Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nem nem ezek TV kimenők .Pacsirta kimenő
Igen, ez más.
![]() ![]() Ott 'izgatsz' azokkal a szép EM80-akkal. ![]()
Ezek Orion tévében lévő trafók. Ilyen van többek közt az AT459 Victoria Super, és AT1459 Orilux-ban is.
![]()
Igen, de ha így kiemeled.
![]() ![]()
Ide is ide írom, de azt hiszem hogy mi már ezt pont ennek a fényképnek a hatására kibeszéltük.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2014
Ez egy középiskolás koromban megépített tápegység belseje.
Egy ismerős szerezte, TV szerelő volt az apja. Hozta, hogy 230V/6V-os trafó. Szóval én abból szedtem ki 6V AC-t. ![]()
Hát a 230V váltót rátenni nagyon nem elegáns.
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2014
Köszönöm a válaszod!
Sziasztok!
A Djhans féle pcl86-hoz nincs valakinek nyákterve? Most szeretnék építeni egy sztereó ecl 86-ot. Meg tudom én is tervezni, de jobb egy kipróbált, mint egy kezdő által tervezett.
Általában nem szoktuk nyákra tervezni a nemes egyszerűsége miatt, de van erre is példa.. például a Laci (CIROKL) fórumtársunk picasából akár.. többek közt ilyesmi is leleshető. S remélhetőleg nem is haragszik meg a tippért.
![]() A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014
Egyet értek de vannak kivételek , ez az erősítő oly annyira egyszerű hogy nem feltétlen kell hozzá nyák , lehetséges a légszerelés vagy bármi más megoldás .
Nálam is csupán technikai oka volt a nyákos kivitel és sajnos nincs is hozzá kész nyáktervem mert csak papíron ceruzával rajzoltam az adott alkatrészekhez egy valamit és ennyi . PCL86se
Szia! Láttam a kimenő trafó tervét is, azt hol tudom megtekertetni ?
Bárhol aki teker kimenőt , ennél nem vészes hisz alig lett osztva .
Keresd itt fleta fórumtársat ... nekem is ő csinálta anno . A terv az szigoruan SM65 -re lett tervezve . A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014
Ha PL500PP elé PCF82-es csövet teszek (fázisfordító + trióda), akkor közel hasonló erősítést kapok mintha a 6N2P-s fázisfordító elé teszem be a PCF triódát? Vagy azért nem annyira? Most így van a 4 cső/oldal, mert a megépítettet most nem zargattam, és hatalmasat erősít így. Már-már sok is.. potival vissza kel szabályozni. Talán még a gitárt is elvinné. Persze "suhog" is rendesen. Mondjuk a PCF trióda "műje"
![]() A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014
Mmm ,találtam egy layt a PCL-hez ha ez esetleg segítség ?
Nincsenek, viszont...
a ventit minél távolabbra szerelném a csövektől, és ésszerű minimumra csökkenteném a légáramot. Legjobb lenne lentről felfelé áramoltatni, hogy szimmetrikusan hűtse az üvegbúrákat. A foglalatok túlhűtése nélkül, mert az megintcsak feszültséget kelthet az üvegben, pont a legrosszabb helyen, a kivezetéseknél. 6sz33sz-nél a viszonylag kis teljesítményre méretezett szeptár foglalatok érintkezőinek passzív hűtése szerintem egyszerűbb... tudom, láttam én is izzó anódos 6sz33sz végfokot, de nem ajánlom ennyire megizzasztani, mert leromlik a hangminősége. Idézet: „A bemenetről nem érdemes a csatoló kondit lespórolni” A bemenőkondi után viszont nem lehet lesprórolni a rácslevezető ellenállást, amely, ha önmagában (=kondi nélkül) nem szünteti meg a recsegést, akkor bizony a bemeneti ECC levegős és/vagy végelgyengülésben szeved. Úgyhogy más oldalról nézve kiváló figyelmeztetés ![]() Idézet: „A segédrácsra hidegítő kondit tennék, mert így most anódként viselkedik, és nem látja el a feladatát, nem szünteti meg az anódvisszahatást.” Persze hogy nem, tudatosan van az ott kvázitriódának kötve ![]() Hidegítve visszaáll a pentóda mód és sokszorosára nő a dinamikus belső ellenállás, lerontva többek között a kimenőtrafóval visszacsatolás nélkül elérhető frekiátvitelt. Vissza kellene csatolni, és két fokozat nem lenne elég... A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014
Egy szobai erősítőbe ventilátort nem raknék. Általában a jobb hangzás érdekében választjuk a csöves technikát, kár tönkretenni a ventilátor zajával.
Csak egy ötlet:
ha ionizátort építenétek a csövek hűtésére , vagyis az általa keltett légáramot használni hűtésre , az mennyire lenne zajos elektromosan ( mert nincs ventillátor lapát , csak viszonylag kicsi légáram ) ? És hogy ne legyen ion kiáramlás , a csúccsal szemben fémszövet lenne , akár mint egy árnyékolás ...
Ne szórakozzunk már a csövet nem kell hűteni ez nem tranzisztor !
Anno a csöves televíziókban a 15-20 cső mellé is bőven elég volt a hátlapi szellőzés..
![]()
Én is így gondolom , de a kérdést nem én vetettem fel , csak ötleteltem , mivel az erősítőkben általában kívülre teszik , a szükségesnél is jobb a hűtése , de ha kérdezték ...
Egy pc 12 V-os venti 5V-ról járatva szinte teljesen zajmentes és érezhetően kavarja a levegőt.
Az általam említett kínai erősítő félig zárt, a 4 db 6C33 ott benn sütötte a kenyeret, díszüveg volt az előlap fele... ![]() Szóval, kb. 15 cm-es hűtőventi volt 2 db egymás mellett oldalt és biztos vagyok benne, hogy nem üvöltött benn a szél. Lehet ezt finoman is csinálni. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014
Így van , de ez túl egyszerű ...
Szerintem járható út, bár lehet, hogy a fémszövet nagyobb mértékben akadályozná a légáramlást, mint amennyire az ionizátor elősegítené.
A csövek környékén felmelegszik a levegő és felemelkedik, ez okoz némi légáramlást. Ez akár a kémény hatás elvén működő passzív hűtővel is fokozható. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014
Szia! Nos ebben a kivitelben jogos a hűtés, mert nincs természetes szellőzés. Egyébiránt az összes gyári csövesnél (legalábbis hangszer technikában) van szabad légáramlás, ami pont elég, pedig ott a nagy teljesítmény és az alkalmazás miatt nem is lenne zavaró egy kis ventizaj. Egyébként ahogy én látom a "vájtfülü" alkalmazásoknál szeretik látni a csöveket, tehát nem dobozolják. Ezzel a hűtés meg is van oldva. Más kérdés a szerelési oldal, mert ha az zárt tér bizony kell neki hűtés a teljesítmény ellenállások miatt. Bár szerintem ott is egészségesebb jó szellős szereléstechnikát és természetes szellőzést biztosítani.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014
Nem a csöveket akarom hűteni, hanem a belsejéből a meleget kinyomatni. Most 40 fok körüli a belső hőmérséklet...
Nem nekem szólt, de mennyi üzemidő után?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |