Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Hát nem hiszem, hogy az optocsatolóhoz csak ennyi cucc kapcsolódik. Nézd meg a nyákodat, és kövesd végig az egész hálózatot, mert én ettől jóval bonyolultabbnak láttam!
Szia.
Nem foglalkozom vele tovább mert nem sok értelme lenne átalakítani mivel eléggé korlátozott. Inkább a trafót veszem kézbe és ahhoz építek egy labortápegységet amivel 1-3A-ert is kivehetek. A Trafó egy Aiwa RX-S2-es erősítőből származik aminek 20W+20W teljesítménye volt a trafó 2x25V~-os a teljesítménye pontosan nem tudom hogy mekkora többlet van benne mint 40W.
Vissza térve még ehhez a táphoz mint írtam,
Idézet: a 3.3v-ágat figyeli mert a egy ledet rádugva azonnal 18v ra nő a 12v-os rész gondolom azért ennyi mert nincs rendesen leterhelve a 3.3v rész ezért eléggé megugrik a 12v os részen a feszültség.„12v-os ágon is kicsi mA-per folyik mivel egy 0,21a-os ventilátort nem képes megforgatni bár ez nem kéne hogy akadály legyen szerintem.” akár több ventit is elbírna csak egy 06,4ohm-os ellenállás nem képes ezt kordában tartani és eléggé melegszik olyan 10-11V folyik rajta át.
A terhelő ellenállásos megoldásról sajnos le kell mondanod. Túl nagy teljesítmény disszipálódna rajta, és a már amúgy is kis teljesítményű vez. IC hamar letérdelne.
Esetleg meg lehetne próbálni egy emitterkövető kapcsolást (PNP tranzisztorból!) a trafó primere és az IC közé tenni, de az már túlmutat az egyszerű átalakításon. Vagy tisztességesen kinyomozod a szabályzás mikéntjét, vagy bele se fogj a mókolásba.
Egy segédtáp lesz belőle amiről egy 8cm-es ventilátort hajt meg jelenleg de később se kívánom nagyon megterhelni.
Már meg is van a labortápnak való egy DC-DC konverter lesz átalakítva potméteresre és rá lesz kötve egy Amper mérő és egy voltmérő. A trafó az amit írtam is elméletben kivehető belőle 2A-per is de lehet több. Mind ez benne lesz egy PC táp dobozában.
Sziasztok.
Kezem közé került egy Sony lejátszó tápegysége. Ez egy kicsit komolyabb mint a másik volt. A kérdésem hogy ezzel érdemes lenne foglalkozni??? Labortápnak jó lenne vagy ez is karcsú??? Csatolom a képet,kapcsolási rajzot,és a beültetési rajzot róla. A segítségeteket előre is köszönöm.
Hát, ez sem sokkal komolyabb. A képek nagyon kicsik nálam. Másnál is?
Ha van fotószerkesztő programod (például Gimp), akkor meg tudod nyitni a PDF-nek egy adott oldalát ahol a kapcsirajz van (legalább 600dpi felbontással érdemes), majd ki tudod exportálni tetszőleges formátumra. Úgy már kényelmesen olvasható lesz.
Amennyit most látok: Tényleg komolyabb táp. A szekunder oldali alkatrészek 60%-a kivehető. Ami viszont zavarba ejt: a transzformátor kivezetéseinek száma valahogyan nem stimmel. Nézzétek csak meg a primer oldalt. A beültetési rajzon 3 kivezetés van, a kapcsolási rajzon pedig 4 kivezetés van a primer oldalon.
Köszönöm ki szedem nagyobb felbontásban akkor.
A trafó előtt egy K2700-as Tranyó csücsül.
Az rendben van, hogy ott van a 2SK2700 (a kapcsolási rajz szerint is), de még ezzel nem oldottad fel a paradoxont
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2014
Csinálom a nagyobb képeket.
Csak jelenleg mobil nettel kínlódom. A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2014
Meg számold meg légyszives a transzformtor kivezetéseit oldalanként. Egy jó fényképpel is beérem.
Majd a kapcsolási rajzból is produkálhatnál egy hasonlóan jó minőséget. Ami viszont biztosnak látszik: Ki kéne venni a trafót, és multiméterrel kicsipogtatni a szekunder lábakat, hogy melyik melyikkel van összeköttetésben. Erra azért van szükség, mert te 15V-ot szeretnél. Ekkora kimeneti feszültséghez már két szekunder tekercset sorba kell kapcsolni. Csak így még nem tudjuk, hogy melyik kettőt.
A vasmagra vigyázz, ne feszegesd, ne essen le véletlenül, mert azonnal széttörik.
Elsőnek is arra lennék kíváncsi hogy mekkora fesz vehető ki belőle max??
25kV-ot! Csak nagyon kicsi árammal, nagyon rövid időre...
Mit akarsz róla hajtani? Mekkora áram kell? Mégis mekkora feszültségre gondoltál? Idézet: „Power consumption 13 W (S336/S345/S360) 14 W (S365) 16 W (S560D/S570D/S745D)” Ezekből következik, hogy maga a cucc (primer oldal, trafó vasmag) ennyit tud. Tehát, ha pl. áttekered a trafót egy szekunderesre, akkor pl. 13V-on 1A-t tudhat (vagy 14, esetleg 15 típustól függően). Ennek itt több szekunder tekercse van, így azok között oszlik meg a max kivehető teljesítmény. Szerintem ez sem lesz nyerő.
Szerintem nem érdemes mereven a donor teljesítményfelvételére hagyatkozni. Ha jól sejtem, akkor kaszas19 15V -ot szeretne, és 1A -t. Mindkét vágya teljesülhet, akár még egyszerre is. Áttekerésnek pedig nem szeretünk nekiállni, márcsak érintésvédelmi szempontok miatt sem.
Elegendő lenne nekem a 15v 1 Amper is.
Egyszerű labortápot szeretnék belőle kihozni. Alkatrészek teszteléséhez használnám. A feltételem annyi lenne hogy 0(vagy 1)V-15V-ig tudjam szabályozni a kimenetét. Ebben kérnék egy kis segítséget hogy esetleg a K2700-as tranyó szabályzásával tehetem ezt meg??
Ahol a meghajtásban csak pár tranzisztor van, az önrezgős, ezt én nem bántanám.
PC táp kell neked TL494-el, vagy KA7500-al, lehetőleg egy AT-s. Annak a +12V-os kimenetét fel tudod tornázni 15V-ra ami tud 1A-t. Van is itt ebben a topicban hozzá rajz.
Igen ezzel tisztában vagyok csak ez van kéznél és ezt tudnám jelenleg alkalmazni.
Inkább veszek egy dc dc konvertert ha ez sem fog jónak bizonyúlni.
Az ATX sokkal célszerűbb 0-15V tartományra. Ám a primer oldalt nem akarjuk mi bántani.
Sziasztok.
Akkor van értelme vele foglalkozni vagy nem sok értelme lenne???
Ezt első sorban neked kell eldöntened. Csak te tudhatod, hogy mennyi időt és energiát szeretnél belefektetni, illetve hogy jelenleg mennyi a szakmai hozzáértésed.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2014
Sziasztok!
Van egy merkury PC tápegységem, amit szeretnék átalakítani, ± 24V-ot kapjak kb 2A terhelhetőséggel. A tápba bele néztem, és egy 2003-as feliratú IC van. Ez egyenértékű a TL494-es IC-vel? Én úgy olvastam valahol, hogy igen. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2014
Ha túlnagy múnka lenne akkor nem éri meg mert 1000ft alatt is kapni konvertert amihez veszek egy 10kohm-os potit a heli poti helyére és akár 3-4 aperig terhelhető persze a trafótól is függ nagyban. Ha kisebb variállással megoldható akkor bele fogok.
A 2003 nem egyenlő a TL494-el, az a KA7500. Keress rá a neten!
Üdv kollégák
beleolvastam a topikba jó néhány lapot itt is - ott is. Sok infót összeszedtem az átalakításokkal kapcsolatban, ez hasznos volt. Viszont azt szűrtem le, hogy kapcs rajz nélkül elég macera nekiállni az átalakításnak. Ehhez kérek segítséget: egy hibás FSP Zen lenne az alany, javítás után ezt használnám egy TDK 2020-assal épített erősítő meghajtására. +-20V-ra lesz szükségem, és mindezt hangtalan kivitelben szeretném- ezért a passzív pc táp. Ha valaki tud segíteni ötlettel-rajzzal azt köszönném. |
Bejelentkezés
Hirdetés |