Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A kísérlethez kell egy tápegység, ami legalább 1 A-t tud szolgáltatni és egy műszer. Most próbáltam ki: Hanyagul feltekerve 15 menetet egy Reed relére már 900 mA hatására zárt.
Ez még kis terhelés igen, nem kell nagyobb akksi, de mivel se az MCU sem a ledek nem 12V feszről működnek,és az 555-nek se kritérium, csinálhatsz hozzá egy egyszerű Fesz stabilizátort Lm317 -es IC-vel ez stabil feszt fog szolgáltatni és max 1,5A-el terhelhető, ha Potival csinálod még szabályozhatod is a kimeneti feszültséget, vagy ha egyszerű fix stabil feszt akarsz akkor pl egy 7805 ös stabkockával 5V-ot előállíthatsz.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2014
Azt hiszem az a legegyszerűbb, ha kísérletezéssel megkeresem azt a pontot, ahol két égővel behúz a relé, de egyel nem. Köszönöm a segítségeteket!
És? Ha behúz, jó az izzó, ha nem, nem jó. Én úgy "kalkuláltam", hogy mindkét izzóhoz egy-egy visszajelző. Ha már lúd, legyen kövér!
Szia!
Annak idején én is megépítettem a reed csöves kapcsolást, de az kevésbé volt megbízható mint ez a transzformátoros. Előnye a kapcsolásomnak, hogy hiba esetén jelez és a jelzés a gyújtás lekapcsolásáig megmarad. Van a transzformátor készítésére egyszerűbb és olcsóbb megoldás mint a csengőreduktor. Ferrit gyűrűre készítettem én is, csak most nem találom a rajzot. PC tápegységből "kitermelt" gyűrűmagra készül. Üdv.: Feri
Pici hibája a kapcsolásnak, hogy ha mindkét féklámpa nem ég, akkor sem jelez. (biztosíték, kapcsoló, kábel stb)
Pici macerával belőhető, hogy már 1 égő hibájára is jelezzen. Persze a hiba okát nem feltétlenül jelzi, akár a kontrollégő is elpusztulhat. A modernebb autókban már minden égőhöz fesz. esést figyelő elektronika van, ha még működik, de már haldoklik, azt is jelzi.
Idézet: „Pici macerával belőhető, hogy már 1 égő hibájára is jelezzen” Én pedig a tirisztoros kapcsolásra reagáltam, ami csak akkor jelez, ha az egyik égő kiég, ha egyik sem világít, akkor nem ad hibajelzést.
Szia!
Amiket hibaként említettél könnyen kiküszöbölhetők. Én beépítettem egy második jelzést is ami a féklámpa kapcsoló által kapcsolt 12 V-ot jelzi vissza, a jelet a féklámpa izzók előtt vezetem vissza. Így ha a biztosíték, a kapcsoló és a vezeték rossz akkor a fékpedál lenyomásakor a LED nem világít, ez jelzi a hibát. Üdv.: Feri
van egy tv sorkimenőm, és nem tudom melyik a szekunder tekercs 2 lába valaki tudna segíteni hogy elhelyezkedésileg hol van (alul/felül)
ok köszi!
Akkor elég az akksi. Az lm 317-el nem lesz gond most is úgy használom a telefontöltővel, csak ez a fránya kapcsolóüzemű táp ilyen anomáliákat okozott.
Hát igen kapcsoló üzemű táp nem a legjobb választás ilyen esetben, majd arra figyelj hogy az az akku töltőárama ne haladja meg a kapacitása tizedét ami esetedben 120mA, így hosszú életű lesz az akku.
Többféle sorkimenő létezik, a sec tekercs egyik kivezetése az maga a tetején lévő piros "tapadókorongos" vezeték, a másik kivezetését meg úgy találod meg legegyszerűbben hogy ha működés közbe ezt a vezetéket közelíted a alsó kivezetéseihez, ahol ívet húz, az lesz a másik kivezetés.
Üdv!
Mellékeltem egy kapcsolást, az a baj vele, hogy a T2 tranzisztor nagyon fűt, tudja valaki, hogy mi ennek az oka? A kapcsolás lényege, hogy jön egy mikrovezérlőtől egy pár Khz-s (3-4) jel, és ennek függvényében kell kapcsolgatnia 24V-ot a kimeneten. Az áramkör működik, de melegszik, ha az R76-ot 10k ra cserélem akkor nem melegszik, de nem tudom, hogy kinyit e majd rendesen a T1. Válaszokat előre is köszönöm.
Szia!
Cseréld ki 1 kohm-ra és próbáld meg úgy.
Kösz!
Ezzel számolva: 3.2 Kohm jön ki, 4k7 volt itthol. 1.5mA-es bázisárammal. És 200mA átfolyó árammal számolva. R76 = Supply Voltage / ( Maximum Current Required / Minimum HFE * 1.5 ) R76 = 24 / (.2 / 40 * 1.5) R76 = 3200 Ohm. R38 elvileg R76 x 100 kéne legyen, nekem 10K van maradhat?
Sziasztok! Véletlenül nem tudjátok melyik tévéhez volt tégla alakú távirányító? Régen volt egy ilyen tévénk. Azt hiszem Grundig volt.
Az Orion színes TV -khez is tégla alakú távirányító járt. A kezelő panel aljába lehetett beledugni.
Szia!
Nem ismerem a bemenő jel amplitúdóját, de ha azt feltételezzük hogy a BC 846 teljesen kivan vezérelve akkor adatlapjából kiderül hogy az Uce (sat) fesz 10mA kollektor áram mellett max 250mV de neked annyi áram se folyik hanem 4-5 mA, szóval gyakorlatilag elhanyagolhatjuk, tehát majdnem az egész 24V-os fesz a T1 tranyó munkapont beállító ellenállásain oszlik meg, és a jelenlegi beállítás szerint túl van vezérelve a T1-ed. Ha terheletlenül számolunk fesz 98%-a a BE közt van hol ott az adatlap szerint 1V-os fesznél teljesen kivan vezérelve, csak hogy kis áram folyik, ezért a bázis áram jelentősen terheli ezt a feszt ami ennek hatására visszacsökken, szóval 10K helyett szerintem kisebbet tegyél és aztán mérd ki, hogy megfelelően kinyit-e a T1 tranyó. Na meg Persze ha a 4kHz jel amplitúdója nem vezérli ki rendesen a T2 tranyót akkor még a T1-en eső feszültséget is bele kell kalkulálnod ami azt eredményezi hogy 10kOhm-nál jóval kisebb ellenállás kell.
Szia!
Sajnos rosszul írtam, nem 4Khz, hanem egész pontosan 62.5Hz jel van a bemeneten, 20% kitöltéssel, Vrms: 1.36V Vpp: 3.19V Vavg: 0.79V Ez jön ki a kontrollerből. A kimenetre csak egy led lesz rákötve, és egy billentyű műtrixnak az oszlop jelét szolgáltatja, ez elhanyagolható. A led az egy ipari jelzőlámpa, 24V AC/DC 5mA van rajta. Ebből tudunk kalkulálni valami jó értéket, most nem melegszik, de szeretném, ha optimális lenne a működés.
Ja bocs félre olvastam most olvasom hogy a T2 fűt neked, akkor is az lényeg hogy addig csökkentsd a kollektoráramát a T2-nek amíg megfelelő nem lesz a Disszipáció, illetve még a T1 rendesen ki tud nyitni, sztem olyan 1K-4,7k val próbálkozz
Igen, 4k7-el jó és nem melegszik, de honnan tudom, hogy T1 full nyitott e? Mérjem a fesz esést, hogy a kimenet 24V körül van e?
Hát igen 24V soha nem lesz mert ha a tranyód teljesen ki is van nyitva, akkor CE közt a lehető legkisebb ellenállást képviseli, de az se 0 hanem egy kis értékű ellenállás, amin fesz esik. Ez U-CE (sat)-al van feltüntetve az adatlapon, a tranzisztorod esetében ha jól olvastam 0,5V tehát az még az CE közt esik, teszel rá terhelést és méred, de ha már 22-23V körüli fesz átmegy akkor azt kivezéreltnek tekintheted, egyébként meg az is jó ha a BE közt méred a feszt, adatlap szerint 1V a max U-BE feszültség.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2014
De akkor gondolom adjak a bemenetre fix 3v3-at, hogy tudjak mérni, mret a multimétert átveri a 62hz 20% duty jel nem?
Ha nem áll rendelkezésedre szkóp akkor bizony fix egyenárammal célszerű mérni, mert a multiméter alapból szinuszos váltóáramra van tervezve és annak is az effektív értékét méri.
Sziasztok! Hegesztő trafóhoz szeretnék 12 voltos ventilátort használni trafó plusz egyenirányítóra kéne tipp! Tudtok segíteni?
Köszi előre is
Egészen pontosan a váltakozó feszültség egyenirányított átlag, vagy csúcsfeszültségét méri, és az ebből a színuszos feszültség alaktényezőjével korrigált értékét mutatja.
Kevés az információ amit írtál, tudni kellene a ventilátor áramfelvételét is.
Köszi a pontosítást!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |