Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hali! Szeretnek egy ledes stroboszkopot epiteni,amit kineztem itt a forumban.(kezdo vagyok)
Nagyjabol atrajzoltam,es mar majdnem panelterv. Az erdekelne,hogy az ic bekotese igy jo-e? Mert az a sematikus rajz nekem kicsit hianyos,ami alul van... Az az eredeti de latszik is A forumban nem sikerult segitseget szereznem...
Nagyon mélyen nem másztam bele a dologba, de első ránézésre jónak tűnik.
(Az alsó, eredeti rajzon csak az IC táplábai nincsenek bekötve, azt hiányolhattad...)
Igen...Azok hianyoztak.
Sehol nem mutatjak bekotott allapotban... Pedig sokat kerestem.
Ilyen esetben keresd meg az IC adatlapját, azon mindig fel van tűntetve a lábkiosztás. Az a legbiztosabb. De látom, sikerült megtalálnod, ügyes vagy!
Sziasztok!
Autóba építettem flux ledekből pótféklámpát. A Led 2,4V-on és 70mA-en még jól érzi magát. Én a biztonság kedvéért kicsit alá méreteztem az ellenállást 220 Ohm/2W-osat alkalmaztam. Az akksi feszültség 14.6-14,8V maximálisan (generátor miatt). Az ellenállás így is melegszik. A kérdésem az lenne, hogy jobb megoldás-e ha 3 flux ledet sorba kötök 1db 120 Ohm/2W-os ellenállással. Így az ellenálláson csak ~0,5W esik ~0,8W helyett.
helló
az lenne a kérdésem, hogy a sztereó hangfalvédelmet (http://variszabi.extra.hu/sztereo_hangszorovedelem.php) hogyha megcsinálom, akkor már nem kell csinálnom koppanásgátlót? és még 1 kérdés: nem lehetne valahogy monoba megcsinálni?
Hail!
én azt bnem tom ohgy ha van egy kapcsolási rajz és kettéágazik az "út" akkor a feszültség 50%-a jobbra A MÁSIK BALRA MEGY?vagy az áramerősségé? meg tom hogy Ohm:R I:áramerősség U:feszültség és az ezekhez tartozó számításokat is csak azt nem hogy mi az Amper és h mihez tartozik. mi az a dióda? nincs egy jelmagyarázat a kapcsolódási rajzokra? ti honnan tudjátok mindezt?
ja meg kihagytam azt hogy mi az a kondenzátor...és mennyit kell tanulni ahhoz hogy az meber megépítsen egy gitárerősítőt 100wattosat téképről?.........kapcsolásirajzról........
helló
sokat gyakorolod megrögződik először ha ketté megy az út akkor erre van 1 szép csomópont törvény. az arról szól, hogy nem a fesz. változik hanem az áramerősség, de az se 50-50. ez ellenállásoktól függ. mésodszor: R= ohm = ellenállás C=Farád=kondenzátor D=dióda I=áramerősség=amper U=feszültség=Volt harmadszor: nemtom mennyit kell tanulni, én 1 éve foglalkozok ilyenekkel, de még sok mindent nem tudok, ennek ellenére simán össze tudnék rakni egy 100W-os erősítős. szerintem nem rögtön 100W-al kezd hanem ajánlom a tda2030-as ic-s erősítőt , ez 20 W
Szia!
Idézet: „én azt bnem tom ohgy ha van egy kapcsolási rajz és kettéágazik az "út" akkor a feszültség 50%-a jobbra A MÁSIK BALRA MEGY?vagy az áramerősségé?” Először is a feszültség nem "megy", az két pont között mérendő. Elágazáskor az áram valóban megoszlik, de nem feltétlenül 50-50%-ban, hanem attól függően, hogy mekkora ellenálláshoz vezetnek ezek az "utak". Ha bővebb infó kell, keress rá Kirchhoff első törvényére (csomóponti törvény). Idézet: „meg tom hogy Ω:R I:áramerősség U:feszültség és az ezekhez tartozó számításokat is csak azt nem hogy mi az Amper és h mihez tartozik.” Az Amper az áramerősség mértékegysége. Idézet: „mi az a dióda?” A dióda egy félvezetős egyenirányító eszköz. Nagyon nagy vonalakban azt tudja, hogy az egyik irányba engedi folyni az áramot, a másikba nem. Idézet: „nincs egy jelmagyarázat a kapcsolódási rajzokra?” Aktív elemek Passzív elemek Idézet: „ti honnan tudjátok mindezt?” Internet, könyvek, középiskolás/főiskolás/egyetemi tanulmányok. Idézet: „ja meg kihagytam azt hogy mi az a kondenzátor” Rövidebb-hosszabb ideig elektromos töltést tudnak tárolni, hasonlóképpen, mint egy akkumulátor. Idézet: „és mennyit kell tanulni ahhoz hogy az meber megépítsen egy gitárerősítőt 100wattosat téképről?” Első projektnek kicsit húzós, nem is az összeállítás, inkább az élesztés, szerintem előbb ismerkedj még egy kicsit az elektronikával.
erz is eszembe ötlött pF nF piko és nano farrad de ennél többet nem tudok róla...
a tda2030 teccik mivel egyszerű és nekem pont az audioelektronika érdekel. de van az a jel.....ami olyan mint egy u betű csak a jobb szára hosszab... az mi?
és ha van egy csomópont és az egyik irányban 20ohm a másikban 10ohm az ellenállás akkor 33,3333% megy a 10ohm hoz és a maradék pedig a 20ohm hoz?
Csomópontban az áramok pont ellentétes arányban oszlanak meg, mint ahogyan az ellenállások értékei aránylanak egymáshoz. Ez azért van így (könnyen beláthatóan), mert ugye a kisebb ellenállás "kevésbé áll ellen az áram folyásának", tehát a kisebb R-en nagyobb áram folyhat.
szóval ahol kisebb az ellenállás oda megy több....
akkor a csomópontnál 10 és 20 ohm nél 20hoz megy 33.3333333333%és 10 hez a maradék.
nagyjából ilyen arányban oszlanak meg, igen.
az az u betű a mikrot jelöli, de gépen általában µF-el jelöljük. 1 uF=10^-6 F 1 nF=10^-9 F 1 pF=10^-12 (hatványozás a ^)
MÉG EGY KÉRDÉS VAN NEKEM ITHOL EGY GYÁRI ERŐSITŐ 2X25WATT KÖRÜL ENEK A HANGSZÓRÓKIMENETÉRE RÁ TUDOM KÖTNI AZ ERŐSITŐT ??
Először is!
A kezdő jellegű, értetlen kérdéseket célszerű itt feltenni... Másodszor: nagybetűvel nem célszerű írni, az kiabálást jelöl, azt pedig itt senki sem szereti... Harmadszor: összeszedett gondolatokat kéne leírnod a fórumba... Negyedszer: nem kell kapkodni, nem hajt a tatár senkit, kényelmes tempóban, értelmes szavakat leírva kellene hozzászólásokat irogatni... nem csak úgy összedobni, ahogy te ezt csináltad az utóbbi pár percben...
Igen használhatsz optót csak jól válsztd meg az előtét ellenállást !
Mit akarsz mire kötni?
Erősítő kimenetére akarsz kötni egy másik erősítőt? :eek2:
nem tudtok boltot pesten a III.kerület környékén?(ha egyáltalán van ere speciális bolt merén azt hallottam hogy apám idejében még voltak és ő is foglalkozott ilyennel csak jöttek a nagy büdös globális cégek és tönkretették majdem mind.)
Vki esetleg erre az egyszerűnek tűnő kérdésemre?...
A Bécsi úton a StopShop-pal szemben a tízemeletesek alatt volt/van egy bolt és volt a Fő utcában egy öregúr de hogy megvannak-e még?
auz szertném kérdezni hogy 1.1Kohm az hány ohm
mivel eltűnt a könyvem ,ami az ellenálásokról szólt
Üdv!
1 kohm = 1000 Ohm (kilo=1000) Tehát az 1.1 Kohm az 1100 Ohm üdv
Sziasztok!
Kéne nekem némi help.... Ráadásul ahogy az lenni szokott sürgősen 12V - os fesz. stabilizáló kapcsolásra lenne szükségem, az alábbi szempontok szerint: - 12-14 V os bemenet (akksiról), kimenet stab. 12V - lehetőleg kevés alkatrész (Stab IC?) - kimenő áram 1 - 2A (többre nem nagyon van szükség) Csak kipróbált, és tuti működő kapcs rajzot küldjetek ha kérhetném. Köszönöm előre is!
Esetleg olyan kapcsolás is jó lenne, ami a 12 V feletti részt egyszerűen levágja, és kész....
Annyi csak a lényeg a dologban hogy a tápfesz ne tudjon 12 V felé menni....
Hello pichez nincs valami grafikus kod szerkesztö vagy hogy lehet ezt könyen megtanulni?
Sziasztok!!
1 hülye kérdés: Létezik ilyen, pontosan, hogy 1900K ohm-os és 18500k ohm-os ellenállás? Vagy ha nem milyen értékű áll ezekhez a legközelebb? Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |