Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2357 / 4005
(#) reloop válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Olvass utána miként alkalmazzák kapcsoló eszköznek a tranzisztort. Hirtelen ezt találtam, remélem nem okoz nyelvi nehézséget.
A peremfeltételnek a beolvasott érték kisebb mint 100 tökéletes lesz.
(#) mikrokapcsolo válasza reloop hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Köszi, elolvasom, nem gond az angol. Köszi a segítséget, kipróbálom majd akkor nagyobb értékkel.
(#) ha6qt hozzászólása Júl 31, 2014 /

Sziasztok!

Nem találtam csak kábelekkel foglalkozó topikot, nyitni pedig nem akartam egy egyszerű kérdésért.

Ledes visszajelzéshez keresek olcsó kábeles megoldást. Körülbelül 20 érre van szükségem, 30 méteres hosszban. Mivel oldhatnám meg ezt legkedvezőbb áron?
Találtam 10 méteres kínai HDMI kábelt 1.000 Forintért + Toldót néhány száz forintért.
Ismertek ettől kedvezőbb megoldást?

Köszönöm!
(#) mikrokapcsolo válasza ha6qt hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Nem lehet megoldani valami multiplex vezérléssel? A ledeket mátrixba kötöd, és akkor csak sor és oszlopszámú vezetéked van, vagy ha helyben megoldod a feldolgozást is, akkor valamilyen kommunikációs vonalon tudod vezérelni, akár 2-3-4 éren is.
(#) Baxi válasza ha6qt hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Szia!
Talán UTP kábel.
Lehet hogy nem olcsóbb mivel 8 vezető/kábel,de bármely madzagos boltba adnak.
(#) fantom45 hozzászólása Júl 31, 2014 /

Sziasztok! Az miért van hogy akár melyik típusú LM78xx fesz. stab. egyáltalán nem stabilizál. Próbáltam az eredeti kapcsolást, ELKÓ-kat is betettem mind2 oldalra, terhelést is raktam a kimenetre, de nem áll be a stabil feszültség, több a kimeneten mint ami kéne. A 3-4V min. különbség is megvan a stabilizátor feszültsége és a tápegység között.
(#) Baxi hozzászólása Júl 31, 2014 /

Hi Mesterek!

Olyan kérdésem lenne hogy egyenirányításnál szerintetek lenne gubanc ha megdupláznám párhuzamosan a diódákat a terhelhetőség miatt?
(#) Baxi válasza fantom45 hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Hi
Tudnál felrakni egy rajzott hogy kötötted be? Stab Ic jó?
(#) mikrokapcsolo válasza fantom45 hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Az ki van zárva, mert akkor nem árulnák. Valamit nem jól kötsz. A trafó után egyenirányítás, megfelelő mennyiségű puffer (2-4 ezer uF), hidegítőkondi, majd a 78xx 1. lába a bemenet, a közepe a gnd, a maradék egy pedig a kimenet. Azon olyan feszültségnek kell lenni, mint amilyen a stab beállított feszültsége. Esetleg, ha forrasztod, arra figyelj, nehogy túlmelegítsd, mert azt is lehet, hogy megköszöni az együttműködést.
(#) fantom45 válasza Baxi hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Szia. Több még nem használt és használt IC-t is kipróbáltam. Ezekkel a rajzokkal is megpróbálta. 2 táppal is. Nem értem, nem szokott ilyen problémám lenni.
(#) nagym6 válasza Baxi hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Gubanc nem lenne, de nem egyenletesen oszlik el a kettő között az áram. Az egyiken több, másikon kevesebb folyna. Mert a két dióda nem pont egyforma. Ezért ennek nincs értelme, nem is csinálják így sehol. 1 db. megfelelően nagy áramú kell.
(#) Baxi válasza fantom45 hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Ennek így jónak kell lennie. Azt tudom elképzelni hogy a lábak rosszul vannak bekötve.
Nézd meg multiméterrel nem e sípolnak össze a lábai, mert akkor kuka a stab IC, Én is jártam így a minap
Így van bekötve?
(#) Baxi válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Tudtam Én, de mondom hátha
Akkor bírja ameddig bírja.
(#) vilmosd válasza Baxi hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Hallottal mar az ongyilkos diodakrol? Ugye a ket parhuzamos dioda nem teljesen egyforma nyitofeszultsegu. Plusz hozza jon meg hogy a nyitofesz a homerseklet emelesevel csokken. Tehat amelyik dioda kisebb nyitofeszu az tobb aramot vesz magara, tehat jobban melegszik. Igy kisebb lesz a nyitofeszultsege, tehat tobb aramot vesz magara... I tak dalse, mondana egy muvelt orosz. De vegulis elfajzott tavolkeleti keszulekekben ilyet is lehet talalni.
(#) nedudgi válasza fantom45 hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

A kimenetre nem csak elkó, hanem egy kerámia kondenzátor is ajánlott.
(#) Baxi válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

"Hallottal mar az öngyilkos diódákról?" Még nem
(#) lukacsp válasza fantom45 hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Szia! Konkrétan mekkora feszültség van az 1-2, és a 3-2 lábak közt ha a stab. kimenetét megterheled egy 47 Ohm körüli ellenállással? A 78XX-ből az "XX=?" a konkrét alkalmazásban?
(#) elektroncso válasza fantom45 hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

A második kapcsolási rajz hibás. A kimenetre KÖTELEZŐ a 100nF-os hidegítő kondenzátor.Én is jártam már úgy hogy az IC nem stabilizált, miután behelyeztem a 100nF-os kondit utána minden rendbe jött.
(#) lukacsp válasza fantom45 hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Kollégának 100% igaza van! A kimeneten, bemeneten a hidegítő 100nF kötelező, egyéb esetben a stab. hülyére gerjedhet. A 100nF a lehető legközelebb legyen a stab-hoz, rövid lábakkal, hozzávezetéssel.
(#) Maria 2014 hozzászólása Júl 31, 2014 /

Sziasztok! Nagyon szepen megköszönnem,ha valaki tudna nekem segiteni, hogy mi baja lehet a 8 eves, Whirpool Nofrostos hütömnek. Felül fagyasztos, es amikor a melyhütöreszben a cuccok kezdenek kiolvadni, ra 2-3 nap mulva az also resz is felmondja a szolgalatot, ja ! es naponta egyszer elkezd sipolni, mindegy hogy ejszaka vagy nappal van. Mikor mar sehol sem hüt, egy -masfel napra kihuzom az arambol, leolvasztom es olyankor rengeteg viz kifolyik. Ujra inditom es megint elkezd hüteni mint az allat, de kezdödik a sipolas, stb.
Ha valaki meg tudna mondani mi a baja elöre is megköszölnöm.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2014
(#) zolika60 válasza Maria 2014 hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Itt kérdezd meg. Hamarabb kapsz választ. A sípolás valószínűleg azt jelzi, hogy nem elég hideg a fagyasztó tér. Azt azonban nem tudom miért. sok oka lehet, de majd a hozzáértők megmondják.
(#) Maria 2014 válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Köszönöm zolika60, megprobalom.
(#) McAdams hozzászólása Júl 31, 2014 /

Sziasztok! Barátomnak építek egy esővíztartály "vezérlést" és 9 db relé mellett van benne egy késleltető (LM311) áramkör plusz egy konduktív vízszintmérő áramkör. A gond a következő: Ha a 9-ből 7 relé bekapcsol akkor a késleltető elkezd ki-be kapcsolgatni. A késleltetés kondi töltés-ellentöltés elven alapul. A kérdés, hogy az alap 12V-ról mivel válasszam le hogy a kondenzátort a relék ne szívják le?
(#) granpa válasza Baxi hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Köss a diódákkal sorosan (mindegyikkel) egy kis értékű ellenállást (0.1-0.5 Ohm), ezek némileg kompenzálják a differenciákat. Vedd figyelembe a feszültségesésüket, teljesítményüket!
(#) qvasz2 válasza McAdams hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

A tápod teljesítménye elegendő a 9 reléhez?
Az időzítő részt járathatnád stabilizált 9V-ról, így kevésbé zavarnának a relék, de csak ha megmarad a 12V, amikor az összes relé húzva van.
(#) Baxi válasza granpa hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Akkor oda nem kis teljesítményű ellenállások kellenek.
Ez egy fesz szabályzóba lenne, de nekem csak 10A diódáim vannak. Lehet hogy veszek inkább bele, csak nem olyan vészes az áruk.
(#) granpa válasza Baxi hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Milyen fesz. szabályzóba kell >10A-es dióda?
(#) McAdams válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Elméletileg elég 500mA a teljesítménye és egy 1000uf kondenzátor van rajta. Sajna a relék felvételét nem ismerem, 3 db Omron és 6db kínai relé van benne. 9V-ról nem megy a késleltető sajna és persze mindent felpakoltam egy nyákra.
(#) qvasz2 válasza McAdams hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Egy relé 50-100 mA között szokott enni, így igen csak karcsú oda az a táp.
De legjobb lenne, ha lemérnéd!!
(#) qvasz2 válasza granpa hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Talán egy autóba?
Következő: »»   2357 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem