Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   95 / 154
(#) Gyantáscin válasza krisztian990621 hozzászólására (») Nov 23, 2013 / 1

Bármennyire is egyszerű a detektoros rádió, attól azért bonyolultabb, hogy egy fórumos kérdezz-felelek alapján elegendő ismeretet lehessen szerezni egy műkődőképes készülék összeállításához.
Próbálj előtte hozzáolvasni, vagy legalább guglizni egy kicsit a témában, utána biztosan lesznek konkrét kérdéseid, amire jó szívvel válaszolnak a fórumtársak.
(#) bigrobi válasza fecameca hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Latom van rajtam kivul mas is akit foglalkoztat a tema, a zurzavar nalam is szinte alandoan jelen volt, bar kamaszkoromba tobb ado volt 50km korzetbe ez mijat joban lehetet hasznalni de azert eredmenyt ertem el, vegre nem szol bele az egesz reszbe a kosuth radio keretantenas detektoros radioval, sot kinti antena nelkul jol mukodik 5 adot sikerult befognom a legkozelebbi 85km es 20KW ha jol szamoltam. Csak azert rgisztraltam be mert latom van erdeklodo, ha igy van adok linket es toltok fel semat egy blogot is keszitek az egesznek.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2013
(#) fecameca válasza krisztian990621 hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Például: Makai: Kis rádiókészülékek építése, működése. Nálam ez volt az első, de számtalan szakkönyv van, szinte mindegyik részletesen leírja az alapokat, nézzél szét egy könyvtárban, ott is vannak mindenféle szakkönyvek, de az itt feltett képeket is jól fel lehet a tanuláshoz használni.
(#) bigrobi válasza krisztian990621 hozzászólására (») Dec 31, 2013 / 1

Probald ezt, nem teljesen kesz de az adat nagy resze ott van es egy video hogy mukodik blogom
(#) _BiG_ válasza krisztian990621 hozzászólására (») Dec 31, 2013 / 1

Szervusz!

Fecameca megemlítette, én akkor fel is rakom ide a Makai könyvet, fogyaszd egészséggel
Részletes, magyarázós. Jó kísérletezgetést és az új évre sikeres detektoroshallgatást kívánok!
(Ami kell hozzá, az egy djvu viewer, de ebben a gugli segít.)
(A későbbi keresés könnyítésére: Kis rádiókészülékek építése, működése )
(#) satlokk válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Köszönjük a feltöltést!BUÉK!
(#) bigrobi hozzászólása Jan 5, 2014 / 2

Az en detektoros radiom, igaz picit nagyobb a hagyomanyosnal (1m magas -1m szeles) de halkan 4~5 almas bejon kulso antenna nelkul, de ugy csinlatam hogy ra lehessen kapcsolni kulso antennat is ;s foldelest akor termeszetesen hangosabb. Ezen kivul az osszes tobbi keverte a vett almasokat kiveve kozpepiskolas koromba sikerult egyet oszedobni az jo volt de kidobtam sajnos azt hittem tobet nemr adiotehnikazom :-O a tetejeben a kozephullamu adok nagy ressze nem mukodik Remelem valakinek ezzzel is segitseget nyujtotam. Ma szinte senki sem foglakozik ilyen keszulekekel, es a fiatalokat a egyre inkab az ultramodern mobilok erdeklik csak
(#) ELKO26 hozzászólása Feb 4, 2014 /

Pillanatok alatt megépíthető saját fejlesztés,azt mondtátok,hogy egy tranyó engedélyezett.
(#) Kera_Will válasza ELKO26 hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Szép , szép ... DE !
100 éve örültek 1 galenitnek + nagy impedanciás fülesnek !
Idézet:
„egy tranyó engedélyezett”

Ezt kimondta ?
(#) Gyantáscin válasza ELKO26 hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Hacsak úgy nem tekintjük, hogy a tranzisztoros erősítő nem a rádiónak, hanem a hallgatónak a része
(#) fecameca válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Mivel nagy impedanciás hallgatót már nem gyártanak, sőt már gyerekkoromban sem igen létezett, azt hittem, az 50 ohmos telefon hallgató elég oda, de ma már tudom, hogy az is kevés. Végül is én itthon akár IC-s erősítővel is hallgathatom amit magamnak építek, az az egy tranzisztor csak ide a topikhoz való hozzászólásra vonatkozott, mint moderátori megjegyzés. De arról kérdezzetek meg inkább egy moderátort, honnantól kezdődik ebben a témában az OFF?
(#) Gafly válasza ELKO26 hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

A dióda katódja és a tranzisztor emittere közé kell egy ellenállás, mert egyébként nem igazán fog rendesen működni.
Valamint germánium tűs dióda javasolt hozzá.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2014
(#) bigrobi válasza fecameca hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Az impedancia problemara van "jo" megoldas. Nalam a kovetkezo keppen nez ki egy minnel nagyobb impedanciaju halozati transformator sikerult egy 4kohmosat talanom az helyetesiti a fulhalgatot, 220/14voltos a 14 voltos vege megya fulhalgatora de nem egyszeru fulhalgatora hanem regi telefonbol 250 ohmos, 2 bol csinalsz 1 fejhalgatot es kapcsoloval birod valtani hogy 125 vagy 500 ohm legyen, mind a 2 fele kepp jol mukodik es a keretantenas radiom 4 almast fog kulso antena nelkul ilyen megoldassal. Kinti antenaval 500ohmos beallitasal kihagyhatoa trafo kisse gyengebb teljesitmenyel. Gyerekoromba meg hasznaltam az orabol kiszerelt pizezo hangszorot ellenalasal parhuzamosan kotve, amit ujraprobaltam uj piezohangszoroval de valamilye nem megy ahogy kene az uj cuc rosszabb lehet a reginel? Amugy volt a neten orginal 1600hmos regi szovjet hangszoro 500dinarer (4.5eu) sajnos huje fejjel nem vettem meg, mert zsugori voltam.
(#) gkari válasza bigrobi hozzászólására (») Feb 5, 2014 / 1

Két éve a "vakerán" 2db 4kOhmos-at vettem 2-2eFt.-ért, mostanában is szoktak hirdetni.
(#) ELKO26 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

A bázis meg a kollektor közötti ellenállás bevált,szépen szól "hangosan"
(#) Gyantáscin válasza bigrobi hozzászólására (») Feb 8, 2014 / 1

A piezoval kapcsolatban. Az újabb cuccoknál (lásd piezo magassugárzó) inkább a a cél, hogy minél kisebb legyen az eszköz impedanciája (ami alapvetően kapacitív) ezért lehet, hogy detektorosban rosszabbul teljesítenek.
Pár éve kísérleteztem a hallgatók hatásfokának mérésével, olyanformán, hogy két hallgatót szembefordítva szigetelőszalaggal összefogtam, az egyikre zsebrádió kimenetéről fix feszültségű urh zajt kapcsoltam és mértem a másik hallgató kapcsain a feszültséget. A két feszültség arányából lehetett következtetni az adott hallgató hatásfokára.
Meglepő módon telefonokból kitermelt piezo csipogó adta a legjobb eredményt.
(#) Qju hozzászólása Feb 24, 2014 / 1

Jó vételt! Érdeklődnék, hogy valakit érdekelne-e ez a könyv?
Bővebben: Link
(#) Qju válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Szia! Hogy ki mondta? A tranyóról nem tudok de az elem vagy elemek igen is engedélyezettek voltak már 1925- ben is
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
(#) hatvanasjocó válasza Qju hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Valamikor régen én írtam, hogy az USA-ban rendeznek most is detektoros építő versenyeket(ott még sok középhullámú adó van). E versenyek szabályzata engedi az egy tranzisztoros kiegészítést(a fogható gyengébb adók könnyebb azonosíthatósága miatt) Ettől még a rádió detektorosnak számít(ott) Az elemes kiegészítés(nem engedély kérdés) a detektorok nyitófeszültségét csökkenti ezért gyengébb adók vételét is segíti.
(#) Gyantáscin válasza Qju hozzászólására (») Feb 24, 2014 / 1

De jó! Ha jól látom, ebben a készülékben a cinkit dióda karakterisztikájának negatív ellenállású szakaszát használták fel hangfrekvenciás erősítésre.
(#) Gyantáscin hozzászólása Feb 25, 2014 /

Qju kolléga hozzászólásán felbuzdulva közzétennék én is egy könyvet. Szintén nem mai gyerek, de a húszas évek ismeretanyagát nagyon összeszedetten kötötte csokorba. Néhány elméleti eszmefuttatása talán túlhaladott, de hasznos olvasmány lehet, akár a kezdőknek is. Nekem annyira megtetszett, hogy a könnyebb olvashatóság érdekében elláttam könyvjelzőkkel is, így akár e-book olvasón is kényelmesen olvasható. Már ha ismeri a DJVU formátumot.
Innen tölthető le
(#) Gyantáscin válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 25, 2014 / 1

Az előbbi helyről nem tölthető le.
Egy régi weblapomon csináltam egy linket, innen talán sikerül
(#) granpa válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Ez sem jött össze.
(#) granpa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Görgethetek, míg el nem kopik, de de nem jön.
(#) granpa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Nekem ilyen kép nem jön. Egy tiszta lap jelenik meg.
(#) gkari válasza granpa hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Csak akkor tudod megjeleníteni, ha van a gépeden "DJVU CONTROL", ezt is lehet, hogy külön engedélyezni kell - nekem így sikerült.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2014
(#) granpa válasza gkari hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Szerintem van, mert a minap kellett, és a fiammal (informatikus) felrakattam (működött). Majd este megnéztem vele.
(#) Qju válasza Qju hozzászólására (») Feb 27, 2014 / 1

Jó vételt! Találtam egy ötletes kis detektorost. Sajnos ennek a leírása olaszul van. (Da "Selezione di Radio e TV", gennaio 1970) 8 oldalas pdf. Ha valaki tudna segíteni a fordításban akkor nyugodt szívvel lehetne ajánlani a megépítését akár gyermekek részére is. Én úgy vettem ki hogy valami fém fóliás karton vagy réz bevonatú "nyák"lemez is lehet az alapanyaga. A hozzá használható fülhallgató sem lenne egy drága darab. Pl.
Vélemény?
(#) Vales válasza Qju hozzászólására (») Feb 27, 2014 /

Jópofa darab, talán érdemes lenne reprodukálni valahogy és akkor kiderülne, valóban beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.
(#) fecameca válasza gkari hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

A mostani Nokia telefonokhoz mit adnak? Hiába kérdeztem meg egy másik topikban, senki nem tud róla semmit. De lehet, hogy összedobok egy detektoros rádiót csak azért, hogy kipróbáljam, ezzel milyen?
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2014
Következő: »»   95 / 154
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem