Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1042 / 1385
(#) gordonfreemN válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 29, 2014 /
 
Köszi az infót akkor sütök, sütő van mindenhol nem?
Még annak kell utánanézzek, mennyi idő kell a levilágításhoz, igaz-e hogy kétszer anniy mint egyébként. Már mára ezt befejezem és elég lesz, egy-másfél éve nem vettem elő a cuccaimat, a lötstop fóliát fél órán keresztül kerestem
(#) gordonfreemN hozzászólása Júl 30, 2014 1 /
 
Na ilyen lett, sajnos az egy fólia miatt kissé nehezen oldódott le aminek le kellett a lötstopnál, de azért elsőre nem is rossz, köszi a segítséget
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
(#) gulasoft válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 30, 2014 /
 
Nem rossz ez, kicsit csúszott a maszk, de hát minél jobb a maszk, annál nehezebb illeszteni. Esetleg ha előbb kifúrtad volna, akkor a lyukakon átjövő fény segített volna a pontosabb illesztésben. Ezért kell nyomdai maszkot használni, mert az egy rétegben is teljesen jól fed. Egyébként meg mehet szimpla ideig a levilágítás, és előhívás után még berakni az uv alá 5 percre, és utána a sütögetés.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
(#) hotib válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 30, 2014 /
 
Egyetértek. Előhívás után még UV neki (én mondjuk fél órát hagytam alatta) és utána, ahogy kaqkk kolléga is írta: 20 perc ~150 fokon a sütőben. Ez bejött, jó kemény és stabil lett.
Ha nem sütöttem, csak egy órát hagytam UV alatt, viszonylag könnyen feljött.
(#) gulasoft válasza hotib hozzászólására (») Júl 30, 2014 /
 
Én az egyetemen néztem meg a folyamatot, és ott 35-40 percre rakják egy 150 fokos kemencébe, de mondjuk ott furatgalvános profi nyákokat csinálnak, meg másodpercre pontos időkkel dolgoznak, profi kemencével, a fólia pl. folyamatosan kint van egy szobában, mert mindenhol ic lámpa van meg uv szűrő az ablakon. A nyákot benyomják a fóliázó alá, alulra tekeri a lehúzott fóliát, nagyon profi, nem cellux-al tépkedik mint mi
Viszont azt vettem észre, hogy 150 fokon megbarnul a réz réteg, ezt hogy kerülitek el. (Le lehet csiszolni, mert a felső pár mikron, csak ugye megcsiszálod vele a forrasztásgátló maszkot is)
(#) hotib válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 30, 2014 /
 
Megbarnul, az igaz. Én eddig nem foglalkoztam vele, mert azzal a folyasztószerrel, amit én használok, simán tudtam forrasztani. Sajnos közelebbit nem tudok róla, nem bolti áru, én úgy cseréltem. Viszonylag folyékony, nem gyanta alapú, hatékony anyag.
Lehet holnap ki fogom próbálni, hogy csak átkenve vele, aztán Alkonekben öblítve kivilágosodik-e?
(#) pluto válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 30, 2014 /
 
Szia!

Az a barnás réteg oxidáció, ami a nagy hő miatt alakul ki. Egyszerűen 5-10%-s sósavba meríteni és szinte "ütésszerűen" visszanyeri az eredeti csillogását. Viszont utána bő vízben öblíteni, hogy elkerüljük a savmaradványokat a lemezen.
(#) pjg válasza pluto hozzászólására (») Júl 30, 2014 /
 
Ajánlatos mosószóda oldatban öblíteni. Az lúgos kémhatású. Semlegesíti a savat és oldja az esetleges zsírszennyeződést.
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Júl 30, 2014 /
 
És ha ezek után tiszta vízzel öblíted majd kémiai ónozóba helyezed , készen van a szelektív ónozás ....
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 30, 2014 /
 
Nem látom értelmét ónozni azt amit mindjárt beforrasztok. Persze, ha eladásra megy a nyák, akkor jobban eladja magát.
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Júl 30, 2014 /
 
Csak pár másodperc , és tényleg sokkal szebb a végeredmény , én még tn es forrasztólakkal is le szoktam fújni a legvégén, csillivilli és könnyen forrasztható.Forrasztás után pedig denszesszel könnyedén eltávolítható
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 30, 2014 /
 
Nálunk egyik sem kapható. Postára meg nem szívesen adják fel.
(#) soskajoska válasza soskajoska hozzászólására (») Júl 31, 2014 /
 
Elkészült az első NYÁK a fóliával. A tapasztalatok a következők:
A szilikonozott réteg miatt a festék egyáltalán nem diffundál a papírba. Egy 1600W-os vasaló 2-es fokozatánál pár 10mp-es vasalással a festék (XEROX3117, eredeti toner) már enyhe nyomás mellett is átkerül a NYÁK-ra. Ezután a maradék papír könnyedén eltávolítható még meleg állapotban. Jó kontúrral rendelkező szép, egyenletes vonalak az eredmény. Egyetlen negatívum, hogy teli fólia esetén nem fed tökéletesen. Alámarás nyomok láthatók (SENO B327 nátrium-perszulfát marató) maratás után.
(#) kaqkk válasza soskajoska hozzászólására (») Júl 31, 2014 /
 
A nagyobb felületekről a legtöbb nyomtató lespórolja a tonert . Ezért szokták a nyomatot vasalás előtt nyomatsötétítővel lefújni (vagy nitrohígító gőzében kezelni ) a papírt. ezektől záródnak a toner pórusai apró hiányosságai ...
(#) Beles hozzászólása Júl 31, 2014 /
 
Sziasztok!
Eléggé sokat szívok a nyák készítéssel. Rendeltem nemrég photoresistive fóliát ebayról, de vagy én vagyok béna, vagy a fólia rossz. Két gond van vele, egyik hogy előhívás után olyan, mintha nem távolítódna el rendesen, ragasztós maradna, vagy nem tudom, ugyanis nem tudom rendesen maratni. Az egyik képen csatoltam, hogy milyen lett. A másik, hogy nagyon nehezen tudom eltávolítani, ha elrontom, vagy maratás után ami rajta maradt. Próbáltam NAOH-val, meg nagyon tömény mosószódával is, de csak erős dörzsöléssel jön le hossza sikálás után. A másik ami miatt még szívok, az valószínűleg a lézer nyomtatóm. Fóliára katasztrófa ahogy nyomtat. Pausz papírra látszólag jó, de ha fény felé fordítom, látszik rajta hogy alig takar. Ez látható a másik képen. Kérdésem, hogy nektek is így nyomtat a lézer nyomi? Fóliát meg ki fogok próbálni egy másikat, amit itt is lehet kapni magyarországon...
(#) kaqkk válasza Beles hozzászólására (») Júl 31, 2014 /
 
Nem a DRY fólia a hibás! A pausra nyomtatott rajzolatot fújd le black cuvering spray-vel és csökkentsd a levilágítási időt ,új fóliánál elég 10 -40 sec levilágítás a film hordozójától függően (fólia-paus)-és 30-35c fokon használd az előhívót
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2014
(#) Beles válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 31, 2014 /
 
A spray-t kipróbálom. Viszont az előhívóm az meleg. Amilyen meleg tud jönni a csapból, olyan meleg(kb 50C°). Hagytam tovább is, sokkal tovább, mint ahogy látszólag már előhívódott, de nem marta le. Talán az a baj, hogy érte annyi fény, hogy már ott is megkötött a réteg.
(#) Beles válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 31, 2014 /
 
Egyébként mit tud ez a black covering spray? Tudnál nekem mutatni egy előtte/utána képet? Elég drága, hogy csak úgy vegyek egyet.
(#) kaqkk válasza Beles hozzászólására (») Júl 31, 2014 /
 
Amit leírtam a te hozzászólásod előtt...De a nitrohígító is segíthet (egy 5 literes befőttes üvegbe tegyél egy nitróba áztatott papírtörlőt és állítsd bele a üveg fala mellé a paust ) 10-15 perc után egészen sötét lesz a nyomat ....
(#) soskajoska válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 31, 2014 /
 
Hát nem tudom. Lehet, hogy a tele fólia helyett inkább a rácsos kitöltést választom majd. Bár a nitrohígító gőzös kezelés még megérhet egy misét. Egyébként a nyomtatáshoz csináltam egy NYÁK nevű profilt. Ekkor 600dpi-vel, sötét árnyalattal és a takarékos módot kikapcsolva nyomtat.
(#) gulasoft hozzászólása Aug 1, 2014 /
 
Nyomda! Simpi mondott olyat, ahol +200 forintért másnapra nálad van a film.
(#) hotib válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Ezt én is alátámasztom: a nitro gőze szépen befeketíti. De a pausz méretváltozása miatt nem használom. Egy kb. 12 centi hosszú panel esetén mikor kivettem a nitro gőzből a pauszt, kb. 1 milivel hosszabb volt, mint 5 perccel később, mikor kiszellőzte magát...
(#) gulasoft válasza hotib hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Én egyszer kaptam a régi cégemnél olyan pauszt, ami nem nyúlott. Más volt kicsit a felülete is, olyan műanyagosnak tűnt.
(#) hotib válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Három helyről származó pausszal próbáltuk, sajnos ezek mind nyúlósak voltak. Pedig a nitro gőzös feketítés után szépen lehetett fotózni velük.
Egyszerűbb nyákok esetén simán bele férne az a méret eltérés, amit a pausz okoz, de az a fránya cnc meg pontosan akarna dolgozni, így mindig lesz valami, ami nem stimmel. Így a pauszt én elfelejtettem.
(#) Beles hozzászólása Aug 1, 2014 /
 
Nem lehetséges vajon valahogy a lézer nyomtatóban a toneren manuálisan állítani, hogy több port adagoljon?
(#) papus51 hozzászólása Aug 1, 2014 /
 
Sprint Layout-ban megtervezem, pdf-be exportálom, e-mailben levilágító cégnek elküldöm, másnap postán megjön a profi film, de ha sürgős érte lehet menni aznap.
Ezzel szemben nem értem miért a nyomtatót kellene buherálni vagy pauszra varázsigét ráolvasni, hiszen sosem lesz olyan minőségű az eredmény, mint a nyomdai levilágításnál.
2-300 forint körül van egy A/5-ös film.
(#) Beles válasza papus51 hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Egy ismerősömnek HP nyomtatója van utángyártott tonerral, az nagyon jól nyomtat!
A nyomtatót direkt erre a célra vettem, de erre pont nem jó. Nem érdekelne ha megbuherálnám, és tönkre menne.
(#) papus51 válasza Beles hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Nincs ezzel gond. Én is szoktam tintasugarassal nyákot készíteni, de a filmre világítottal nem veheti fel a versenyt. Ott nincs se átvilágítás se alávilágítás, nem kell több réteggel bajlódni és biztos, hogy abszolút mérethelyes, ami két oldalas lötstopos, esetleg lyukgalvános nyáknál bizony nem hátrány.
(#) Beles válasza papus51 hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Na majd lehet kipróbálom egyszer a nyomdai-t. Csak az a bajom, hogy nem szeretek várni Meg mindíg rohangálni a nyomdába. Ráadásul plusz költség. Akkor éri meg ez igazán, ha sokat akarok csinálni belőle. De nálam inkább az van, hogy 1 darab kell, meg sokszor változtatok a nyákon, és jön a következő verzió...
(#) papus51 hozzászólása Aug 1, 2014 /
 
Persze, próba nyákra teljesen jó megoldás. A nyomda 200,-Ft-ért kipostázza elsőbbségiként. Ez olcsóbb akár a benzinnél, akár a BKV-nál. Bár nekem még van 1,50-es buszjegyem
Következő: »»   1042 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem