Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   563 / 1210
(#) gustaw hozzászólása Szept 2, 2014 /

Sziasztok!
Folytatva a múltkori LCD vezérlés témát, Maximtól sikerült beszereznem egy-egy ICM7211AIPL és egy ICM7211AMIPL LCD vezérlő chipet. Tudna segíteni valaki hogyan kelthetem életre őket?
Annyit elértem hogy tápot adva a chipnek és összekötve a megfelelő lábakat, látom a négy db 8-ast, viszont csak úgy értem el, hogy egyenlőre az LCD közös lábát földre kötöttem. Hogyan tudom PIC-kel vezérelni? Előre is köszi!
(#) tvo válasza Bakman hozzászólására (») Szept 2, 2014 /

Koszonom a segitsegtt mindenkinek, lementettem a dokumentumokat, mert ritkan vagyok netkozelben. neki is allok tanulni.

Bakman! php programozas megy. A php megtanulasanal megszerzett tudas segithet ebben a programozasban is szerinted?
(#) pjg hozzászólása Szept 3, 2014 /

Mi a különbség a PIC12F675-I és PIC12F675-E között?
(#) nedudgi válasza pjg hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

I= industrial, normál hőmérséklettartomány,
E= extended, bővített hőmérséklettartomány.
(#) pjg válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Köszi.
(#) Owert válasza icserny hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Köszönöm a választ! Átraktam a vezérlőt a próbapanelra, most már ott is ezt produkálta. Ha a diódát kivettem, hibátlanul ment. Visszaraktam a nyákra (ami a képeken van) és ott is kivettem a diódát, de mindhiába, a probléma ott továbbra is fennáll (0-hoz érve elindul, ha elengedem visszaugrik az első LED-re). Azt vettem észre, hogy ha az első LED-et (ami égve marad) közelről nézem, mintha vibrálna. Olyan, mintha nagyon gyorsan újraindulna vagy nem tudom..
(#) don_peter válasza gustaw hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Most látom, hogy chipet is vettél hozzá..
Passz akkor sajna nem volt még ilyenem..
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2014
(#) Bakman válasza tvo hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Igen, segíthet. Ami még kell, az az elektronikai tudás és némi tapasztalat, egy próbapanel, némi vezetékkészlet és ajánlottan egy PICKit 2. Tudd mi a különbség bit és bájt között. Én nulla PIC ismerettel eljutottam egy RTC-s óráig egy hónap alatt (LCD kijelzővel). Igaz, a valódi, és szépen megépített óra váratott magára, de az már más tészta.
(#) Bakman válasza Owert hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Valószínűleg a Reset láb nem kapja meg megfelelően az 5 V-ot.
(#) tomi52 válasza tvo hozzászólására (») Szept 3, 2014 / 1

Egy ötlet próbapanel készítésre. (Megpróbáltam hivatkozni egy másik topicban bemutatott próbapanelemre, de nem lett jó a hivatkozás.)
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2014
(#) tomi52 válasza tomi52 hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Sehogy nem akar összejönni ez a hozzászólás, most meg a szöveg maradt le....

Szóval. Több csupalyuk panelre készített próbapanel után meguntam, hogy mindig ujat kell csinálnom, hát csináltam egy olyat, amibe 8-tól 40 lábúig minden DIP tokos mikrovezérlő betehető. Az adott típushoz (típus-családhoz) elég egy öcsi-panelt csinálni, ami az adott típushoz (családhoz) van igazítva. Ez az öcsi-panel a textool foglalat fölé dugható. A textool 40 lábán kívűl erre még csatlakozik a GND, a +5 és +3,3 V, és az USB jelvezetékei is. Az egyes "perifériák" tüskesoros csatlakozókkal csatlakoznak. Szintén tüskesoros csatlakozó "anya" feléből lényegében ki van alakítva egy dugdosós panel, így lehet összekötni a mikrovezérlő lábait a kiegyészítő megfelelő lábaival.

A panel használható bootloaderes fejlesztéshez is, illetve az öcsi panelre csatlakoztatható programozó eszköz. (Én picKIT3-at használok.)

Az első két képen egy DP32 klón összeállítás, illetve kiegészítő panelek vannak.

A 3. 4. képen egy szintillesztő látható, aminek az érdekessége, hogy az öcsi-panelen egy kisöcsi-panel van, hogy az illesztési iránynak megfelelően lehessen forgatni. Kissé lökött ötlet csupalyuk panelen SMD-t használni, de csak így fért el.
(#) Owert válasza Bakman hozzászólására (») Szept 4, 2014 /

Ebben reménykedtem én is, de bemérve hibátlan a kontakt. Nem lehet, hogy a nyák szed össze valami zajt, ami instabillá teszi?
(#) Pali79 válasza Owert hozzászólására (») Szept 4, 2014 /

A hidegítö kondik megvannak? A képen nem látszik.
(#) Owert válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 4, 2014 /

Utólag lett forrasztva két 100 nf-os. De nem segített.
(#) Pali79 válasza Owert hozzászólására (») Szept 4, 2014 /

Pedig valami folyton reseteli. Le kellene bontani róla mindent és fokozatosan ellenörzés mellett feépíteni ha másképp nem megy. Esetleg 3db ceruza elemröl megtáplálni.
(#) Hp41C válasza Owert hozzászólására (») Szept 4, 2014 /

Watch dog, Bor???
(#) Owert válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 4, 2014 /

WDT elviekben ki van kapcsolva, a BOR-ról nem tudok.
(#) tvo válasza Bakman hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

Köszönöm a tanácsot, amint lesz rá anyagi keretem, beszerzek egyet. és a próbapanelt is.
(#) tvo válasza tomi52 hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

Köszönöm a segítséget, megpróbálom én is megvalósítani. Esetleg kapcsolási rajzot tudnál csatolni?
(#) tomi52 válasza tvo hozzászólására (») Szept 5, 2014 / 1

Adnék szívesen, de ennek a panelnek nincs igazán kapcsolási rajza. Lényegében egy dugdosós panel, ahhoz hasonlóan kell összedrótozni a kapcsolást.

Egy 10*15-ös hosszanti vonalas csupalyuk panelre lett felépítve. Van rajta egy 40 lábú textool foglalat, 2*3 11 pontos tüskesor aljzat, illetve 3 ami vízszintes, hogy lehessen folytatólagos kiegészítőt is csatlakoztatni hozzá. (pl. nyomógombos panel.) Ezeken az csatlakozókon sín szerűen végigmegy a GND, a +5 és a +3,3 volt. Ugyancsak tüskesor aljzatból van felépítve a "dugdosós" rész. Annyi a "trükk", hogy a foglalat két oldalán van egy-egy hosszabb mint a foglalat, hogy az öcsipanel megkapja a tápot, és az USB jelvezetéket is.
Kapcsolás csak annyi van rajta, hogy van egy stab-kocka a 3,3 V-hoz. Az USB csatlakozó adja az 5 V-ot, abból csinálom a 3,3-at.

Az öcsipanelre hosszú tüskés tüskesor van téve, így bedugható a foglalat felett, úgy, hogy a chip is bent van a foglalatban. Erre az adott PIC-hez, PIC-családhoz megfelelő kapcsolás kerül. A kristály, a programozó bemenetek, az USB jelvezetékei jumperrel megszakíthatók.

Hogy azért egy konkrét példát is mutassak: icserny fórumtárs oldaláról a PIC24-es próba áramkör. Ez nálam úgy oszlik meg, hogy a PIC az alap panelon a foglalatban van, a stabkocka is, a többi van az öcsipanelon. Csak tettem kristályt is, és fentebb említettem, hogy melyik vonalakba tettem jumpert.
(#) tomi52 válasza tomi52 hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

Még annyit, minden próba panelemet csupalyuk lapra készítettem. Az első 40 lábú PIC18-hoz készült, rajta LED-ek, kapcsolók, poti... mint a legegyszerűbb gyári Microchip prototípus panelek. Nem, vagy nehezen lett volna tovább fejleszthető. A következő alapötlete innen származik. De még az is csak kétféle 40 lábú PIC18-hoz volt jó. Később csináltam dsPIC33-hoz is....

Aztán amikor PIC32-höz is akartam csinálni, elegem lett, és jött az ötlet a fenti univerzálishoz. (A képen épp a PIC32-höz való öcsipanellel látható. Ez egy chipkit DP32 klón.)
(#) Pali79 válasza tomi52 hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

Ebbe a hibába én is beleestem. Megcsináltam a Nigel féle panelokat, aztán egy idő után rájöttem, hogy nem elég rugalmas a rendszer. Pl kellett egy analóg bemenet, pár digi kimenet, PWM kimenet, CCP bemenet és ezek "össze-vissza" vannak a pic lábain azért a portkivezetések fix helyekkel használhatatlanok lettek. Most úgy használom, hogy bredboardba teszem a picet és odateszem valahova a panelra a használni kívánt egységet, nyomógombos panelt, leges panelt stb és vezetékdarabokkal összekötöm az adott portot az egység megfelelő pontjával. Ez viszonylag jó megoldás mert a 8 ledes panelba az ellenállások is benne vannak nem kell mindent külön bedugogatni és mégis rugalmas a rendszer.
(#) Owert hozzászólása Szept 5, 2014 /

Köszönöm az eddigi segítségeket, 4,5V-os elemről tökéletesen megy.
(#) Hp41C válasza Owert hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

Milyen volt a táplálása, ha nem elemről járattad. Transzformárot - Greatz híd - puffer elektrolit kondenzátor - stabilizátor: A stabilizátor kimenetén (közvetlenül a lábaknál) volt 100nF kerámia kondenzátor? A kimenet és a föld között megvolt a stabilizátorra előírt puffer kondenzátor. Esetleg kapcsoló üzemű tápot vagy telefon töltőt használtál?
(#) Owert válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

Egy Sony Ericsson 5V-os töltőt használtam, kapcsolóüzeműt. Bemérve stabilan 5.02V-ot mértem terhelve és üresen is. Bár a fejlécben nem javasolják, azért ragaszkodtam hozzá, mert bedugós panelon hibátlanul működött. Este kipróbálom számítógép táppal is és megírom a tapasztalatot. Ha ezen múlik, akkor más áramforrás lesz, de érthetetlen, hogy próbapanelon megy és nyákon nem.
(#) Pali79 válasza Owert hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

A próbapanelnek elég nagy a saját kapacitása, ezért lehet, hogy azon működött.
(#) Hp41C válasza Owert hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

Ne spórolj a tápszűrő kondenzátorokkal. Minden panelre, minden egyes tápfeszültég bemenetre 47.. 100 µF elektolit, minden IC minden táp - föld lábpárjához kölön-külön 100nF kerámia kondenzátort tegyél.
(#) tvo válasza tomi52 hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

Köszönöm a segítséget, amint össze tudok szedni mindent nekikezdek. Csak sajnos jelen esetben kicsit nehézkesen fog menni.
(#) Keresztes Vitéz hozzászólása Szept 5, 2014 /

Sziasztok! Elakadtam egy feladat megoldásában. A problémám a következő: egy programon belül van kb 30 programrészlet, amelyekre hivatkozok. Eddig azt csináltam, hogy amire éppen szükségem volt, azt átírtam a főprogramban, majd beégettem a PIC-be. Azt szeretném elérni, hogy mindezt elkerülve, a bekapcsolásnál ki tudjam választani, hogy melyik részt akarom futtatni. Hogy érteni lehessen: szöveg kijelzéséről van szó, tehát a betűket szeretném választhatóvá tenni, így a végén a megadott szöveget jeleníti meg. Ez azt jelenti, hogy egyes betűk ismétlődhetnek is. Tudna valaki erre megoldást, vagy javaslatot? Nagyon szépen köszönöm!
(#) vicsys válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

Miért nem előre definiált mondatokat használsz? Elég egy sima printf vagy esetleg switch/case-el kombinálva. (Bár látatlanban nyilatkozni...)
Következő: »»   563 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem