Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ICL7106/ICL7107
Szia!
Nézd meg EZT! A műszer önmagában nem alkalmas áram mérésére. Egy kis értékű párhuzamos ellenállást kell hozzákötni, Ezt söntnek nevezzük. A söntön eső feszöltséget mérjük a panelműszerrel, és ellenállásosztóval igazítjuk az kijelzett értéket, (mint feszmérésnél) hogy a megfelelő értéket kapjuk a kijelzőre. Célszerű a labortápod saját söntjét használni. A linkelt hozzászólás mellékletében minden benne van ami a számoláshoz és a bekötéshez kell. A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014
Szia
"sorosan kötve alkalmas árammérésre?" Igen Mert az ellenálláson átfolyatott áram, feszültséget ad. "milyen értékeket kell beülteni?" 200mA nál 200mV nak kell lenni, illetve 2A nál 200mV nak illetve 20A nál 200mV nak. igyhát, 200mA =1 ohm, 2A= 0,1 ohm, 20A = 0,01 ohm. Ha 100mA tápot akarsz akkor is a 200mA kell választanod illetve ha 5A akkor a 20A kell választani. A legnagyobb kijelezhető érték a 1999 a ennél nagyobb az 1 és utánna semmi ( túlcsordult ) üdv.
Szia!
Köszönöm szépen gyors válaszod , így már megértettem Balázs
Akkora terhelhetőségű söntöt men tud a panelba ültetni amekkora egy labortáp terheléséhez igazodik. A panelmérő nyákja 0,6w ellenálás beültetésére lett tervezve. Továbbá nem célszerű a körbe még egy söntöt betenni, mert mint írtad, feszültség esik rajta. Az én meglátásom az hogy a tápegység (feltéve hogy van söntje) saját söntjét célszerű használni, és azon eső feszültséget megfelelően osztani hogy a kívánt érték megjelenjen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014
Szia
"saját söntjét célszerű használni," Ebben, igazad van, de külön sönt is lehet. Nem ismeretes a táp. Így ebben nem foglalnék állást. A másik a 20A elvileg 4W márt elég más kérdés hosszutávra inkább 8W vagy 10W. De ha azt nézem hogy csak 200mA a tápod elég a 0,1W is és ráhagyással. Mivel a kereskedelem csak 0,25W os van, így azt hiszem ebben az esetbe böven túl lett szárnyalva az elvárt. Ha a söntök után figyelem, a feszültséget? De még akkor is, ha nem figyelem csak előtte, 0,2V teljes terhelés alatt. De, igazad van. "Akkora terhelhetőségű söntöt men tud a panelba ültetni amekkora egy labortáp terheléséhez igazodik. " Ez megint egy jó kérdés Ha be is tudom ültetni a csatlakozó vezetékek, nem oda valók, ( nincs hely a forrasztáshoz ) De ez megint csak az én véleményem. üdv. A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014
Egyetértünk!
Egyébbként úgy rémlik hogy Balázs alkotó 2.7.4 tápja után érdeklődött a labortápos topikban. Annak a tápnak a nyákján már rajta vannak a műszer csatlakozói is, és az ellenállás osztók is. Természetesen a táp söntje van használva áram mérésre. 2.7.4 dokumentáció
Üdv mindenkinek.
Van egy PM-129A panelméterem, úgy fest hogy hogy valami bánata van neki mert csak a táp rákapcsolásánál is 2,3V ot mutat hol kicsit többet kb 4,6V-ot még elemről táplálva is.Ha kicserélem az ic-t megoldódik ez a gond? Most egy GC7107CD van benne nekem meg ICL7107 van raktáron.Egy invertert próbáltam a labortápról mikor elkezdett minden féle értéket mutatni.Mit lehet tenni hogy ne ismétlődjön meg ez a jelenség? Megjegyzem volt máskor is már ilyen gondom.
Szia
Elsőnek a +/- tápot nézném meg. Ha az jó, akkor a panelt végignézni, különös gonddal a 27,28,29 es lábak és a 38,39, és a 40lábnál, Ha ez is jó, akkor a bemenetet rővidre zárni ( 30 és a 31láb ) nullát kell mutatni, ha nem mutat nullát, lehet az IC cserével próbálkozni. Azt nézd meg hogy a 30 és a 31 lábnál van e 2 dióda. Az megfogná a 0,6V nál nagyobb feszültséget. üdv.
Sziasztok!
Egy icl7107es kapcsolással lenne olyan problémám, hogy amikor áram alá helyezem akkor a kijelző felvillan majd egyből el is sötétedik és ennyi. A feszültségek meg vannak, ez lehet az oszcillátor hibája?
Az oszcillátor hibát a kijelzőn megjelenő 1888 kijelzés jelzi. Valamelyik tápfeszültség nem esik le bekapcsolás után?
Nem esik le egyik tápfesz sem, ha a teszt lábra +5V megy akkor minden világít.
Akkor lehet, hogy a többi kiegészítő ellenállást és kondenzátort meg kellene nézni, vagy letisztítani a nyákot, hátha ott zavar be valami.
Helló! Nekem akkor jelentkeztek ilyen hibák mikor még sz elején csináltam műszert 7107-tel.
Alapvető hiba volt hogy nem volt független táp ellátás. Hiányzott az -5v és a műszer csak felvillant! Az oszcillátor adott ellenállása és kondija: 1pf/100k. Ezzel lehet kísérletezni hogy milyen gyors legyen a mintavételezés. Ha meg van az +5v és a -5v nézd meg a referencia feszültséget! 100mV-nak kell lenni, persze az alkatrészeknek is van valamekkora szórassa ami befolyásolja a pontosságot ezért van ott meg heli-trimmer potméter. Jó lenne egy képet is látni, milyen nyákot sikerült készíteni, hát ha abban van a hiba. Üdv Attila
Köszi. megoldódott.
Mindannyiunk okulására mond el mi volt a probléma, mire kell nekünk is figyelni.
Hideg volt a forrasz a -5V-os lábnál, ezért lehetett ott mérni a -5V-ot meg nem is.
Hello
Segitséget szeretnék kérni. Megépitettem az Attila86 I forrasztóállomást. Tökéletesen működik, azonban a kijelzővel gondom van. Stabilan OOO mutat, ha a potit tekergetem O16- ig bármit tudok állitani minden számot stabilan tart. Minden alkatrész, nyák beépités elött műszerrel ellenőrizve. Tápfeszültség +5, -5 rendben. IC jó/ha átteszem egy voltmérő panelra tökéletesen működik/ Mi lehet a hiba?
Helló ! sok hiba lehet , nem megfelelő osztó a műszer között. vagy valamit elültettél .
Egy kép jó esne megtekinteni a munkád.Erre gondolsz ?Hőmérő A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2014
Hello! Talán az is meg kellene mérni, eljut-e a hőmérséklettel arányos feszültség az IC 30-31-es bemenetére. A refrencia állító trimmer nem "tekergetésre való", hanem a referencia beállítására. (Ha ezt tekergetted volna. Mert a tekergetése, csak hamis következtetések levonására ad alkalmat.)
Szia!
A forrasztóállomás építésénél felhívom mindenkinek a figyelmét egy bosszantó apróságra. A múlt héten, a Hestore ban vásárolt Solomon Iron N pákában éppen a J-típúsú hőelem van. Attila forrasztóállomásának kijelzője a K-típúsú hőelemhez van beállítva. Minden bizonnyal azonos típusú páka bármilyen hőelemmel készülhet, csak erről nem nagyon van információ. Mellékelem az excel táblát, amelybe belevarázsoltam mindkét hőelem adatlapi értékeit. Bizonyítva, hogy mindkét hőelem lineáris karakterisztikájú, de eltérő meredekségű. Jól gondolom-e, hogy a meredekség értékére kell az ICL7107 osztóját beállítani? A páka karakterisztikájának mérése nagyon egyszerű, mérjük mV mérővel a hőelemen a feszültséget, s mérjünk hőmérsékletet közben.Most viszont abban kérnék segítséget, hogy méretezzem át az osztót. Az osztóra érkező feszültség a 150°C->0,9V a 450°C->4,6V tartozik. a mellékelt xls-ben benne van a meredekség Kapcsolási Rajz itt A segítséget előre is köszönöm A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
Most jövök rá! Hát semmi baj sincs az ICL7107 kijelző körével az én esetemben. A műveleti erősítőket kell úgy átméretezni, hogy a kimenő feszültségek legyenek kompatibilisek, a páka hőelemével. A kijelző osztójának áttétele éppen jó. Már értem az egészet.
Hello! Akkor minden rendben. Megjegyzem a "J" típussal, még jobban is jársz, mivel ennek a hőegyütthatója kb. 55,5uV/°C, míg a "K" típusé, 40,6uV/°C. Vagy is a műveleti erősítő erősítését csökkenteni kell. Vagy is az R4 1,4kohm-ra történő növelésével, meg is oldódik a dolog..
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
Hát nem egészen!
Órák óta mérek és szimulációt is futtatok. Arra jöttem rá, hogy a műveleti erősítő azaz ebben az esetben LM324 akkora szórással dolgozik ilyen kis jelszinteknél, hogy a hőelem érzékelőjének szinte alkalmatlan. Arra gondoltam, hogy mi lenne ha a bemeneten a 10X-es szintemelést inkább kétkapus fettel oldanám meg. A kétkapus fet összeszorozza a gat-jeire érkező feszültségeket és alacsony jelszinteken is szépen működik. Most már megcsinálom, ugyanis nem kevés a kijelzett, és a mért érték közötti szórás. 30-50°C a teljes spektrumban még ennél is több. Ha már egyszer egy precíziós feszmérő van benne, és beledobtam 20e ft-t akkor már legyen olyan amilyennek lenni kell. Hisz vehettem volna 12e-ért egyet a He storban, de elhittem a specifikációt. Azt hiszem elindulok ennek az alapjain, és átalakítom az egészet. Egyébként igen a szimulációban épp 1,4K nál állok, csak a tesztdarabban nem annyi a feszültség. A valóságos alkatrész vs matematikai modell. Azaz gyártási tűrés, tolerancia. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
Természetesen az LM324 nem alkalmas alapból erre a feladatra. Az LM Offset feszültsége összevethető a hőelem 200 foknál leadott mV értékével.(Szerintem már írtam is.) Legalább egy OP07-et kellene bevetni, két tápfeszültséggel. De az is hiba, hogy nincs hidegpont kompenzáció. Így eleve a környezeti hőmérséklettel kevesebbet mér a műszer. Vagy be van fixen csalva.
Igen, az LM324 hozza keményen a hibát az Attila86 forrasztóállomásában is!
Hello
Köszönöm a tippet, ez a hőelem variáció az eszembe sem jutott. Megpróbálom ezt a vonalat ellenőrizni.
Semmi gáz, megoldottam a problémát, legalábbis deszkamodell szinten már működik.
Az LM324 a hőelemnél kuka. Helyette TL061 mert van offszet kompenzálási lehetőség. Most ellenőriztem, teljesen pontos. Most hozzálátok új nyákot tervezni. Valóban az OP07 lenne jó de én most már nem rendelgetek semmit, Igaz kell + és- 8 V-os táp is de megoldom. Az összes többi pozícióban maradhat az LM324.
Na most már addig eljutottam, hogy a hőelem jelét érzékelő oamp már TL061 és beállítva az offset is. A kijelzőből kidobtam az osztót és csináltam egy másikat. Ugyebár az elv az, hogy a hőelem által szolgáltatott feszültséget úgy erősítjük fel, hogy a jel feszültség értéke a hőmérsékletnek feleljen meg mV nagyságrendben.(az más téma hogy a komparátor ennek 10xesével megy) Azaz, ha a hőelem 8,01mV-ot szolgáltat az 150mV nagyságú jelet adjon az az ICL7107 31 es lábára s 24,6mV nál pedig 450mV-ot. Multiméteren ez már teljesen pontosan leolvasható sőt a hőmérő is igazolja. Sőt a szabályzó kör is a nagykönyvben leírt módon teljesen jól működik a multiméter szerint Azonban a kijelző továbbra sem jó értéket mutat.
Amint nézem a kapcsolást és az ICL7107 gyári alapkapcsolását ez bizony nem egyezik meg. Holnap ezt nézem át, és járok a végére. Ugyanis az oamp csere óta már legalább a multiméteren teljesen pontos a kijelzés 150mV-450mV. Semmi más nem lehetséges, csak az, hogy 1-vagy én ültetem be valamit hibásan 2-a kapcsolást a gyári alapkapcsolásra kell visszaalakítani. A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2014
Megoldottam a forrasztóállomás problémáját.Itt a kapcsolási rajz Itt a sprint fájl
A kijelző Alkotó féle Az átkapcsoló elektronika Attila86. Így univerzális, hőelemfüggetlen a forrasztóállomás. Azaz ha sikerül azonosítanunk a hőelemet akkor a rajz alapján be is tudjuk állítani.Én kétféle hőelem adatait írtam fel a J és a K típusút, de akármilyen lehet. Azt hiszem, hogy a hidegponti korrekció egy kicsit túlzás, de analóg módon hozzáépíthető, ha valaki akarja. Szerintem egy a páka közelében lévő helyre tegyünk mondjuk egyPT100-at de bármi megfelel , aminek ismerjük a karakterisztikáját. Aztán építsünk hozzá egy hőelemfogadó részt TL061-el. Állítsuk be a kimeneti feszültséget pl ha 25°C az aktuális környezeti hőmérséklet akkor 0,250Vra az erősítést pedig az alkalmazott hőelem karakterisztikája szerintire Készítsünk egy kivonó áramkört pl Keressük meg a kivonó áramkört aminek a bemeneteire kössük a hőelem jelét mint kisebítendőt s a másik bemenetre pedig a környezet hőelemének jelét mint kivonandót. A kimenettel vezéreljük a meglévő komparátorunkat. Amennyiben ez valakinek szükséges akkor megoldhatja. Én ennyire már nem törekszem a tökéletességre. Proli007 véleménye viszont érdekelne.... Üdv A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2014
Hello! Csak némi megjegyzés.
- A hidegpont kompenzálását oda kell helyezni, ahol a hidegpont van. Vagy is ahol a hőelem vezetékei a rézvezetővel van összekötve. - A hidegpont hőmérsékletét, nem levonni, hanem hozzáadni kell a mért értékhez, mivel a hőelem a melegpont és a hidegpont közötti hőmérséklet különbséggel arányos feszültséget szolgáltatja. Avagy a hidegpont hőmérsékletével kevesebbet mér.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |