Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Folytatva a múltkori LCD vezérlés témát, Maximtól sikerült beszereznem egy-egy ICM7211AIPL és egy ICM7211AMIPL LCD vezérlő chipet. Tudna segíteni valaki hogyan kelthetem életre őket? Annyit elértem hogy tápot adva a chipnek és összekötve a megfelelő lábakat, látom a négy db 8-ast, viszont csak úgy értem el, hogy egyenlőre az LCD közös lábát földre kötöttem. Hogyan tudom PIC-kel vezérelni? Előre is köszi!
Koszonom a segitsegtt mindenkinek, lementettem a dokumentumokat, mert ritkan vagyok netkozelben. neki is allok tanulni.
Bakman! php programozas megy. A php megtanulasanal megszerzett tudas segithet ebben a programozasban is szerinted?
I= industrial, normál hőmérséklettartomány,
E= extended, bővített hőmérséklettartomány.
Köszönöm a választ! Átraktam a vezérlőt a próbapanelra, most már ott is ezt produkálta. Ha a diódát kivettem, hibátlanul ment. Visszaraktam a nyákra (ami a képeken van) és ott is kivettem a diódát, de mindhiába, a probléma ott továbbra is fennáll (0-hoz érve elindul, ha elengedem visszaugrik az első LED-re). Azt vettem észre, hogy ha az első LED-et (ami égve marad) közelről nézem, mintha vibrálna. Olyan, mintha nagyon gyorsan újraindulna vagy nem tudom..
Most látom, hogy chipet is vettél hozzá..
Passz akkor sajna nem volt még ilyenem.. A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2014
Igen, segíthet. Ami még kell, az az elektronikai tudás és némi tapasztalat, egy próbapanel, némi vezetékkészlet és ajánlottan egy PICKit 2. Tudd mi a különbség bit és bájt között. Én nulla PIC ismerettel eljutottam egy RTC-s óráig egy hónap alatt (LCD kijelzővel). Igaz, a valódi, és szépen megépített óra váratott magára, de az már más tészta.
Valószínűleg a Reset láb nem kapja meg megfelelően az 5 V-ot.
Egy ötlet próbapanel készítésre. (Megpróbáltam hivatkozni egy másik topicban bemutatott próbapanelemre, de nem lett jó a hivatkozás.)
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2014
Sehogy nem akar összejönni ez a hozzászólás, most meg a szöveg maradt le....
Szóval. Több csupalyuk panelre készített próbapanel után meguntam, hogy mindig ujat kell csinálnom, hát csináltam egy olyat, amibe 8-tól 40 lábúig minden DIP tokos mikrovezérlő betehető. Az adott típushoz (típus-családhoz) elég egy öcsi-panelt csinálni, ami az adott típushoz (családhoz) van igazítva. Ez az öcsi-panel a textool foglalat fölé dugható. A textool 40 lábán kívűl erre még csatlakozik a GND, a +5 és +3,3 V, és az USB jelvezetékei is. Az egyes "perifériák" tüskesoros csatlakozókkal csatlakoznak. Szintén tüskesoros csatlakozó "anya" feléből lényegében ki van alakítva egy dugdosós panel, így lehet összekötni a mikrovezérlő lábait a kiegyészítő megfelelő lábaival. A panel használható bootloaderes fejlesztéshez is, illetve az öcsi panelre csatlakoztatható programozó eszköz. (Én picKIT3-at használok.) Az első két képen egy DP32 klón összeállítás, illetve kiegészítő panelek vannak. A 3. 4. képen egy szintillesztő látható, aminek az érdekessége, hogy az öcsi-panelen egy kisöcsi-panel van, hogy az illesztési iránynak megfelelően lehessen forgatni. Kissé lökött ötlet csupalyuk panelen SMD-t használni, de csak így fért el.
Ebben reménykedtem én is, de bemérve hibátlan a kontakt. Nem lehet, hogy a nyák szed össze valami zajt, ami instabillá teszi?
A hidegítö kondik megvannak? A képen nem látszik.
Utólag lett forrasztva két 100 nf-os. De nem segített.
Pedig valami folyton reseteli. Le kellene bontani róla mindent és fokozatosan ellenörzés mellett feépíteni ha másképp nem megy. Esetleg 3db ceruza elemröl megtáplálni.
WDT elviekben ki van kapcsolva, a BOR-ról nem tudok.
Köszönöm a tanácsot, amint lesz rá anyagi keretem, beszerzek egyet. és a próbapanelt is.
Köszönöm a segítséget, megpróbálom én is megvalósítani. Esetleg kapcsolási rajzot tudnál csatolni?
Adnék szívesen, de ennek a panelnek nincs igazán kapcsolási rajza. Lényegében egy dugdosós panel, ahhoz hasonlóan kell összedrótozni a kapcsolást.
Egy 10*15-ös hosszanti vonalas csupalyuk panelre lett felépítve. Van rajta egy 40 lábú textool foglalat, 2*3 11 pontos tüskesor aljzat, illetve 3 ami vízszintes, hogy lehessen folytatólagos kiegészítőt is csatlakoztatni hozzá. (pl. nyomógombos panel.) Ezeken az csatlakozókon sín szerűen végigmegy a GND, a +5 és a +3,3 volt. Ugyancsak tüskesor aljzatból van felépítve a "dugdosós" rész. Annyi a "trükk", hogy a foglalat két oldalán van egy-egy hosszabb mint a foglalat, hogy az öcsipanel megkapja a tápot, és az USB jelvezetéket is. Kapcsolás csak annyi van rajta, hogy van egy stab-kocka a 3,3 V-hoz. Az USB csatlakozó adja az 5 V-ot, abból csinálom a 3,3-at. Az öcsipanelre hosszú tüskés tüskesor van téve, így bedugható a foglalat felett, úgy, hogy a chip is bent van a foglalatban. Erre az adott PIC-hez, PIC-családhoz megfelelő kapcsolás kerül. A kristály, a programozó bemenetek, az USB jelvezetékei jumperrel megszakíthatók. Hogy azért egy konkrét példát is mutassak: icserny fórumtárs oldaláról a PIC24-es próba áramkör. Ez nálam úgy oszlik meg, hogy a PIC az alap panelon a foglalatban van, a stabkocka is, a többi van az öcsipanelon. Csak tettem kristályt is, és fentebb említettem, hogy melyik vonalakba tettem jumpert.
Még annyit, minden próba panelemet csupalyuk lapra készítettem. Az első 40 lábú PIC18-hoz készült, rajta LED-ek, kapcsolók, poti... mint a legegyszerűbb gyári Microchip prototípus panelek. Nem, vagy nehezen lett volna tovább fejleszthető. A következő alapötlete innen származik. De még az is csak kétféle 40 lábú PIC18-hoz volt jó. Később csináltam dsPIC33-hoz is....
Aztán amikor PIC32-höz is akartam csinálni, elegem lett, és jött az ötlet a fenti univerzálishoz. (A képen épp a PIC32-höz való öcsipanellel látható. Ez egy chipkit DP32 klón.)
Ebbe a hibába én is beleestem. Megcsináltam a Nigel féle panelokat, aztán egy idő után rájöttem, hogy nem elég rugalmas a rendszer. Pl kellett egy analóg bemenet, pár digi kimenet, PWM kimenet, CCP bemenet és ezek "össze-vissza" vannak a pic lábain azért a portkivezetések fix helyekkel használhatatlanok lettek. Most úgy használom, hogy bredboardba teszem a picet és odateszem valahova a panelra a használni kívánt egységet, nyomógombos panelt, leges panelt stb és vezetékdarabokkal összekötöm az adott portot az egység megfelelő pontjával. Ez viszonylag jó megoldás mert a 8 ledes panelba az ellenállások is benne vannak nem kell mindent külön bedugogatni és mégis rugalmas a rendszer.
Köszönöm az eddigi segítségeket, 4,5V-os elemről tökéletesen megy.
Milyen volt a táplálása, ha nem elemről járattad. Transzformárot - Greatz híd - puffer elektrolit kondenzátor - stabilizátor: A stabilizátor kimenetén (közvetlenül a lábaknál) volt 100nF kerámia kondenzátor? A kimenet és a föld között megvolt a stabilizátorra előírt puffer kondenzátor. Esetleg kapcsoló üzemű tápot vagy telefon töltőt használtál?
Egy Sony Ericsson 5V-os töltőt használtam, kapcsolóüzeműt. Bemérve stabilan 5.02V-ot mértem terhelve és üresen is. Bár a fejlécben nem javasolják, azért ragaszkodtam hozzá, mert bedugós panelon hibátlanul működött. Este kipróbálom számítógép táppal is és megírom a tapasztalatot. Ha ezen múlik, akkor más áramforrás lesz, de érthetetlen, hogy próbapanelon megy és nyákon nem.
A próbapanelnek elég nagy a saját kapacitása, ezért lehet, hogy azon működött.
Ne spórolj a tápszűrő kondenzátorokkal. Minden panelre, minden egyes tápfeszültég bemenetre 47.. 100 µF elektolit, minden IC minden táp - föld lábpárjához kölön-külön 100nF kerámia kondenzátort tegyél.
Köszönöm a segítséget, amint össze tudok szedni mindent nekikezdek. Csak sajnos jelen esetben kicsit nehézkesen fog menni.
Sziasztok! Elakadtam egy feladat megoldásában. A problémám a következő: egy programon belül van kb 30 programrészlet, amelyekre hivatkozok. Eddig azt csináltam, hogy amire éppen szükségem volt, azt átírtam a főprogramban, majd beégettem a PIC-be. Azt szeretném elérni, hogy mindezt elkerülve, a bekapcsolásnál ki tudjam választani, hogy melyik részt akarom futtatni. Hogy érteni lehessen: szöveg kijelzéséről van szó, tehát a betűket szeretném választhatóvá tenni, így a végén a megadott szöveget jeleníti meg. Ez azt jelenti, hogy egyes betűk ismétlődhetnek is. Tudna valaki erre megoldást, vagy javaslatot? Nagyon szépen köszönöm!
Miért nem előre definiált mondatokat használsz? Elég egy sima printf vagy esetleg switch/case-el kombinálva. (Bár látatlanban nyilatkozni...)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |