Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   112 / 607
(#) szamóca válasza Frankye hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Dehogy nincs. Hólivúdba a effektnek.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
(#) kameleon2 válasza Frankye hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Hidd el - van az a pénz - amiért én is megoldanám a technológia kikísérletezését . De ha folytatom a gondolatmenetet - megint kapok egy kis piros üzenetet a modiktól. Ha a Hollywood-i példát nézem - masszázságynak nem rossz. Bár én jobban preferálom azt a fajtát, amelyiknek csinos pofija van és kellemes illata. Sőt - ha már témánál vagyunk.. ki hogyan oldaná meg a bütykök mozgatását, érzékelést és az adatok átvitelét? Én - biztosan izomhuzalt használnék ilyen feladatra a végrehajtó oldalon, a szenzor oldalról pedig valamilyen kapacitív érintőképernyőt - esetleg 3D kamerát - esetleg Leap motion controllert. Az átvitelhez meg valamilyen adatbázist, amit TCP/IP-n keresztül frissítenék. Továbbgondolva a dolgot, a mechanikus bütykök helyett is inkább elektromágneses levitációt használnék a jobb térélmény elérése érdekében - mert ekkora büdzséből az is futná.
(#) Hp41C hozzászólása Jún 29, 2014 /
 
(#) kameleon2 válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
Ez most komoly, hogy az IBM fejlesztőmérnökei molekuláris szinten, több milliárdos költségvetésből készítettek atomokból egy rajzfilmet, amihez elegendő lett volna egy darab papír és ceruza? Amúgy az azért érdekelne, hogy mi az a tér ami az atomok közötti teret kitölti? Mi az anyaga? Ez már akkor is foglalkoztatott, amikor még csak az IBM logót tudták kirakni atomokból.... Látszik 20 év alatt mennyit fejlődtek...
(#) _BiG_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
Azért csak nem volt olyan drága az a film, hiszen látszik is, hogy sok azonos fázist használtak fel, tehát csak keveset legóztak az atomokkal.

Az atomok közt vákuum van Meg mindenféle mezők.
(#) kameleon2 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Nem a film maga volt drága, hanem azoknak a fizetése, akik ezt létrehozták plusz felszerelés, kísérletek... Nekem égne a bőr a képemen, nemhogy még publikáljam. Éppen ennyi munkával létrehozhattak volna egy-két nanomotort is.
(#) kadarist válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Szia!
Ez egy IBM reklámfilm és a cég technológiai nagyságát demonstrálja. A cég pénze, ők azzal azt kezdenek vele, amit akarnak. Az kovalens kötésben lévő atomok közti teret elektronfelhő alkotja, viszont a távol eső atomok közti teret nem tölti ki semmi ott csak erőterek vannak.
(#) elektrorudi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Idézet:
„Amúgy az azért érdekelne, hogy mi az a tér ami az atomok közötti teret kitölti?”

Pillanatnyilag ez a tudomány legnagyobb kérdése. Jobb híján "sötét anyagnak" hívják. Nem tudom milyen számítások alapján következtetnek erre, de úgy tűnik, hogy az univerzum összes anyagának és energiájának 75%-át ez adja ki, és csak 25%-a az általunk ismert anyag és energia. Kb. tíz éve foglakoznak vele komolyan, eddig csak butaságnak tartották. Valószínűleg a "free energy" kinyerésével próbálkozók fantáziáját is ez indította be, és így kerül az internetre az a rengeteg bugyutaság, hogy "összeforrasztanak két teketcset meg két kondenzátort és ettől világít egy izzó". Magánvéleményem az, hogy ennek az energiának a felfedezése (mert még nincs felfedezve, csak sejtések vannak) lesz a következő hatalmas ugrás a tudományban.
Egyébként úgy tudom, hogy nem közvetlenül az atomokat fényképezték le, hanem az "erőterüket" detektálták és ezt látjuk a képeken. Ez magyarázat lenne az atomok közötti "anyag"-ra is.
(#) _BiG_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 30, 2014 / 1
 
A berendezés már megvan, azt amúgy is kifejlesztették, persze hasznosabb célra.
A demonstráció két dolgot mutat be: az egyik, hogy az atomokat szépen tudják rakosgatni, mint a legót. A másik, hogy mindezt mérni, és leképezni is tudják.
Tehát ezt a berendezést nem a filmkészítés kedvéért csinálták, a filmecske amolyan látványos "melléktermék". Demonstrálja a készítők felkészültségét és persze humorát

Szerinted ezt a technológiai lehetőséget miként lehetne másképp a nagyközönségnek bemutatni (főleg így, közvetlenebbül), hogy legalább képük legyen a dologról, még ha a technológia és a mögöttes tudás megértése meghaladja a tudásukat-érdeklődésüket?

Működő nanomotort állítólag már csináltak (valami filmecske rémlik erről). Az alkatrészeket tulajdonképpen megcsinálták, a nagyobb meló ebből összetett berendezést csinálni.

A természetben viszont van működő nanomotor, a baktériumok csillómozgató mechanizmusa tulajdonképpen az. Tehát nem kell "feltalálni", mert már fel van
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
(#) kameleon2 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Sziasztok! Lehet, hogy kilógok a sorból, de számomra ez a video olyan, mint mobiltelefonokat hajigálni. Van egy méregdrága technológia, amit emberek véres verejtéke árán megvalósítanak, majd kőbunkóként használják. Ennyire lennénk képesek - mi emberek? Hogy jobban értsétek: 2003 óta kínlódom egy saját fejlesztéssel. Nem azért kínlódom, mert akkora durranás, hanem mert a magyar viszonyok - olyanok, amilyenek. Ehhez képest pedig van egy ország, ahol a felesleges pénzükkel nem tudnak mit kezdeni - és ilyen videokat készítenek. Ez számomra olyan, mint amikor a láncra vert kutya előtt a macska sétálgat. Elnézést, ha felhorkanok ezen. Igen - ez kétségkívül érdekes dolog, engem is érdekel - de egyben fel is háborít, mert ezekért a tudományos eredményekért sok ember dolgozott meg, adta a verejtékét, vérét - és csak ennyire futotta.
(#) zolika60 válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Azért ez a hit kategóriájába tartozó dolog. Addig stimmel, hogy rajzfilm, de honnan tudod, hogy az látható rajta amit állítanak róla?
(#) Hp41C válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Nagy valószínűséggel a pontok mögött egy "sima", egyenletes felületű, hibátlan rács van, aminek a felületén tudják mozgatni a CO molekulákat. Egyébként ott, ahol a linket találtam, azt is írták, hogy az említett cég képes 1 bit tárolását megoldani 25 atomnyi térfogatban. Ha ezt sikerül gyártásba vinni, a cég nem fogja bánni, akármennyibe is került ez a felvétel. A film költége eltörül a fejlesztési költségei mellett. Olyannak érzem inkább, mint amikor a fényképező gépben levő filmen maradt még néhány kocka, amit "elhasználtunk" mielőtt a filmet leadtuk volna előhívatni. Egy ilyen készülék beállítása, előkészítése sokkal többe kerül, mint az a néhány száz felvétel... Egy átlag alatti termékhez is készítenek reklámfilmet. A minőséggel fordítottan arányos mennyiséggel és költsévetéssel.
Egyébként érdemes rákeresni az IC felületeken létrehozott grafikákra. Pl. Bővebben: Link
(#) Gafly válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Az alapkutatásoknak ritkán lehet előre látni a közvetlen hasznot.
A félvezetőkkel is mennyit szórakoztak (vajon lenne-e csöves laptop és mobil internet?)...
Minek lődözzünk fel rakétákat, ha úgysem költözünk a holdra (de a GPS és a műholdas TV azért nem baj ugye?)...
(#) _BiG_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 30, 2014 / 1
 
Azt én megértem, ha más területen megtett rögös út fáradalmai "kulturális izomlázat" okoznak

De nem hiszem, hogy adott cég "igáslovai" felhördülnének, mint színházban a függöny, ha mellékesen kicsit gyakorolhatnak - mondjuk úgy, játszhatnak - a berendezéssel. Hiszen nem csináltak mást, mint amire a ketyere való: atomokat precíziósan pakolásztak, majd "lefotózták" - persze nem fotómasinával, az eredményt méréssorozat adja és számítógép rakja össze. Az is lehet, hogy nagyrészt automatikusan.

Ezért nem is jó a mobilhajigálós hasonlat. Az ugyanis nem rendeltetésszerű használat! Ellenben ez a filmkészítés teljesen belevág mind a fejlesztés, mind a használat profiljába.
Ugyanis ez a berendezés erre való! Pakolhatnak atomokat, molekulákat és ellenőrzésképpen képet is kaphatnak arról, mit is csináltak. Ennyi.

Semmi "eretnek" dolgot nem csináltak a film kapcsán, csakis azt, ami amúgy is a munkájuk lenne. Semelyik fejlesztő-gyártó nem fog ezért kiakadni, elhiheted. Sőt, szerintem örülnek, ha látják, mennyire támogatja az ilyen kreatív lehetőséget is, a gép flexibilitásának ékes bizonyítéka. (Amúgy a kutatók eléggé játékosak, "ludensek". Nem hétköznapi csőlátású emberek.)

Tehát tessék kicsit lazábban...
Hátha ez a lazább, nyitottabb szemléletmód alkalmazása neked is segít a göröngyös úton.
De mi a magyar viszonyok specialitása, ami neked nehézséget okoz? Nincs lóvéval burkolva a promenád? (Nekem legalábbis ezt sugallja a "felesleges pénz" emlegetése...)

Upd: azt tudod-e, hogy amikor végre megalkották az első működő lézert, akkor az alkotóknak gőzük sem volt arról, hogy mire is lehet használni a berendezést? Ott álltak felette, vakarták a fejüket, hogy de jó, világít, meg monokróm, meg egy pontba, bár baromi energiapocsékolóan, de mire is jó ez az egész? Mert zseblámpának nagy és drága, meg bonyolult. Hidd el, sokat "játszottak" vele, míg kifejlesztették azt a töméntelen megoldást, amire remekül beválik, meg amik lézer nélkül nem is létezhetnének.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
(#) kameleon2 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Változatlanul nem értek egyet vele - de ezért vagyunk különbözőek. A kutatókkal éppen az a bajom, hogy elfelejtették honnan jöttek. Játszanak az ilyen és még bonyolultabb, összetettebb technológiákkal és elfelejtik - mennyi valódi - megoldatlan kérdésre nem adnak választ, mert azzal nincs hangulatuk foglalkozni. Miközben valaki megfizeti ennek az árát - például a vállalkozók és a bérből élők. Írom mindezt annak ellenére-vagy éppen azért, mert én is K+F-ben igyekszem mozgolódni és nálunk is ez a tendencia. Odatolnak egy vagon pénzt az egyetemeknek, a gyerekek jól eljátszanak, az örök gyerek profjaikkal, miközben az ország nyakig ül a slamasztikában. Az EU most először vette elő a jobbik eszét, hogy végre a kisvállalkozásoknak juttatja direktben a támogatásokat. Hogy miről beszélek - talán könnyebb megérteni, ha az ember tesz egy kis időutazást - például a vasúttörténeti parkban, vagy éppen a székesfehérvári állomáson, egy századeleji higanyos egyenirányító előtt és elmereng - miért van a mai ember ennyire ellustulva agyilag és miért morális probléma az eltúlzott informatikai piac. Legközelebb lehet, hogy én is teszek fel egy reklámvideót, amint a 12kVh-ás napelempark által termelt energia kábelével szikrákat szórok a főtéren - miközben emberek a napi számlájukat nem képesek kifizetni.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
(#) Hp41C válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Két megjegyzés:
- Ahhoz, hogy más (konkurencia) is tudja, milyen eredményeket ért el egy cég, valahogy meg is kell mutatni. Régi vicc az orosz és japán technológiáról: Az oroszok elküldik a Sojuz űrhajó modeljét nagyon kis méretben (mm alatti, de sajnos nem emlékszem már a konkrét méretre) a japánoknak. Egy hét múlva megjön a csomag Japánból és benne a Sojuz model. Ahogy nézegetik, az űrhajó tengely irányban ki van fúrva és a furatban menet is van.
Nézted a linket? Egy Hp layout viszi a pálmát, a csíkszélességnél sokkal finomabb felbontású képpel, de a szöveg sem rossz.
Egy szigorú elszámolású ország (NDK) olimpiai bajnok műkorcsolyázójának (Katerina Witt) a pályájának befejeztéval le kellett adnia a korcsolyacipőjét. A holdjármű tervezője viszont kapott egy kereket (titánötvözetből) emlékül. Az előbbi országból tömegesen vándoroltak ki a másodikba.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
(#) elektroncso hozzászólása Júl 1, 2014 1 / 1
 
Ha már érdekesség, ezt nézzétek meg:Bővebben: Link Mondjuk az utolsó képen az a napelem elég érdekesen néz ki.
(#) kérdező hozzászólása Júl 3, 2014 /
 
Ha valakit érdekel, hogyan jut el az energia a mozdonyig, érdemes megnéznie: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2014
(#) szamóca hozzászólása Júl 16, 2014 /
 
(#) zenetom hozzászólása Júl 31, 2014 /
 
(#) davidovics hozzászólása Júl 31, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy videót látván felötlött bennem az ötlet,hogy esetleg házilag is ki lehetne vitelezni szuper kondenzátort és próbáltam is itt keresni kifejezetten ilyen témát,de nem találtam így hát elindítottam én.
Sok mindent nem tudok a témáról éppen ezért aki tud bármi érdemlegeset szólni a témához az kérem tegye
A videót is belinkelem természetesen: Videó
(#) davidovics hozzászólása Júl 31, 2014 1 /
 
Illetve még ilyen videót is találtam és ez nem is tűnik nehéznek Videó 2
(#) Frankye válasza zenetom hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Azta! Én ezt már a Hubble űrteleszkóppal se látnám forrasztani!
(#) staci123 válasza davidovics hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Szevasztok,
ugye, nem hiszed hogy ilyen egyszerű készíteni néhányszáz Farados kondit?
Az illető nem szórt kapacitásport a műgyantába...
(#) kérdező hozzászólása Aug 4, 2014 / 1
 
IC szétszedés: Bővebben: Link
(#) Csongi_ válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 5, 2014 /
 
Errol az "Ut a vadonban"cimu film jutott eszembe. Minden kedden este van a Viasat Exploreren egy musor, ahol ezt be is mutatjak. Szerintem azok az emberek sokkal boldogabbak az erdo kozepen, ahol nincs aram, es gaz, mint akinek mindene megvan a nagyvarosban.
(#) kameleon2 hozzászólása Aug 6, 2014 /
 
Nem mai csirke - de érdekes: Polifónikus floppy zene.
(#) elektroncso válasza Csongi_ hozzászólására (») Aug 6, 2014 /
 
Biztos hogy boldogabbak. Én már voltam párszor cserkész táborban. A legközelebbi város, falu több mint két óra gyaloglásra volt tőlünk. Nappal volt világos és éjszaka sötét. Sátorban laktunk. Nem volt áram, TV, számítógép, mobiltelefon semmi. Mégis jól éreztük magunkat. Pedig minden nap esett. Mindenkinek a bakancsa át volt ázva. Hányszor áztunk bőrig. 48 órás túra, este úgy feküdtünk le aludni, hogy semmi nem volt a fejünk felett. Esőkabát párnának a fej alá, ha elered az eső kéznél legyen. A vízzel is meg kellett tanulni spórolni, csak annyi volt amennyit pár kannával hoztunk a Setá-ról, mert mire odaértünk kiszáradt a hegyi patak. És amikor 11 nap után hazajöttünk furcsa volt az ágy, a lámpa és minden ami ,,civilizáció". És mégis úgy voltunk vele, visszamennék még 11 napra legalább.
(#) Kovidivi hozzászólása Aug 7, 2014 /
 
Bővebben: Link Ellenállás vágó gép!
Következő: »»   112 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem