Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2350 / 4005
(#) nedudgi válasza silent15 hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

Ebbe a kapcsolásba bármilyen feszültségszabályzó jó lehet, ha megvan a feszültségtartalék a LEDek nyitófeszültsége és a feszültségforrás között, és elbírja a szükséges áramot...
(#) silent15 válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

Akkor akár LM317-jó ide?

Áruld el, hogy milyen, és hány darab LEDhez, milyen tápfeszültséggel akarod használni.
(#) proli007 válasza silent15 hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

Hello! A terhelőáramtól függően, ha nincs szükség 5A-re (ami amúgy elég értelmetlen analóg szabályzóval) LM350 vagy LM317-el..

Ehhez a ledhez kellene.

A tápfeszültség miért titok?

Oh, bocsi Meleg van. 12V-ról menne.

Akár egy LM317T is elég. Persze át kell méretezni az áramkört.
A 700mA, ami a LED adatai között szerepel, egy maximum érték. Ha ettől lefelé térsz el, a fényereje valamivel csökken, de hosszabb élete lesz.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2014

Köszönöm !
(#) Raspun hozzászólása Júl 21, 2014 /

Trimmer kondenzátor 3 lábát hogy kell bekötni?Bővebben: Link
Itt a kapcsolási rajz:Bővebben: Link
(#) proli007 válasza Raspun hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

Hello! Ha alulról megnézed, akkor látod, hogy két láb össze van kötve, vagy is három láb csak azért van, hogy stabilan álljon. Elvileg a beállító csavarra menő lábat kellene az áramkör "hideg pontjára" kötni. (Hogy hozzáérve ne változzon meg a kapacitás.) de ebben a kapcsolásban ilyen pont nincs, így szigetelt csavarhúzóval kell állítani majd. De a két szemben lévő láb a közösített érintkezési pont. A két "szemben lévő" láb és az "egyedülálló" láb között van a "kapacitás".
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2014
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Júl 21, 2014 /

Sziasztok!
Egy konkrét kérdésre szeretnék minél részletesebb választ kapni. Egy Greatz-egyenirányítónál, akár külön diódákból készült az, akár komplett, miért és hogyan függ a váltakozóáramú bemeneti rész ellenállása az egyenáramú oldal terhelésétől?
Köszönöm a hozzáértők válaszát. Üdv.: Yoe
(#) proli007 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

Hello! Elég konkrét, csak éppen válaszolni nem igazán lehet rá. Mert egy dióda nemlineáris elem, így ellenállásról elég nehéz beszélni. Hiszen az a terhelőáram pillanatról pillanatra töltésnő változásával változik. De mivel a diódákon átfolyik a kimenti áram, így "ami befolyik, rögtön kifolyik" jeligére az AC váltó oldali terhelés a DC terhelésétől fog függni.
(#) Raspun válasza proli007 hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

És ezt?Bővebben: Link
(#) holex hozzászólása Júl 21, 2014 /

Ilyen induktivitást függőlegesen vagy vízszintesen érdemes a NYÁK-ra tenni úgy, hogy a lehető legkisebb elektromágneses interferenciát okozza? LM2596-hoz lesz, tehát elég nagy a frekvencia.
(#) proli007 válasza Raspun hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

Teljesen azonos a helyzet, ugyan úgy van kialakítva. Csak itt fóliák vannak a lemezek között, a másik meg kerámia kondi. A két szemben lévő van összekötve a csavarral. A különálló és a szemben állók között van a kapacitás.
(#) proli007 válasza holex hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

Hello! Az interferencia két jel között tud létrejönni. Így a kérdésnek sok értelme nincs, ha nem tudni mi a másik. Nyilván ha két tekercs egymásra hatását szeretnénk minimalizálni, akkor az egymásra merőleges beültetés adja a legjobb megoldást.
(#) holex válasza proli007 hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

Hello, nos erre a NYÁK-ra fog majd kerülni valahova oda a jobb oldalra.

nyak.png

(#) proli007 válasza holex hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

A 16MHz-es kavics messze van, de az RTC mellé nem érdemes tenni, ha azon nagy impedanciás 32768-as karc van. Más érzékeny pont meg szerintem nincs. Betervezed fektetve, ha nem jó, felállítod.
(#) holex válasza proli007 hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

Akkor amennyire tudom, kerüljem el vele a kvarcokat, a többi nem számít. Köszi szépen.
(#) Raspun válasza proli007 hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

Kösz a válaszokat sokat segítettél.
(#) vladcepes hozzászólása Júl 21, 2014 /

Sziasztok! Megint visszatértem csak most más kérdéssel. A kérdésem az lenne hogy adott ez a Jet-Ski ami 8 db Góliát elemmel működik, kb 1 órát. Mi lenne ha raknék bele egy ilyen aksit mint a képen látható. Pont beleférne. 12V 4 Ah. Mennyivel bírná tovább időben? Helyettesíthető e arra a motorra amit végül 8 góliát hajt meg. Szabad e fektetni így ezt az aksit?
Válaszokat előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

Minden további nélkül fektetheted ezt az akkumulátort. Ami engem egy kicsit elgondolkoztat, hogy ez az akku hogy fog viselkedni, ilyen terhelés mellett mekkora lesz a kapacitása. Félek, hogy csalódást fog okozni, 4A terhelésnél már csak 1,8Ah!

DD12040.pdf

(#) holex hozzászólása Júl 21, 2014 /

Sziasztok. Mit jelent egy tekercsnél az, hogy 100 kHz-ig használható? Adatlap itt

Én LM2596-tal szeretnék egy kapcsolóüzemű tápot építeni. Ennek a kapcsolási frekvenciája 150 kHz. Akkor ezt a tekercset el is felejthetem? Vagy mit jelent pontosan a max. 100 kHz-es működési frekvencia?
(#) szabot0412 hozzászólása Júl 22, 2014 /

Szerbusztok,
Egy kicsit fura kérdésem lenne.
Az elektronika terén elég kezdő vagyok. Az alapokat ismerem de elég nagy hiányosságaim vannak.
Van egy régi emlékem még talán általános iskola technika óráról ami viszont valahogy nem illik bele az általam eddig megismert szabályokba.
A példában egy elem és néhány hagyományos izzószálas izzó szerepelt.
Amikor párhuzamosan bekötötték akkor ahogy egyre több izzót kötöttek az elemre úgy az összes izzó fénye egyformán csökkent és egyformán világítottak.
Viszont amikor sorosan kötötték be az izzókat akkor az izzók különböző fényerővel világítottak sorban haladva egyre halványabban. És ez valahogy nem stimmel nekem. Ez így működik vagy az én agyam kever össze valamit nagyon durván? És ha ez így működik akkor miért van? Miért lehet különböző fénye az izzóknak sorban kötve?

Bocsánat a hülye kérdésért de nem hagy nyugodni ez az emlék.

A válaszokat előre is köszönöm. Üdv,szabot0412
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2014
(#) kadarist válasza szabot0412 hozzászólására (») Júl 22, 2014 /

Szia!
Ha egyforma (ellenállású) izzókat kötöttek sorba vagy párhuzamosan, akkor minkét esetben mindegyik izzónak azonos fényerővel kell világítania. Ha ez nem így volt, akkor nem egyformák voltak az izzók.
(#) Raspun válasza proli007 hozzászólására (») Júl 22, 2014 /

Akkor ha jól értem a két egymás mellettit (ami nincs összekötve) kell bekötni.
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 22, 2014 /

Köszönöm! A motorról semmi leírás nincs,így arról semmit nem tudok. Ezért is kérdeztem hogy milyen megoldással lehetne próbálkozni (persze ami nem lenne nagyon drága) hogy ha már egyszer kiviszed a vízre a masinát akkor ne csak 1 órát menjen. Az meg hogy óránként kicserélni a 8 db góliátot 2000 ft az már húzós. Esetleg 1,2V Ni-Cd, Ni-Mh mondjuk 10-et sorba kötni az 12V párhuzamosan kettesével? Vagy passz.Hátha tudtok valami megoldást ami elfér ebbe a rekeszbe.
(#) Csupasz hozzászólása Júl 22, 2014 /

Sziasztok
A TC/RTD milyen típusú hőérzékelőt jelent? A termisztort hogy jelölik a szabályzókon?
(#) Csupasz válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 22, 2014 /

Köszönöm!
Következő: »»   2350 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem