Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Hello! Az, hogy mit mérsz multiméter kérdés is. RMS, vagy is négyzetes középérték, ha TRUE-RMS műszered van. De az AC szinusz mérésére van kalibrálva. Itt meg nem az van, vagy is létezik formatényező is. Ha az meg van adva, akkor saccolható amit mérsz, egyébként valami átlagértéket mérsz. Kitöltési tényező sem mellékes. Vagy is szkóp..
Flowcode nevű program, ennél egyszerűbbet nem tudok, utánna beégeted a picbe.
Hacsak a sebesség és az irány változtatása a cél ,akkor felesleges a pic. Veszel egy tb6560 as motormeghajtót a step jelet megadod neki egy 555 ről a dir meg akár egy kapcsoló is lehet .
A linken az oldal alján a diódák jól vannak berajzolva?
Igen ! Azok a tranzisztorokat védik a motor (fordított polaritású) "visszarúgásaitól"
Azért kérdem, mert ezzel a bekötéssel nekem kiütötte a picet. Ha a tekerccsel párhuzamosan van úgy viszont stabilan működik.
Sziasztok!
5,5v-os, 1,34A-es vexta kétfázisú, hat vezetékes léptetőmotort szeretnék használni 36V-al, azt szeretném, hogy folyamatosan forogjon egy irányba, pc vezérlés nélkül. Ha van egy ilyen vezerlo-m, hogy kellene bekötnöm ,hogy működjön? Mivel kapcsolóüzemű tápegységet kellene hozzá használnom, és ott tartok, hogy van egy AC27V-os trafóm ami egyenirányítva 35V. "Merre induljak el" ,hogy ebből megfelelő tápot csináljak? Vagy a belinkelt motorvezérlőben van áramkorlát és egy "mezei" trafós táp jó hozzá? Vagy teljes sötétségben élek?! Köszi!
Ez nem vezérlő "csak" motormeghajtó . rá kell kötnöd a motort a tápegységet és kell neki adnod setp-dir jeleket (a dir = irány jelnek elég egy kapcsoló) a step jelet meg legegyszerűbb esetben egy 555 kimenetéről veheted le
Köszi!
De az 555 tápfeszültségével vigyázz mert a motormeghajtó 5v os vezérlőjeleket vár.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2014
Miért is kell neked léptetőmotor, ha nem arra használod amire tervezték? Egy sima egyenáramú motor ugyanazt a feladatot ellátja és vezérlés sem kell hozzá. Ha nagy nyomaték kell kis fordulaton, arra is van megoldás, használj hajtóműves motort (nem túl drága és itt is szoktak ilyet hirdetni az apróban.)
Sziasztok! Van egy léptetőmotorom amire a következők vannak írva: RDM 42/12 G A2 Iw=200mA Rw=50 ohm 6 vezetékes: (Piros,sárga,barna,fekete,kék, fehér) Valaki segítene azonosítani a bekötési módot? (MCU-val szeretném vezérelni). Egy áramkörből szedtem szét, a barna és a fekete össze voltak kötve.
Ez egy unipoláris motor, ami össze volt kötve, azokhoz képest szétbontva egy ellenállásmérővel kiméred a másik kettőt ami hozzá tartozik (azaz 3-3 tartozik össze). Utána, jellemzően az összekötöttek fognak a U+ ágra menni, a maradék 2-2 vezetéket pedig a két két meghajtó FET-jére kötöd, amit építesz majd elektronikának. Ha összevissza rángatózna lassú forgás helyett, ami közben vezérled, akkor az egyik kettő (az egyik 3-mas csoportból amik nem a U+ ra mennek) vezetéket egymással felcseréled.
Kb.: így képzeld el a motorod belsejét: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2014
Szia!
Azért "kell" nekem léptetőmotor, mert van egy kis esztergám amit cnc-sé szeretném átalakítani. Viszont a főorsóját (is) léptetőmotor fogja meghajtani (mert így elvileg menethez is s marás pozicionálásához is használható). És jön a csavar.. Felmerül, hogy néha hagyományosan alkalmaznám a gépet PC vezérlés nélkül, így a rászerelt léptetőmotort valamivel meg kell hajtanom, és ekkor jönne az alternatív léptetőmotor meghajtás. Tisztelettel!
Hát ez az föorsohajtás nagyon kétséges dolog. Van egyáltalán fogalmad arrol, hogy ott milyen erök keletkeznek, meg, hogy miért kell >600W motor a hajtáshoz?
Szia! Láttam már ilyen próbát, de elég masszív létecs kell hozzá. Ez esetben "kaqkk" kolléga megoldása a jó. Sok sikert hozzá: Zsolt
Szia!
Nem tudom miért lenne kétséges a léptetőmotoros főorsóhajtás, többen is alkalmazzák. Van ("egyáltalán") fogalmam az erőhatásokról. Ezt a 600w-os hülyeséget honnan szedted?!
Öt fázisú léptetőmotorhoz van motor driver kapcsolási rajz vagy inkább amit meg lehet venni, és step / dir bemenetű?
Köszönöm. Remélem sikerül összehoznom a kapcsolást.
Onnan hogy több esztergapadom is van otthon. Mindegyik már cnc vezérlésü. A fömotor mindegyiken univerzális motor.
Az egyik nagyon kicsi, de ha fémet kell esztergálni, erre a 300W-s motor harmatgyönge volt ( a kicsi anyagátméröje max 30 mm-munkadarab).
Szevasztok,
miért godolod hogy öt fázísú? Elméletileg lehetséges, de gyárit még nem láttam, pedig sok léptetőmotorral volt már dolgom...
A gepem gyari motorja 95W-os. Ugy gondolom eleg lesz a leptetomotor foorsonak. A te legkisebb geped is nagyob lehet az enyemnel. Tipusa: emco unimat sl, ha erdekel nezz utana. Udv!
Nekem a nagyobbik gépem a régi nagy EMCO unimat, azon 1,5kW-s az eredeti motor.
A kisebbik egy kinai gép, azon motort cseréltem, mert az eredeti gyenge volt. A gép kb. olyan nagy mint a kisebbik Proxxon PD230, ( az is volt, de azt elcseréltem, mert gyenge volt a maga 95W-s DC motorjával. Ki akartam ott is cserélni, de azon körülményes volt, ezért ment el). Föleg akkor jön ki az eröhiány, amikor CNC-re alakitod. Annak nincs érzéke, és ha gyenge a motor lelassul a gép és a fene ette meg. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
Mert az. Ne kételkedj mert kimértem és leirás is van róla hogy létezik.
Léteznek nagynyomatékú léptetőmotorok és az áttétellel még fokozható. Nyilván kiszámolja előtte mekkora lehet a legnagyobb forgácskerszetmetszet. No és az előtolás. Lényeg kivitelezhtő, s vitelezik is )
Ezt nem is igen vitatjuk, csak itt már megint más baj van. Minden áttétel növeli a pontatlanságot, igy ezen menetet vágni már nem egyszerü dolog. Ahhoz, hogy a menetvágás müködjön, ahhoz a motort pontosan kell tudni vezérelni.
Egy feszitett fogaskerekes, vagy egy feszitett áttétel nemhiszem, hogy pontatlanná tenné a menetemelkedés előtolását. Egy léptetőmotor azt hiszem lehet pontosan vezérelni.
Ezt a marhaságot már ne is haragudj! Ezek szerint neked semmi fogalmad az esztergálásról. A legősibb gépeken is fogaskerekek áttételével kellett beállítani a menetvágást. Ha ott működött, akkor ebben az esetben sem ez lesz a gyenge pont!
Mielőtt leoltanál, a végzett szakmám fémforgácsoló!
Jeladókkal tengely- és motorszinkronizálás! És működik a precíziós megmunkálás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |