pattanás ments az erősítő! Csak akkor van egy kis alap zaj, ha az rca csatlakozóba bedugom a jelkábelt. Erre van valami megoldás? Bemeneti ellenállást nem szeretném változtatni! Ha egy ferritmágnesen átvezetném a rca csatlakozó és a panel között lévő rövid jelkábelt?képen az A ábra A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2014
A műveleti erősítő sávszűkítését letudnád írni?
Mert még nem csináltam. Azt írtad, hogy a hangszóró kábelen keresztül támad a magas frekvencia, akkor ha teszek a panel kimeneti kábelére ferrit mágnest az javíthat-e? Köszönöm előre is! A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2014
Ha a helyi tápszűrés megoldotta a problémát, akkor így rendben is az erősítő. A műveleti erősítő sávszűkítése nem is olyan egyszerű mint gondoltam.
A ferrit gyűrűk nem hiszem, hogy hatásosak lennének. Az RCA dugó csatlakoztatásával megjelenő búgás földhurokra utal. A hálózati védőföld nincs véletlenül rákötve a végfok jelföldjére?
Nincs a házban a hálózati földelés belevéve.
Nem búg hanem sistereg, de ha kihúzom az rca kábelt akkor szinte 0 a zaja! Tápszűrés kb 98%-ban orvosolta a pattanást, de a magas frekvenciás zavart (tv képe okoz), azt nem javította! Igaz azt a jelkébel bedugásával szed össze (ha a tv-t kikapcsolom akkor nincs zaj)
Úgy kell érteni, hogy letekert hangerőnél is zaj jelenik meg a kábel csatlakoztatásától?
Igen!
A hurkot feltehetően a tápegységekben lévő parazita kapacitás hozza akkor létre. Kellően alacsony ellenállású jelföld huzalra van szükség, hogy a hibát kisöntölje.
Egyszerűbb hibákat átnézted már? Jelkábel, csatlakozók korrektek?
Igen, minden rendben találtam!
Tápföld egy helyen találkozik a jelfölddel és egy helyen van a fém doboz tápföldelve. A hálózat védőföld nincs az iec csatlakozón beforrasztva. Milyen alacsony ellenállású jelkábelt tudnál ajánlani?
Ilyen jelkábellel van összekötve:EZ SEM JÓ?
A kábel bizonyára megfelelő. A TV-n kívül más jelforrással hogyan viselkedik?
Jó lenne egy fotót látni róla, hátha a kép alapján sikerül ötletet meríteni.
Más forrással nem csinálja, csak ha a Tv be van kapcsolva. Olyan mintha a képről szedné össze a jelkábellel!
Reloop!
Az gond lehet, hogy a jelföld "hideg pont" és a tápföld egy az egybe találkozik? Érdemes azt hidegíteni egy RC taggal? Ha igen akkor tudnál benne segíteni, hogy hogyan néz az ki valójában? Kerestem leírást de sajnos nem sok sikerrel ! Köszi előre is!
Szia! Nézzünk már meg egy-két képet az erősítődről!
Rendben de most az nehézkes lesz mert már dobozolva vannak!
Elméleti síkon tudunk róla beszélni most? Ami biztos, hogy a táp földelés az egy ponton találkozik (jelföld-fémház-tápföld) RCA ajzatok hideg pontja össze van kötve! VF2-ők a földelést az RCA ajzatok hideg pontjától kapja!
Nézd nincs benne elvi hiba, mivel van olyan jelforrás amivel elfogadhatóan működik. A fémház kapcsolódási pontját a rendszerhez kísérleti úton kéne meghatározni - tehát lesz még ez szétszedve
![]()
Az lehet, hogy a tv közelsége zavarhatja?
Mert más jelforrás nem zavarja, csak ha a tv be van kapcsolva. A fém ház kapcsolódási pontjához milyen módon kezdjek bele? A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2014
Puffereknél, RCA-knál, potinál próbálgasd végig a ház rákötését. A poti háza testelt?
Nincs potméter!
Gyári előerősítőm van és arra van kötve RCA kábellal.
De míg próbálgatom a ház rákötést addig kössem ki az eredeti kötést, hogy ne legyen földhurok?
Természetesen csak egy rákötési pont legyen.
Köszönöm a segítséged!
A probléma RC szűréssel megoldódott!
Lerajzolnád nekem, hová és milyen RC tagot tettél?
Bedobozolva le tudod fényképezni? Esetleg a burkolatot nélkül is szívesen megnézném a belsejét, ha már úgyis beleforrasztottál akkor biztosan ki kellett nyitni.
Ez engem is érdekelne hogy hová tetted az RC szűrést. Az sem baj ha telóval csinálsz képet ha esetleg nincs rendes fényképezőgéped.
Leírom, hogy ha az eredeti kapcsoláson berajzolod az RC szűrést és a közvetlen tápszűrést is! És ezt természetesen nyilvánosságra bocsátod!
MERT ÍGY EZ CSAK 90-95%-ig KÉSZ ERŐSÍTŐ KAPCSOLÁS!
Mutass már végre valamit, mert most már nagyon hiteltelenné kezdesz válni. Ha nem akarsz fotózni (nehéz rá indokot találni...), akkor a kapcsolásba rajzold be hová mit tettél be!
Csak azért, hogy ne legyek hiteltelen!
Csak figyelem felkeltésnek szántam, mert rendben üzembiztosan és szépen szól, de a zavarok ellen nincs védve a kapcsolás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |