Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Szia
Csak hasraütés szerűenTulajdonképpen mindegyy a számozás.Nekem kb fél állásnál viszi a két és feles elektródát.Ha netán az unoka eltekergeti tudom melyik vonaltol induljak.Az előlap öntapadós fóliára lett nyomtatva.Front designer programal készült.Egyszerű és nagyszerű.
A főtrafót én is így tekertem meg,és melegben hamar túlmelegszik.Ha elhegesztek vele egymásután 4 pálcát,a 4-iknél már lekapcsol a hővédelem.Egy 90 fokos klixon van benne,a primer és szekunder között.Nem a vas melegszik fel,hanem a szekunder vezetéke.Most,ha lesz időm tekerek neki egy olyan trafót,ami toroid forma lesz.Így hátha nem lesz probléma a melegedő vezetékekkel.
Szia! Értem, lehet nekem is úgy lesz "kalibrálva".
Próbaképpen 3db 2,5-es pálcát hegesztettem el, hűvös volt benne minden. Nekem egy dióda van a primer és a szekunder között hővédelem érzékelőként. 80 fokra van állítva. Ha jól emlékszem a szekunder 104db 0,5-ös huzalból van. Na majd ki derül, hogy hol van a gyenge pontja.
Sziasztok!
Dobozolásra vár, státuszba került a MACI 130A. Egyenlőre nincs anyagom a dobozhoz. A vezetékezés még nem végleges. Múltkor rosszul írtam az üres járási feszültségét, akkor még nem volt rajta az előterhelés, azért mértem 66V-ot. Rákerült a 2,7K és 49V lett. Készítettem róla pár képet.
Szerintem, a te főtrafódnál a problémát, a szekunder tekercs bolyhos szalaggal való betekerése okozza, majdnem mintha télikabátot adtál volna rá. Ha hozzá tudnál jutni Kapton szalaghoz(tűrhető áron), azzal szigetelve, ugyanilyen kialakítással valószínű nem lenne ilyen problémád. Tereld a levegőt a dobozban, tehát az oldalakhoz, tetejére belülről, tegyél valamit, hogy kényszerítsd a levegőt a hűtőbordákon át és hogy érje a levegő a főtrafót is. Az általad alkalmazott ventilátor kitud szellőztetni egy mikrohullámú készüléket, itt a hegesztőben is jól kellene ,hogy vizsgázzon.
Használjatok bandázs szalagot,már írtam sokkal előrébb erről.Nem drága,kb. 400 forint egy tekercs,persze minőség és egyéb dolgok befolyásolják az árát.Eléggé bírja a meleget,egy oldalon ragasztós.Én mind a 4 gépemnél használtam s eddig semmi gondom a melegedéssel.Általában villamossági szerelvényeket,alkatrészeket árusító boltokban beszerezhető bandázs szalag néven keresve,a neten is lehet informálódni róla.A hűtőventilátor mindenképpen úgy szívja át a levegőt a készüléken,vannak okai amiért én is ezt javaslom,ki nem hiszi,kérem,nézzen utána a nem kívánatos turbolenciák kialakulásának a be fúvásos módszernél.
Nem a formával van gond,hanem a vezeték keresztmetszettel.biji nek a trafó kialakítása,tökéletes,mivel a lehető legvastagabb szek rakta bele.Ha alul méretezed a szek vezetéket,csinálhatsz akár kétszer akkora trafót, akkor is melegedni fog a vezeték,alul méretezése miatt.Thoroid formában,valaki csinált itt 4-pár vasból trafót,és az egegik dicsérte,mikor ezek a vasak Kb 30KHz tudnak,(bontott TV nagyfesz traói)eredetileg 16-17KHz mennek.Na most az illető azt mondta kivett belőle 2,4KW-ot,vagy is 100A ert.Na inkább rakjunk 6 párat H formába,vezeték keresztmetszet bőven belefér,és garantáltan nem fog melegedni,mint biji nek és sokkal könnyebb tekerni.Egyébként jó pár évvel ez előtt én próbáltam ki a H kialakítást,az óta működik a gép,nem melegszik a vas,sem a vezeték.
Bolyhos,nem bolyhos,semmim köze hozzá.Kapton szalag,az át engedi a levegőt?Ha a trafót úgy tekerem meg hogy a gerjesztés az egekbe van,rakhatsz te akár repülőgép ventit,akor is le fog égni.A vasat kell megfelelően méretezni.Ennyi.
Köszi a tanácsokat.A szalag tényleg bolyhos,ilyet tudtam akkor venni,sőt le is lett alaposan lakkozva.A vezeték-keresztmetszet lesz a baj,ezt sejtettem,de már nem emlékszek ,mennyi szál 0,4 mm-es rézszál van benne.Azt hiszem egy TV demagnetizáló van beleépítve.
Ha lesz időm,átszabom.Addig marad így.
Igy keress rá * topic:51 user:BarnaPili , másvalaki hozzászólására is így könnyebben rátalálsz, persze az ő nick nevét behelyettesítve. Alaposan nézd át a képeket az általa készített gépről, valamint a hozzászólásait is olvasd el. Jól értem, hogy egy helyesen méretezett trafót ami átlagos levegő hőmérsékletre van előrelátva, hermetikusan és szorosan, körbevehetek hungarocellel és hosszabb igénybevétel után is üzemképes marad? Talán inkább maradjunk valahol középütt és ne a végleteket hozzuk példaként. Amennyiben megvan még neki az a műagyag palást, vagyis terelő, ami a mikrónál körbevette a ventilátort, jó volna ha beintegrálná , vagy körbevenné egy megfelelő átmérőjű csődarabbal a lapátokat, vigyázva , nehogy ütődjön a lapát.Egy próbát szerintem megér. Volna még egy kérdésem, a gyári készülékek főtrafó hőmérsékletét félvezető, vagy mágnesezhető anyagú kapcsoló vigyázza? Egyáltalán jó az a szenzor, helyes értéknél kapcsol? A hiba megoldása bármi lehet, nem biztos, hogy nekem van igazam, de jó lenne a végére járni, hogy másvalaki az után építők közül már ne kövesse el.
Megépült a kísérleti PFC áramkör, egyenlőre csak 1mH induktivitással, a terhelés 290W 360V DC feszültség mellett, a képeken a hálózati áramfelvétel látszódik az eredmény magáért beszél. A következő lépés a 3kW terheléssel a próba lenne, ehhez kell a 180uH körüli induktivitás ami különleges porvasat vagy ferritet igényelne de szerintem a légmagos tekercs lenne a legjobb. Illetve még az a gond hogy bontott MOSFET(?) TO-264 tokban van benne amin nincsen típus, egy 15kW inverterből bontottam.
A légterelő megvan,én is gondoltam a beépítésére.Amikor a hőkioldó leold,akkor a trafó külső tekercse simán megfogható kézzel.Értsd: kellemesen meleg.Télen lehet vele dolgozni napestig,de ilyen nyárban nem.
Sziasztok, újabb kérdésem lenne. Az alábbi magok közül valamelyik használható lenne e a vezérlésben, az egyik egy pc tápból bontott trafó a másik egy kapcsoló üzemű tápból. Ami zavar hogy mindkettőben van légrés előbbiben kb. 0.5mm a másikban kb. 0.8mm.
Szia
Én speciel 4 párbol csináltam toroid formában.Azt nem mondanám viszont hogy az egekig magasztaltam azt meg végképp nem hogy 2.4 kW-ot vettem ki belőle.Pár hozászólással ezelőtt tettem fel képet az előlapomrol.A poti 90-es állásánál hegesztek vele a 2.5-es elektródával vízszintesen.Függőleges varratnál fel szoktam tekerni szűk százig.A menetszám 20/6.A primerre már nem emlékszek de a szekunder 16-os hegesztő kábel megblankolva és zsugorcsővezve.A fojtó két pár u 57-es azt hiszem 12 menettel.Mostanában elég sokat hegesztek melóhelyen.Volt egy iweld 130 amperes gép a kezemben.Na azért a munkakábelemet nem adnám oda.Most egy 150-es froniussal nyomom.Nem mondom hogy a macim jobb annál is,de nem nehezebb vele hegeszteni.És a maci szerintem kevésbé fröcsköl.Mindezt mondom úgy hogy nem értek a témához és nem vagyok hegesztő sem.Csak 30 éve koptatom az elektródát több kevesebb sikerrel.
180 uH-t elég nehéz légmagosra megcsinálni. Túl nagy lesz és a veszteség is túl nagy lesz rajta. Próbálkozzál E55, vagy E65 ferrittel. Van idevaló porvasmag is, de nehéz ügy hozzájutni.
Viszont 1mH körüli PFC induktivitásokat lehet kapni az ebay-en, 5 darab párhuzamosan jó lenne csak drága.
Az E55 légréses ferrit biztos nem jó mert az induktivitás miatt nagyon kis menetszám kell amitől telítődik pl Al = 1250 esetén 12 menet.
Mindenfélét lehet kapni... de egyszerűbb és főleg jobb megcsinálni őket a konyhaasztal sarkán.
Esetleg próbálj meg akkora légrést beletenni az E55-be, hogy az áram csúcsétékénél se telítsen a ferrit. Ekkor már nem sok köze lesz a dolognak az AL-hez...
EZT a kapcsolást próbálom éleszteni és nem indul. 11,55V tápfesz van a Vcc lábon, alkatrészek jók, de az ícé kimenetein nem jelenik meg semmilyen jel.
Lehetséges hogy két egyformán döglött UCC 3808N ícét sikerült vennem a lomextól? Egész délután a nyákot fürkésztem, de eddig nem szúrta ki a szemem semmi áramköri hiba. Ránéznétek? Több szem többet lát. Ha nem derül ki a hibám akkor veszek új ícéket, persze máshonnan. A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2014
Iézet az IC datasheet-jéből:
Part Number Turn on Threshold Turn off Threshold UCCx808–1 12.5 V 8.3 V UCCx808–2 4.3 V 4.1 V
Az enyémek UCC 3808N 1G4 -esek. Emeljem a tápfeszt?
Igen emeld fel 14V-ra, ez az IGBT-nek is jó lesz.
Működik! Köszi szépen a segítséget!
Nézegettem a jeleket és ami a gate-eken látható az nem túl szabályos. Ki lehet próbálni élesben ilyen gate jelekkel? Szkóp beállítás: 5V és 2us/div. 40 kHz-en megy.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2014
Kipróbálhatod. Azért ilyen mert kicsi a gate trafó mágnesezési induktivitása. Növeld meg a tekercsek menetszámát 50%-al, de ha ráfér a magra akkor akár a duplája is lehet. Mindjárt máshogy fog kinézni.
Fér még rá drót. Ezt cat5-ből tekertem, ha jól emlékszem akkor 5 szálból 10 menet van az ETD29 -en.
0,4-es zománchuzalból tudnám áttekerni. Az jó hozzá?
Mindenképpen zománcozottal tekerd, akár a 0,25-ös is elég. Erre a magra bőven ráfér 20-30 menet is soronként, de a 20 szerintem elég. Ha egyben tekered fel akkor elég necces lesz a tekercsek közti szigetelés a gate-ek között is, de a primer semmiképpen nem tekinthető leválasztottnak, tehát a meghajtás az nem lesz majd érinthető. Én soronként tekertem meg, tehát 5 sor van egymáson, a primer van középen és soronként szigetelés van.
Jut eszembe ha sönt van, akkor egyébként sem érinthető. A poti sem! A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2014
Világos minden, köszi az ötleteket. Gondolom a szoros csatolás és a jobb szimmetria végett raktad középre a primert. Szerinted milyen lenne úgy ha a négy szekunder közé tekernék három primert sorba kötve?
Valahogy így: sz-pr-sz-pr-sz-pr-sz ,szekunderek 21 menet, primerek 7 menet.
Kipróbálhatod, de nagy lesz a kapacitása a sok réteg miatt. Nem próbáltam, de ami szerintem a legjobb lehet ha gyűrűre egy sorban fel vannak tekerve a szekunderek (hézaggal és lakkozva hogy ne üssenek át), utána szigetelés és a primer úgy, hogy nem egy szálból hanem 2-3db párhuzamos szálból megtekerve, hogy rendesen fedje körben a gyűrűt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |