Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ponthegesztő készítése házilag

Témaindító: attila26, idő: Szept 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 46
(#) pjg válasza lazack hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Keress egy másikat. MÉH telepen vagy szervizek környékén kutakodj. Ez az egyszerűbb.
(#) lazack válasza pjg hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

MÉH telep felejtős , vagy 2-3 hónapja elhajtottak mikor egy darab csövet akartam venni.
A szervíz már jobb, vagy áruházak amelyik visszaveszi a rossz használt gépeket.
Köszönöm a jó tanácsot, nyakamba veszem a várost.
(#) gulyi88 válasza lazack hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Ha jól emlékszem akkor kicsit több mint 1Veff/1menet menetfeszültségre vannak tekerve.
Vagyis ha elég affinitásod van, akkor kb 200-250 menetből újratekerheted a primert (eredeti keresztmetszettel és rézzel). Gyakorlatilag nem egy nehéz tekercselési feladat.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
(#) erbe válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Amiket eddig leszámoltam, 250-265 menet közötti primerrel készültek. Persze nem az extrém nagyok közül kerültek ki. 450-1000 W közöttiek. Érdekes, még az 1000 W kimenő teljesítményűnek se volt 250-nél kevesebb a primerje. Jobban túlhajtotta a trafót.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
(#) shoginc hozzászólása Aug 3, 2014 /

Üdv mindenkinek! Szeretnék készíteni egy ponthegesztőt mikrosütő trafóból. Az eddigi hozzászólásokból kiderítettem szinte minden információt (szekunder le, fűtéstekercs le, vaslemezek ki, a szekunderen a lehető legvastagabb sodratból 2-3 menet), viszont én a szekunder tekercsre mérve 2,4 ohmikus ellenállást mértem, nem kevés ez egy kicsit? A szekunder oldali áram hatalmas lesz...
Ja, és erről a trafóról van szó, ha jól tudom 800W-os mikrosütőben volt...

DSC_0527.jpg

(#) granpa válasza shoginc hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

Mivel tekerted, hogy ekkora ellenállása lett? Ott század Ohm-okat (se)kellene mérned.
(#) pipi válasza shoginc hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

Ha még nem szedted szét, és az a fotő az eredeti kinézet, akkor a primer amit nem kell bántani a vastagabb drótból tekert, ne zavarjon a kis ellenállása, mert váltóáramon hozzájön az induktív ellenállás. Csak azért szólok mert volt aki forditva szedte szét.
Ha a szekundernek feltekered a pár menetet akkor mint granpa írta igen pici ellenállást kell mérni, ezt mezei DVM-el nem is tudod megmérni... és persze hogy hatalmas áram fog folyni, különben nem lehetne hegeszteni vele
(#) shoginc hozzászólása Aug 3, 2014 /

Bocsi, csak elírtam, a primer tekercsen mértem az ellenállást.. A trafóhoz még nem nyúltam.. Tehát a primer tekercs 2,4 ohmos (ugye ez marad) a szekunder pedig kb 120 ohm.. de az mindegy, mert úgyis repül belőle... Meg ugye ott van az a pár menet szigetelt vezeték, az gondolom a magnetron fűtése volt (???).

Egyébként a szekunderen mekkora az ideális feszültség?
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2014
(#) GmS hozzászólása Szept 18, 2014 /

Üdv mindenkinek!

Egy nagyon hobby barkácsoló vagyok , és elkezdtem építeni egy pont hegesztőt az itt leírtak alapján! Lenne pár kérdésem ha szabad

1. hegesztőkábelt használtam , 2x 50cm kábel jön ki a trafóból és 1,5V-ot mértem rajta , az jó érték ?
( Ampert még nem tudtam mérni , pár nap múlva lesz csak lakatfogóm )

2. érdemes-e egy kismegszakítót betenni tápoldalra ?

3. esetleg lágy indítást lehetne-e alkalmazni hogy ne húzza meg induláskor a villany órát ?

4. és egyben utolsó kérdés , ami kicsit buta kérdés , mi történik ha az ember véletlen hozzáér bekapcsolt állapotban a két elektródához ?

pár nap múlva fogok képet felrakni , hogy megmutassam milyen koncepciót hoztam össze
(#) GmS válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 18, 2014 /

Köszönöm

azt értem , hogy a 1,5v nem ráz , de ott az a sok Amper , (jelzem faipari szakmával rendelkezem) nem félek az áramtól csak óvatos vagyok
magyarul ha én zárom a kört akkor nem fog padlóra teríteni ?
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2014
(#) GmS válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 18, 2014 /

Köszönöm
(#) GmS hozzászólása Szept 18, 2014 /

csináltam 2 képet az alkatrészekről!
akkupack hegesztéshez szeretném majd használni elsősorban

a menetes szár toldó az állványba való rögzítéshez kell

Vélemény ?

íme az ,,összetevők ,, :
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2014
(#) Szammer válasza GmS hozzászólására (») Szept 19, 2014 /

Szia! nekem jónak tűnik, persze ha beforrasztod a trafóból kijövő kábelt a vörösréz csőbe. Egy megjegyzés (de más is mondjon véleményt), a hegesztő elektróda-csúcs végét én hegyesebbre csinálnám, mert szerintem nagy a felület (nekem olyan 2mm és szépen hegeszt).
(#) erbe válasza GmS hozzászólására (») Szept 19, 2014 /

Ez a fajta ponthegesztés tönkreteszi a NiMh-NiCd akkukat. Az elektródáidat sem lehet kihegyezni, mert üreges, ez CO2 hegesztő huzalvezető csúcs.
(#) GmS válasza Szammer hozzászólására (») Szept 19, 2014 /

Szia! köszönöm az észrevételeket !
A hegesztő elektróda-csúcs elsőre csak próba , nem tudom még hogyan fog működni én is gondoltam rá hogy lereszelem , kb 45 fokban egyik oldalra hogy kisebb legyen a felület !

a beforrasztáson én is gondolkoztam , de ahhoz keresnem kell valakit , nincs hozzá szerszámom !
(#) GmS válasza erbe hozzászólására (») Szept 19, 2014 /

Ezt az elektróda megoldás nem az akkupackhoz találtam ki , ez csak egy ötlet volt pl Próbaképpen két huzalszeget összehegeszteni! Hegesztéstechnikai boltban ajánlották , viszonylag olcsó, menetes, cserélhető.

Ma beszereztem egy 30x10 mm -es vörösréz darabot, azt szeretném hosszában ketté vágni és kihegyezni, egymás mellé téve lenne majd az akku hegesztéshez, ha arra gondoltál hogy alul felül lenne a csúcs, az tenné tönkre.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2014
(#) Szammer válasza GmS hozzászólására (») Szept 19, 2014 /

Szia! Nem kell senkit keresned a forrasztáshoz, sima gázlángon gyantás ónnal menni fog.
Az akkupackhoz meg a kialakításod szeriti trafó által elérhető áram brutális, akármilyen elektróda kialakítást csinálsz.
(#) GmS válasza Szammer hozzászólására (») Szept 19, 2014 /

Értem , az akkuhoz mekkora áram kellene akkor hogy ne menjen tönkre ?
(#) GmS válasza GmS hozzászólására (») Szept 19, 2014 1 /

EZ A VIDEÓ indított el engem az építés útján , ez nagyon tetszik , ha ennyit tud akkor már boldog vagyok
most tüzetesebben nézve a videót , 2.8V ( ami nekem most 1,5V ) és kb 700A (amit én még nem tudok ) árammal dolgozik , tetszik benne a kézi és karos hegesztés! Lemezt , pálcát, és akkut is bemutat a videó !
(#) erbe válasza GmS hozzászólására (») Szept 19, 2014 /

Akkucellák hegesztésénél nem az áram a lényeg, hanem hogy ne melegedjen fel hegesztés közben. Ha visszaolvasol néhány oldalt, többen készítettek kondenzátoros impulzus ponthegesztőt kifejezetten erre a célra. Az a kondenzátor kisütésekor fellépő áramlökéssel hegeszt, közben semmi nem melegszik a megengedett ~40 fok fölé és az érintkező felületek mégis tökéletesen összeolvadnak. A trafós, vastagdrótos ponthegesztés lemezek, 1-2-es drótok összehegesztéséhez való.
(#) Atis41 hozzászólása Szept 20, 2014 /

A kérdésem a következő késes biztosító ( 00 NKI) érintkezője jó-e elektródának?
(#) eyess válasza Atis41 hozzászólására (») Szept 20, 2014 /

Nem valószínű , illetve lehet , hogy egy darabig igen.Viszont általában ezek üregesek belülről , úgyhogy hamar szét menne szerintem.
(#) Atis41 válasza eyess hozzászólására (») Szept 20, 2014 /

Köszönöm a gyors választ megnézem mármint szét vágok egy biztosítót.
Az 5 x 30-as rézsín megfelel erre a célra?
(#) eyess válasza Atis41 hozzászólására (») Szept 20, 2014 /

Mindenképpen vörös réz kell , illetve jobb a vörös réz,és elvileg megfelel , de a hegye mindig kopni fog tehát egy idő után elég .Után igazítást igényel , de ezt minden vastagságú hegynél el kell végezni.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2014
(#) Peter65 válasza Atis41 hozzászólására (») Szept 20, 2014 /

A régi magyar gyártmányú (ELCO) olvadó biztosítók csatlakozó kései tömör vörösrézből vannak, valamilyen fehér színű (?ezüst?) felület kezeléssel. Azok szerintem jók. Érdemesebb volna minél nagyobb méretűt keresni, a minél nagyobb keresztmetszet érdekében.
(#) Atis41 válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 20, 2014 /

Köszönöm szépen a tanácsot majd ilyen típusút fogok keresni ,csak idő kérdése hogy legyen.
(#) Atis41 válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 20, 2014 /

köszönöm a tanácsot találtam is itthon ilyen típusú biztosítót 25 amperest csak az érintkezője sárgaréz ez megfelel?
(#) Peter65 válasza Atis41 hozzászólására (») Szept 22, 2014 /

A fajlagos ellenállás szempontjából a sárgaréz nem a legjobb. Régebben rengeteg ELCO gyártmányú FNOR-t szedtünk szét, és úgy emlékeztem, hogy vörösrézből vannak a kései, de most elbizonytalanodtam.
Simpi-nek igaza van abban, hogy ha ilyen nagy a keresztmetszet, akkor valószínűleg jó lesz sárgarézből is.
(#) GmS hozzászólása Szept 22, 2014 /

Üdv!

Vettem egy lakatfogót , és összekötöttem mindent
1,5V
kábel hossz mind kettő szálon 50cm
100as huzalszeg a kábelek végére szorítva ~ 600A
csak a két kábel összeszorítva 1425 A

Kicsit bemelegedtek a kábelek!
(#) GmS válasza GmS hozzászólására (») Szept 22, 2014 /

Lehűltek a kábelek és csináltam még egy tesztet!

Nem tudom mennyire hihető ez az adat , de én nagyon meglepődtem !
Vezetékek szabadon ,üres járatban a bejövő oldalon 3,1 A-t mértem 228 V mellett .

_MG_5721.jpg

Következő: »»   20 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem