Fórum témák
» Több friss téma |
"Ha bordás szíjjal akarod mozgatni, akkor még kevesebb ereje lesz a gépednek" Ezt mire alapozod?
Gondolom arra, hogy egy kis emelkedésű menetes orsóval a sebesség rovására nagyobb nyomaték realizálható. Fogazott szijjal inkább kisebb terhet illik "reptetni" mint lézert esetleg plazmát
Mivel az átlagos golyós-orsóknak a menetemelkedése (pl. 5-10mm) közelébe sem szokott érni az átlagos bordás-kerék kerületének (50-80mm), így ennyivel kevesebb nyomaték jut adott távolságú lineáris elmozdulásra, motorfordulatonként.
Azt hittem ez egy banális információ. Úgy tűnik, nem mindenkinek.
Találtam egy lengyel ember érdekes/szokatlan megoldását, lineáris mozgatásra. Feltoltam a lényeget. Nem vacakolt sokat, sem fogas-szíj, sem golyósorsóra nem költött. fogott egy közönséges menetes szárat, meg vett egy menetmetszőt, nekiment merőlegesen a köranyagnak, és készített a motorokra "fogaskereket". Gyakorlatilag fogasléces hajtás, csak szinte ingyen. Szerintem zseniális.
Játéknak, kis terhelhetőségű alkalmazásokban még érdekes is lehet, de jó semmiképp...
A terhelésváltozásra az orsóból készült "fogasléc" kihajlik, és mindjárt oda a fogkapcsolat. A "fogaskerék" és a "fogasléc" profil nem éppen szabványos, biztos, hogy nem akadálymentes az egymáson való legördülés, szóval felejtős.
A videón nem tűnik úgy. Gravíroz vele, illetve rajzoltat (nyáklapot), és elég koszos a gép ahhoz hogy ne csak kísérlet lett volna. (Ránézésre olyan M8-M10 lehet az a menetes-szár.) Amúgy kihajlás ellen, én tennék a fogaskerék megtámasztására egy csapágyat (mármint a túloldalról hozzászorítva).
Igen, a szabvány modul 20fokos dőléséhez képest a metrikus menet 30 fokot ír elő, ugyanakkor 30 fokkal is lehet evolvens egy fogaskerék. A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2014
Hmmm Nagynyomatékot átlehet vinni fogazott szíjjal. Léteznek néhánys száz Nm-t ávivő szíjak is. A sebessége sem indokolja. De kiváncsiam várom, az okfejtést. Az orsó menetemelkedése milyen összefüggésben van a nyomatékkal? Ha motor gyenge akkor megnöveli az orsó?
Fentebb már kifejtették, de kicsit leegyszerűsítve az a lényeg, hogy mondjuk egy 2-3 mm menetemelkedésű orsóval egy motorfordulatra 2-3 mm elmozdulás jut. Egy mondjuk 50 mm átmérőjű hajtókerékre meg kb 157 mm elmozdulás jut egy motorfordulatra. Tehát más az áttétel. Szerinted melyikhez kell nagyobb erő???
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
A menetes orsó egy lináris mozgás. Te áttételről beszélsz. A menetes orsónál hol van az átttel?
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
Nem a klasszikus értelemben vett áttételre kell gondolni, de ha adott egy mondjuk X tengely amit ha menetes orsóval mozgatok akkor egy motorfordulatra egy picit mozdul vagy szíjjal, de akkor egy motorfordulatra nagyot mozdul. Nyilván a motornak több munkát kell végeznie ha nagyobb az elmozdulás.
Nyugi, érti ô, csak nehezen ismeri be még magának is, hogy butaságot kérdezett. Aki ennyi magyarázatból nem fogná fel (hogy annál kevesebb erô jut a szán 1mm elmozdulásra ugyanabból a mozgató motorból, minél nagyobb távot tesz meg a mozgatott szán a motor egy teljes körbefordulásával), az már a fórumba beregisztrálásnál elakadt volna.
Kértél linket, videót amin rajzol, meg mégy egy videó amin furkál.
Sziasztok!
Van valakinek infója avval kapcsolatban hogy léptetőmotoroknál van olyan hogy kifárad, vagyis veszít az állórész a mágnesességéből, mert léptecs vásárlása előtt vagyok, és ezt szeretném tudni. Köszönöm
Szia! Van olyan, az enyémek is fáradtak voltak már - igaz bontott motorok és még át is alakították. Az a lényeg, ha vásárolsz - próbálj meg valamilyen standard típust választani, ha cserélni kell, ne kelljen újrakonfigolni és kalibrálgatni mindent.... Én rendesen szívtam vele. Nem baj, ha erősebbet veszel, a vezérlőd úgyis lekorlátozza az áramot.
A léptetőmotorok akkor veszítik, veszíthetik el a mágnesességet, ha túlmelegednek. Ekkor félő, hogy a curie-pontot elérve, azon tartósan maradva paramágnesessé válhat. Ilyenkor elveszti a nyomatékát.
Köszönöm a válaszokat, ezek alapján mivel nem tudom a motorok hol voltak, maradok az újnál.
Hali!
Erről mi a véleményetek? 6 kivezetéses motorjaim vannak, ez használható hozzá? Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2014
Ez csak egy leválasztó kártya. Ehhez még kell egy(három vagy négy tengelyes) motor meghajtó...
Ezzel közvetlenül nem lehet meghajtani a motorokat. Kell minden motorhoz egy-egy motorvezérlő.
Köszi mindkettőtöknek a választ!
Abban esetlegtudtok segíteni,hogy mi passzol utána? Esetleg lehet ehhez saját meghajtót tenni, ha igen tudnátok rajzzal segíteni? Köszi!
Az attól függ milyen motort szeretnél meghajtani. Amper/fázis, feszültség igény?
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2014
Egy viszonylag kicsi CNC-t készülök összerakni, a motorok nyomtatóból vannak.
Közben arra jutottam, hogy megnézem az eredeti, a nyomtatóban lévő meghajtók adatlapját, hogy az illeszkedne-e ahhoz, amit linkeltem. Bocs a tudatlanságomért, de nem foglalkoztam még stepper motorokkal és vezérlésükkel. A motorokon egyébként nincs feszültég, stb. feltüntetve, megpróbálok adatlapot szerezni róluk.
Akkor azokhoz bőven elég a kék vagy piros kínai vezérlő, attól függ mennyit szánsz rá. Vagy lehet motoronkénti vezérlőt is használni.
Bővebben: Link Bővebben: Link
A nyomtatóban uPA1501H meghajtás van. Fel tudnám ezt használni, hogy a linkelt kártya után kössem?
Nem világos számomra, hogy az milyen jeleket ad ki azokon a fehér csatlakozókon. Azért gondoltam erre a megoldásra, mert igy tudnám megúszni a legolcsóbban... Köszi!
Hát megmondom őszintén fogalmam sincs, hogy azt fel lehet-e használni. Ki kell próbálni, nem tudom jobbat.
Az az IC ebben a formában nem jó. Annyi alkatrész kellene köré, hogy abból már simán építhető egy "normális" vezérlő.
Általános Step/Dir vezérlő IC-ket keress. Pl.: L297-298, TB6560, TB6600... Ezekből már sokan építettek és használják őket. TB chipekkel akár készen is vehetsz olcsón 1-4 tengelyesben...
Sziasztok!
Kellene mozgatnom egy tárgyat (max. 3 kg) egy sínen viszonylag lassan függőlegesen, lépésekben. Arra gondoltam, hogy golyósorsóval lenne a legjobb, de az jelentősen megdrágítaná a projektet, amit szeretnék a legolcsóbban kihozni. Menetes szárral ez mennyire kivitelezhető? Sok energiát emészt fel a súrlódás leküzdése? Súrlódásmentesen viszonylag könnyen kiszámolható, hogy mekkora nyomaték fog kelleni, illetve mekkora fordulat a motor részéről, viszont nagyban befolyásolja a súrlódás.t A hajtás sem tiszta számomra. Viszonylag kicsi a mozgási sebesség, a tömeg viszont nagy. A feladat szerint változtatható távolságokra meg kell állnia. A léptetőmotor lenne a legegyszerűbb, de nagyon drága. Az egészet bonyolítja, hogy akkumulátoros energiaellátás mellett szeretném megoldani. Az egészet mikrokontrollerrel vezérlem majd. Megállni mm-enként kellene, de nem árt ha sűrűbben. Milyen motorral érdemes megoldani? DC motor megfelelően szabályozva? Tartani nem igazán kell ha jól gondolom. Minél inkább ugrásszerűen kellene. Néhány másodpercenként kellene minél gyorsabban haladni vele <=1mm-t. Motor beszerzésére ismertek olcsó üzletet? A segítségeteket előre is köszönöm.
Szerintem léptető vagy szervo motorban kell gondolkodni, de akkuról elég necces. Egy 3 Nm körüli léptetőt már 50-60V-ról kell hajtani, hogy normálisan menjen.
Itt nézz körül: t2cnc
Fogazott szíjjal és léptetőmotorral olcsón kihozhatod. Ha nem túl magasra akkor akár nyomtatóból/fénymásolóból bontva. Motor sem kell nagyon nagy, ha használsz a "tárgy"nak megfelelő méretű ellensújt...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |