Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Hello! A gondolatolvasás egy dolog, nekem még nem megy. De szerintem inkább ne próbáljuk meg kitalálni helyette, mire is gondolt.
Sziasztok. Mind a kettőtöknek igaza volt, ezért elnézést kérek érte. Próba igazad volt.
Egy olyan moduláris szabályozható áramkört szeretnék építeni, ami a VFD meghajtásához elengedhetetlen feszülségeket elő tudja állítani, így szükségem van DC poztív, DC negatív és AC feszültségekre. Egyedül a negatív feszültségtartománnyal vannak gondjaim, pontosabban annak az előállításával. Visszajelzésre nincsen szükségem, mert azt műszerrel mérem/mérném és egy heli timmerrel állítanám be a kívánt értéket. A Tápfeszültség egy kapcsolüzemű tápegységből fakad ami DC32V -ot állít elő 5A natív terhelésre. Van egy rakás VFD csövem, ami 7, 14, 16 szegmenses, vagy épp 5x7 -es kicsi pontmátrix, egy nagobb köteg DVD lejátszókból bontott VFD modulok, amikhez eltérő rács és anódfeszültségre van szükségem. Tanulom a C nyelvet PIC mikrovezérlőkre, amihez építek egy fejlesztőpanelt, amin egy rakás DC-DC helyet kap meg perifériák, portkivezetések stb. Ahhez viszont azt szeretném, hogy a VFD se lehessen csatlakoztatási kivétel ( pláne, ha mindegyiken PTC gyártmányú PTxxxx VFD kontroller foglal helyet ) A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2014
Hello! Ha csak +32Vdc feszültséged van, és a GND-hez képest 0..-35V-ra is szükséged van, akkor csak a DC-DC konverter segíthet, a +32V-ból szabályozható, de már negatív feszültséget állít elő.
Ha meg csak próbára kell, akkor két labortáp ésszerűbb megoldás. Ha ténylegesen felhasználod a csövet, akkor annak úgy is abban a készülékben kell megoldani az egész táplálását.
Először is puskáznák a DVD lejátszók tápellátásából. Szerintem járható út a +32V ból egy negatív stabilizátorral előállítani az 5V-ot Ez a -5V lenne a tulajdonképpeni gnd-d. A váltóval némi gond van, ezt egyszerű eszközökkel ( egy két tranzisztor) már nem kivitelezhető.
Úgy emlékszem ezek a kijelzők vígan elvoltak - 20-25V körüli feszültséggel.A fogyasztásuk meg nulla, így az 5A táp felesleges. Ha gyorsan egyszerűen akarsz hozzájuk tápot, irány az első VFD-s DVD, kiveszed a tápját, és minden kész ( már ha jó) .Hab a tortán, a kijelzője valószínű valami soros busszal vezérelhető úgy ahogy van, még a szintillesztéses kínlódás is elmaradhat.Más részről meg szerintem van VFD-s topic is.Lehet ott gyorsabban segítséget kapnál.
Tisztelt Fórumtársak!
Egy mozgásérzékelő reléjére szeretnék egy időzítőt hozzáépíteni. Az időzítő készen van, azonban a mozgásérzékelőben lévő relé alapjáraton zárva van (nem lehet változtatni jumper-rel), így az időzítő folyamatosan megy. Idáig úgy oldottam meg, hogy egy relét iktattam be a mozgásérzékelő és az időzítő közé, amelyet szeretnék kiiktatni belőle. Rémlik nekem egy kapcsolási rajz kettő darab tranzisztorral, azonban ötletem sincs, hogyan keressek rá. Ehhez szeretnék segítséget kérni.
A mozgás érzékelőt szeretnéd belőle kiiktatni , és csak a relét felhasználni az időzítő áramkörödnek ?
Esetleg A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2014
Nézd meg, hogy nem-e váltóérintkezős a relé a mozgásérzékelőben. Ha nem esetleg cseréld ki egy váltóérintkezősre. Ennél egyszerűbb megoldás nincs.
Nem, nem. Egy reflektorhoz szeretném használni, tehát nem szeretném megbontani. Az időzítő amiatt kell, mert körülbelül fél percig szeretném, hogy világítson a lámpás, s ehhez a mozgásérzékelő túl rövid ideig engedi el a relét.
Jó lenne az elgondolás, azonban a mozgásérzékelő túl rövid ideig tartaná behúzva a relét, illetve nem szeretném a mozgásérzékelőt szétszedni.
Hello! Alapvetően egy tranyóval is lehet invertálni, csak kérdés mit kellene. De ha az időzítőd még nincs meg, akkor egy monostabil multi megfelelhet erre a célra.
Az időzítő már készen van (555 ic a lelke), tehát csak az invertálás része hiányzik a történetnek. Nekem jó az egy tranzisztoros verzió is.
A mozgásérzékelő reléjén most folyamatosan átfolyik a tápfeszültség, ami behúzva tartja azt. Nekem lényegében egy olyan invertáló áramkör kellene, amelynek a "kiemenetén" alapjáraton nem folyik áram, így a hozzákapcsolt időzítő nem indul be. A folyamat akkor indulna be, ha a mozgásérzékelő szakítja a relé áramkörét, ezáltal az invertáló kimenetén megjelenik a tápfeszültség. Remélem sikerült jól szavakba önteni, eléggé kacifántosra sikerült.
Szia Proli007. Labortápom az nincsen. Első szempont, hogy modulrendszerű legyen a kivitel. A DCDC konverter lenne a legjobb választás, de abból nem találok könnyen vásárolhatót.
DCDC modulból amivel szabályozható pozitív tápot tudok előállítani már szereztem be, egyedül a a negatyv tartományra nem találok vásárolhatót ebay -on.
Próba. A DVD lejátszók negatív tápjával nem szeretnék szórakozni, mert azok kommersz alkatrészekből épülnek fel, pláne nemigen terhelhetőek, meg fix értéken járnak, illetve azoknak tápegységeknek terhelni kell a többi ágát is, hajlamosak megfutásra ésatöbbi (csuklóból kukába vágom, csak a porvasmagokat rakom el, meg néhány ismert PWM IC -t FET -el legfeljebb).
A -5 -12 -15V -ra van kifezetett regulátoráramköröm ( laptopokból kibányászva egy része ), ez csak az MCU(-k) és LCD kijelzők érszére lesznek fenntartva. Itt szabályozható feszültségű negatív tartományú áramkörről van szó, mellyel legfeljebb -35V -ig kell lemenni, fél (vagy kicsit több ráhagyással egy) Amper terhelhetőséggel +32V DC tápról. Az 5A -es táp korán sem felesleges, mert a fejlesztőáramkör szerves részét fogja képezni, amit több ágra osztva DCDC modulok fognak ellátni tápfeszültséggel ahol is itt a 7805, meg LM317 és társai nem jó megoldás, minden kapcsolóüzem alatt fog működni, modulrendserűen. A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2014
CSő felhasználásával kapcsolatban: Mind a kettő, egyrészt csőtesztelésnél, kipróbálásnál nem jönne rosszul a modul amiről csak beálított érték(ek)kel betudom izzítani a csöveket, végleges beépítés meg természeten más, ott szabadabb megoldás, meg annak csak fix értéken kell járnia "ismert" körülményke között.
A VFD csövet, minden esetben PTC családmárkanév alatt futó PTxxxx kontrollerrel fogom megoldani, ami a VFD vezérlésén kívül (van LED -es verziója is, illetve itt a HE-n egy cikk róla) billentyűzetmátrixot is tud kezelni, magát a kontrollert SPI buszon keresztül közvetlenül össze tudom kapcsolni az MCU -val, így itt lesz a legkisebb mókám jelenleg.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2014
Azért mennyivel egyszerűbb lenne, ha lerajzoltad volna mi van. Mert itt az invertered. De gyanítom, hogy az 555-ös kapcsolásod is egy monostabil. ÉS ha azt nem úgy indítod a relével, hogy a "felhúzó" ellenállást a testre kapcsolod a kontaktussal, hanem lehúzó ellenállást használsz és a kontaktus a tápra van kötve, akkor már lehet célba is értél. (Mint ahogy a rajzon is be van kötve a kontaktus.)
Sziasztok, keresnék olyan kapcsolást, ami ezt a ledet tudja trimmelhetően vezérelni.
12V-os DC bemenet. Köszönöm!
Hello! A "trimmer" helyett, nem"dimmer"-re, vagy is fényerő szabályozásra gondoltál?
Ő, de A legjobb az lenne, ha PWM-ben vezérelné .
Ha nem áteresztő (disszipatív) áramgenerátorral van a LED meghajtva hanem kapcsolóüzeművel akkor alapból ott a pwm, csak állíthatóvá kell tenni.
Én ezt találtam, itt a PWM-részhez elég egy 555-ös? Ha igen, milyen frekivel?
Mivel mindenképpen kell áramgenerátor a PWM mellett (kivétel, ha kapcsolóüzemű szabályozható tápot építesz az áramszabályozásra) fűteni fog, de legfeljebb 2..3W-ot.
Ez nagyon jó , nagyon szépen köszönöm !!
Üdv. Szoviet tank rádió gégemikrofonjának a kapcsolásást keresném. Egy két kép segítségnek. Átrajzoltam hogy minden látszódjon.
Szia! Mi a rádió típusa, R123 R130?
Sajnos azt nem tudom csak a mikrofonját,illetve a hejhallgatóit kaptam meg sajnos.
Ezek igy néznek ki.
Sajnos ezek nem eggyeznek meg az enyémmel. Az enyémen 4 pólusú téglalap alakú fém csatlakozó van.
Sziasztok!
keresek egy Samsung WS32Z409P tv kapcsolási rajzát, hátha valakinek meglenne, és meg is osztaná velem. Előre is köszönöm! Üdv Kokozo
Esetleg ilyesmi lenne ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |