Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Szerintem semmit de ha nincs referencia feszültség (akku nélküli üzem), nincs mit szabályozni töltöttségi szintnek egy kondenzátornál, mert az más szerepet tölt be ebben az esetben. Talán a kapacitás értékével kellene meghatározni a "töltési" maximumot. Mennyi most a töltési feszültség?
Helo.
Az ewr izzóvédő áramkör. A fényszóró közvetlenül tekercsről megy nem akkuról. Arra való, hogy nagy fordulaton ne üsse ki a halogént. A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2014
Hi Mesterek!
Az ismerősöm munkagépében meghalt a fezszabályszó, megkért hogy nézek már rá, s elakadtam. A kérdésem az lenne hogy találkozott e már vele valaki ilyen 6 vezetékes fezszabályzóval? És hogy van e valakinek valamilyen kapcsolásrajza róla, hogy mi mi csoda, vagy hogy után lehet építeni. Segítséget előre is köszönöm
Sikerült. Egy kis figyelmetlenség volt a baj. de már működik.
Szia!
Milyen munkagép?Milyen feszültségszabályzó?(Kép róla, esetleg felirat) Baxi -így lehetetlen segíteni....
Szia!
Igen a kép lemaradt, bocs . Valamilyen kis markoló, lánctalpas valamibe van ez, pontos típust nem tudok, de ha feltétlenül kel a probléma megoldásához megkérdem majd. 12V rendszerű a masina, filccel még annyi van rá írva a fezszabályzóra hogy:J5050 12/13 Segítséget előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
Szia!
Kapható, -dolgoztam ilyen mini kotróval valamikor.Bővebben: Link A belsejét nem ismerem, de ez is állandó mágneses forgórésszel rendelkező váltófeszültséget előállító tekercshez való.Itt a kapcsolások között sok hasonlót találsz.Úgynevezett "sönt"tipusú szabályzással működhet... Üdv:kila A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
Nézd meg ezt:Bővebben: Link
A stecker bekötése már sokat mond. Mivel munkagépről lévén szó, aminek valószínűleg alacsony a fordulatszáma és kicsi a fordulatszám tartománya, inkább a soros szabályzás jöhet szóba. A sönt szabályzás ide indokolatlan, csak meggyötörné a generátort is meg saját magát is. Az a kérdés, melyik bírná tovább... Én inkább az előző oldalon egy hozzászólásomban már javasolt kapcsolást ajánlanám: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1615005.html#1615005
Amit még biztosan tudok állítani: a kontroll a munkagépeknél testelt, tehát pont fordítva dolgozik, mint a javasolt kapcsolásban. Azt valahogy fordítani kellene. A többi a megfelelő kivezetések hozzárendelésével oké. A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
Köszönöm a gyors válaszokat.
Tudnál magyarázatot adni hogy melyik ki illetve bemenet mi lenne? Gondolom a "G" pontokra jön a generátor AC feszültsége. Az R/+B az a pozitív a GND is adott, de mi a kimeneten az "L" és a bemeneten "C" jelzések ?
Szia!
Valóban ez lesz neked jó.Én ezt még nem is láttam, köszi sevenhill. A -C- a"gyújtáskapcsoló"-ra megy, az -L- a kontroll lámpa kivezetése, de itt az L, és az R közé megy a töltésjelző lámpa.
Sziasztok,
Piaggio Beverli 200ccm motor, 3 fázisú a generátora. Van esetleg arról vkinek információja a szabályozója soros vagy shunt szabályozású ? Kösz
A kontrollt meg lehet oldani, ha a műszerfalban egyszerű átkötni, vagy ha ez macerás, a FET-tel egy kis relét kell vezérelni, aminek az érintkezőjét felhasználva megoldható a lámpa vezérlése. De ha tovább rajzolnánk a kapcsolást, a FET egy nagyobb értékű ellenálláson (1 kiloohm) egy közepes teljesítményű PNP tranzisztort ( pl. BC640) vezérelve alkalmas lesz a negatív testelésű kontrollámpa (max. 2 Watt) kapcsolására. Még annyit, hogy az eredeti kapcsolásban a tirisztorok vezérlésében az ellenállások értéke túl nagy, biztos el van írva, 33kohm helyett inkább 330 ohm körüli értékűt kellene használni.
Hi, köszönöm szépen az infókat.
Szerintem a relés a legjobb , már mit a töltés vissza jelző lámpa variálási lehetőségre. Felhívták a szervizt, s azt mondták sima generátoros a gép, aminek a pontos típusa: Komatsu PC-15, 2001-es. Viszont a generátoros lenne, már mint amit gerjeszteni kell akkor nem AC lenne lentebb csatolt képeken, igaz? Az a baj nem tudom megnézni a gépet, mert a kollégámnak csinálom ezt, Őt pedig az apósa bízta meg evvel . Távolság pedig sose árt az anyós/apóstól ~ 200km
Itt most így minden áttételes és ezért pontatlan lehet. (A szervizben azt mondták... jóllehet a gépet nem is látták.) Valakinek csak-csak meg kellene nézni a gépet. Ha gerjesztett a generátor, akkor nem ilyen szabályzó kell. Akkor a gerjesztést kell szabályozni, és külön van diódahíd. A kontroll akkor lehet gerjesztődiódákkal kombinált, vagy ha gyújtásról megy a szabályzó, akkor állórésztekercselés csillagpontról húzatnak meg relét, és annak a bontó érintkezőjével van megoldva a kontroll. Persze ezek inkább háromfázisú generátorokra jellemzőek. Szóval, ha ez az alubordás szabályzó volt rajta,és ezzel üzemelt is, akkor az egyfázisú lendkerékmágnes gerjesztés tűnik valószínűnek.
Na, megnézettem a masinát (három emberen keresztül ). Két vezeték jön ki a generátorból, szóval igen állandó mágnesű.
Mihelyst kész a nyákterv felrakom! Köszönöm még egyszer Mindenkinek a segítséget!
Nem tudok beazonosítani néhány dolgot, és értéket.
tranyók: MPS A56, BF4935 nem találtam óluk semmit, ,mint ha nem léteznének R8 és Z1 értéke? Válaszokat segítséget előre is köszönöm.
Szia!
MPSA56 PNP Amplifier 0.5A 80V TO92,BF493S-helyett 2N6520- PNP 350 V 0,5 A 0,625 W 40 MHz.Az ellenállás és a zener értékét ki kell kísérletezni.
MPSA56 helyett jó a BC327, BF493S helyett könnyen beszerezhető az MPSA92 is. R8 1-2kohm , a D7 zener a jelenlegi fesz osztó mellett kb 12V , aztán lehet az osztást trimmerelni, hogy a tirisztorok 14V bemenő (akku) feszültségnél billenjenek. Z1 a FET gate-jét védi (Vgs max20V), ide 12-15V-os zener megfelel.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
Körbe néztem itthon s ekkora teljesítményű cuccok nincsenek fiókba , de viszont:
Van nekem TPDV1225 triakom, ha ez elé rakok diódát akkor jó lesz tirisztor helyet? A másik kérdés hogy a 25A dióda helyet rakhatok párhuzamosan 2db 10A-ost?
Na találtam tirisztor 2y201b 8508 -ast.
Akkor már csak a dióda a kérdéses.
Na most lett kész a nyákterv. A diódák s a tirisztor az külön lesz a hűtőbordán. Még át kell nézni, de szerintem jó lesz.
Ja van egy érdekes kerámia/folia kondi érték 20uF, Én oda elkot raktam, jó lesz az nem ?
Lenne még egy kérdésem, diódáknak jó a 1n4148 vagy komolyabb kell?
A kondenzátor értéke nem kritikus, 100n-1µF is elég, ez integráló kondenzátor. Az elkó azért nem szerencsés, mert ha öregszik, megnőhet a szivárgó árama, ami egy "virtuális" ellenállásként jelentkezik, és elhúzza a feszültségosztót, ami elállítja a feszültségszabályzási szintet. A diódák helyére csak egy kicsit izmosabb kellene, pl. 1n4007 .
Felteszek még egy linket, ez is munkagép vagy motorkerékpár szabályzója, aminél a tekercs csillagpont leágazással rendelkezik.
http://www.motelek.net/schema/spannung/zweiwegregler.png A tirisztorok elrendezése (anódok negatívon) azonos az előzővel, a vezérlés hasonló, csak azért hozom fel példának, hogy nem kell minden paraméterhez ragaszkodni. Mondjuk az MPSA92 azért szerencsésebb a tirisztorok meghajtására, mint az itt használt BC327, mert ha magasabb fordulaton jobban felmenne a tekercs feszültsége, az MPSA 300V-ig bírja, a BC 327 meg 50V körül átüt. A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2014
Ok, akkor az elkot lecserélem, mára már úgyis meguntam
Kíváncsi leszek rá, ez az első ilyenfajta alkotásom. Itthon padon is letudom próbálni? Arra gondoltam agatok rá egy AC 24V a gyújtásra kap DC 12V, a kimenetre meg agatok valamilyen ellenállást műterhelésnek. A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2014
Jó nagy monstrum lett. Hogy lesz ez vízálló? Persze ezek az anódtönkös tirisztorok, meg ugyancsak a csavaros diódák... Manapság praktikusabb TO220 tokozást használni, mert kis helyigényűek, a teljesítményt meg hozzák. Az asztalon is ki lehet próbálni, de az AC 24V-tal tegyél sorba egy 12V-os bilux égőt (a két szálat esetleg párhuzamosítva) , mert a trafó tekercse túl merev. DC12V praktikusan egy akku (kisebb zselés is lehet) .
Üdv!
Megépítettem ezt az áramkört. Rajz Fordulatszám növekedésével a feszültség is el kezd növekedni. Alapjáraton ingadozik 8-18V között. Fordulaton meg felmegy akár 30V főlé is. Vajon hol lehet a hiba a jelenség alapján? Többször átnéztem nem e hibásan építettem meg ,de egyezik a rajzzal. Esetleg valamelyik alkatrész hibás lenne? De melyik? Köszi! A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2014
Bocs, de egy 12V-os akkumulátoron hogy mehet a feszültség 30V fölé? Miféle akkumulátor az ilyen? Ez nonszensz. (Volt egyáltalán akkumulátor bekötve?) Amúgy a "monitor" csatlakozót is össze kell kötni ám az akku plusszal!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |