Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2346 / 4005
(#) pont válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Természetesen nagyobb teljesítményű motor, gyorsabbá tenné, de ezeket átalakítani többe kerül mind a belé fektetett munka, mind anyagilag, hogy szerintem nem érdemes. De ahogy Bernie Ecclestone mondta "Ha Te adod rá a pénz biztos megtudják csinálni"
(#) vladcepes válasza pont hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Értem,akkor marad a 1,5 km/h ,köszi!
(#) pucuka válasza zotor hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

12 V ról nem lehet 12 V -os akkumlátort tölteni. Mérd meg, hogy 220 V -os táplálás esetén mekkora ott az egyenfesz. Legalább 16 - 17 V -nak kell lenni.
(#) pucuka válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Nem csak a motor fordulatszámától függ. A csiga is fontos eszköz a sebességhez, ill. a nagyobb tolóerőhöz. Ha túl nagy a fordulatszám, és a csigaprofil (ha van egyáltalán) nem megfelelő, a propeller kavitálni kezd, és ahhelyett hogy gyorsabb lenne, csak kavarja a vizet.
Úgyhogy ez szerintem olyan, amilyen.
(#) roticsgr hozzászólása Júl 14, 2014 /

Sziasztok!
Joule Thiefet készítettem (LED ami működik 1,5V-ról).
Az lenne a kérdésem, hogy van-e olyan NPN transistor ami kisebb feszültségen nyit, mit a 2N3904 ?
Vagy ez nem ettől függ?
(#) pucuka válasza roticsgr hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Szilícium tranzisztorok maradékfeszültsége ebbe a tartományba esik. Próbáld meg germánium tranzisztorral. Ha biztosítani tudod a teljes nyitáshoz szükséges bázisáramot, akkor működhet.
(#) roticsgr hozzászólása Júl 14, 2014 /

Igen értem, csak a LED fényének erőssége függ a tranyótól, mert használtam 3904-es helyett BC 546-ot használtam.
Az utóbbinál kisebb volt a LED fényerőssége.
(#) pucuka válasza roticsgr hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Esetleg próbálj meg igazi kapcsoló tranzisztort használni. BSx xx valamelyikét, vagy megfelelő FET -et, bár azt meg ilyen kis feszültségről elég nehéz lesz kinyitni. Mindenesetre valamilyen logikai FET -et.
Persze, ha magasabb a maradék fesz, kevesebb áram is folyik.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2014
(#) vladcepes válasza pucuka hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Értem. Köszönöm! Akkor marad "olyan, amilyen".
(#) laszlopapagaj válasza laszlopapagaj hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Hoppá. Úgy látszik, túl korán elszóltam magam :S
1db 7szegmenses kijelzővel működött...
3 kijelzőnél már látom azt, hogy a pnp tranzisztor kinyit, de nyitva is marad valamiért, tehát mindhárom kijelző világít ugyanabban az időben. (cseréltem a tranzisztorokat, de ugyanaz)
Miért nyit a tranzisztor, amikor a lábán már nem adok 3.3V-os feszültséget (természetesen ellenálláson keresztül).
Ha a uControllert tesztpanelen vizsgálom, akkor az egyből rákötött pici 3 db 7szegmenses kijelző megfelelően működik (egy időpillanatban csak egy, de ugye ott közvetlen kapcsolódnak a lábak a kijelzőkhöz, itt meg a nagy kijelzők pnp-n keresztül-> ezzel azt akarom mondani, hogy a vezérlés/programozás szerintem jó)
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2014
(#) nedudgi válasza laszlopapagaj hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Ha nem telepes táplálásra készül a szerkezeted, akkor optocsatolóval megoldhatod a szintkülönbséget.
Hasonló jelenséget okozhat, ha a kontroller nem jól kapcsolja az anódfeszültségeket.
(#) ktamas66 válasza laszlopapagaj hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Mert ha a PNP tranzisztor emittere 12V-on van teljesen mindegy, hogy a bázis 0 vagy 3,3V-on van mindkét alkalommal nyitva van. Amikor a kis kijelződet használod az emitter gondolom 3,3V-on van, ilyenkor ha a bázisra 3,3V kerül lezár a tranzisztor.
(#) laszlopapagaj válasza ktamas66 hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Igaz. ::S
De akkor mi lenne erre a megoldás, ha nem szeretnék optocsatolót alkalmazni? vagy ennél egyszerűbb már nincs?
(#) ktamas66 válasza laszlopapagaj hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Rendben, most már értem, hogy Proli miért is beszélt meghajtó tranyóról.
Holnap kipróbálom, addig is köszönöm!
(#) ktamas66 válasza ktamas66 hozzászólására (») Júl 14, 2014 /

Utólag megnézve a kapcsolást az a bázis ellenállás (ha tényleg 50 Ohm) kicsit kevésnek tűnik, nyugodtan lehet néhány k Ohm.

Rendben, ott alapból 2.2 kOhm-os van most, akkor azt benne hagyom.
(#) silent15 hozzászólása Júl 15, 2014 /

Üdv, azt szeretném kérdezni, hogy az LM3886-nak +-40V-os tápfesznél, teljfes kivezérlésen mekkora a max áram, amit felvesz? Én sajnos nem találtam meg, és a grafikonokból sem egyértelmű.
Köszönöm!

lm3886.pdf

(#) Peet19 hozzászólása Júl 15, 2014 /

Üdv.
12V on kibír 3A -t az LM317 -es? Ha nem akkor van valakinek ötlete hogy oldjam meg a feszültség szabályozást ugy hogy max. 3A mellett tudjak szabályozni?
Előre is köszi a segítséget.
(#) silent15 válasza Peet19 hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Szia, nem bírná, viszont tranzisztorral megoldható , akár nagyobb áramon is
Link
Ide beteszel valamilyen tranzisztort, ami kibírja az áramot, mondjuk egy 2N3055-öt.
(#) Peet19 válasza silent15 hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Huu, tényleg. Ez jó. Még korán van. Köszi : )
(#) mikrokapcsolo válasza silent15 hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Vagy kiegészítés nélkül, 317 helyett 338-at tenni be, ez ugyanazt tudja, csak 5A ig bír.
(#) nedudgi válasza silent15 hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Ahogy én átfutottam az adatlapot, akár 11,5A is előfordulhat.
(#) silent15 válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Igen, de az +-20V-nál, ha jól értelmezem, linkeltem egy képet, ezt az adatlapból vágtam ki, nem lehet hogy ez az ? Nekem +-40V táp lesz, az 80V p-p akkor valahol 1A alatt venne fel? Teljesítményre meglenne az ígért 68W.

Capture.PNG

A kép, amit kivágtál, a biztonságos működés tartománya. A pillanatnyi csúcsáram, és az átlagáram két külön dolog. Mondjuk a kérdésed sem egyértelmű.

Leegyszerűsítve, mekkora trafó kellhet nekem 2db hidalt lm3886-hoz +-40V-os tápfeszültségnél?
(#) reloop válasza silent15 hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Szia! A hangszóró ellenállása (impedanciája) ismerete nélkül sem erre, sem az előző kérdésre nem lehet választ adni. Persze, ha meglenne akkor akár magad is használhatnád a népszerű I=U/R összefüggést
(#) silent15 válasza reloop hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Szia, 8R , de inkább használám a I=sqrt{P/R} -t, mert ez a 2 dolog amit fixen tudok, hogy 68W(kicsivel többel számolok majd) és 8R. És akkor (80W-al) 3,16A 1db lm3886. Igazam van?

Durván fogalmazva a transzformátort a maximális átlagteljesítményre, a pufferkondenzátort a csúcsáramokra érdemes méretezni.

Akkor 2x3,16=7,32A , legyen 8A(audiócél miatt, ne legyel túlhasználva a trafó) és akkor kb 10,000µF puffer ?
Következő: »»   2346 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem