Fórum témák
» Több friss téma |
Mivel dekódolod? Csinálj egy átjátszó kábelt, mert a mikrofon felveszi a környezeti zajt is, és akkor sosem lesz jó. A kábelt mindkét végére tegyél ferritgyűrűt. Ezen tekerd át párszor az árnyékolt kábelt. Így kevesebb zajt visz a számítógépből a vevőbe. Mivel sajnos a laptop órajel felharmonikusai minden frekin ott vannak... Ennél már csak az LCD csinál nagyobb zajt... de azzal sajna nemigen tudsz mit kezdeni. Nekem 136 MHz-en van egy kb 200 khz sávszélességű "zajsáv"
Használd az Orbitron programot.
Ingyenes "egyszerű" , képernyő kímélőként is funkcionálhat, nem csak az éjszakai átvonulást mutatja, előre jelzést generál fájlba, doppler csúszást számít, akár a VFO-t is tekerheti kívülről (SDRsharp programhoz (USB DVB-T ) vevőkhöz van plugin ami így tekeri a VFO-t), antennát is forgathat 2 3 iterfészt ismer, adatbázist frissít netről. ... stb. orbitron oldal Ha regisztrálsz valamelyik hivatalos TLE Two Line Element online adatszolgáltatónál (pl.: celestrack) akkor az programban beállított login alapján lehúzza az aktuálisat. Linux alatt WINE-al jól fut. Kell ennél több ?
Köszi mindenkinek a hozzászólásokat. Jelen helyzetben magabiztosan sikerült venni ma delután az áthaladó NOAA19-et. Amennyire értem a követőt megtanultam értelmezni. Sajnos nem minden gombját értem a rádiónak: Van benne belső AGC, illetve a 20 kHz es sávszélesség vált be. Valószínű szignálként is használható, de nem biztos. Amúgy a hangfrekis része nem nagy eresztés, holnap veszek cuccokat a kábelhez. Sajnos FT-250-es SSTV-s tapasztalatom, hogy valószínű kell elválasztó trafó a rádió és a laptop közé. AZ RF rész is csíp, meg némelyik laptop tápegység is. Ezen a laptopon nincs line in, ez is gond, osztanom kell a jelet a mikrofon szintjére ami plusz zaj. A rádió amúgy így néz ki. A programokat meg a keresztdipólt is megvizsgálom, utóbbi lehet hogy fordítva van bekötve.
Ha mindent jól csináltam, akkor most sikerült venni a NOAA15 -öt is. Gyengébb jel volt, mert bőven közelebb volt Moszkvához, mint hozzám. Tényleg jó lenne látni már egy képet egyben.
20 kHz a max sávszélesség? Az lehet hogy kevés lesz. Egyrészt a jel 30 Khz sávszélességű, másrészt a doppler miatt 43-45 kHz lenne az ideális. Igaz így is lesz kép, csak egy rakás információ elvész.
A leválasztó trafós megoldás lenne a legjobb, mert galvanikusan elválasztja a rádiót a számítógéptől. Valamikor az FT-102-höz építettem egyet, két SOKOL kimenő trafóból Ha jól emlékszem, primer oldalukkal egymással szembe fordítottam A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
Trafonal azert vigyazni kell, hogy mekkora az attetele, de erre gondolom te is gondoltal. Korabbi radiomban hasznaltam, utobbiban nem. Viszont csillapito tagot kellet tenni a trafo kimeneti oldalara, mert erosen tulvezerelte a hangkartyat. Ez azert is elonyos volt mert elrontotta a trafo Q -jat, es igy jobb lett az atviteli karakterisztikaja hangfrekvencian.
Érdekes, de a következő állás 120 Khz ami túl széles gyenge jel estén. Napok kérdése és kipróbálom a trafós megoldást, univerzálisat akarok ami megy majd a 250-el is.
Ami kisegítene: ha esetleg valakinek van felvéve jele WAW ként, ugyanis azzal a szoftvereket tudnám tesztelni. Hány perc pontosan egy kép amíg ad a műhold?
A csillapítót kipróbálom, nekem Nokia táp trafójából volt az első bevált konstrukció. Egyedileg tekertem, amikor harmadszor rázott meg a P3-as laptop.
Ezen az oldalon keresd meg a sample.mp3 fájlt, ami egy APT hangminta, ezzel tudsz tesztelni. Annak idején és kommersz műsorvevő-KF sávszélességgel vételeztem a műholdakat, úgyhogy a 100 kHz körüli sávszélesség nem olyan nagy.
A vétel hosszáról a dekódolt képanyag jobb szélén lévő vízszintes fehér perc-markerek adhatnak támpontot. APT-kép, látható tartomány.
Itt is keresgélhetsz: Bővebben: Link
Ezeket én töltöttem le
Hát a 120 kHz valóban kicsit sok... de ha megfelelő nagyságú a jelszint, akkor kevésbé lesz zavaró, mint a 20 kHz.. Bár lehet hogy belelóg majd egy másik kommunikációs hold az adásba..
Nem tudom miért, de úgy rémlik mintha lett volna rajta 50 kHz-es állás is.. igaz már rég volt...
És még annyit a megosztott APT fájlokhoz: 48kHz volt a beállított sávszélesség
Hétvégén esek újra neki a témának. Holnap megyek Lomiba a kábel alkatrészeiért.
Sziasztok
Szeretnék érdeklődni van e valakinek eladó vagy építene-e nekem? Egy Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)-et?! Köszönöm mindenkinek a megtisztelő válaszát. Üdv Denso
Mi a célod ?
Építéssel urh vevő konstrukciós tapasztalatok szerzése? Építeni senki se fog közel ingyen Neked. Venni gyári csak NOAA vevőt kissé drága ... Ajánlom az olcsóbbnak tűnő RTL2832 alapú USB-s DVB-T vevőt ami a megfelelő chipsettel rendelkezik . kb.: 5-8 ezer Ft itthon egyéb helyeken olcsóbb valamivel. Nézzél át az SDR rádió topicba. sdr radio topic rtl2832 dvb-t dongle noaa rx Ehhez kell még 1 jobb antenna ami 137MHz re van méretezve. GP , kereszt dipól , turnstile, magasabb pozíció ahova kihelyezed , levezető kábel . Egyik legfontosabb RF zajmentes környezet 137MHz környékén. Meg egy erősebb PC ami a SDR programot és a WXtoImage programokat is elhajtja kényelmesen ... a többit olvasd el ebben a topicban leírtak közt ... no meg a többi rtl sdr noaa vétellel foglalkozó weblapon ...
Szia
Köszi az infót ! Nem ingyen gondoltam az építést. persze. Közben kaptam segítséget és vettem is egy vevőt ,antennát is csinálnak hála vannak még segítőkész emberek. Üdv Joci
Szia
Hát megnéztem ezeket a rádiókat. 10-33 ezer ft-ot én nem adnék értük. A 10 ezres ráadásul hibás...ki tudja mennyiből javítható. Én magam is sokat keresgéltem normális rádió után. És mondhatom nagyon hosszú keresgélés és olvasgatás után az alábbiakat találtam ár/érték arányban érdemlegesnek. Bővebben: Link Ezt kb 50 ezerért megkapod. Nagyon sokat tud, és nagyon széles sávon. 25 Mhz-től 1300Mhz-ig többféle üzemmód és ami a lényeg, hogy scanner, tehát a beállított frekvenciatartományban folyamatosan szimatol, és odakapcsol ahol adást talál. Itt van róla leírás: Bővebben: Link Több nagyon jó Program van hozzá, ugyanis PC-re köthető. Nekem is van hozzá egy tört program ami még átláthatóbbá és szerkeszthetőbbé teszi. A hangot külön Jack dugón küldi a PC-re, így rögtön feldolgozható. Itt a PC progi: Bővebben: Link Nagyon jókat írnak róla az amcsi oldalakon. Ott a katonai műholdak vételéhez is használják a Trunk funkciója miatt. Bővebben: Link Nem bántam meg hogy megvettem. Autóba szerelhető. Jönnek rajt vagy 150-200km-es körben a repterek és repülők pedig csak egy discone antenna van rajt. Most már a meteorológiai holdak is, mióta csináltam rá egy quadrifilar helix-et. Szóval evés közben jön meg az étvágy. Nehogy megvegyél valami múzeális cuccot. Se érzékenységben, sem szelektivitásban nem tudja azt ami ma elvárható. A gyűjtők miatt magas az áruk. A másik ami tetszett, de se égen se földön nem tudtam keríteni, az egy IC-PCR 1500-as volt. Ez 100Khz-től 3,3 Ghz-ig hangolható. (csak győzze valaki antennával ) Ez egy kis fekete doboz, és mindent a PC programon tudsz állítani. Bővebben: Link A 2500-as nagytesója két tuneres (2 antenna) Ez az 1500-as is kifutott típus. ha nagy ritkán valaki megválik tőle, kb 50 ezerért ez is elérhető. Nézd mit találtam: Bővebben: Link Nagyon jó ár! Mondjuk hiányzik a poti gombja. És az USA-ban ez már erős árengedmény. De veszel rá egyet és annyi! 36 ezerért inkább ezt! Aztán még lehet enged is belőle. A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2014
Antennaként én ezt csináltam meg:
Bővebben: Link Szerintem az egyik legkönnyebb...(hülyén hangzik de jól is mutat odafent. És elbírja a madarakat) Kértem kölcsön egy gázforrasztót/gázpákát. Aztán 4000ft-ból megvettem hozzá mindent egy fűtésszerelőtől. (gondolom örült, hogy megszabadult a dirib darab rézcsövektől) Ez már egy reprint orosz építés. Az eredeti itt van: Bővebben: Link (QFH DIY Guide PDF) Az orosz verzió nekem jobban tetszett. Masszívabb a lefolyócsőtől, amiből én egy 2 méteres szárat vettem, és az rögtön az antennaárbóc is. Persze lefestettem szép zőőődre! Ami zöld, az tetőn kívül van. Egyszerűen facsavarral 3 helyen hozzányomattam a gerendához. Szilóval meg kinyomtam körben hogy be ne ázzak. Quadrifilar helix A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2014
Nagyonjó. Nem azért hogy fikázzam, de bosszant, hogy a 92 oldalból 1 oldal a műszaki adatok. Se érzékenység, se sávszélesség nincs közöttük.
Amúgy gyönyörű.
Teljesen igazad van. De ne feledjük, hogy ez nem egy Icom R9000-es kaliber. Ez nem versenyre és amatőröknek készült bázis cucc ahol a vásárlók a számok bűvöletében élnek. Az USA-ban ez egy kommersz rádió, (hazai táskarádiók-világvevők mai utódja) ami befér a terepjáróba a DVD lejátszó meg GPS mellé.
Ezért is nem tüntetik fel. Bővebben: Link Amúgy is egy használati utasításban a buta amcsit nem érdeklik a számok. Tudja hallgatni amit akar aztán kész. Gondolom én....mert hasonszőrű mobil rádióknál sehol nem találtam ilyen adatokat mint tükörszelektivitás, érzékenység...stb. De megvallom sokat nem is nyomna a latba, mert manapság a cégek mindig rózsaszínűbben látják a cuccaik mint a valóság. Egy autó fogyasztása is csak papíron annyi mint amennyit ráírnak. A lóerőt meg főtengelyen mérik. Ami messze van a kerekektől. Szóval sokkal jobb fórumokon a tulajdonosokat meghallgatni....mert a tapasztalatot nem helyettesítik a számok. Bővebben: Link Konklúzió: 36-50 ezer ft-ért kezdő rádiózgatónak elfogadható kategória. Ha nekiáll és gyárt hozzá az ember (nem elírás) 10-15 antennát, bőven lesz mit hallgasson. Rádióamatőr versenyre meg nem ez való. A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2014
És tegyem hozzá, hogy ez sajna a "B" terv volt. A másik link rádióját, az IC-PCR 1500-ast szerettem volna. Már csak a 3,3Ghz miatt is. De 5 évnyi vadászat után sem sikerült elcsípjek egy eladót. Na annál vannak olyan adatok amikre kíváncsi vagy. De az ennél komolyabb kategória már. A mostani 2500-ast már 200ezerért árulják újonnan. Az 1500-as ára volt 50-80 ezer közt. (már ha kapni) Volt még az 1000-es (10Khz-től 1,3Ghz-ig) de az csak Win95-ig volt gyárilag anno támogatott.
Bővebben: Link Aztán mivel az is nagyon jó cucc, hát fabrikáltak rá mostanra egy Bonito software-t. Bővebben: Link Fizetős a progi de megéri, mert PC-vel ez már profi cucc. Nem tud annyi mindent mint az Uniden-em, de szerintem érzékenyebb. 36 ezerért kapni: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2014
Sőt akinek Angliában dolgozik ismerőse, 20 ezerért is hozzájut:
Bővebben: Link (....most épp töprengek én is rajt mert a Bonito-val nagyon király lett) A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2014
A PCRek ALL MODE rádiók , az összes másik amit emlegettél csak AM/(W)FM tehát nem igazán túl jók esetleg az áruk na az aztán meg nem kevés ...
Ezen a 3 NOAA holdon kívül vett már valaki mást?
Van odafent több meteorológiai hold is. Például a Meteor M2 orosz. Bővebben: Link Szabadon vehető ez is. De nem APT hanem LRPT módban. (137Mhz) Itt van hozzá dekódoló progi: Bővebben: Link Természetesen a dátum szerinti legutolsó verzió a jó. És van mentett RAW fájl is a próbához. Találtam erősítő rajzot is 137Mhz-re. Tekintettel arra, hogy max. 10 kábelhosszt ajánlanak a vevő és antenna közé. Na, ehhez meg ki kéne ülni a tetőre vagy az antennaárboc alá. Bővebben: Link A piros vonalak válaszfalak. A videóban mutatják hogy néz ki: Bővebben: Link Aki meg jobb minőségű képekre (nagyobb felbontásra) vágyik annak HRPT. Ez viszont 1,7Ghz-en jön. Bővebben: Link Aki rádiója nem hangol ki eddig az muszáj csináljon/csináltasson egy keverőt: Bővebben: Link Antennának meg egy régi parabolára gyártott fej megteszi: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2014
Szia!
A kétezres évek elején többször vételeztem a Meteorokat és egy alkalommal az Okean-holdat is. APT-adást már régen nem lehet vételezni az orosz műholdakról, ezért marad a NOAA.
Nem értelek. Enyémen csak tudom mi van.
Mode:-AM-FM-WFM-NFM Steps: -Auto-5Khz-7,5Khz-10Khz-12,5Khz-25Khz-50Khz-100Khz Az ICOM PCR-eken meg tény hogy nincs NFM, de ha megnézed a videót 7.50-től akkor meglátod, hogy milyen műholdképet ad még a legöregebb 1000-es is normál FM módban. Ez neked 20 ezerért "nem igazán túl jó" ? Bővebben: Link Az 1500-ast meg egy honfitársunk jóvoltából ki is próbálhatod: Bővebben: Link Ha tudsz jobb rádiót szívesen meghallgatom a véleményed. A 2500-as meg szerintem is nagyon drága. Az a dualwatch mód nem ér +150ezer ft-ot. Pucuka hiányolta az adatokat, Icom PCR-eknél írják, hogy 0.5μV. Időközben meg megtaláltam az enyémét is: Bővebben: Link 0.3-04μV ...megnyugodtam! A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2014
Ez a pdf szerint az M1 már nem ad de az M2 igen. 2014 július.
Bővebben: Link Szerinted érdemes 137Mhz-en keresgélni? Vagy inkább az 1,7Ghz-es frekiket kellene már inkább megfogni? Okean, Meteor, Sich holdak már egyáltalán nem működnek? Mondjuk azt olvastam, hogy a bolond orosz hol kikapcsolja hol be őket. A trackerem szerint meg fent vannak és működőképes egy részük. Találtam ezt a helyet. Bővebben: Link Eszerint a Metop-b és Metop-c is ad. De a Wxtoimg nem jó hozzájuk mert LRPT adnak. És 2014.08.04-én még működtek. Bővebben: Link A Meteor MN holdakból is vagy 10 aktív állítólag APT + LRPT módban. Bővebben: Link Ezek nem mindig működnek vagy mi? Használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2014
Ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt, ahol megmutatják a működő meteorológiai műholdak állapotát. Bővebben: Link. Az utolsó linkeden lévő hold még csak tervezett (Planned), tehát nem működhet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |