Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek

Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   262 / 377
(#) proli007 válasza proba hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Hello! A gondolatolvasás egy dolog, nekem még nem megy. De szerintem inkább ne próbáljuk meg kitalálni helyette, mire is gondolt.
(#) _ampervadasz_ válasza proli007 hozzászólására (») Júl 8, 2014 /

Sziasztok. Mind a kettőtöknek igaza volt, ezért elnézést kérek érte. Próba igazad volt.

Egy olyan moduláris szabályozható áramkört szeretnék építeni, ami a VFD meghajtásához elengedhetetlen feszülségeket elő tudja állítani, így szükségem van DC poztív, DC negatív és AC feszültségekre. Egyedül a negatív feszültségtartománnyal vannak gondjaim, pontosabban annak az előállításával. Visszajelzésre nincsen szükségem, mert azt műszerrel mérem/mérném és egy heli timmerrel állítanám be a kívánt értéket.
A Tápfeszültség egy kapcsolüzemű tápegységből fakad ami DC32V -ot állít elő 5A natív terhelésre.
Van egy rakás VFD csövem, ami 7, 14, 16 szegmenses, vagy épp 5x7 -es kicsi pontmátrix, egy nagobb köteg DVD lejátszókból bontott VFD modulok, amikhez eltérő rács és anódfeszültségre van szükségem.

Tanulom a C nyelvet PIC mikrovezérlőkre, amihez építek egy fejlesztőpanelt, amin egy rakás DC-DC helyet kap meg perifériák, portkivezetések stb. Ahhez viszont azt szeretném, hogy a VFD se lehessen csatlakoztatási kivétel ( pláne, ha mindegyiken PTC gyártmányú PTxxxx VFD kontroller foglal helyet )
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2014
(#) proli007 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Júl 8, 2014 /

Hello! Ha csak +32Vdc feszültséged van, és a GND-hez képest 0..-35V-ra is szükséged van, akkor csak a DC-DC konverter segíthet, a +32V-ból szabályozható, de már negatív feszültséget állít elő.
Ha meg csak próbára kell, akkor két labortáp ésszerűbb megoldás. Ha ténylegesen felhasználod a csövet, akkor annak úgy is abban a készülékben kell megoldani az egész táplálását.
(#) proba válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Júl 8, 2014 /

Először is puskáznák a DVD lejátszók tápellátásából. Szerintem járható út a +32V ból egy negatív stabilizátorral előállítani az 5V-ot Ez a -5V lenne a tulajdonképpeni gnd-d. A váltóval némi gond van, ezt egyszerű eszközökkel ( egy két tranzisztor) már nem kivitelezhető.
Úgy emlékszem ezek a kijelzők vígan elvoltak - 20-25V körüli feszültséggel.A fogyasztásuk meg nulla, így az 5A táp felesleges.
Ha gyorsan egyszerűen akarsz hozzájuk tápot, irány az első VFD-s DVD, kiveszed a tápját, és minden kész ( már ha jó) .Hab a tortán, a kijelzője valószínű valami soros busszal vezérelhető úgy ahogy van, még a szintillesztéses kínlódás is elmaradhat.Más részről meg szerintem van VFD-s topic is.Lehet ott gyorsabban segítséget kapnál.
(#) gumicukor hozzászólása Júl 12, 2014 /

Tisztelt Fórumtársak!

Egy mozgásérzékelő reléjére szeretnék egy időzítőt hozzáépíteni. Az időzítő készen van, azonban a mozgásérzékelőben lévő relé alapjáraton zárva van (nem lehet változtatni jumper-rel), így az időzítő folyamatosan megy. Idáig úgy oldottam meg, hogy egy relét iktattam be a mozgásérzékelő és az időzítő közé, amelyet szeretnék kiiktatni belőle. Rémlik nekem egy kapcsolási rajz kettő darab tranzisztorral, azonban ötletem sincs, hogyan keressek rá. Ehhez szeretnék segítséget kérni.
(#) eyess válasza gumicukor hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

A mozgás érzékelőt szeretnéd belőle kiiktatni , és csak a relét felhasználni az időzítő áramkörödnek ?

Esetleg
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2014
(#) 20sz Jófiú válasza gumicukor hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Nézd meg, hogy nem-e váltóérintkezős a relé a mozgásérzékelőben. Ha nem esetleg cseréld ki egy váltóérintkezősre. Ennél egyszerűbb megoldás nincs.
(#) gumicukor válasza eyess hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Nem, nem. Egy reflektorhoz szeretném használni, tehát nem szeretném megbontani. Az időzítő amiatt kell, mert körülbelül fél percig szeretném, hogy világítson a lámpás, s ehhez a mozgásérzékelő túl rövid ideig engedi el a relét.
(#) gumicukor válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Jó lenne az elgondolás, azonban a mozgásérzékelő túl rövid ideig tartaná behúzva a relét, illetve nem szeretném a mozgásérzékelőt szétszedni.
(#) proli007 válasza gumicukor hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Hello! Alapvetően egy tranyóval is lehet invertálni, csak kérdés mit kellene. De ha az időzítőd még nincs meg, akkor egy monostabil multi megfelelhet erre a célra.
(#) gumicukor válasza proli007 hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Az időzítő már készen van (555 ic a lelke), tehát csak az invertálás része hiányzik a történetnek. Nekem jó az egy tranzisztoros verzió is.

A mozgásérzékelő reléjén most folyamatosan átfolyik a tápfeszültség, ami behúzva tartja azt. Nekem lényegében egy olyan invertáló áramkör kellene, amelynek a "kiemenetén" alapjáraton nem folyik áram, így a hozzákapcsolt időzítő nem indul be. A folyamat akkor indulna be, ha a mozgásérzékelő szakítja a relé áramkörét, ezáltal az invertáló kimenetén megjelenik a tápfeszültség. Remélem sikerült jól szavakba önteni, eléggé kacifántosra sikerült.
(#) _ampervadasz_ válasza proli007 hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Szia Proli007. Labortápom az nincsen. Első szempont, hogy modulrendszerű legyen a kivitel. A DCDC konverter lenne a legjobb választás, de abból nem találok könnyen vásárolhatót.
DCDC modulból amivel szabályozható pozitív tápot tudok előállítani már szereztem be, egyedül a a negatyv tartományra nem találok vásárolhatót ebay -on.
(#) _ampervadasz_ válasza proba hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Próba. A DVD lejátszók negatív tápjával nem szeretnék szórakozni, mert azok kommersz alkatrészekből épülnek fel, pláne nemigen terhelhetőek, meg fix értéken járnak, illetve azoknak tápegységeknek terhelni kell a többi ágát is, hajlamosak megfutásra ésatöbbi (csuklóból kukába vágom, csak a porvasmagokat rakom el, meg néhány ismert PWM IC -t FET -el legfeljebb).
A -5 -12 -15V -ra van kifezetett regulátoráramköröm ( laptopokból kibányászva egy része ), ez csak az MCU(-k) és LCD kijelzők érszére lesznek fenntartva.

Itt szabályozható feszültségű negatív tartományú áramkörről van szó, mellyel legfeljebb -35V -ig kell lemenni, fél (vagy kicsit több ráhagyással egy) Amper terhelhetőséggel +32V DC tápról.

Az 5A -es táp korán sem felesleges, mert a fejlesztőáramkör szerves részét fogja képezni, amit több ágra osztva DCDC modulok fognak ellátni tápfeszültséggel ahol is itt a 7805, meg LM317 és társai nem jó megoldás, minden kapcsolóüzem alatt fog működni, modulrendserűen.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2014
(#) _ampervadasz_ válasza proli007 hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

CSő felhasználásával kapcsolatban: Mind a kettő, egyrészt csőtesztelésnél, kipróbálásnál nem jönne rosszul a modul amiről csak beálított érték(ek)kel betudom izzítani a csöveket, végleges beépítés meg természeten más, ott szabadabb megoldás, meg annak csak fix értéken kell járnia "ismert" körülményke között.
(#) _ampervadasz_ válasza proba hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

A VFD csövet, minden esetben PTC családmárkanév alatt futó PTxxxx kontrollerrel fogom megoldani, ami a VFD vezérlésén kívül (van LED -es verziója is, illetve itt a HE-n egy cikk róla) billentyűzetmátrixot is tud kezelni, magát a kontrollert SPI buszon keresztül közvetlenül össze tudom kapcsolni az MCU -val, így itt lesz a legkisebb mókám jelenleg.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2014
(#) proli007 válasza gumicukor hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Azért mennyivel egyszerűbb lenne, ha lerajzoltad volna mi van. Mert itt az invertered. De gyanítom, hogy az 555-ös kapcsolásod is egy monostabil. ÉS ha azt nem úgy indítod a relével, hogy a "felhúzó" ellenállást a testre kapcsolod a kontaktussal, hanem lehúzó ellenállást használsz és a kontaktus a tápra van kötve, akkor már lehet célba is értél. (Mint ahogy a rajzon is be van kötve a kontaktus.)
(#) silent15 hozzászólása Júl 21, 2014 /

Sziasztok, keresnék olyan kapcsolást, ami ezt a ledet tudja trimmelhetően vezérelni.
12V-os DC bemenet.

Köszönöm!
(#) proli007 válasza silent15 hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

Hello! A "trimmer" helyett, nem"dimmer"-re, vagy is fényerő szabályozásra gondoltál?
(#) silent15 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

Ő, de A legjobb az lenne, ha PWM-ben vezérelné .
(#) Ge Lee válasza silent15 hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

Ha nem áteresztő (disszipatív) áramgenerátorral van a LED meghajtva hanem kapcsolóüzeművel akkor alapból ott a pwm, csak állíthatóvá kell tenni.
(#) silent15 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

Én ezt találtam, itt a PWM-részhez elég egy 555-ös? Ha igen, milyen frekivel?
(#) proli007 válasza silent15 hozzászólására (») Júl 21, 2014 / 1

Mivel mindenképpen kell áramgenerátor a PWM mellett (kivétel, ha kapcsolóüzemű szabályozható tápot építesz az áramszabályozásra) fűteni fog, de legfeljebb 2..3W-ot.
(#) silent15 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

Ez nagyon jó , nagyon szépen köszönöm !!
(#) szikorapéter hozzászólása Júl 26, 2014 /

Üdv. Szoviet tank rádió gégemikrofonjának a kapcsolásást keresném. Egy két kép segítségnek. Átrajzoltam hogy minden látszódjon.
(#) endrusz válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 26, 2014 /

Szia! Mi a rádió típusa, R123 R130?
(#) szikorapéter válasza endrusz hozzászólására (») Júl 26, 2014 /

Sajnos azt nem tudom csak a mikrofonját,illetve a hejhallgatóit kaptam meg sajnos.
(#) endrusz válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 26, 2014 /

Ezek igy néznek ki.
(#) szikorapéter válasza endrusz hozzászólására (») Júl 26, 2014 /

Sajnos ezek nem eggyeznek meg az enyémmel. Az enyémen 4 pólusú téglalap alakú fém csatlakozó van.
(#) kokozo hozzászólása Júl 26, 2014 /

Sziasztok!
keresek egy Samsung WS32Z409P tv kapcsolási rajzát, hátha valakinek meglenne, és meg is osztaná velem.
Előre is köszönöm!
Üdv Kokozo
(#) eyess válasza kokozo hozzászólására (») Júl 27, 2014 /

Esetleg ilyesmi lenne ?
Következő: »»   262 / 377
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem