Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2335 / 4005
(#) zoli200 válasza Karesz85 hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Egyébként létezik hogy emiatt ment el a fél km óra led világítás,fordítva lett az egyik led bekötve utána bénult le 7 led is?
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2014
(#) nooorbi válasza Bakman hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Ugyan az a gyártó, ugyan az a típus, ugyan úgy közös katódos. Csak más a szín. És elméletileg erősebb. Csak kérdés hogy ez elég erős-e ahhoz hogy napsütésben is látszódjon mindenféle árnyékolás nélkül.
(#) Karesz85 válasza zoli200 hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Minden lehetséges, van közös anódos/katódos 7 szegmenses, lehet hogy rövidre zártad vele.
(#) zoli200 válasza Karesz85 hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Ez csak sima smd ledes egy színű,de ULQ2003A van benne 5 darab lekövetve a hibás rész az egyikbe fut bele,innen jött az ötlet hogy ott a hiba,csak sima led világítás semmi extra
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2014
(#) Macsek71 hozzászólása Jún 30, 2014 /

Sziasztok !

Kis segítséget, magyarázatot kérnék ...
A mellékletben látható kapcsolás a BSS oldalról származó "HDD foglaltság mérő" . Biztosan többen ismeritek. Egy bicajra építeném "hajtómű fordulatszám kijelzőnek".
1, Ha az optocsatoló 4,5 kivezetései helyett egy reed csövet teszek működhet a kapcsolás ? Szükséges-e valamelyik alkatrészt módosítani, ha a kapcsolási frekvencia csak néhány/sec* ?
2, Jól gondolom, ha zárt reed-del áll meg ( pont alatta van a mágnes ) akkor maximális jelzést kapok ( összes led világítani fog ). E jelenség megkerülhető-e ha a reed-et a betűvel jelzett pontok közé teszem ? ( a-b, b-c, a-c .. ? )

Köszi...

*A pedálfordulat 1-2/ másodperc, 2-3 mágnessel akár 5-6 is lehet a maximum ...

névtelen.JPG

(#) pont válasza Macsek71 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Ez úgy működik, hogy a kondenzátor a kapcsolások gyakoriságától függően töltődik fel egy feszültségszintre, az lm3914 ezt méri és jelzi ki. Alacsony frekvencián "össze-vissza" ugrálna, bár nem tudom mit szeretnél látni, kikísérletezheted az ic működését ezzel: Bővebben: Link
(#) djhua hozzászólása Jún 30, 2014 /

Udv mindenkinek

A csatolt kapcsolasi rajzon vonalkoveto robot szenzor reszenek a kapcsolasi rajzva van , es az a baj , hogy a tablazat(csatolt) szerint nekem a mindket foto ellenalason ugyananyi feszultseg kene essen .

Ellenben en osszeraktam es nekem az bal oldalin 4 - 4.6 V , es a jobb oldalin 2 - 2.50 V van .

Es ezt hogy tudnam elerni , hogy mindket fotoellenallason ugyananyi feszultseg essen .

A teljes projekt : Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
(#) kadarist válasza djhua hozzászólására (») Jún 30, 2014 / 1

Szia!
Ez az eredmény nem csoda, hisz az R3 és az R6 nem egyforma.
(#) djhua válasza kadarist hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

oky szoval .. megforditom oket ? R3 csere R1 ? vagy R2 csere R6 ?

LED-el próbáld, tehát élesben, mert csak úgy jönnek ki a jó eredménnyel.

Semmit ne csereljek ? mert ha pl . felcserelem R2 az R6 al akkor igy az egyiken esik : 3.7 s a masikon 4.5

Ne cserélj semmit sem, hanem csináld meg a pályát a világos csíkkal és úgy állítsd be mechanikusan az egész LED-szenzor egységet, hogy a táblázatbeli jó értékeket kapja meg a mikrovezérlő.

Koszonom nagyon szepen :
(#) Collider hozzászólása Jún 30, 2014 /

Üdv mindenkinek!
Két, teljesen független kérdésem lenne.

1: Készülök venni 100 méter hangszóró vezetéket, 2.5 amperes kéne. Milyen átmérő tartozik ekkora áramhoz? Mert minden adat meg van adva, de ez nincs.

2: Szeretnék szimulálni digi multiméter bemenetet. Gondolom 10M ellenállás és pár pF kapacitással lehetne előállítani. Tudnátok erről valami konkrét megközelítést adni? Pl: sorban legyen a 10M és párhuzamosan a kapacitás, hány pF legyen, van-e még valami?
(#) gernerakos hozzászólása Jún 30, 2014 /

Üdv mindenkinek!
Úgy tudom, hogy a régiféle katód sugárcsöves (hogy kell ezt tagolni??) tévéknél van valamiféle gyenge röntgen sugárzás hátrafele, a tv belseje felé. Igaz ez, és ha igen, akkor újradobozoláskor figyelembe kell ezt venni? Rétegelt lemezből érdemes/ajánlott/ésszerű dobozt készíteni?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza gernerakos hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Katódsugárcső, egybe az egészet.
(#) gernerakos válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Rendben, köszönöm. Amúgy egy 14cm képátmérőjü, fekete-fehér hordozható kistévéről van szó, így gondolom még kisebb a sugárzás. Azért kerül újradobozolásra, mert az eredeti funkcióját szinte soha nem tudta, mert nem ment rajta a hang, csak kép. Ellenben, ha külső forrásról (dvd, video) akkor igen. Ma már (szerintem sajnos) nincs analóg műsorszórás, dekódert meg ki vesz, ha ott a kápbel tv, meg nem is akarom a 14 Cm-es képet bámulni. Az skálahúrozás már újkorában leszakadt, visszarakni nem sikerült. Továbbá a csatlakozók hátul vannak, pedig nekem elöl sokkal jobban kellenének. Szóval kell ez az újradobozolás, mert ha túlesik rajta, kevesebb helyet is fog foglalni, meg dvd vagy videokazetta javításánál, szűkség esetén a Raspberry-t használni jól jön.
(#) proli007 válasza Collider hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Hello!
"Milyen átmérő tartozik ekkora áramhoz?" Alapvetően ilyen nincs, maximum hogy ne égjen el a vezeték.
Mert a lényeg, hogy a maximális terhelőáramnál mekkora feszültségesést engedhetsz meg. Ezen felül, hogy a kábelt mennyire melegedhet fel, ehhez mekkora veszteségi teljesítmény tartozik. Azaz, mekkora a környezteti hőmérséklet maximuma, milyen a hőelvonás mértéke.
A kábel keresztmetszetét így annak megengedhető ellenállása szerint kell megválasztani.

A műszernek a valóságban is két kapcsa van. Ezzel párhuzamos az általánosan használt 10Mohm és a kapacitás. Amit talán meg sem adnak mert a használt kábeltől és a vezetők pillanatnyi távolságától függ az értéke. De sok jelentősége gyakorlatban nincs, hiszen egy multiméter általában nem mér MHz-eket. Ennek a jellemzőnek inkább egy szkópnál van jelentősége.
(#) kérdező hozzászólása Jún 30, 2014 /

Sziasztok!
Van egy tirisztoros akkumulátortöltőm. Teljesen jó, a trafó 24V-os benne. Tirisztorral megy a töltőáram beállítása. Ha maxra tekerem, akkor olyan 25V-ot lehet mérni. Ma megfogtam egyszerre a két csipeszt, és hamar el is dobtam, jól megrázott. Pedig 24-25V. Hogy a fenébe rázhat? Még a glimm se világít ha a két kivezetés közé kötöm. A trafó a hálózatról tökéletesen leválaszt, nincs érintkezés a hálózattal, mértem, emiatt biztos. Viszont a két kivezetés egyszerre fogva ráz. Egy 24V-os sima trafó kivezetéseit megfogva még bizsergés sincs. A tirisztor kapcsolgatásakor valami feszültséglökések keletkeznek? Csak terheletlenül csinálja, és jót odavág.
Ha egy kondi, vagy nagy ellenállással meg lehet oldani, jó lenne, mert nem szeretem, ha megráz.
(#) frekivalto hozzászólása Jún 30, 2014 /

Sziasztok.

IRFZ44 FET-tel kapcsolatosan kérdezném. Szeretnék több fetet (2 esetleg 3 db) párhuzamosan kapcsolni, hogy a rajtuk keletkező hőt jobban át tudja adni a hűtőbordának.

Simán köthetem őket párhuzamosan?

Köszönöm a segítséget.
(#) frekivalto válasza frekivalto hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Válasz a kérdésre az, hogy egy az egyben összeköthetőek a lábak, csak a GATE lábakat egy egy kisértékű (33 ohm) ellenállással sorbakötve kössük össze.

Üdv
(#) Collider válasza proli007 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Köszönöm. Azt a 2.5 ampert én se értettem, mert mihez képest..., ezért kérdeztem rá.

Azt hittem, a 10M sorosan van. Azért kérdeztem, mert valami kapcsolóüzemű-félét építek, és csak akkor indult be, amikor multival rámértem.
(#) tomikapc hozzászólása Júl 1, 2014 /

Üdv!
Felmerült az igény egy olyan szerkezetre, amivel kb. 10 külföldinek tudunk fordítani.
A lényeg az, hogy legyen egy mikrofon része (vagy jack amibe mikrofont lehet dugni), majd ez az egység lehetőleg vezeték nélkül szórja ki a jelet ~10 vevőre, amin szintén van egy jack kimenet a fülesnek.
A mikrofonos egység nem kell feltétlen hordozható legyen, a többi azért jó lenne.
Vállalkozó szellemű, de az elektronikához kevésbé értő egyén vagyok. (Forrasztás, stb. megy)
Van esély egy ilyent megépíteni? Vagy ez nem olyan egyszerű? Milyen alapvető modulokból kellene ennek állnia? Köszönöm.
(#) kendre256 válasza tomikapc hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Nem olyan egyszerű egy ilyen rendszert megépíteni (meg lényegében házilag tilos is...)
Viszont lehet elég olcsón kapni PMR adóvevőket, amivel ez a feladat legálisan megoldható.
Vannak kifejezetten ilyen célra készített rendszerek is, hosszú üzemidővel, de azok jóval drágábbak, mint a PMR adóvevők (cserébe a hallgatóság nem tud belebeszélni a tolmács szövegébe...):
Például ilyen.
(#) Collider válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Nem kizárt, hogy hülyeséget beszélek, de pl. 200 tranzisztoros kapcsolás c. könyvben van ~20 alkatrészes rádió adó és vevő, abból nem lehet kivitelezni? Most a legalitást ne nézzük, szigorúan technikai alapon kérdezem.
(#) vicsys válasza tomikapc hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Arra nem gondoltál, hogy kell építeni egy vezeték nélküli mikrofont és kell hozzá x darab rádió (akár sima FM zsebrádió)? Persze illegális az engedély nélküli sugárzás, de elvben működik...
(#) tomikapc válasza vicsys hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Úgy érted FM sávban sugárzó mikrofonos jeladó? Ilyent egyszerű építeni?
(#) tomikapc válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Hmm nem tudtam, hogy tilos. Igazából hetente ~1 órára lenne használva egy épületben.
(#) pucuka válasza vicsys hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

A vezeték nélküli mikrofonok nem a műsorszóró sávot használják. Viszont lehet kapni erre a célra gyártott berendezéseket, ami legális is. Meglehet nem olcsó, de biztos megoldás.
Például
(#) kendre256 válasza Collider hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Mindent meg lehet csinálni, de egy 20 alkatrészes rádióvevő elég komolytalan, még adóban is határeset... Én már építettem néhány rádiót, tudom, mivel jár az ilyen. Szakértelem kell hozzá.Néhány év önképzés, pár tíz-százórányi tapasztalatszerzés, vagy megfelelő iskolában pár évnyi tanulás. Akkor van esély, hogy működni is fognak. Egyébként csak a tanácstalanság lesz, amit jó párszor látok itt a fórumon is a szakértelem nélküli utánépítőknél. Tudomásul kell venni, hogy ez egy szakma, és nem is a legegyszerűbbek közül való. Nem hasonlítható össze azzal, hogy megnézek egy videót, felrakom a csempét (tapétázok, cserepezek, bekötöm a vizet, villanyt) és fennmarad, működik, nem ráz agyon senkit (ezek a szakmák sem ennyiből állnak, de sokkal kisebb tanulással elfogadható eredményt lehet bennük elérni).
Mellesleg nem égetném magam külföldiek előtt házilag barkácsolt rádiókkal, az olyan kispályás szerintem...
Következő: »»   2335 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem