Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2362 / 3998
(#) Bakman válasza szuperman hozzászólására (») Aug 10, 2014 /

A kísérlethez kell egy tápegység, ami legalább 1 A-t tud szolgáltatni és egy műszer. Most próbáltam ki: Hanyagul feltekerve 15 menetet egy Reed relére már 900 mA hatására zárt.
(#) elektro777 válasza kerdes10 hozzászólására (») Aug 10, 2014 / 1

Ez még kis terhelés igen, nem kell nagyobb akksi, de mivel se az MCU sem a ledek nem 12V feszről működnek,és az 555-nek se kritérium, csinálhatsz hozzá egy egyszerű Fesz stabilizátort Lm317 -es IC-vel ez stabil feszt fog szolgáltatni és max 1,5A-el terhelhető, ha Potival csinálod még szabályozhatod is a kimeneti feszültséget, vagy ha egyszerű fix stabil feszt akarsz akkor pl egy 7805 ös stabkockával 5V-ot előállíthatsz.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2014
(#) szuperman válasza Bakman hozzászólására (») Aug 10, 2014 /

Azt hiszem az a legegyszerűbb, ha kísérletezéssel megkeresem azt a pontot, ahol két égővel behúz a relé, de egyel nem. Köszönöm a segítségeteket!
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Aug 10, 2014 /

Az meg egy 10 W -os égő.
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Aug 10, 2014 /

És? Ha behúz, jó az izzó, ha nem, nem jó. Én úgy "kalkuláltam", hogy mindkét izzóhoz egy-egy visszajelző. Ha már lúd, legyen kövér!
(#) vargaf válasza szuperman hozzászólására (») Aug 10, 2014 /

Szia!
Annak idején én is megépítettem a reed csöves kapcsolást, de az kevésbé volt megbízható mint ez a transzformátoros. Előnye a kapcsolásomnak, hogy hiba esetén jelez és a jelzés a gyújtás lekapcsolásáig megmarad. Van a transzformátor készítésére egyszerűbb és olcsóbb megoldás mint a csengőreduktor. Ferrit gyűrűre készítettem én is, csak most nem találom a rajzot. PC tápegységből "kitermelt" gyűrűmagra készül.
Üdv.: Feri
(#) qvasz2 válasza vargaf hozzászólására (») Aug 10, 2014 /

Pici hibája a kapcsolásnak, hogy ha mindkét féklámpa nem ég, akkor sem jelez. (biztosíték, kapcsoló, kábel stb)
(#) gkari válasza qvasz2 hozzászólására (») Aug 10, 2014 /

Pici macerával belőhető, hogy már 1 égő hibájára is jelezzen. Persze a hiba okát nem feltétlenül jelzi, akár a kontrollégő is elpusztulhat. A modernebb autókban már minden égőhöz fesz. esést figyelő elektronika van, ha még működik, de már haldoklik, azt is jelzi.
(#) qvasz2 válasza gkari hozzászólására (») Aug 10, 2014 /

Idézet:
„Pici macerával belőhető, hogy már 1 égő hibájára is jelezzen”

Én pedig a tirisztoros kapcsolásra reagáltam, ami csak akkor jelez, ha az egyik égő kiég, ha egyik sem világít, akkor nem ad hibajelzést.
(#) vargaf válasza qvasz2 hozzászólására (») Aug 10, 2014 /

Szia!
Amiket hibaként említettél könnyen kiküszöbölhetők. Én beépítettem egy második jelzést is ami a féklámpa kapcsoló által kapcsolt 12 V-ot jelzi vissza, a jelet a féklámpa izzók előtt vezetem vissza. Így ha a biztosíték, a kapcsoló és a vezeték rossz akkor a fékpedál lenyomásakor a LED nem világít, ez jelzi a hibát.
Üdv.: Feri
(#) valaki2233 hozzászólása Aug 10, 2014 /

van egy tv sorkimenőm, és nem tudom melyik a szekunder tekercs 2 lába valaki tudna segíteni hogy elhelyezkedésileg hol van (alul/felül)
(#) kerdes10 válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 10, 2014 /

ok köszi!
Akkor elég az akksi. Az lm 317-el nem lesz gond most is úgy használom a telefontöltővel, csak ez a fránya kapcsolóüzemű táp ilyen anomáliákat okozott.
(#) elektro777 válasza kerdes10 hozzászólására (») Aug 10, 2014 /

Hát igen kapcsoló üzemű táp nem a legjobb választás ilyen esetben, majd arra figyelj hogy az az akku töltőárama ne haladja meg a kapacitása tizedét ami esetedben 120mA, így hosszú életű lesz az akku.
(#) elektro777 válasza valaki2233 hozzászólására (») Aug 10, 2014 /

Többféle sorkimenő létezik, a sec tekercs egyik kivezetése az maga a tetején lévő piros "tapadókorongos" vezeték, a másik kivezetését meg úgy találod meg legegyszerűbben hogy ha működés közbe ezt a vezetéket közelíted a alsó kivezetéseihez, ahol ívet húz, az lesz a másik kivezetés.
(#) ciw hozzászólása Aug 11, 2014 /

Üdv!

Mellékeltem egy kapcsolást, az a baj vele, hogy a T2 tranzisztor nagyon fűt, tudja valaki, hogy mi ennek az oka?

A kapcsolás lényege, hogy jön egy mikrovezérlőtől egy pár Khz-s (3-4) jel, és ennek függvényében kell kapcsolgatnia 24V-ot a kimeneten.

Az áramkör működik, de melegszik, ha az R76-ot 10k ra cserélem akkor nem melegszik, de nem tudom, hogy kinyit e majd rendesen a T1.

Válaszokat előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza ciw hozzászólására (») Aug 11, 2014 /

Szia!
Cseréld ki 1 kohm-ra és próbáld meg úgy.
(#) ciw válasza kadarist hozzászólására (») Aug 11, 2014 /

Kösz!

Ezzel számolva: 3.2 Kohm jön ki, 4k7 volt itthol.

1.5mA-es bázisárammal.
És 200mA átfolyó árammal számolva.
R76 = Supply Voltage / ( Maximum Current Required / Minimum HFE * 1.5 )
R76 = 24 / (.2 / 40 * 1.5)
R76 = 3200 Ohm.

R38 elvileg R76 x 100 kéne legyen, nekem 10K van maradhat?
(#) amda hozzászólása Aug 11, 2014 /

Sziasztok! Véletlenül nem tudjátok melyik tévéhez volt tégla alakú távirányító? Régen volt egy ilyen tévénk. Azt hiszem Grundig volt.
(#) pucuka válasza amda hozzászólására (») Aug 11, 2014 /

Az Orion színes TV -khez is tégla alakú távirányító járt. A kezelő panel aljába lehetett beledugni.
(#) elektro777 válasza ciw hozzászólására (») Aug 11, 2014 /

Szia!
Nem ismerem a bemenő jel amplitúdóját, de ha azt feltételezzük hogy a BC 846 teljesen kivan vezérelve akkor adatlapjából kiderül hogy az Uce (sat) fesz 10mA kollektor áram mellett max 250mV de neked annyi áram se folyik hanem 4-5 mA, szóval gyakorlatilag elhanyagolhatjuk, tehát majdnem az egész 24V-os fesz a T1 tranyó munkapont beállító ellenállásain oszlik meg, és a jelenlegi beállítás szerint túl van vezérelve a T1-ed.
Ha terheletlenül számolunk fesz 98%-a a BE közt van hol ott az adatlap szerint 1V-os fesznél teljesen kivan vezérelve, csak hogy kis áram folyik, ezért a bázis áram jelentősen terheli ezt a feszt ami ennek hatására visszacsökken, szóval 10K helyett szerintem kisebbet tegyél és aztán mérd ki, hogy megfelelően kinyit-e a T1 tranyó.
Na meg Persze ha a 4kHz jel amplitúdója nem vezérli ki rendesen a T2 tranyót akkor még a T1-en eső feszültséget is bele kell kalkulálnod ami azt eredményezi hogy 10kOhm-nál jóval kisebb ellenállás kell.
(#) ciw válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 11, 2014 /

Szia!

Sajnos rosszul írtam, nem 4Khz, hanem egész pontosan 62.5Hz jel van a bemeneten,
20% kitöltéssel, Vrms: 1.36V Vpp: 3.19V Vavg: 0.79V
Ez jön ki a kontrollerből.

A kimenetre csak egy led lesz rákötve, és egy billentyű műtrixnak az oszlop jelét szolgáltatja, ez elhanyagolható. A led az egy ipari jelzőlámpa, 24V AC/DC 5mA van rajta.

Ebből tudunk kalkulálni valami jó értéket, most nem melegszik, de szeretném, ha optimális lenne a működés.
(#) elektro777 válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 11, 2014 /

Ja bocs félre olvastam most olvasom hogy a T2 fűt neked, akkor is az lényeg hogy addig csökkentsd a kollektoráramát a T2-nek amíg megfelelő nem lesz a Disszipáció, illetve még a T1 rendesen ki tud nyitni, sztem olyan 1K-4,7k val próbálkozz

Igen, 4k7-el jó és nem melegszik, de honnan tudom, hogy T1 full nyitott e? Mérjem a fesz esést, hogy a kimenet 24V körül van e?

Hát igen 24V soha nem lesz mert ha a tranyód teljesen ki is van nyitva, akkor CE közt a lehető legkisebb ellenállást képviseli, de az se 0 hanem egy kis értékű ellenállás, amin fesz esik. Ez U-CE (sat)-al van feltüntetve az adatlapon, a tranzisztorod esetében ha jól olvastam 0,5V tehát az még az CE közt esik, teszel rá terhelést és méred, de ha már 22-23V körüli fesz átmegy akkor azt kivezéreltnek tekintheted, egyébként meg az is jó ha a BE közt méred a feszt, adatlap szerint 1V a max U-BE feszültség.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2014

De akkor gondolom adjak a bemenetre fix 3v3-at, hogy tudjak mérni, mret a multimétert átveri a 62hz 20% duty jel nem?

Ha nem áll rendelkezésedre szkóp akkor bizony fix egyenárammal célszerű mérni, mert a multiméter alapból szinuszos váltóáramra van tervezve és annak is az effektív értékét méri.
(#) Norbert1979 hozzászólása Aug 11, 2014 /

Sziasztok! Hegesztő trafóhoz szeretnék 12 voltos ventilátort használni trafó plusz egyenirányítóra kéne tipp! Tudtok segíteni?
Köszi előre is
(#) pucuka válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 11, 2014 /

Egészen pontosan a váltakozó feszültség egyenirányított átlag, vagy csúcsfeszültségét méri, és az ebből a színuszos feszültség alaktényezőjével korrigált értékét mutatja.
(#) elektro777 válasza Norbert1979 hozzászólására (») Aug 11, 2014 /

Kevés az információ amit írtál, tudni kellene a ventilátor áramfelvételét is.
(#) elektro777 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 11, 2014 /

Köszi a pontosítást!
Következő: »»   2362 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem