Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mozgásérzékelő

Témaindító: jana, idő: Jan 8, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 30
(#) proba válasza G-man hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Gondolom adsz neki tápot, a kimenetre kötsz egy ledet egy 1K-s ellenállással a pozitív táphoz, és remélhetőleg ha észrevesz, világítani fog a led.
(#) Boyez hozzászólása Ápr 8, 2014 /

Sziasztok!

Mozgásérzékelős 150w fényvetőm elöregedett (13 éves) és az utóbbi napokban 5-6 kapcsolás (mozgásérzékelés) után szakadt az izzószál (80w), 2-3 évig 80-as volt benne.
Vettem egy új példányt szakboltban, de ebben is egy óráig élt az izzó. Nem vagyok szakember, de hat darab mozgásérzékelős lámpa van a háznál azonos módon bekötve és csak ez az egy szórakozik. Vajon mi lehet a háttérben? Első gondolatom, hogy gyatra izzókat vettem (Daniella deluxe), bár sok kompaktot meg ledet vettem tőlük ilyen márkát, mind rendben tette a dolgát.
(#) proba válasza Boyez hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Egy módon tudhatod meg, be rakod egy jelenleg nem problémás helyre. Szerintem az izzó fényén látszania kellene ha nem tetszik neki valami.Ha túlfeszültség van akkor jobban , ha kisebb akkor kevésbé világít mint az előző, ha meg indokolatlanul vibrál az is feltűnne.Mástól meg mitől égne ki?
(#) Boyez válasza proba hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Hát ezaz, hogy a fénye nem vibrál és a fényereje a megszokott erősségű. Most találtam itthon egy 150w-os noname izzót belerakom hátha tényleg csak az izzók selejtesek.
(#) Kastler válasza Boyez hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Nézd meg a foglalat érintkezőit, azok szeretnek eloxidálodni esetleg a rugónyomás gyenge...
(#) Boyez válasza Kastler hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Az rendben van feszes és most már beleraktam a noname izzót eddig jó....
(#) kuko hozzászólása Ápr 23, 2014 /

Sziasztok, segítségre lenne szükségem!

Előre bocsátom, nem vagyok elektronikai szakember. Vásároltam egy ledes, 50 w mozgásérzékelős reflektort. A NET-en ráolvastam' a bekötésre (fázis/nulla/föld). A 3 potmétert a bekapcsolás előtt minimum állásba (éjszakai/idő/érzékenység) tekertem, és belapcsoltam a helyére felszerelt reflektort. Nappali világosság volt. Háromszor egymásután villantott, majd sötét maradt a lámpa, amely jó jelnek bizonyult. Az éjszaka/nappal potméter ~90 fokos feltekerésekor, a nappali fényviszonyok mellett, a lámpa bekapcsolt ... és folyamatosan világított, nem kapcsolt ki, még 1 óra elteltével sem. Kikapcsoltam (áramtalanítottam).

Újabb bekapcsolás során (potméterek minimumon), megint háromszor villantott, és sötét maradt a lámpa. Ekkor megvártam az esti sötétséget, és a lámpafelé közeledve az bekapcsolt ... de nem kapcsolt ki!

A mozgásérzékelőt letakartam egy ruhával, és ezt követően ~9 sec után a lámpa kialudt (amely a minimum időtartam a leírás szerint). De amint elvettem a takaróruhát, azonnal bekapcsolt, és folyamatosan világított.

Az éjszaka/nappal potméter működik. Az idő' potméter is, mert a letakart mozgásérzékelő esetén ha feljebb tekertem a minimumnál, akkor annak megfelelően kitolódott idővel kapcsolt ki.

Mi lehet a megoldás, hogy a lámpa a bekapcsolás után a beállításnak megfelelő időben kikapcsoljon.

Előre is köszi a javaslatokat...
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2014
(#) Nodli hozzászólása Ápr 23, 2014 /

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni.
Vettem a Tesco-ban egy mozgásérzékelős reflektort. Két senzoros Idő és alkony.
A bekötés simám ment ,tökéletesen működik a mozgásérzékelő az időzítő is.
Mind a két senzor potmétert balra csavartam így az időzítő 1 perc után kikapcsol.
Az alkony senzor viszont fényes nappal bekapcsol.Teljesen jobbra csavarva a másik végállásban
állandóan világít. Azt hittem, hogy majd be kell csapnom a mozgásérzékelőt a tenyeremmel, hogy bekapcsoljon a lámpa, de nem elhúztam a kezem az érzékelő előtt fényes nappal és világított.
Nem tudom mit kellene tennem, hogy csak sötétedéskor üzemeljen a lámpa.
Válaszokat előre is köszönöm...
(#) proba válasza Nodli hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Ha garanciás, visszavinni, de gyorsan.
(#) jocka0012 hozzászólása Máj 18, 2014 /

Üdv!
Van egy mozgásérzékelőd lámpám , amivel az a probléma , hogy egyfolytába világít pedig jól van bekötve.Csatoltam a képet a mozgásérzékelőről.Mi lehet a baj?
(#) pappsandors hozzászólása Jún 8, 2014 /

Hello!
Ugyan azt szeretném meg csinálni mint G-man ITT , csak én még annyira se értek hozzá mint ő. Szóval elősször is az lenne a kérdésem, hogy az EBBŐL kijővő négy vezeték az mi? És hogy akkor pontosan hogy is lehetne ebbe áramot vezetni, meg az ő jelzésével egy ledet felkapcsolni. Valaki ezt le tudná írni , vagy akár egy egyszerű rajzzal szemléltetni?

Előre is köszönöm!
(#) Inhouse válasza pappsandors hozzászólására (») Jún 15, 2014 / 1

Többet én sem tudok hirtelen hozzá, mint hogy a letöltések résznél van egy adatlap hozzÁ
bekötéssel
(#) proba válasza pappsandors hozzászólására (») Jún 15, 2014 / 1

Ami furcsa, amihez ajánlják ahhoz sem stimmel, annak 6 csatlakozó pontja van, ennek meg csak 4.
Ha nem vetted még meg, lehet agy kínait vennék bár nagyobb, és tágabb szöge van , de legalább sokkal olcsóbb. Bővebben: Link
(#) Bell válasza pappsandors hozzászólására (») Jún 15, 2014 / 1

Én olcsóbbal próbálkoznék Bővebben: Link Valahogy így: Bővebben: Link
(#) Gafly válasza pappsandors hozzászólására (») Jún 16, 2014 / 1

Megnéztem az adatlapját, ennek négy kivezetése van:
1. Output reference
2. Ground
3. Output
4. Input
Szerintem ez maga a "csupasz" érzékelő, amihez még köré kell építeni az elektronikát.
Inkább használj másik érzékelőt aminek relés vagy TTL logikai kimenete van. Például valami hasonlót. De ennél kevesebbért már egy rendes vagyonvédelmi mozgásérzékelőt is kapsz...
(#) pappsandors hozzászólása Jún 16, 2014 /

Köszönöm a válaszokat!
Még ezt találtam: Bővebben: Link
Ezzel megtudnám csinálni a ledes tervemet?
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2014
(#) pappsandors hozzászólása Jún 16, 2014 /

Vagy esetleg ez: Bővebben: Link
(#) proba válasza pappsandors hozzászólására (») Jún 16, 2014 / 1

Egy ledhez kicsit túlzás, ha a távlati terveidben van nagyobb fogyasztó is akkor jó lehet. Az én olvasatomban ehez a PIR nem jár, amit a conrádnál találtál azok közül esetleg valamelyik.
Az előző linkeden lévő szerintem egy ledhez tökéletes, mint alternatíva
(#) Gafly válasza pappsandors hozzászólására (») Jún 16, 2014 / 1

Például így is meg tudod csinálni. A csillaggal jelölt ellenállás és kondenzátor a fokozatos ki és bekapcsolás miatt (fényesedés és elhalványulás) van csak benne. Ha ez nem kell, akkor mindkettő elhagyható (pontosabban az ellenállás helyett rövidzár kell). A kondenzátor értékét ízlés szerint lehet csökkenteni. Ha az érzékelő csak rövid impulzusokat ad ki, akkor nem gfog jól működni, de indulásnak ezzel érdemes kezdeni. A korábban mellékelt adatlap szerint 5 V-nál nagyobb feszültségről is használható, változtatás nélkül.

PIR.pdf

(#) proba válasza proba hozzászólására (») Jún 16, 2014 / 1

A robotgurus egy ledhez teljesen jó. Az Eba.. csak azért linkeltem, lásd a célárat.A conrados pedig CSAK a hozzávaló szenzorral működik így még drágább.
(#) sztoja hozzászólása Júl 30, 2014 /

Üdvözletem! LED szalagokkal szeretnék néhány ötletet megvalósítani, és - talán kissé elhamarkodottan - vásároltam a projekthez néhány D-SUN HC-SR510 mozgásérzékelőt.
Eddig rendben is lenne a dolog, de mivel alkonykapcsolós megoldással szeretném megcsinálni, és a mozgásérzékelő modulokhoz semmi konkrét, csak általános leírást találtam, megakadtam.
A leírásban az szerepel, hogy fotorezisztor segítségével szabályozható a kívánt hatás eléréséhez, de gyárilag ez nincs beépítve. Van két csatlakozási pont a platinán ennek csatlakoztatására, de megfelelő tudás híján nem tudom eldönteni, hogy csupán egy rezisztort, vagy egy komplett modult kell csatlakoztatni.
Aki ismeri ezt a mozgásérzékelő modult, kérem jelentkezzen, minden tanácsot, útmutatást hálásan fogadok!
(#) arduinoforever hozzászólása Júl 30, 2014 /

Helló!
A HC-SR501 csak mozgásérzékelő szenzor. Alkonykapcsolót csak külön tudsz hozzá építeni vagy venni, de ezt nem a modulhoz kell csatlakoztatni, hanem pl. a modul tápellátását szakítod meg vele.

Köszi! Abban bíztam, hogy a jelzett csatlakozási helyen simán rá tudok kötni egy fotódiódát, de ezek szerint az csak hiú ábránd marad. Most már csak az a kérdés. hogy a mozgásérzékelő, vagy az alkonykapcsoló legyen elöl.
(#) proli007 válasza sztoja hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Hello! Erre magad is tudod a választ. Csak azt a kérdést kell feltenned magadnak, hogy.. "Mikor kell működnie a mozgásérzékelőnek?"..

Természetesen, csak költői kérdés volt.
(#) kokizator hozzászólása Szept 10, 2014 /

Sziasztok!
Elég süket vagyok az elektronikához, sosem tanultam és igazából soha nem is izgatott, mostanáig.
Nekem a kicsit is bonyolultabb kapcsolási rajzok kínaiak, ezért szeretném a segítségeteket kérni.

Egy vezeték nélküli mini mozgásérzékelőt akarok összerakni, ehhez be is szereztem egy wireless
adó-vevőt, érzékelőt és elemeket. A mellékelt első képen az én elképzelésem van ami közel sem biztos, hogy jó. Tehát van a mozgásérzékelő, VCC-re kötöm az elem pozitívat, a GND-re pedig a negatívat, OUT-ra a wireless adóját, ATAD-ra. Vevőn VCC GND megint csak elem, a két középsőn nincs jelölés, de gondolom ide kellene kötnöm valamit amire jelez, legyen az egy speaker vagy led vagy kapcsoló.

Az alkatrészeket Kínából szereztem. Az érzékelőn nem találtam semmi számot amiről azonosítható lenne, a vezeték nélküliből jött 10 db adó és vevő. Na most ezekből elvileg 5 db 433 MHz-es és a másik 5 db pedig 315 MHz-es. Nem tudom melyik passzol egymáshoz vagy mindegy? Az adó száma FS1000A, XY-FST. A vevőből két fajta van MX-RM-5V és XY-MK-5V.

Az alkatrészek adatai:
Érzékelő:
•Working Voltage Range: DC 4.5V- 15V
•level output: high 3V, low 0V
•Detection distance: 0.5-8M
•Detection range: <110degree
•Static Current: <40µA
•Delay time: 5-120S(can be adjusted)
•Trigger Method: L unrepeatable trigger / H repeatable trigger
•PCB Dimension: 28x14cm/1.1"x0.55"

Adó:
Operating Voltage 2.5 V to 12 V
Operating Current 4mA @ 5V, 15mA @ 9V
Quiescent Current 10uA
Operating Temperature -10C - 60C
Modulation ASK
Max. Data Rate 9.6K
Data Input TTL
RF Power 20 mW@5V

Vevő:
Nem találtam semmit hozzá, a leírásában ez van: 315/433MHZ DC5V (ASK /OOK) for aduino

A második képen az alkatrészek, a harmadikon megfordítva láthatóak.

Előre is nagyon szépen köszönök minden segítséget!
(#) proba válasza kokizator hozzászólására (») Szept 10, 2014 /

Gondolom ezekhez még arduino modult is veszel, majd beprogramozod...
Szerintem ezek a rádiós modulok mikrovezérlőkhöz/számítógepekhez vannak kitalálva. Csak úgy egyszerűen nem alkalmasak az általad elgondolt feladatra.( lehet valami módon működne, de az minimum egy panel elkészítését igényelné részedről) A célodnak talán a vezeték nélküli csengők lennének alkalmasak, de elektronikai ismeretek nélkül felesleges beruházás bármi, ami nem készen kapható az általad elgondolt feladatra.
(#) KBal76 válasza proba hozzászólására (») Szept 10, 2014 /

Ez tökre így van. Ezek a modulok magukban semmire se jók, kell egy intelligens egység ami adja, a másik oldalon pedig felismeri az adó által kiküldött jelet. Vezeték nélküli csengővel ez tökéletesen megoldható, és olcsó is nagyon.
Én már építettem így kínai vez.nélküli csengővel és lámpakapcsolgató PIR-rel ilyent, egyszerűen nem éri meg vacakolni saját elektronikával, mert nem lesz az se olcsóbb. Persze tanulnál belőle sokat, arra jó, de először valami egyszerűbbel kezdj (tanulni).
(#) kokizator válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 11, 2014 /

Köszönöm a válaszokat. Lövésem sem volt, hogy mi az arduino, most már tudom. Tehát a wireless kuka, de elvileg a mozgásérzékelővel még tudok valamit kezdeni. KBal megosztanád velem, hogy raktad össze a csengőt? Ezt az érzékelőt össze tudnám hozni egy vezetéknélküli csengővel? Már szereztem egyébként egy vezeték nélküli mozgásérzékelőt ami egy csengőre jelez, de az túl nagy. Portán vagyok, éjszakára kellene valami kicsi ami nem vehető olyan könnyen észre. Ezt sajnos egyből kiszúrták.
Köszi előre is!
(#) KBal76 válasza kokizator hozzászólására (») Szept 14, 2014 /

Nem készítettem hozzá panelt vagy egyebeket, mert annyira egyszerű. (Ez nagyjából ált.iskola 6. osztály, fizika, egyszerű áramkör bonyolultság.)
Nem most csináltam, hanem már sok éve. Fogtam egy hálózati villásdugót (békebeli nagyobb fajtát), rácsavaroztam egy nagyáruházi alkonykapcsolós mozgásérzékelőt (az ~1500Ft-os gömböc formájút), bekötöttem a villásdugóba, a belsejében van egy 230V..5V-os táp panel, meg a mozgásérzékelő panel. A táp panelen (vigyázz, áramütés veszély!) kimértem az 5V tápfeszt, (de már nem esküszöm meg rá, lehet hogy 12V) lényeg hogy innen levéve a relével párhuzamosan bekötöttem a kínai csengőnek az elemcsatlakozóját (a csengő gombot direktbe forrasztottam), tehát amikor behúzott a relé, akkor adta a jelet a csengő is. Az időzítést legrövidebbre vettem, a fotoellenállást meg leragasztottam hogy nappal is jelezzen. Persze ehhez kell hogy legyen a megfigyelt helyen konnektor. De akkuról is mehetne.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
Következő: »»   13 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem