Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
megy ecc85-el. csak a 4; 5; 9-es lábakat kellett átvariálni meg az ellenállásokat. Ahogy néztem ez a cső izmosabb mint az ecc83 itt az anódáramra gondolok. Hangzásban én nem hallok különbséget. Egyébként azért cseréltem mert 2 db ecc 83 van és 6db ecc85 és inkább ezeket használom el. a 83 az jó lesz előfokba vagy korrektorba. Mondjuk nem tudom mennyi az élettartama de lehet hogy több mint az el84 végcsőnek. várom a véleményed.
Nem használtam még az ECC85-öt, d enekem is van jópár darab! HIFI erősítőhöz sztem én is azt fogom hazsnálni! ECC81 meg mehet gitárerősítőbe Most is azon ügyködök, már a negyedik moddolást csinálom, d emé mindig nem úgy szól, ahogy szeretném
Úgyhoyg csak ECC83-ról, és 85-ről tudok mondani valamit, mert még csak azt próbáltam!
Sziasztok!
Szereztem egy Regent 30-as csöves gitárkombót!Sajnos a végfok totál káros!(hálózati trafó leégett, és még más alkatrészek is megolvadtak körülötte). Valakinek nincs hozzá kapcsolási rajza? rajz nélkül nem fog menni a projekt! Előre is köszönöm! További szép napot!
Szia!
Regent-Vermona-Böhm-éknél egy név alatt több készülék is ment néha.Remélem tudok segíteni, azzal ami nekem van! Üdv : Kócos
Sziasztok! Sikerült délután összehozni egy PCL86 SE erősítőt. Tápnak egyenlőre egy Orion tv tápegysége szolgál(terhelésnek kell az izzó az világít a papír mögött). A panel eredetileg egy Delta tv hangmodulja volt, a demodulátor részt lefejtettem róla, csak a PCL86ot hagytam meg. Jelenleg 200Vról megy, 38mA környékén van az áramfelvétele. Próbálkoztam többféle kimenővel, de legjobban egy Merkúr tv hiperszil képkimenője vált be. Gyönyörűen szól, a visszacsatolást kikötöttem, nem gerjed. Alig pár watt mehet ki, de gyönyörűen zenél vele az Orion HS280. Mp3 játékossal élesztettem a szerkezetet, most egy discman van rákötve, és gyári cdt hallgatva új hangszereket fedezek fel a zenében Fülre bőven 20khz fölött visz át, hihetetlen magasai vannak. Mivel kicsi a kimenő, meg aránylag nagy a hangfal, így nincsenek olyan átütő mélyek, lehetne picit több, de ígyis élvezhető. Aki a megépítésén gondolkodik, kezdje el bátran
Sziasztok!
Már régebben is barátkoztam a csöves témával, de most jutottam el oda, hogy valami ténylegesben kezdjek gondolkodni. Hozzájutottam 2db Orion 115A "néprádióhoz", amiket gyenge állapotuk miatt nem vétek szétbontani. Ezek adnák az alapot, az UBL21 végpentódát szeretném felhasználni, illetve a hozzá tartozó kimenőtrafót belőlük. Első felmerülő dolog, hogy milyen kapcsolási rajz alapján építsek erősítőt. SE-t szeretnék, főleg mert a kimenő ahhoz van méretezve. Az UBL21 SE módban 5W körül ad le az adatlap szerint. Találtam pár rajzot EBL/UBL21-hez (csak a fűtésben térnek el), illetve a Diyaudio fórumon olvastam, hogy fel lehet használni ezt a pentódát EL84 helyett is. Az egyik rajz amit találtam első ránézésre nagyon hasonlít is az elektroncso.hu EL84-es cikkének kapcsolására, bár alkatrészértékekben jelentős eltérések vannak köztük. Na akkor mielőtt folytatom, a rajzok: Első, egyszerű kapcsi UBL21-gyel EBL21+pentóda Az elektroncso.hu EL84-es kapcsolása Még egy kapcsolás EL84-gyel A rádió kapcsolása Valamint csöveinek adatlapjai: UBL21 UF21 UY1N UCH21 Első kérdésem lenne, főleg a hozzáértőbbekhez, hogy melyik kapcsrajzot lenne érdemes megépíteni? A csövek adatait meg tudom nézni az adatlapokban, gondolom érdemes lenne egy áramkör megépítése után rá is mérni, nem-e haladja meg egyiket sem a valóságban.. Másik, hogy milyen fenntartásokkal kezeljem azt, hogy UBL21-et lehet EL84 helyett használni? Úgy gondolom valamiféle különbség csak lehet a kettő között. Ha már itt tartunk, akkor az UF21-et lehet-e (ill. milyen változtatással) használni a 6AK5 vagy EF86 helyett? Az adatlapból úgy tűnt, "erősebb" náluk. Aztán: Az UBL21 adatlapja szerint a megengedett maximális anódfesz 200V. Még a kifejezetten hozzá tartozó rajzokban is ennél többet adnak neki. A kimenőtrafón képes 50-100V esni? Mennyi legyen az anódfesz, ami még nem túl sok, de lehetőség szerint ki tudjam a maximális teljesítményt használni? A fórum korábbi hozzászólásaiból azt szűrtem le, hogy elég strapabíró dolgok ezek a csövek, ha nem tökéletes kapcsolással kezdek, átlépett határadatokkal, akkor sem szenvednek végleves károsodást a csövek, de azért lehetőség szerint a legjobb lehetőséget választanám. Mindenféle segítséget előre is köszönök. U.I.: EcoPityu csöves kezdezei című dokumentumban találtam egy pici utalást az EBL/UBL végpentódákra. Pityu, ha szabad kérdeznem, készült is valami belőlük, vagy csak tervben volt, illetve ezesetben milyen kapcsolást szándékoztál használni? Üdv, Tom
Hello! E/UBL21 ből lehetne építeni jó végfokot, bár a rádiók gyári kimenője nem egy nagy szám Az UY1N jólehet egyenirányítónak, főleg ha kettő is van belőle, akkor kétutasan kötve jól lehetne használni, mondjuk 50uF+fojtó+50µF szűréssel. Viszont a TRAFÓKKAL VIGYÁZZ! NINCS LEVÁLASZTVA A HÁLÓZATRÓL!! Első körbe szerezz be, egy normális hálótrafót, utána kezdj építkezni Az UF21 KF erősítő, nem tudom mennyire jó HF célra, lehet h változó meredekségű. Az UCH21 trióda része viszont tökéletes az UBL meghajtására, és előerősítőnek is. Ha jól megnézed a rajzokat, ahol magasabb a tápfesz, ott a katódejtő is jóval nagyobb értékű, pl az adatlapon 200ohm van megadva 200V-ra, a rajzon 1200ohm 300-350Vra!
Szia!
A hangszórókkal mit szándékozol kezdeni? Ha nem kell, én szívesen megvenném, mert egy néprádiót akarok restaurálni, de az egér szétszedte a membránt, és fészket rakott a sasszi alatt Üdv : Kócos
Sziasztok!
Ha nem is nagy szám, szerintem kezdésnek jó lesz. Ha már működik, maximum tekerek egy sajátot. Én is 2db UY1N-nel gondoltam az egyenirányítást. Azt tudom, hogy a trafója csak autotrafó, azt nem szándékoztam felhasználni. A próba idejére 2db fordítva bekötött trafó adná az anódfeszt. Triódám van több ECC82, ill. ECC85, előerősítőnek azokból gondoltam, de lehet hogy felhasználom az UCH-t, mert szépek a loktál foglalatos csövek. Viszont normális egytriódás rajzom nincs, ha tudsz mutatni, örülnék neki. Táp terén az a megoldás kezd tetszeni, hogy 200V váltó, erről menne sorosan az egyenirányító és a végpentóda fűtése, illetve egyenirányítva kb. 250V anódfesz. A rádiók még nincsenek nálam, egy ismerősnél várják hogy értük menjek, így nem tudom milyen állapotúak a hangszórók. Sok tervem nincs velük, csak az építés idejére teszthangszórónak használnám. Lehet szó róla hogy megveszed, majd bővebb infóval maximum holnap tudok szolgálni. A többi kérdésemre ötlet, az EL84/UCH21 hasonlóságára, vagy hogy melyik kapcsolással próbálkozzak? Üdv!
Hmm. Szerintem a csövek fűtését ne az anódfeszröl oldd meg, bár nem tudom ezek mekkora fűtőszál-katód feszt bírnak. Mondjuk a rádióba se volt leválasztva
Muszáj anódfeszről fűteni őket, mert ezek U.... sorozatú soros fűtésű csövek, és az UBL21-eknek 55V, míg az egyenirányítóknak 50V kell 0.1A mellett. És egyszerűbb sorba kötni őket anódfeszre, mint egy külön 50V-os tápot készíteni. Bár majd kialakul hogyan is lesznek pontosan.. Esetleg azt még megtehetem, hogy egy-egy kondin keresztül adom az anódfeszt, ami egyenirányítás után valamiféle látszólagos galvanikus leválasztást eredményez. Arra gondolsz, átüthet a cső belsejében?
Jaja. Van amelyik cső nem bírja és átüt a fűtőszál a katódra.
Sziasztok,
ma volt egy pár óra szabadidőm,és foglalkoztam a 2*25 wattos PP csöves erősítőmmel.Pár potmétert,kellett beépíteni még,meg be kellett kötni a LED-et,ami jelzi hogy be van kapcsolva.Kb 4-5 órát hallgattam mindenféle zenével (Dire Starits,Madonna,Metallica,Vivaldi )és közben füleltem.Olyan hangok is hallhatók a zenében,amik eddig nem,pedig az erősítő csak TV csöveket tartalmaz,(EF80,ECC85,PL504) és a munkapontbeállításokon,fűtőfeszültségeken kívül semmi más nem lett bemérve rajta szkóp híján.4-5 órát hallgatva sem fárasztó a hangja,hanem kellemes meleg,részletező,a mélyei marha jók,még sosem hallottam ilyet tranzisztorostól. Most folytatom az ECL86 SE erősítőmet,ami idő hiányában félbemaradt. üdv.
Szia!
Jó lehet. A munkapontok beállításáról egy picit tudnál írni, ez az adatlapi értékek beállítását jelenti, vagy ezentúl még valami mást is?
Szia!
Az akartam mondani,hogy az erősítőmön csak a fűtőfeszültségeket,fűtőáramokat,anódáramokat és a tápfeszültségeket tudtam megmérni,tehát azokat,amihez multiméter elegendő.Valószínűleg közel vagyok a helyes beállításokhoz,a hangjából ítélve.A korrekt átvitel eléréséhez azonban szkóp kell,például megmérni a fázisfordító fokozat kimenőfeszültségeit,mennyire egyformák,illetve megnézni hogy hogy viszi át az erősítő a különböző frekvenciákat,hol vannak a 3dB-es pontok,stb.Persze legfontosabb az az hogy hogy szól az erősítő,nem az hogy milyen paramétereket mérhetünk rajta. üdv.
Igen,én is úgy látom hogy az EBL21-nek nagyon hasonlóak a paraméterei az EL84-hez,illesztés tekintetében.Ez azt jelenti hogy az EBL21-hez készült kimenőtrafó jó lesz EL84-hez is.
Viszont az EBL21-ben van két dióda,ez nem tudom mennyire fog beleszólni a hangzásba,mit fog számítani. Ha viszont az EL84-hez is jó az illesztés,akkor jó az ECL86,PCL86-hoz is,amiben viszont már van egy trióda is,így egy csővel tudsz erősítőt építeni,ebből is kivehető 3-4 W.Ilyen csövet könnyű beszerezni,TV,rádió HF végfoka volt,és rengeteg rajz található róla a neten. Persze félre ne érts,nem lebeszélni akarlak az EBL21-ről.Ezenkívül várd ki más,tapasztaltabb kolléga véleményét is. Remélem segíthettem. üdv.
Köszi, természetesen hasznos amit írtál. Az UBL-ek már megvannak, azzal fogom megépíteni az erősítőt, nem beszéltél le róla Nem is baj ha külön trióda lesz, legalább több szép csőből áll majd a végleges cucc. Szkópom van, én méregetném majd, csak nekem az hiányzik, hogy pontosan mit mérjek..
Üdv!
Egy újabb kérdésem lenne, a kimenő trafóval kapcsolatban. Az egyik rádiós kimenő sajnos erősen kontakthibás, és felvetődött az ötlet, hogy a javítgatása helyett viszaszámlálom a meneteket, és tekerek egy sajátot, újat, erősebbet. Viszont jó lenne ez így? Én nagyobb magra, vastagabb huzalból tekerném. De a vastagabb huzal ohmos ellenállása kisebb lenne, az induktív is változna, mivel változik a mag keresztmetszete, illetve a tekercs szélessége. Tehát az áttétel ugyan megmaradna, de az impedanciáknak annyi.. Mit gondoltok, ennyi tévedés belefér, vagy pontosabban ki kell ezt számolni - ezesetben milyen képlettel?
Idézet: „Tehát az áttétel ugyan megmaradna, de az impedanciáknak annyi..” Az impedanciaillesztést végző kimenőtrafó esetében nem az impedancia abszolút értéke lényeges, hanem a primer és a szekunder köri aránya. Up/Us = Np/Ns = gyök (Ra/Rh), ahol Ra az andköri, Rh a hangszóró impedanciája. Képletet közölt sturbi kolléga néhány (tucat) oldallal ezelőtt, ennek "excelesített" változatát mellékelem!
Sziasztok!
Tudna valaki feltenni vermona regent 600 kapcsolási rajzot? Tudnék egy hibásat venni de nemtudom belevágjak e rajz nélkül. Előre is köszi!
ÜDv az lenne a kérdésem hogy egy csőves rádiót átlehetne alakitani erősitőnek ??
Szia!
Sajnos nincsen , csak az 1000-nek a kapcsolási rajza! De egyébként ez egy tranzisztoros erősítő! Próbáld meg a kapcsolási ajzot keres topikban! Egyébként nem olyan bonyolult, hogy rajz nélkül ne lehetne javítani! MI a baja? Mennyiért vennéd? (ne adj érte sokat!) Üdv : Roland Ja! vermona.de Küldj nekik mélt! Sztem elküldik a rajzot!
Persze!
A sávváltót átnyomod PU-ra, és a PU bemenetre bekötöd a hangforrásodat
Hello!
Szükségem lenne egy szakemberre, kimenőtrafó áttekerecselésre. Siekrült jó áron egy Bea APX 100-as 100w -os cösves erősítőt vennem. Sajnaos ez 100 Vattos rendszerű (kimenőtrafó pont 100 Ohm-ra van méretezve), mivel egy eszméletlen nagy dög vas, úgy gondoltam a legjobb megoldás az áttekerercseltetés lenne. Valami link, telfonszám, üzletnév kellene. Szeretnék rendes munkát és rászánnám a pénzt
köszi kocos!!!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |