Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lehet máshol össze van kötve a keret a GND-vel. Egyébként szerintem ha le testeled azzal rosszat nem csinálsz. Véleményem szerint lehet , hogy költségek csökkentése végett , nem tettek rá forrasztóónt vagy a felhasználókra bízzák a GND -re húzást.
Hali. Van egy dreambox beltéri tápom. A belsejében egy ellenállás meg van égve, rögtön a bemenetél. Viszont a kis értékű ellenállás helyén a felirat Fuse, tehát mintha az ellenállás egy biztosíték lenne. Kérdésem, cserélhetem az ellenállást biztositékra?
Sziasztok! Van egy toroid trafóm amit erősítőnek vettem még régen 2x35V-osnak volt hirdetve de nem emlékszem pontosan, 300-400VA közötti lehet. Van rajta 9 kivezetés ebből az egyik kettőből van összetekerve. Hogyan tudnám meg, hogy melyik kivezetés mekkora áramot képes leadni?
Megesik, hogy az ellenállást áramkorlátozónak és egyben biztosítéknak is szánják. Ha az megszakad, általában jó oka van.
Sziasztok. Egy sima hagyományos szobai ventillátornak kb mennyi lehet a fordulat száma? Tudjátok az a 3 fokozatú szobai álló cucc?
Az okát tudom miért égett ki, és még más is ezen kívül, de a kérdésem az, hogy tehetek-e helyette biztositékot?
hmm hmm.....akkor ez se jó tekercselni
Előszőr Ohmméréssel azonosítsd a tekercseket. A kettős kivezetés valószínű, hogy a 2x35V sec.-e, erre kellene adni pl. 24V AC-t, mérni a többi tekercsen a feszejt, ebből tudható minden.
Nincs összekötve, megmértem.
Akkor azt mondod, hogy mindegy hogy összekötöm-e, igazából semmi jelentősége nincs?
RGB LED
Azt olvasom az angol Wikipedian hogy az RGB világító diódának négy kivezetése van. Én meg régebben vettem RGB LED-eket, de azoknak csak három kivezetésük van: 1. láb a csapott oldalon, ennek hossza a másik kettő láb között van 2. láb a középső, ez a leghosszabb 3. láb a másik oldalon, ennek hossza a legrövidebb Elmagyarázná nekem valaki, hogy ezek az RGB diódák miért háromlábúak, és melyik lábnak mi a szerepe? Üdvözlettel, Pali
Szerintem a te LED-ed nem RGB LED. Csak RG. Vagyis a kék színt nem tudja, csak pirosat és zöldet. A három láb közül az egyik a közös negatív (vagy pozitív attól függ milyen a LED-ed), a másik a piros, a harmadik pedig a zöld rész pozitív lába (vagy negatívja, a LED típusától függően). A negyedik láb volna a kéké, de mivel nincs így kék része sincs.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
Nem tudom, hogy ez melyik fórumba lenne való, van-e már ilyesmikről téma - ezért elnézést kérek -, úgyhogy inkább itt teszem fel a kérdést.
Csipogóra szeretnék egy (laikus nézőpontból) nagyon egyszerű "zenegépet" összeállítani aminek a következő a feladata: Van egy 12 voltos vezeték, ahonnét vagy jön táp, vagy nem. Ha a zenélő modul egyszer csak megkapná a 12 voltos tápot, akkor lejátszik egy rövid és (zenei nézőpontból) nagyon egyszerű dallamot egy aránylag elviselhető hangszínen v. szintetikus hangszerutánzaton, majd kikapcsol. Egész addig kikapcsolva marad, amíg a tápforrás megszűnte után ismét meg nem kapja a 12 voltos tápot, és akkor ugyanúgy megismétli a dallamot, majd kikapcsol. Magyarán mindig a tápforrás "megeresztésével" kapcsolna be, lejátszaná a dallamot, majd kikapcsol, vagy legalábbis lehetőleg valami nagyon alacsony fogyasztású állapotban marad. Nem tudom, eddig érthető e? A dallamot kottában és MIDI-ben igyekszem mellékelni, ill. egy WAV fájlt, hogy kb. hogy kéne/szeretném, hogy szóljon egy kisebbfajta csipogóról. Ezt az elképzelést szeretném megvalósítani a lehető legegyszerűbb komponensekből, tehát pl. ha nem muszálj, és a dallam megoldható egyszerűbben, nem használnék mikrokontrollert. (Mikrokontrollert pl. azért se szeretnék használni, mert tudtommal az igazán csak ismeretség révén v. tanártól tanulható (pl. hogy mivel, hogyan lehet programozni, stb.) , nekem meg egyáltalán nincs ilyen ismerősöm.) Esetleg elsősorban tudna valaki valamit mutatni, linkelni, írni, hogy ezt mikből lehetne összerakni?
A fórumot eltaláltad, a topikot nem. Van a fórumnak keresője, beírod hogy ATX, és lásd:
Bővebben: Link A többi témát is megkeresheted. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
Láttam írásokat arról, hogy lehet fototranzisztort csinálni TO-39-es tokozású tranzisztorokból. Valaki felvilágosítana, hogy ez lehetséges akkor miért és hogyan lehet megcsinálni?
Elvileg minden tranzisztorból lehetne fototranzisztort csinálni, gyakorlatilag csak a fémházasoknak lehet úgy levágni a tetejét, hogy a félvezető rész fényt tudjon kapni. Azért lehetséges mert a fény hatására "ugyan úgy" beindul az elektronok áramlása mintha a bázisra áramot adnánk...
Tehát ha egy BC303 tetejéből levágok akkor abból egy fototranzisztor lesz? Egyébként mennyit kell levágni a tetejéből vagy ez típustól függő?
"A fórumot eltaláltad, a topikot nem."
Na jó! Még lehet, hogy alapból igazad lesz, de így, ebben a formában még nem. Az egy dolog, hogy mivel a kottában oda van írva, hogy ATX intro, kitaláltad (vagy csak félig), hogy igen, egy tápegység bekapcsolásához akarok itrót, DE ennek hardveresen nincs sok köze az ATX tápok elektronikájához. Csak annyi, hogy a tápegység egyik sárga drótjára lenne rákötve, mert onnét kapja meg a 12 voltot akkor, és csak akkor, amikor a táp bekapcsol az alaplapról. De a zenélő áramkör hardveres megvalósításnak tudtommal nincs köze a tápegységhez.
Arra lennék kíváncsi, hogy van egy kapcsolás ami úgy működik hogy van egy astabil multivibrátor (NE555) ami kapcsolgat egy FET-et de ez a kapcsolás úgy csinál 230 voltot hogy van egy tekercs ami tölt egy kondit méghozzá úgy ahogy a jelet adja az IC. Nem tudtam rákeresni a googleben, nem találtam semmit sajnos. Aki tudja mire gondolok az linkelne kapcsolást???
Keresd meg a cikkek közt Vic mester nixieóráját, vagy akár a Mule nixieórát.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
Köszi, már találtam valamit már csak arra lennék kíváncsi hogy tényleg 230 volt fog megjelenni a tekercsből kikötött kábelen, és mennyire terhelhető, vagyis milyen amperes erősségek?
Mi történik ha a tekercs értékét növelem vagy csökkentem?
A szabályzókört kifelejtetted.....
De azt is odaírtam, hogy keress tovább.
Például lehet egy hangrögzítő áramkör, amibe betöltöd a zenédet, lehet digitalizált formában ROM -ba írni, vagy CD kártyáról lejátszani, bár ez már inkább mikrovezérlős feladat.
Igen tudom de valaki tudna válaszolni?
Gondolom emlékeztek még a régi kazettás videó játékokra. Na ahhoz tartozik egy pisztoly aminek a csatlakozó típusát nem ismerem (nem is ez a lényeg). Az én gondom az, hogy vajon rá lehet-e kötni a számítógépre valamilyen formában?
Rákötni éppen rá lehet, (játékport) de azt kezelni is kellene. Azt a progit ki fogja megírni, vagy azt a játékot átírni, amelyikhez szeretnéd.
Ez csak ötlet, évek óta ott eszi a fene a többi bontott alkatrész közt.
A projekt egy lengyel oldalról származik, ami most nem elérhető.
Miért nem a HE oldalról keresel egy megépítendő órát. Egy tanács: Használd a válasz linket... |
Bejelentkezés
Hirdetés |