Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos távirányítós kapunyitó
 
Témaindító: wital, idő: Ápr 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 133
(#) beldeczki hozzászólása Júl 31, 2014 /
 
Hali!

Adott egy Einhell FA-G 2601 kapunyitó. Használtan vettem, csak a két motor + az elektronika volt hozzá. Tartószerkezet az lett hozzá hegesztve, szóval felfogatás pipa. A bekötéssel se volt gond, működik minden úgy ahogy kell (egyik motorba elfüstölt egy kondi + egy optoszenzor is elszállt, mert véletlen összeért két kábel, de ezt kijavítottam és működik). Mivel távirányító nincs hozzá, így jelenleg két kábel van kivezetve és ha azt összeérinti az ember, akkor indul a nyitás-csukás. Azt időközben kiderítettem, hogy a vevő modulja egy fixkódos rendszer. De mivel nincs hozzá távirányító (fixkódossal teszteltem, azzal működik, de csak a teszt idejéig volt nálam), így elhatároztam, hogy egyúttal veszek hozzá egy ugrókódos vevőegységet (+ ehhez van két ugrókódos Nice távirányítóm is). Az ugrókódos adókat nem fogadja el az elektronika, csak a fixeket.

A kérdésem most következik. Egy furcsa dologra lettem figyelmes. Az ugrókódos Nice távirányítón ha nyomkodom a gombokat, akkor egyszer a kapu elindul, mintha hozzá tartozna a távirányító (eleve a technológia se passzol közöttük, plusz rátanítani se bírtam ez okból). Furcsa, néha kettő gombnyomásnál, néha jóval többször kell megnyomni, hogy elinduljon a kapu. Nem tudom mi lehet az oka, de nem is ez a lényeg.

A lényeg az, hogy mivel veszek úgy is egy ugrókódos vevő panelt, azt szeretném kivitelezni, hogy a gyári vevőegységet kiiktassam. Tehát a beépített panel ne működjön. Ez megoldható? Elég lenne a kódkártyát kivennem (így működhet-e a rendszer egyáltalán?)?

A panelről itt található kép: link

Vannak saját készítésű képeim is, csak az a másik gépen van és ahhoz majd csak délután tudok hozzáférni, ha kell azokat is eltudom küldeni.

Köszönöm a segítséget előre is!
(#) egigerofa hozzászólása Aug 15, 2014 /
 
Tiszteletem!

Budapesten tud ajánlani valaki olyan műszerészt, aki egy 18 éves Fadini típusú kapumozgató elektronikát megjavít? Motorja jó, a két szárnyból a másik (külön elektronika, motor) működik távirányítóval, tehát csak az egyik szárny romlott el.
Rajzok vannak hozzá.
Köszönettel:
Varsányi Zoltán
(#) hotib hozzászólása Aug 15, 2014 / 1
 
Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni. Munkatársamnak egy közeli villámcsapás következtében tönkrement a kapunyitó vevője. Az egész elektronika ránézésre működik, de a távirányítók "jeleit nem veszi"
Bocsánat a pongyola fogalmazásért, ehhez nem igazán értek. Van párosítás (?) funkció a menüben, az nem működik, látványát tekintve a többi funkcióval nincs gond.

Kérdésem: van-e valakinek tapasztalata ilyen elektronikával? Be lehet-e szerezni a képen is látható R201BC 433Mhz modult? Esetleg más típusú vevő modul illeszthető-e az elektronikához?

Köszönöm, ha valaki tud segíteni.

Jav.: néhány napig nem leszek gép közelben, elnézést, ha késve reagálok az esetleges hozzászolásra.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2014
(#) mraulajos hozzászólása Aug 22, 2014 /
 
Hali!
Ebben a hozzászólásomban van kettő kép. A rádióvevő panel bal felső sarkán van egy jumper. Ebben a helyzetben ráhangolom a távir. egyik gombjára, oké. A jumpert egy fokozattal eltolom jobbra, ráhangolom a távirányító másik gombjára, ez is oké, csak akkor az előzőekben leírt funkció nem működik, csak akkor ha visszahelyezem a jumpert, akkor viszont az utóbbi nem működik. Ez így oké?
Miért kérdezem?
Van kettő garázs kapu, ami előtt 6m re van a közös utcai kapu. A távir. bal gombjával szeretnénk nyitni a bal garázst, és az utcai kaput, a jobb gombjával a jobb garázst, és az utcai kaput.
(#) uniman válasza mraulajos hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Hello.
Már írtam, hogy egy csatornás a vevőd. Persze kettő kapu - kettő vezérlés - mindkettőben egy-egy darab egy csatornás vevővel...és OK!
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2014
(#) kameleon2 hozzászólása Aug 26, 2014 /
 
Sziasztok! Alábbi gondom adódott, így megkérdezném a nagyérdeműt: Van egy garázsajtóm és egy kétszárnyas kapum. Már meg van oldva a motoros működtetés, de mindig gond adódott a távirányítókkal. 4 csatornás (jó drága) Nice adókat és 2 csatornás vevőt vettem a kapuhoz. A garázsajtó úgy-ahogy működött a saját távirányítójával, a kapu nehézkesen, de úgy vettem észre leginkább a hatótávolsággal adódtak gondok. Ezt megoldandó beszereztem 315MHz-es egyedileg kódolható távirányítókat, négycsatornás relés panellel. Eredetileg 230V-osak voltak, amit a kínai LM304PM-el oldott meg. Nekem azonban 12V van a kapuhoz, mivel napelemes és 24V (legalábbis azt hittem) a garázsnyitóhoz (Nice Spido). Ezért átalakítottam mindkettőt. 12V-osak voltak a relék, így a kapu egyszerű volt, ott csak rá kellett kötni a panel 12V-os részére és letermelni a panelről a felesleget. A 24V helyett azonban 33 V-ot kapott a cucc - sajnos utólag derült ki. De megjavítottam a felrobbant áramköröket - gond nélkül működik a távirányító és kapott egy 50V/12V DC/DC kinvertert. Azóta hibátlanul működik. Azaz minden happy ... lenne. De... Sajnos a gyári vezérlések háklisak a működtetés impulzusidejére. A távirányítóim ugyanis 3 üzemmódot támogatnak: T, L, M azaz impulzusrelé, léptetőmód, és normál. A normált tudom erre a funkcióra használni, ami annyi ideig ad impulzust, amennyi ideig nyomom. Jó lett volna egy monostabil üzemmód is, de sajnos ilyen nincs. A kapunál az jelentett kis segítséget, hogy a relével párhuzamosan felkötöttem egy 10µF-os kondit - nagyságrendekkel megszelidült - de ez sem tökéletes. A garázsajtó vezérlés viszont full meg tud hülyülni. Gyanítom, hogy túl kicsi neki a relé által adott kontaktus ideje. Milyen módszert javasolnátok erre? használjak 555-öket? - sajnos elég kicsi a hely és baromi nagy a motor által keltett zaj is. Keményen meg kellett küzdenem vele. Az új táp már jól szűr és betonstabil, de eddig 3 táptípust fogyasztottam el. Sajnos utóbbi a legnagyobb és tele lett a dobozom. Esetleg van valamilyen tapasztalata valakinek - esetleg leírása ? A Nice Spido-ról ugyanis amit találtam - az csak telepítőknek szól és nincs benne egy kukk sem - mekkora impulzust kér az 5-és 8 pont közé, ami a külső nyomógomb helye. A logika azt diktálná, hogy bármilyen nyomógombnak, vagy potenciálmentes kontaktusnak jónak kellene lennie - mégsincs így. Gondoltam már prellre is . Van valakinek megoldási ötlete, javaslata? Ilyen távirányítókat használok. Meg kell mondjam - a távirányítók szintekkel jobbak, mint az eredetiek - és betonbiztosak. A máésik ok, amiért cseréltem, hogy a Nice távirányítóval a szomszéd is ki tudta nyitni a kaput és nekem is előfordult, hogy amíg egy munkánál vártam az autóban - véletlenül megnyomtam - és az ottani ház kapuja kinyílt. Ezt meg mechanikusan tudom kódolni - vagy kódot változtatni.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2014
(#) zsoltee0001 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Szia
Szerintem hülyeség, hogy a nice vevői nem tudnak túl nagy távot, saját antennájával 200 métert mértem.
Szerintem felejtsd el, az ilyen 555-ös késleltető kapcsolásokat, mert csak hibát viszel a rendszerbe, a nice vezérlések valóban igényelnek egy határozott kb 0,5sec kapcsolást, a saját vevőivel sose volt gond, nem tudom a másik vevőt morzézésre találták ki, de ha ilyen gond van akkor elfelejthető ilyen téren.
A te eredeti vevőd és távirányítód tipusa? képét be tudnád linkelni.
A nice ugrókódos vevői taníthatók távolról is, csak egy már ráhangolt távirka kell, ennél fogva, ha a szomszéd és te pont úgy nyomkodjátok véletlenszerűen sikerülhet a ráhangolás, ennek kivédésére a vevő csipkártyáján átvágható egy kötés és aztán nem lehet több távirt ráhangolni.
Üdv
(#) kameleon2 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Szia! H..ség vagy nem, de sajnos tényleg nem tud nagy távot. A kerítésoszlop vasbeton, a kerítés acél, így ha beállok és az autóból nyomom - ami ugye fém és árnyékol - határeset volt, hogy bekapcsolt vagy sem. Már 2 m-es antennát tekertem a vevőhöz - akkor éppen elfogadható volt - addig kuka. Azt meg ugye nem gondoltad komolyan, hogy nyilvános fórumon megadom a pontos típust és a kódolás módját??.. Az én méréseim alapján az 5m-t sem közelítette meg. Ezen csak rontott, ha merült az elem. De most már messze nem a távirányító a kérdés. Köszi a választ, a 0,5sec -et megpróbálom tartani. Ha hosszabban nyomtam a gombot - nem volt baj, csak ha túl rövid volt az impulzus - ezért érdeklődtem...
(#) zsoltee0001 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Idézet:
„Azt meg ugye nem gondoltad komolyan, hogy nyilvános fórumon megadom a pontos típust és a kódolás módját??.”

Szerintem valamit te félre értesz, attól mert fórumon megmondod, hogy melyik vevőd van, még senki nem fog betörni hozzád ennek az információnak a birtokába.
Két féle ugrókódos vevő van a nice-ba, a régi paneles, vagy dobozos aminek a csipje cserélhető, valamint az SMX-es ami egy szürke dobozba van és úgy kell benyomni a vezérlés paneljára.
Ezeknek az antennájuk méretezve van, ha 2méteres drótot teszel rá, biztos nem lesz jó, mert összeszed mindenféle interferenciát, én nem kimondottan értek a rádiótechnikához, de ezek negyedhullámú botantennát igényelnek ami kb 17cm (433mhz)
Ha ennek ellenére nem viszi a nagy távot akkor valami gáz van a vevővel.
Egy új vevő 8-9 ezer körül van, ennek fényében van értelme egy erre a célra nem megfelelő vevővel + rengeteg munkaórával küszködni?
(#) proba válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
A munkahelyen a kapunyitóhoz simán fel lehetett tenni egy külső, megfelelően méretezett, jól elhelyezett antennát. Azon azért csodálkozom, hogy az a kínai modul jobb.Azokkal csak rossz tapasztalataim voltak.
(#) kameleon2 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Az eredeti Nice vevő 22.000 és két csatornát tud - nekem 3 kellett volna. 2 vevő 44.000Ft (volt 4-5 éve). Egy adó 3000 és 4 kell belőle. A garázsajtón rajta van az egy csatornás vevő. tehát 4db 4 csatornás adó x 3000 Ft az 12000+ 44000 = 56000Ft. A kínai 3000Ft egy készlet, azaz, ha minden adóhoz megveszem a relépanelt is - akkor 12000Ft összesen. Nyilván nem vettem meg, csak kettőt, mert nem kell több. így 8000Ft-ba van az összes vevő és adó. Ehhez kellett egy 1500Ft-os táp, ami a vacak Nice tápból is tudott 12V-ot csinálni. Adatlap szerint 24V, de úgy felszaladt 33-ra mint a pinty. Na ezt a sima 1$-os tápok nem akceptálták. Azaz összesen 9500 Ft-ba van 56.000 helyett. Szerintem - megéri. A gáz nem is a távirányítóval volt eddig sem - mint kiderült, hanem a Nice vacak tápellátásával és a DC motor által keltett szikrahalmazzal. Nem tudom, hogyan merik ezt így eladni. Én is csinálok terméket. Kemény EMC vizsgálatokon esik át, mielőtt ki merem adni a kezemből. Ezt a garázsajtót - így - nem mertem volna. Eddig az átalakításra 2 órám ment rá. A vacak tápból fakadó idő és a problémák megoldása kitöltötte a teljes napom.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2014
(#) zsoltee0001 válasza proba hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Szerintem belefutott egy hibás darabba és innentől el van átkozva az egész technológia ami egyébként az egyik piacvezető, attól függetlenül, hogy még mindig nem tudjuk, hogy melyik vevőről van szó.
Az meg, hogy mitől vacak a nice táp, fel nem bírom fogni
(#) kameleon2 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Igen. Tudod ez így működik. Veszel egy piacvezető "világmárkát" ami vacak és egy kis odafigyeléssel csinálsz egy jobbat. A piacvezető márkákat meg használja el a fogyasztói társadalom. Én maradok a sajátnál - abban még nem csalódtam.
(#) zosza18 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Nekem 3x lett elkészítve kapunyitó elektronika, de én mindig egy 5000Ft-os kp. zár adó-vevő-jét használtam fel. 2 gomb a nyitás/zárás a középső pedig a riasztó ki/be. A bicskakulcs helyére a bejárati ajtó kulcsát reszeltem be, így minden ki lett használva és még praktikus is. Nekem semmi bajom velük, elem cserét leszámítva nem kellett hozzányulnom sose és tökéletesen működik. Az antennát kicseréltem egy 50cm-es rádiós teleszkópos(krómozott) antennára és így kb. 60m nyílt terepen kb. 80m a hatótávja új elemmel. A lényeg az egészben az, hogy én is jobb szeretem ha csináld magad elektronikát, mint a piacvezető márkák közül megvegyek valamit 5x annyiért.
(#) mraulajos hozzászólása Aug 28, 2014 /
 
Hali!
Ezt az adót rá lehet tanítani/hangolni ebben a leírásban lent szereplő szürke dobozos vevőre?
(#) uniman válasza mraulajos hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Hello.
Én inkább azt állítanám, hogy ez a vevő veszi a jelét a Nice távoknak ! Persze ezt személyesen nem próbáltam ki, viszont közel 100% az esély, hogy OK lesz hozzá. (Rogers távval OK volt.)
Azonban fordítottan, ahogyan te kérdezed, nagy valószínűséggel nem működne...de ki kéne próbálni.
(#) mraulajos válasza uniman hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Az itt leírt vevővel kínlódok. Ilyen négy gombos távirányító van hozzá, amivel ezt a vezérlést is működtetjük, mert ebben az a szürke dobozos vevő van. Ezzel az SP6000 el nincs is gond, megfelelő távolságból veszi a jelet az említette távirányítóról, de az első linkemben lévő vevő az viszont nem. Ara gondoltam, hogy be raknék a kapu NICE vezérléséhez egy ilyen vevőt, ami teljesen pászol az előző hozzászólásomban említett adóval. Ezért kérdés, hogy a szürke doboz venné e,? de van nekem tartalékba ilyen távirányítóm, elfogadom a javaslatod és ki próbálom.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2014
(#) mraulajos hozzászólása Aug 29, 2014 /
 
Hali!
Származik e abból valamilyen probléma, a képen berajzolt formában párhuzamosítom a két relé záró kontaktusát? Egy adó két gombjával akarom ugyan azt a funkciót.

100_3791.JPG
    
(#) péter71 hozzászólása Szept 14, 2014 /
 
Sziasztok. Van egy proteco-s vezérlésem. Az a bajom,hogy nálunk elégsokszor van áramszünet,és ilyenkor elfelejti a beállításokat,ezért a kapu összevissza működik. A kérdésem ,hogy mi a legegyszerűbb megoldás, az áramszünetekre,hogy ne felejtsen el semmit? Péter.
(#) uniman válasza péter71 hozzászólására (») Szept 14, 2014 /
 
Hello!
Mivel nem írsz típust, így nem lehet azt állítani, hogy hibás a vezérlésed !
Az általam ismertek egyike sem felejti el ! Az viszont tény, hogy az áram ki-be kapcsolgatásának a hatására néha tényleg "megzavarodhatnak"...
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
(#) péter71 válasza uniman hozzászólására (») Szept 14, 2014 /
 
Hello. A tipus Q36. Minden áramkimaradáskor visszaáll a gyári programozásra. És hibája is van. Néha csak úgy nem akar működni rendesen, ami azt jelenti,hogy ha nyomom a nyitás gombot, a kapu 5cm nyílik és megáll. Ha megint nyomom 5cm és megáll stb.. Aztán nem csinálok vele semmit és megy rendesen. Ez még nem is lenne baj.csak a programfelejtés. Most fog szülni a párom,és ha a kapu nem úgy megy ahogy kéne akkor kin marad a babával még én haza nem érek. Hát ezt nem szeretném. A heti áramszünet pedig sajnos mindig megvan. Péter.
(#) uniman válasza péter71 hozzászólására (») Szept 14, 2014 /
 
Hello.
Most már a típust ismervén is megismétlem az állításomat: Hibás a vezérlőd, nem így kell működnie.
Itt van egy ugyanolyan az asztalomon, az sem felejtette el a szekrényben (áram nélkül), amit
tavaly beprogramoztam... A 24C02 típusú eepromot próbáld meg egy újra kicserélni (abban tárolódnak a beállítások), talán csak azzal lehet a gond.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014

24C02.jpg
    
(#) zsoltee0001 válasza péter71 hozzászólására (») Szept 15, 2014 /
 
Szia
Szerintem se szünetmentesítéssel akard megoldani, hanem inkább a hibát kéne megkeresni, ezek a vezérlők elég stabilak, két dolog lehet, vagy beázás miatt valahol a nyák-ba hiba, ill. kondenzátor hiba.
Eepromot tönkremenni (fizikálisan) még nem láttam, viszont olyat igen, hogy kondihiba miatt hülyeségeket írt rá a vezérlő, ha van íród, töröld ki (előtte mentsd el a hext) vagy cseréld ki újra (1-2 száz forint)
Üdv
(#) kameleon2 válasza péter71 hozzászólására (») Szept 15, 2014 /
 
Ezért jó a napelemes kapunyitóm. A saját akkujáról nincs áramellátási gond .
(#) zsoltee0001 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 15, 2014 /
 
Ha jól ki van építve egy proteco vezérlés és 220 voltos kapuszett akkor 10 évig rá se kell nézni, ugyanez egy 24 voltos kommutátoros rendszerről már nemigen mondható el.
(#) kameleon2 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 16, 2014 /
 
Csak összehasonlításképpen: Egy Proteco 2003 óta a szomszédban 4x volt szervizelve és alacsony igénybevételre van tervezve. Én inkább építettem egy napelemes vezérlőt és faac ipari motorok kerültek fel, amik napi 2-300 nyitást, csukást simán elviselnek. Nekem még nem kellett szervizelnem. Ha netán mégis kellene, akkor a motorok bonthatóak és van hozzá cseredarab. Egy préselt, peremezett motort nehezebb javítani. 2003-óta 16mp(nyitás+csukás) működéssel, napi 10 (ennél több szokott lenni) használattal számolva 11 éven keresztül 24V/8A terhelés mellett mindössze - ha jól számolom megevett volna vagy 2000 Ft-ot villanyóráról - ez nem is előny igazán, de ha a szolgáltató esetleg úgy dönt, hogy elzárja az áramot valamiért - legalább a kapu kinyílik...
(#) zsoltee0001 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 16, 2014 /
 
Említhetném ellenpéldának a 15 éves metros garázsnyitót, ami most először lett ránézve, hulladék mechanika, de mázlival bírja, valahogy, nem lehet előre tudni
Most a nagy átlagot gondoltam.
Ha nehéz kiépíteni az áramot és van akku + napelem, akkor mindenképpen a 24 voltos rendszer a nyerő, sok esetbe a 24 voltos nyitó azért tűnik királyabbnak mert, mert könnyebb pwm-ezni és húú de doxaóra a járása, csak elég vicces amikor a kijelző ledjeit leveszi sleep módba a vezérlés, hogy ne fogyasszon, de az már nem gáz, hogy egy 150VA-es trafó éjjel nappal megy ami éves szinten vagy 15 ezer ft villany, ha kise nyitom
(#) kameleon2 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 16, 2014 /
 
Szia! Az én rendszerem összvér, mert 24V-os a PLC és 12V-osak a motorok. A motorokat gyárilag napelemes rendszerhez adják, csak a gyári FAAC kicsit drágább.. Azt is ki kellett kísérletezni melyik akksi típus a legjobb, mert sokáig - bontott UPS munkaakkut használtam - mivel az volt kéznél. Az akku kint van hóban, fagyban, mivel csak egy Hensel tokozatba lett bedobva. Említetted ezt a 15000Ft-os költséget.... Nos azt nem számoltam mennyit nem fizettem volna ki a standby állapotra. Így ha meggondolom 15000-et ha megspóroltam, akkor az egyik motor szervizköltsége+ akksi bele is fért, tehát a szerviz ingyen van. Amint említettem a motorok kb 8,3s alatt nyitnak. Volt nálam egy szerelő 2-3 éve - rácsodálkozott a sebességére. Pedig ez a motorok gyári sebessége. A Proteco nem ilyen villám.
(#) péter71 válasza uniman hozzászólására (») Szept 17, 2014 /
 
Szia. Köszönöm a válaszokat. Szerintem se jó az elektronika,mert más hülyeséget is csinál. Pl. egy gyári protecos irányítót, az istenért sem tudok ráhangolni. A régieket meg nem törli ki. Van egy Q36 Os elektronikám ami rossz. Ja és van egy jó is,csak az nyílókapué. Ezekből átrakhatom az epromot egy az egybe?
(#) uniman válasza péter71 hozzászólására (») Szept 17, 2014 /
 
Hello!
Az eeprom átrakható...vele együtt a beállított paraméterek is átkerülnek.
A távirányítós memorizálás és törlés folyamatát leírhatnád...csak azért, hogy lássuk jól csinálod-e. Nekem is vannak ilyen paneljeim, hibátlanok...
Következő: »»   8 / 133
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem