Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni. hogy találtam KT829B TRANZISZTORT milyen célra lehetne használni? üdv:ara
Á már látom rajta feliratot.
Tehát ami 230 VAC nél nagyobb egyenlő az jó? Illetve akkor hova kellenek ezek a 6000Ftos 'hálózati ' relék?
Annak a meghúzó tekercse is 230 V -os, és jóval robosztusabb kivitelű. Azok közvetlen relés elektromos vezérlésekbe valók.
Alacsonyfrekvenciás kapcsolótranzisztor, nagy áramerősítéssel. Talán Darligton?
60V, 8A, de Quad erősítőbe nem tenném.
Sziasztok!
Egy fordulatszám szabályozás nélküli dekopírfűrészt szeretnék szabályozhatóvá tenni egy fúrógépből kitermelt kapcsolóval. Nem magába a gépbe szeretném belerakni, inkább egy kis vezérlőpanelbe építeném, amit lehetne mozgatni. Mennyire bonyolult művelet ez? Ha a fúró kapcsolóját egyszerűen beépíthetem egy hosszabbítóba és kész? Mindenképpen meg kellene oldanom a fordulatszám szabályozást a gépen kívülről (ha lenne benne, azt is ki kellene vezetékelni), esetleg egy varrógép pedálja is megfelelő lenne erre a célra? Vagy vannak direkt ilyen célra "univerzális" pedálok? Egy 350W-os gépről van szó ami szinte terhelés nélkül járna. Bár jobb lenne egy tekerős, potméterszerű megoldás, az egészet egy helyre kis vezérlőpanelbe lehetne építeni (ki/be kapcsoló, munkapad világítás, porelszívó, fordulatszámszabályozás, stb...).
Sziasztok!
Egy otthoni beszédfelismerő rendszert szeretnék készíteni, amihez olyan mikrofonra vagy mikrofon rendszerre volna szükségem, ami képes a lehető legtisztábban és érthetőbben kiszűrni / feldolgozni az emberi hangot akár 3-5 m távolságból is. (Ez az egészet egy aneroidot futtató rendszerhez csatlakoztatnám) Kérdéseim: - Ti mit javasoltok erre a célra? (egyáltalán nem értek a mikrofonokhoz) - Egy vagy több kisebb mikrofont volna célszerű alkalmazni? o (részben ettől függetlenül) Lehetséges olyan jelfeldolgozót készíteni, ami több mikrofon bejövő jelét képes úgy szűrni és tovább adni, hogy a zajt, zenét kiszűrje és csak az emberi beszédet továbbítsa? köszi minden segítő hsz-t!
Sziasztok! Szeretnék készíteni egy 1H indukvitású tekercset. Van hozzá egy henger alakú ferritem de nem tudom hogy mekkora ennek a permeabilitása.Tudna valaki segíteni? A henger átmérője 2,5 cm és a magassága 2 cm.
Egyszerű. Tekersz rá pl. 10 menetet, leméred az induktivitását, ebből már ki lehet számítani hogy mennyi menet kell 1H-hez.
Értem. És hogyan tudom lemérni az indukvitását?
Induktivitásmérővel. Mással egyszerűen nem lehet. Ha az nincs van még egy megoldás ahhoz hogy mondjuk frekvenciamérővel is le lehessen mérni az induktivitását egy tekercsnek. De ahhoz már kiegészítő áramkör kell (LC oszcillátor).
Na igen.Hát ilyesmim nincs itthon.Az indukciós képlettel ezt nem lehet megoldani?
Igazából kitudnám számolni csak a permeabilitása kéne ennek a ferrit magnak.
Képlettel ritkán lehet helyettesíteni a gyakorlati mérést. Te hiába számolod amúgy ki a képlettel azt hogy mennyi menet kell 1H-hez. A képlet nem tudja hogy pontosan hogy tekered meg. Nem lesz pontos. A ferrit adatai nélkül meg esélytelen vagy kiszámolni. És ahány ferrit szinte annyi adat. Rengeteg féle van belőle. Az ismeretlen magok adatait azzal a technikával szokják kimérni amit legelőször mondtam. Környezetedben nincs valakinek induktivitás-, vagy frekvenciamérője?
Sziasztok! Táblaműszert szeretnék rögzíteni és találtam egy ilyet, mint a képen. Nem biztos, hogy hozzá való. Eltudnátok mondani hogyan működik? Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2014
Kísérleti elektronikai praktikát keresek. Adva vannak a szokásos 1 mm-es furatok (furatgalvánozva), és abba kellene olyan bemérő csatlakozókat beleilleszteni, amik forrasztás nélkül is rögzülnek. Afféle erővel záró kötés, mint például egy 1 mm átmérőjű banándugó.
Látott már valaki hasonlót valahol?
De igen ez hozzá való. Ezzel tudod rögzíteni a müszert.
Tudnál egy skiccet küldeni arról hogyan kell a pálcát beletenni?
Holnap teszek fel egy fényképet, de ebből kettőnek kell lennie.
Udv!Az lenne a kerdesem , ha van egy higanykapcsolom es ha eppen zart allapotban van , akkor hogy tudnam azt megcsinalni , hogy ne vegig folyjon az aram hanem , hogy amikor zart allpotba kerul akkor adjon ki egy darab impulzust es utana kozel 0 aram folyjon , aztan ha ujra nyitott allapotba kerul , akkor utana ujra kezdodjon a folyamat?
LCD modul 4 csavarhelye össze van kötve és belemegy a J2 jobb oldalába. A kijelző fém kerete csatlakozik a J1 jobb oldalához. A J1 bal oldala csatlakozik a GND-hez, a jobb oldala pedig össze van J2 bal oldalával. Magyarul ha ezekre teszek egy kis forrasztóónt, a négy furat és a kijelző kerete is GND-re kerül. A kérdésem az lenne, hogy, érdemes-e ezt megtenni árnyékolási, zavarszűrési, stb szempontból (a modul aljára egy teliföldes NYÁK van felfogatva a négy furaton keresztül). Van ennek bármi előnye? Ha igen, akkor miért nem csinálják meg ezt gyárilag?
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2014
Egyen, vagy váltófeszültséget kapcsol az a higanykapcsoló? Mekkora áram folyik át rajta? Milyen gyakran kell kapcsolnia? Milyen hosszú impulzus kellene?
Nekem tudna valaki tippet adni? Ha más nem abban, hogy hol kérdezősködjek?
köszönöm!
A környezeti zaj kiszűrése nem a mikrofonok feladata, azokkal csak az iránykarakterisztikájuk révén csak bizonyos irányból érkezőket lehet csökkenteni. Ezt több mikrofon jelének fázis helyes, vagy ellenfázisú összegzésével teheted.
A jelfeldolgozó áramkörödnek kell az információt, annak jellege szerint szűrni. Ez nem egyszerű feladat, gyors DSP kell hozzá, és jó programm.
létezik ilyen zajszűrő megoldás készen?
Zajszűréstől függetlenül, egy akár 5 méterről (bármilyen irányból) érkező beszéd felismeréséhez milyen típusú mikrofon volna a legjobb? köszi a segítséget!
Nem tudom, nem hiszem. Ha van is, drága pénzért kell megvenni, mert meglehetősen nagy munka.
Szintén lehet kapni drágán stúdió mikrofonokat, (AKG, Shure, Sennheiser stb.) amiknél állítható az iránykarakterisztika. Ezek legalább 2 mikrofon betétet tartalmaznak, és akusztikus csatolásokat is. Otthoni körülmények között kísérletezhetsz elektret mikrofon kapszulákkal, (eléggé érzékenyek) de ezekhez az akusztikus befolyásolókat magadnak kell megvalósítanod, hasonlóan a hangdobozok tervezéséhez. Azért előtte nem árt némi akusztikai ismereteket felszedni. Azonban az általad adott paraméterek szerint nincs esély az irányítottsággal játszai, mert bármely irányból a beszéd mellett jön minden. Marad a szoftveres támogatás. Ez meg elég nehéz kenyér. Ha nem vagy kiváló programozó, több programnyelv, és a magasszintű matematika ismeretével, szerintem a saját megvalósítás esélytelen. Egyébként van topija: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2014
Sajnos nem vagyok tisztában a kondenzátorok jelölésével.
A 224 400V helyett használhatok 223 400V-osat?
Igen és nem. A 224-et könnyű értelmezni: 22-t írsz le és még 4 darab nullát. Azaz 220000. Ez pikofaradbán van megadva. Átváltva értelmes formában: Bővebben: Link az 220nF-ra jön ki. Ezzel szemben a 22 000pF, csupán a tizede kapacitás, azaz 22nF. Ez utóbbiból tíz darab kellene párhuzamosan kötve a kívánt 220nF-hoz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |