Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Egy régi, használaton kívüli HDD, vagy CD-rom is megteszi, ezekkel már elindul.
(nagy terhelhetőségű ellenállások terheléspróbánál kellenek)
Átkondiztam. Már a kis búgás is megszűnt, csend van, nem csinál semmit.
Délután megnézem a FETeket, hogy mi a helyzet velük. Esetleg valami okosabb tipp?
Tudom rossz kérdés, nem raktad be valamely kondenzátort fordítva, néha szoktak olyan tréfát űzni a gyártók, hogy a pozitív a jelölt sarka.
Nem tettem be fordítva. A FET-ekre gyanakszok, de még nem volt türelmem megnézni.
Kedves Mindenki!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, mivel sehogy sem jutok dűlőre egy javítandó tápegységgel. A szimptómák a következők: ha főkapcsolóval bekapcsolom, akkor megjelenik az 5Vsb, a táp indítható, valamint indítás után üresjáratban jól működik, a feszültségek pontosak; a +12V jól terhelhető (30A meg se kottyan neki), ezzel szemben ha akár az 5V-os, akár a 3,3V-os ágat csak egy egészen kicsit is terhelem, a táp azonnal leáll (még az 5Vsb is), sőt reteszelődik is (tehát nem indítható újra). A legkézenfekvőbbet már kipróbáltam: átmértem az összes elkó ESR-jét, de egyelőre nincs ötletem, hogy merre induljak tovább. Ha bárkinek bármi ötlete lenne, örömmel venném. Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy mi okozhat ilyen hibajelenséget. A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2014
Szia,
Szerintem az 5V-nál lehet a hiba mert álltalában a tápok nagy része az 5V-ot figyeli és azt tartaj mindig szinten és ehez mérten adódik a 12V is amit te 5V terhelés sélkül tudsz akár 30A-el is terhelni ami azt jelentheti, hogy az 5V-ot valami nagyon beterheli akár kondi vagy ellenállás. Ezért lehet, hogy ha az 5V-ot terheled akkor meg már az sok és lekapcsol. Nem biztos, hogy ez a probléma eddig én ilyenekkel találkoztam de biztos van aki nálam jobban ért a dolgokhoz. Üdv
Szia!
Először is köszönöm a választ! Igen, eredetileg én is arra tippeltem, hogy az 5V-os ágon rendellenesen megnövekedett a terhelés (mondjuk egy zárlatos kondenzátor miatt), de ezt elvetettem, mivel a 3,3V-os ág is ugyanezt a hibajelenséget produkálja, és nagyon valószínűtlen, hogy ugyanakkor és ugyanazzal a hibával ment volna tönkre, mint az 5V-os ág. Abban viszont biztosan igazad van, hogy valamiféle védelem lép közbe, mert a két ágban elvileg csak a vezérlés a közös, valamint bármelyiket megterhelve leáll az egész tápegység.
Az 5 és a 3.3 voltos ág összefügg!
Lehet hogy szekunder dióda-ák részlegesen szakadtak.
Vannak tápok, ahol a 3,3 V-ot az 5 V-ból egy FET-tel Step-down táppal veszik le. Ha itt az egyik szekunder dióda megszakadt (mint mugab is írta), okozhatja ezt a jelenséget. Terheletlenül megvan minden, terhelve kiakad. Kiforrasztani az 5 V diódáját vagy szkóppal ellenőrizni a kimenő jelet!
Először is köszönöm a válaszaitokat!
Amit eddig még nem említettem, az az, hogy ez nem egy szokványosnak nevezhető ATX tápegység: 1kW a maximális kimenő teljesítménye, ennek fényében pedig egyáltalán nem a „megszokott” belvilág fogadja az embert. Először is két külön trafó felel az 5 és 12V-os tápágakért, és egy kisebb trafó állítja elő a 3,3V-ot, tehát jelen esetben - sajnos - nem függnek össze az 5 és 3,3V-os ágak. Szkóppal még nem vizsgáltam - egyelőre annyit tudok, hogy a szekunderoldali diódák épek, jól működnek. Talán a vezérléssel történhetett valami, de ehhez behatóbb vizsgálat szükséges. A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2014
Sziasztok!
Kaptam egy HKC 565W USP-5565 típusú tápot, ami tegnap egy füst jelenséggel elhalálozott. Van benne egy 8 lábú IC, ami elégett. Viszont ezt nem tudom beazonosítani az égés miatt. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy esetleg valaki tudja-e azonosítani nekem, vagy van-e valakinek kapcsolási rajza hozzá? Köszönöm és üdv: spgabor A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2014
Üdv !
Az volna a kérdésem hogy a tápegységek melyik vezetékeit kell össze kötni hogy a táp alaplap nélkül üzemeljen ? Válaszokat tanácsokat előre is köszönöm.
Szia!
A zöldet kösd az egyik feketéhez. Üdv: spgabor
Sziasztok,
Kaptam egy Deek 450W-os tápegységet ami nem akart elindulni. SB5V az oké de nem indult még meg se moccant. Szétszerelés után látható volt, hogy valaki gyakorol egy kicsit rajta mert friss forrasztásokat találtam valamint a Primer oldlon lévő két kis elkót kiszedtél (forrszemek összeforasztva a kiszedés után). Szekunder oldalon a a vezérő IC álltal kapcsolgatott két kis tranzisztor két két lába összekötve. A kis elkók helyére beragtam 10µF-os kondikat és a kimeneti oldalon a tranzisztorok lábánál a zövidzárat megszüntettem ezek után már kezdett indulgatni a táp, de csak éppen elindult megmozdul majd le is áll. A szekunder oldalon lévő kettős diódákat kiforrasztva is végigmértem és minden diódát és tranzisztort végigmértem a szekunder oldalon. Sehol nem találtam zárlatot vagy egyébb rendelleneséget de a táp mégse akar alindulni. Lehetséges, hogy a vezérlő IC ment tönkre mert össze vissza forasztgattak a tápban? Merre felé érdemes keresgetni még hibás alkatrészt? Segítségeteket előre is köszönöm.
Tisztelt fórumozók!
Általában válaszolni szoktam a kérdésekre, most viszont nekem akadt problémám. Került hozzám egy Chieftec 360W-os tápegység. Szemre, ránézésre semmi baja - de a primer oldali félvezetőkészlet átment hasadóanyagba, és elrobbant. Mivel a tulaj előzőleg már szétszedte (gondolom azt hitte hogy csak egy kicsit ki kell takarítani és megjavul), a darabjait már nem találtam meg. 2SC2625-re, vagy MJE13009-re tippelek (a kapcsolásból látom hogy biztosan NPN) - de kérném, aki ismeri ezt a tápegységet erősítsen meg benne. Kapcsolási rajz természetesen nem található ehhez a típushoz. Az összes többi alkatrész átmérve hibátlan, a kondenzátorok mintha újak lennének (az összes ESR érték kiváló) - szóval nagyon korrekt kis táp, érdemes volna megjavítani.
Üdvözlet mindenkinek!
A kérdésem nem konkrétan a táp javítására irányúl, de gondólta mégiscsak ebbe a fórumba való. A fő kérdésem lenne, hogy egy tápegység tönkreteheti az alaplapot? Érdemes-e új alaplaphoz megtartani a régi tápot? Táp: Chieftec GPS-450AA-101A úgy tudom Delta belső A régi alaplapon több kondenzátor felpúposodott. Köszönöm a választ!
Köszönöm a választ, ebből van is itthon - úgy hogy estefelé beforrasztom és kipróbálom.
Idézet: „...hogy egy tápegység tönkreteheti az alaplapot?” Igen, de nem egy ilyen kategóriájú tápegység. Az ebben lévő védelem akár túlfesz, zárlat, ingadozó feszültség esetén lekapcsol. Persze ellenőrizni nem árt, főleg a kondenzátorokat - ha valamelyiknek magas az ESR értéke, csere. Idézet: „...a régi alaplapon több kondenzátor felpúposodott.” Ez azon is múlik milyen minőségű kondenzátorokat tettek az alaplapra, mennyire öregek, mennyit ment, stb. Ezek kicserélése semmi nehézséget nem jelent - ha amúgy az alaplap jó, megéri. Ha nincsenek az új gépben extrém fogyasztású dolgok, ez a tápegység biztosan jó lesz.
Köszönöm a választ!
A kondenzátor ESR értékéről és a kiméléséről hol olvashatok bővebben, ahol viszonylag egyszerűen van leírva? A tápegység kb fele teljesítményen volt használva mint a max terhelhetőssége. Az alaplap előző generációs átlag, DDR2-es memóval. Tervezett gép i3-as új 4-es széria lenne, alap videókártyával.
Itt elég jól le van írva.
(olvasd el a műszer leírását is!)
Sziasztok,csak egy kérdésem volna .
A standby 5v-os ágon csak 4,01v-ot mértem ki.ezért nem indul a táp. Tud valaki valamit ezzel a hibával kapcsolatban hozzászólni,segítséget adni? köszönöm A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2014
Szia!
Leírnád légyszíves az esetet, hogy mindenki okuljon belőle? Előre is köszi!
Hát van benne 1 pók kinézetű vezérlő ic a száma most hirtelen nem ugrik be.
azt az ic-ét kicseréltem és lám elindult. táp teszterrel lemértem minden feszültsége pass-os. csak ennyi remélem segít ez valakinek. Sziasztok A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2014
Sziasztok,
Működőképessé szeretnék tenni egy hibás ATX tápot. Ugyanez a panel (lásd csatolt képek), a kapcsolási rajz sajnos nem teljesen pontos. A megégett áramköri rész is egyezik, csak nálam a fóliát is pótolni kellett. A képek innen származnak. LC-235ATX rev. PCB DR-200 ATX V2.02 Ami hibái voltak: - Segédtáp nem működött, kondenzátor hiba - +5 STB a 7805-s szabályzója cserélve (nem fogta meg 5 voltnál a kimeneti feszültséget) A táp kimeneteken nincs zárlat (műszerrel mérve), a KB7500-s IC 8-11 lábain kb 40-60% kitöltésű ellenütemü négyszögjelet látok ha a zöld vezetéket testelem, az ezt követő tranzisztorok kollektorain azonban csak tüskéket látok, a táp pedig nem indul. A primer oldali tranzisztorok mérésre nem látszanak hibásnak, illetve 1-2 alkalommal láttam felvillanni a szekunder oldali terhelő izzót, de már nem tudom reprodukálni .
Egy újabb hibát megtaláltam, megszüntettem. Az R90-s 100ohm-s ellenállás volt megnyúlva.
A táp bekapcsol, de a kimeneti feszültségek nem jók. Az 5V helyett 7,3V körüli a feszültség.
megoldva, a 3,3V kimenetre is szabályoz..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |