Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nem az én érdemem. Vannak, akik ezt fejből vágják, nekem nem menne.
Csöves erősítőt aktív hangváltóval használni? Hááát...
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2014
Idézet: (Főleg, ha szívatni akarunk valakit „Jó ötlet, szerintem más még nem gondolt erre. Én azt mondom próbáld ki, ez a fejlesztés egészen messzire is vezethet.” ![]() ![]()
Miért, az is egy nagyon jó újítás, hogy belül legyen a füle, például nem húzza annyira az ember kezét, amikor kiviszi, bár mondjuk az igaz, hogy akadnak hátrányai is...
![]() ![]() ![]()
Nem kell feltalálni a spanyolviaszt újból. Már 1968 -ban cikkezték.
Ahogy írtad, nem egyszerű, és számomra feleslegesnek is tűnik.
Csak sejtem hova vezet. 5.1 csöves erősítővel
![]()
Igen külön trafó kell (kimenő), ezzel számoltam , és hogy még több trafó legyen , kapcsolósra tervezem a táprészt is , így legalább a táptrafó kisebb , és mivel circlotronban gondolkozom , minden csőnek külön fűtés kell (GU30 nem szigetelt katód), (ezért a kapcsolóüzemű táp elképzelés ) és külön táp .
Szóval az elképzelésem ott kezdődik , hogy tudok e olyan tápot csinálni , amiben 8 csőnek külön fűtése és táp tekercse van . Lehet hogy a táp 2 részre bontom , a fűtőfeszt 3-4 fokozatban emelem 12V-ra , és majd idővel (2-3perc ) adom rá az anódfeszt , majd a kimenetet engedélyezem relével , az egész proci nélkül is megvan egy 4017 és 4060 plusz néhány dióda használatával.
Arról a közmegegyezésnek is adjunk hangot, hogy a Hi-Fi (főleg, ha csöves) igen távol áll az X.y házimozizástól. Oda jó valami félvezetős kereplő is...
Apropó , valaki el tudná elküldeni a fenti 68 évkönyv linkjét ?
köszi Nem házimozizáshoz , hanem mert érdekel a téma , azért gondoltam megépíteni. Az említett csövekkel kb 70 W csatornánkénti teljre számítok. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2014
Nézd csak, itt egy szép mosolygós erősítő, lehet nekifogni. Titkon én akartam megcsinálni, de kikezeltek...
![]()
Köszi , de ez SE vég , én pedig a feni megoldást agyaltam ki.
Erről próbáltam regélni. Remélhetőleg a kolléga nem ilyesmire akarja használni. Audió Hi-Fi célra érdemes két csatornát normálisan megépíteni. Egyesek közt el lehet vele dicsekedni
![]() A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2014
Igen, sajnos ez csak ilyen lekvárzsibbasztó, de valami dögösebb az jobb lenne. Szurkolok neked a sikerért!
Üdv!
Van egy 1965-ös Vermona Regent 60-as 40 Wattos csöves erősítőm.A hálózati trafó szekunder része menetzárlatos, a fűtőfeszültségek megvannak, viszont a másik két tekercs, ami az anódfeszültséget és az erősítő tápellátását szolgáltatja menetzárlatosak...valószínű, azért, mert az előző tulaj a 800 mA-es biztosíték helyett szépen betett egy 6 A-est. :S Az lenne a kérdésem, hogy tudtok-e a trafójához dokumentációt, esetleg feszültségértékeket vagy van-e valakinek eladó? A válaszokat előre is köszönöm! ![]() A kapcsolási rajzot mellékeltem.
Szia!
Van itt olyan hirdető, aki visszabontja, újratekeri, próbálhatod azt is.
Köszönöm! Utána is nézek.
![]()
Nem olvastam azt a cikket, érdekességképpen szívesen megnézném, ha esetleg Neked megvan.
Bár most ismerkedem a csöves kapcsolásokkal , de a fent említett rajzon a 2. rácsot direkt anódfeszre kötötték , míg az anódfesz trafón keresztül ment az anódra , szóval csak óvatosan , max ötletadónak érdemes nézni .
Hát az biztos, hogy nem olcsók a csövek, de egy ilyet félvezetősből összehozni az sem 2Ft. Halkan megjegyezném, hogy réges-régen az 5.1-es csöves erősítő nekem is eszembe jutott, de akkor még ifjú titán voltam. Aztán szép lassan kikopott ez a gondolat, és bőven elég nekem a sima sztereó térhatása.
![]()
Igen ám, de ez a hanggenerátor ma már ritkának számít. Van nekem is ennek egy rokona, de ott már 2db 807-es tetróda adja a kimeneti kakaót. Tud 10W-ot az is, de elég alacsony anódfesszel. Elég tisztességesen szól, igaz, mono.
Jó az!
![]()
ez így ebben a formában ...
Ha a torzítás eléggé kicsi , és általában a jelszint stabilizálása is fontos , erősítőben ez meg ugye nincs . Különben igazad lehet , de honnét szerezzek 2 egyforma ilyen hanggenerátort , mikor még a tipusát (és a rajzát) sem ismerem ? Meg aztán keretem sincs rá perpill... A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2014
Nem, hogy aranyárban, jóformán nincs. Mikor volt, sokan csináltak jóhangú erősítőt. Legjobb lenne ezeknek a kimenőit lekoppintani, főleg a primert. A többi már jön "magától". Talán 1113/A volt a 4 EBL-es változat, de nem biztos. Sokféle variációban létezett, a végfokban volt eltérés.
Ugye milyen jó?
![]() Hát egy hanggenerátornál elég nagy szégyen lenne, ha torzítana a kimenő jel. Hogyhogy nem stabil a jelszint? Az nem ingadozhat, mert akkor változna a hangerő. Hát kérlek szépen vadászni kell, meg kell tudni, hogy melyik ez a fajta hanggenerátor, egyszer biztosan találsz majd. Addig meg gyűjtesz rá. ![]()
Szerintem azért volt benne így megoldva a kimenet , mert 20-20k nál szélesebb freki tartományt akartak előállítani , és sikerülhetett , vagyis valahogy megoldották , na erre lennék kíváncsi .
Hát igen, sajnos nem nagyon vannak már ezek. Az lenne a legjobb tényleg, hogyha le lehetne koppintani a kimenőjét, de ahhoz hogy az működjön olyan vas is kell. Ha jól tudom ezeknek olyan kimenője van, hogy hosszú a tekercselési tér, és két E lemez van szembefordítva, tehát nem I lemez van odatéve a végére, hanem még egy E lemez, és így a tekercselési tér kétszeresére nyúlik. Igen a végfokban különböztek ezek, barátomnak olyan van, amiben két EL84-es viszi a prímet.
Akkor egy toroid lenne az ideális , annak csak "középső" része van , most már vannak sokkal jobb magok is mint akkor , legalább egy pontos tipus kellene , és nonpluszultra-ként egy működő , hogy belemérhessünk ...
Félig eltaláltad a vasanyagot. EI az, csak az E hosszú. Valamint nincs mai értelemben vett csévetest, hanem maga a tekercselés fogja össze némi viasz segítségével(ha jól tudom). Láttam belülről egy ilyet, onnan tudom.
Az enyém ilyen.
Intézkedtem, hogy vizsgálják meg azonnal az elmeállapotomat, amennyiben kezdeném szétbontani... ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |