Fórum témák
» Több friss téma |
Egyenlőre a hardware-t nem raktam össze. Szimulációban tesztelgetem, de semmi. Ahogy elindítom be is lép a megszakításba egyből amikor a TMR0 nál a T0CKI használom. Nem értem, elvileg ez a beállítás külső lábról működő órajelet jelent, ha jól tudom. Prg. meg csak nem prelleg a bemenet/nyomógomb.
Ha átrakom ott a megszakítást RB0-INT0 ra akkor működik, de nem tudom beállítani az osztás. Mihelyst megnyomom a gombot belép a megszakításba. Végül evvel is meglehet oldani amit akarok, csak macerásabb. A timer kiolvasás még mindig érdekelne, hogy lehetne megcsinálni flowcode-ban. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2014
Több hiba lehet. A flow nem jól állítja be a biteket(ilyet már láttam), vagy nem jól szimulálja le a külső forrást. Meg kell nézni mire fordul le és eldönteni, hogy jó-e az adatlap szerint.
A Timer kiolvasását próbáltad úgy, ahogy írtam? Egyszerűen beletöltöd a változóba egy blokkban. Ha nem lehet elérni a TMR0 regiszert, akkor C blokkban ugyanúgy meg kell próbálni. Érdemes megnézni a C forrást, hogy a TMR0-t hogyan éri el a forrásban a fordító. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2014
ok, hirtelen hallásra nem lesz egyszerű, de rajta leszek.
Lesz egy uj projekt ![]() A webasto-ba tönkre ment a vezérlés, nálam sose működött, most értem el hogy kiszedjem. Amennyiben sikerül víz szivattyút kerítenem neki állok a dolognak. Ötletek szívesen várok majd hogy mire lenne érdemes majd figyelni. Erről lenne szó. Már sikerült kiderítenem hogy a szivattyú halott. A kerámia micsodának* meg csak áram kell, és már izzik is. Nagyából megvan minden a működéséről. A benzin szivattyúja nagyjából úgy működik mint a régi (pl.:lada) AC pumpák, csak nem tengely tologatja hanem elektromágnes. Ezután van az izzítás, és egy venti ami keveri rá a levegőt. Ha begyulladt elkezdi melegíteni a kazán teret. Ekkor lehetne indítani a keringetőt. A gyári elektronika csak a kazántér külső hőmérsékletét mérte. Nagyából ezt a folyamatot kellene hülye biztossá tenni. Én még szeretnék bele több hőmérőt használni (PT100). De ez mjad csak akkor lesz ha szerzek keringetőt, mert ennyi pénzem nincs rá ![]() *mod. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2014
Hi Mesterek!
Segítséget szeretnék kérni. Feszültség mérőt akarok készíteni. Mivel 1024 a "felbontáson" ezért az 5V elosztottam 1024-el. A kapott eredmény 0,0048 stb. Elvileg ha ezt megszorzom az aktuális AD értéket akkor meglenne kapnom a bejövő feszültséget. Csak az a baj hogy a szorzás eredménye egész szám, hiába rakom int vagy lebegő pontosra a változót. Vagy lehet hogy tévúton járok? Segítséget előre is köszönöm.
Nem értek hozzá, de én így csináltam..
hi, köszönöm.
Közben sikerült, azt hogy miért csak így működik azt nem értem, de működik ![]() Nekem az AD bementén van egy 10 osztó. A kocsiba lesz feszmérő, többek közt. Köszi még egyszer A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
Ok, köszönöm, ezt majd kipróbálom!
Így az eredményt mibe képzi a "Float"-ba? Van egy kis gondom a hardverrel. Nehezen indul, csak 2-3 tápráadásra. Másik hogy ~2 perc utána össze szaladnak a feliratok a kijelzőn. Ennek a megoldására most jöttem rá,ez az amiatt van mert a E és a RS lábak a programozó miatt kaptak 330 ohm-os ellenállásokat. Menyiben ezeket az ellenállásokat rövid zárba viszem a kijelzés helyre áll. Viszont az induláshoz lehet közük? Segítséget előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
Ugyan nem tudom megnézni a lay fájlt, de a hibajelenségből arra következtetek, hogy a stab. IC-k kimenetein vannak pufferkondik, hibásan. A bemenetre kell, a kimenet stabilizált, max. 100 nF-os zavarszűrők kellenek*. A kondenzátor alaphelyzetben (feltöltetlenül) rövidzár. Ezt érzékeli a stab. IC és kiakapcsol saját maga védelme érdekében igaz, már valamennyit töltött bele. A következő bekapcsolásnál még mindig túl nagy terhelést észlel, ekkor már valamennyire fel van töltve a kondi, rá is tölt valamennyit de a már említett ok miatt ismét letiltja magát. Ezt addig csinálja, amíg a kondi fel nem töltődik és bekapcsoláskor nem terheli meg a stabilizátor IC-t.
* Ami viszont nincs a mikrokontroller táplába közelében. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
Hi
Az volt a baj hogy a 12V stab kocka után vagyis annak a kimenetére raktam az 5v bemenetét. Olyan kérdésem lenne hogy valaki csinált már 2 db pic össze kötést i2c-vel? Nekem nem akar össze jönni ![]()
Sajnos nem jutottam semmire evvel az i2c-vel.
A master illetve a slave-t hogy tudom beállítani, mert Én csak adás vételt sikerült megtalálnom. Itt lenne a teszt prg ami nem megy. Akármilyen címzést, device számot használok nem akar sikerülni. Csináltam egy rajzott is hogy hogyan kötöttem össze a két pic-et. Próbáltam fix alsó és felső byte-tal is, az sem ment ![]() Ha valaki majd ránéz a prg-re és futtatja a master nevűt akkor ott a visszatérési érték nulla. Össze rakva pedig "1"-et ír ki az LCD-re. Segítséget előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2014
Szia! Korábban már elmondtam, természetesen nem neked, hogy a FlowCode nem mentesít a PIC ismerete alól. Aki ezt hiszi, csalódni fog. Elő kell venni az adott PIC adatlapját, megismerni az I2C modulját, beállítási regisztereit és ha nem megy valami, meg kell nézni a C kódban, hogy az adott regiszter hogyan áll be. Gyanítom, hogy jelen esetben beállítási probléma van. Az összekötés a rajz alapján jó, bár 4k7-s ellenállásokkal szokták felhúzni a vonalakat, a 2k kicsit szigorú, bár ettől biztosan működne. Ennyit tudok segíteni, mert jelenleg a Flow nincs feltelepítve nálam és nem is tervezek belefolyni, bokros teendőim miatt...
Most nem tudom ellenőrizni, de úgy emlékszem, Flowcode-ban nincs I2C Slave funkció.
Igazad van, én most néztem meg és valoban nincs Slave
Baxi: amúgy müködik a többi rész?
Hi
Igen, a kijelzők élednek, számolnak stb. Ha az I/o SDA-át felrakom +5V ellenálláson keresztül még 255 is kiírja. Nem tudom, szerintem az lesz amit írtatok hogy átnézem a C-ét. A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2014
még a i2c-hez tartozó regisztereket sem találom meg a C kodban
![]() Mindegy megpróbálom másképp megoldani az elképzelésem. Azért köszönök minden segítséget !
Szerintem is tedd át SPI-re, az holt egyszerű!
Nincs benne az SSPCON a C -ben? Az meg hogy lehet!? A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2014
Hi
Sajnos ez sem akar össze jönni sem az osztás sem a szorzás
Vagy rosszul értelmeztem?
Itt lesz a prg.
A lényeg az lenne hogy hőmérőt akarok csinálni. Megnéztem az AD értéket 0C és 23,3C fokon. 0C° fokon 280 az AD értéke, 23,3C° pedig 323. Különbség 23,3C° fok 43 Ad érték. Tehát ha elosztom a 23,3/43 al akkor megkapom egy AD értékhez tartozó hőfokot, ami most 0,4 és 0,6 közt változik a prg-be. A hardvertől függően AD1;AD2;AD3. Szóval akkor a képlet: kapott aktuális AD - AD 0C° értéke, s ennek az eredménye szorozva az 1AD nak megfelelő C°-al. Na ezt szeretném kivitelezni, csak az a fránya lebegőpontos osztás nem akar menni ![]()
PT100-at. Az AD makróban van ami gondot okoz. Köszönöm a segítséget.
Hasznalj tablazatot, es onnan olvasd ki az erteket. megszunik a lebegopontos problema. Amugy is problemas a PT100, mert nem linearis a karakterisztikaja, hanem egy masodfoku fveny.
igen, kezdek rájönni.
0C° AD: 280 23C° AD: 330 28C° AD: 380 Nem bírok rájönni. Szerintem NTC lesz belőle ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2014
Én úgy tudom, hogy a Pt100 megközelítően lineáris.
Pt100 karakterisztika táblázat Ha nem szükséges a nagy pontosság, akkor lineáris egyenlettel elég jól közelíthető, Ha fontos, akkor vagy polinommal lehet közelebb menni, vagy táblázattal még jobban. A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2014
Köszönöm szépen, akkor az volt a gond hogy nem mindegyik változó float, azaz lebegő pontos ha jól tippelek.
Most jelenleg az ntc próbálgatom ![]() A PT feladtam. Köszönöm még egyszer!
Hát elvileg igen, már mint lineáris csak a számok nem ezt mutatják.
De már elszórakoztam vele egy napot. Szinte sose áll vissza arra az AD értékre amiről felmelegítettem vagy lehűtöttem.Az baj hogy már mindent végignéztem, mértem, szimuláltam X prg-el. Azaz a áramgenerátort,műveleti erősítőnél az ofszetet, az 5V-os illesztést stb. Most egyenlőre elég volt a PT-ből. ![]()
Sziasztok
Egy ethernet modullal és egy 18f14k50-el küzdök, a zöld led folyamatosan világit mig a sárga fel fel villan de semmi kommunikáció. Esetleg van valkinek ötlete?
A PT100 nem linearis elem. Itt talalhato a keplet.
Biztosan. A kornyeken meg ott van a fveny C-ben.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |