Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
szia!
Ellenállások sorbakötögetésével elérhető a megfelelő. de elképzelhető, hogy van pont ekkora értékű is pl 18 000k +500k sorba kötve pont annyi amennyi kell
kapcsolási rajzot akkor tud csinálni az ember ha már elég tapazstalt hozzá vagy aszt lehet tanulni?
ti nyomtatjátok vagy nyomtattatjátok a nyákot? a kondenzátorokat milyen okból rakják be egy áramkörbe?az ellenállást értem de még a diótát sem
Nem jó ötlet mert minimum 14,5 volt kell neki ahoz hogy stabilizáljon, alatta meg nem müködik és topdon pedig 12-14V körüli feszt akar stabilizálni 12V-ra!
Ehez kapcsolóüzemű táp kell, de nem értek a kapcs.üzeműtápokhoz viszont azt tudom hogy a 7812 nem lesz jó neki. üdv
Van egy 10mm-es nagy fényerejű LED-em (Absolute max: 3.5V, 100mA) és így kötném be. Jó így?
SZIASZTOK! AZ LENNE A KÉRDÉSEM ,HOGY 26V 10A-BŐL HOGYAN LEHET 12V ÁTALAKITANI?12V-OS SZGK ABLAKTÖRLŐMOTOR ,ILL ÖNINDITÓ HAJTÁSÁRA KELLENE.
Nagyon nehezen megoldható szerintem! Sok nagy teljesítményű tranyóval egy áteresztős kapcsolást megvalósítani és baromira hűteni az egészet. Vagy szóbajöhet a kapcsüzem is, de az meg bonyolultabb!
Amúgy szerintem önindítóhoz kevés lenne a 10A, ha jól tudom akkor a többszörösét is képes felvenni az indító motor. ui.: nem illik a fórumokon végig nagy betűvel írni végig mert az kiabálásnak számít és szerintem a modik se tolerálják majd üdv
Ha sorba kötöd a LEDeket akkor 70mA lesz az áramod. Így 3x2,4V= 7,2V de neked 14,8V van. 14,8-7,2=7,6V ezt kell elfűteni, 70mA -rel 7,6/0,07=108,6 ohm P = IxIxR =0,07x0,07x108,6=0,54W.
Na most gondolj bele melyik melegebb ha ezt a 0,54W –ot 1mm2 adod le vagy ha 100mm2 adod le. Az ellenállás felületének nagynak kell lennie. Ez természetesen növeli az ellenállás teljesítményét. egy 0,25W ellenállás méretbe nem akkora, mint egy 10W –os . De ha 40db 0,25W összeraksz akkor az 10W lesz. Tehát 1db 108,6 ohm /0,54W ellenállás kell, vagy 2db 217,2 ohm /0,27W ellenállás, vagy akár 10db ami 1080 ohm /0,05W Az egyetlen feltétel hogy nem szabad közel tenni az ellenállásokat. Akkor nagy felületen ossza el a hőt, az egyes ellenállások, nem lesznek olyan melegek. 2-3db esetleg 4db –ból csinálod meg a 109 ohmot nem lesz olyan meleg mint az egy. A másik, zárt helyen, ha nem tudnak hűlni, ezek is felfognak melegedni.
Előtét ellenállás értékéhez hogy jött ki a 47 ohm?
Így túlzottan le lenne csökkentve a LED árama. Bár ha ez volt a cél Egyébként pedig úgy kell számolni, hogy a \"maradék\" feszültség kerül az ellenállásra, azaz 1,7V. A LED miatt a max átfolyó áram 0,1A. Ebből adódóan az előtét-ellenállás értéke: U/I alapján = 17 ohm A Zener-en folyó áram a LED-éhez képest elhanyagolható mértékű.
Üdv. Tudom hogy ez nem ide tartozó kérdés de azt szeretném meg kérdezni hogy sima kék 5mm LED-ből(többet is használhatok)meg lehet-e azt csinálni hogy egy fénynyalába vezetni, nem kell hogy égessen. Válaszotokat elöre is várom, az is jó ha privátban.
Helló mindenkinek!
nekem egy olyan kapcsolás kéne aminek ha adnék kézzel egy érintő(vagy akár bontó kapcsolóval mindegy akkor olyat szerzek) egy impúlzust annál csak jóval rövidebb kb pár század másodpercnyi jel jönne ki a kimeneten akármeddig tehenkedek a gombon. A következő jel csak akkor jönne a kimeneten ha elngedem a gombot és újra megnyomom.Úgy gondoltam ezt monostabillal meg lehet oldani de elbizonytalanodtam?Ha mégis tudja ezt a monostabil akkor ne harapjátok le a fejem..
Helló! egy ledet ha egy kézi nagyító fókuszpontjába helyezel merőlegesen a lencsére világítva egész párhuzamos nyalábot produkál persze függ mennyire szór a led meg milyen a lencse én próbáltam már sima üveg lencséjű 50mm-es nagyítóval és egy fehér leddel 50m-re kb 2 méteres karikát rajzolt (persze csak est látszott) szóval beltéren egész egyben maradhat a sugár több leddel már nem tudom hogy viselkedne esetleg 3..6 pár ledet középpontosan szimetrikus alakzatba a fókuszba helyezve még jó lenne.. .ki kell próbálni.
Nem vagyok egy nagy elektronikai zseni (szakember meg pláne nem), de úgy emlékszem, hogy ezt egy flipp-floppal (bistabil multivibrátor) meg lehet oldani.
Több féle ilyen megoldást láttam (pl. tranzisztoros, kapuáramkörös). Így működik az elsőbbségjelző a vetélkedőkben pl. Szerintem itt a fórumon is találsz ilyen kapcsolást.
Erre már válaszolt PCB egy másik topicban, az a megoldás nem jó? Bővebben: Link
De jó ha az az ami nekem kell, csa knem értem hogy gondoltátok. Ha írtok oda az 555ös fórumba írjatok köszi!
kapcsolási rajzot akkor tud csinálni az ember ha már elég tapazstalt hozzá vagy aszt lehet tanulni?
ti nyomtatjátok vagy nyomtattatjátok a nyákot? a kondenzátorokat milyen okból rakják be egy áramkörbe?az ellenállást értem de még a diótát sem
Én is nagyon kezdő vagyok,de szeritem a dióda olyan mint az ellenállás csak egy irányba engedi át az áramot,de lehet ez hülyeség?
A cikkek között vannak ilyenek hogy leirják melyik alkatrész mire jó nézd meg ott
Szia!
Ezeket a dolgokat tanítják iskolában, én is idén kezdtem el tanulni. Úgy hívják, elektrotechnika. Az alkatrészekkel kapcsolatos kérdéseidre választ ad az "elektronikai alapismeretek 1-7" cikksorozat itt az oldalon: Bővebben: Link A nyákot nem szoktuk nyomtatni, de létezik az ún. vasalásos módszer, amiben nagy szerepe van a lézernyomtatónak. Ha rákeresel (akár a guglival, akár az oldal keresőjével), hogy "vasalásos technika", vagy "nyákkészítés vasalással", bővebben is olvashatsz róla.
végfokot vagy előfokot nehezebb csinálni?
mennyi tudás kell ahhoz h csináljon az ember egy komplett 100w-os mono erősítőt?
Helló, új vaok e forumon, szintugy mint az elektronika terén, mivel még se suliban se sehol nem tanitották :p. Na szoval, adott egy 2 x 75W erősito, és két mélynomó, ahova Ledeket szeretnék bevarázsolni. A kérdés az lenne h miféle tranzisztort, meg miféle ellenállást kell használjak, h kössem meg ienek pl. ha 3 Ledet akarok használni? Ja és egy ütös basszustól nem kéne elszálljanak, és halk zenétől is jo volna ha villognának :p
Kossz a helpet!!
Ha kezdő vagy, akkor nem ilyen "magasztos" dologgal kellene kezdened. Először ismerkedj meg az alapokal, alkatrészekkel, funkciójukkal.
Ha ez már tiszta, akkor előbb kisebb dolgokat próbálj építeni, és ha azok gond nélkül mennek, akkor egyre bonyolultabbakat. Ez, amit Te szeretnél, nem épp a legegyszerűbbek közül való... Idézet: „végfokot vagy előfokot nehezebb csinálni?” Visszakérdezek: Egy 100 kilós vasládát, vagy egy 100 kilós ólomládát nehezebb felemelni? Aki ért hozzá, bármelyiket könnyedén megépíti... Idézet: „mennyi tudás kell ahhoz h csináljon az ember egy komplett 100w-os mono erősítőt?” Megest visszakérdezek: Mennyi tudás kell ahhoz, hogy valaki ész nélkül írogasson a fórumba, a nélkül, hogy olvasna?
Sziasztok!
Az a kis kérdésem lenne, hogy 220V-ról kellene üzemeltetnem egy sima zöld ledet Mekkora ellenállást kell betennem elé, és mekkora legyen a teljesítménye? (Egy gép bekapcsolásakor világítana)
nemtom hol rontottam el a fóruozást....ez itt azért van hogy kérdéseket tegyen fel az ember és egyszerűbb ezt a két kérdést feltenni minthogy közel 5000 kérdés-válaszból válasszam ki pont azt ami nekem kell.....felteszem ilyen nem volt.
ELNÉZÉST |
Bejelentkezés
Hirdetés |