Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   370 / 965
(#) kameleon2 válasza Csongi_ hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Szia! Jó a műanyag falú cső is - persze ha MÜ vagy MÜV sorozatú Én mondjuk a MÜV-t jobban szeretem, mert merevebb, de még lehet hajlítani, így nem kell hozzá idom, csak fel kell tágítgatni. Akár cső - akár csatorna - ha vezetéket viszel - mindenhol vigyáznod kell, hogy például ha fémet keresztezel - nem elég az egyszeres szigetelés. Azaz emiatt sokszor inkább kábelt érdemes használni az egyszerűség kedvéért. Ez lehet MTK, MBCu. Nem írtad, milyen helyiség. Ha a pára gondot okozhat - pince stb. Akkor is célszerűbb a kábel és a tömszelence. Olyankor leggyorsabb a direktbe beüthető csőbilincs és cső+ kábel+ tömszelence, d ugyanúgy megteszi a beütődűbel, csatorna, kábel, tömszelence. Ha nem érdekes az IP védelem, mert mondjuk lakótér - akkor inkább az esztétika dominál. Ott lehet csatorna, de például fémlámpa alá csupasz vezetékkel beállni - megint nem túl egészséges. Vagy távtartózni és külön szigetelni kell - ráadásul ha hő érheti akkor hőálló harisnya erenként.
(#) ha6qt hozzászólása Szept 30, 2014 /
 
Semmiképpen sem szeretnék WAGO - csavart kötés - csoki vitát indítani. Wago-felhasználási tanácsot kérnék szépen:

A pattintós WAGO dobozára ez van írva:

50 222-412

2 X AWG 28-12 Cu

2 X 0,08 - 2,5mm2 Cu (és mellette egy kép egy darab merev és egy darab sodrott kábelről)
2 X 0,08 - 4mm2 Cu (és a mellette lévő képen csak sodrott kábel van)

Szerk: Közben találtam képet is egy ruszki oldalon

Két dolog miatt vagyok bizonytalan:
- A beledugott 1,5mm2 tömör kábel szinte lötyög benne, persze kihúzni nem tudom. A földelésnél ez nagyon zavar. Viszont a sodrott vezetékeket mind érvéghüvelyeztem, azok szépen, stabilan állnak benne.
- Ahogy fent írtam, a sodrott kábeleket érvéghüvelyeztem. Jól cselekedtem? Egy Wagoban vegyesen mennek majd sodrott érvéghüvelyezett, és tömör kábelek is.

Köszi!

wago.jpg
    
(#) kameleon2 válasza ha6qt hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Szia! Bár nem vagyok Wago tanácsadó, de az érvéghüvelynek három alapvető tulajdonsága van: 1) nem engedi szétszőrösödni a vezetéket - ezáltal könnyebb vele dolgozni 2.) a prés zömíti az ereket, így az áramkiszorításával sincs baj 3.) anyag semleges felületet biztosít, tehát mellé tehető a réznek az alu is ilyen módon. A Wago ezt "csak" rugós ellennyomással rögzíti. Ami esetleg gondot okozhatna - ha négyszögletesre présel a fogó (mert az olcsóbbak mind ilyenek) és a rugó felé csak egy vékony él néz. De ezt egy kis odafigyeléssel és a bedugott vezeték húzáspróbájával ellenőrízheted. Nem látom akadályát ilyen kötés használatának, de ez a saját véleményem.
Idézet:
„Egy Wagoban vegyesen mennek majd sodrott érvéghüvelyezett, és tömör kábelek is.”
Szerintem a Wagot - éppen erre találták ki. Azaz ilyen vegyes kötéseket gyorsan és biztosan meg tudj csinálni. Persze itt szoktam "reklámozni" a magyar alternatívát a KF I csavaros kötésszorítót - de ez hely függvénye, valamint a sodrott kötéseket az sem szereti - ellenben védőföldnek tökéletes lehet - ha bizonytalannak érzed a Wago-t.
(#) Csongi_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Csak a kabraba akarom atkoltoztetni, a polcok atrendezese miatt, ott nem nedves a levego. Sima 2 eres kabelt hasznalhatok a falra fogatva? Mert eloszor arra gondoltam. Meg van egy konektornak igy lehozva vezetek a padlasrol a falon.
(#) granpa válasza Csongi_ hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Persze, MTK-t, vagy hasonló kettős szigetelésűt, és 3 erest (főképp a konnektornak, minimum 3×1.5-est), műanyag bilinccsel.
(#) ha6qt válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Köszi a segítséget. Én jobbnak látom a földeléshez egy sínszerű szorító felszerelését. Azt is szeretném, ha szabványos volna a szerelés, igyekeztem figyelni erre.

Bővebben: Link

A képen szereplő érvéghüvelyezőt használom. Elvileg kör alakban hüvelyez, de kicsit azért lapít is, plusz bevágásokat ejt keresztben. Mindig megrángatom a kész darabot, hogy minden okés-e?

hüv.jpg
    
(#) proba válasza ha6qt hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
A Wagóba ne érvégezd a vezetéket, csak rontod a helyzetet. A lemezke szépen szétlapítja az ereket. Ha érvégezed, teszel bele agy plusz kötést, ami nem biztos hogy tökéletes, és a Wagó kapcsolódó felületét is csökkented.Érvégezni max a fix kialakításúba szoktak, de a fogót ott is jól meg kell választani, amelyik nem présel rendesen az csak bajt okoz.Ha lehet igencsak kerülendő.
(#) Gabó válasza ha6qt hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
A lötyögés nem lehet azért, mert nem dugtad bele rendesen? Nekünk sose fordult elő ilyen lötyögés.
Mehet bele vegyesen, csak mikor rácsípteted, nézd meg, hogy ki bírod e húzni (nem kitépni ).
(#) ha6qt válasza Gabó hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Nekem ebben a kép szerinti Wagoban jobbra-balra lötyög a merev kábel. Kb. fél-egy milimétert. Pedig tuti egyenesre vágtam a drótot.

Azt nem írtam, hogy MBCU kábelről van szó. A lötyögés valószínűleg azért van, mert az 3*1,5mm2 MBCU kábel egy belső erének szigetelése nem tölti ki a Wago műanyag részét rendesen. Egy sima MCU kábel szigetelése sokkal vastagabb, az betámaszt, nem lötyög.

Persze előre-hátra nem mozog, nem tudom kitépni belőle. Mindenesetre a földelésnél ez számomra megengedhetetlen.
(#) ha6qt válasza proba hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Oksa, köszi. Jönni fog pár napon belül egy érintésvédelmi szakember hozzám, mert EPH-t akarok a víz-gáz szerelvényekre + Fi relét. Megnézetem vele a szerelésem, mielőtt feszültség alá helyezem az általam most elkészített pincei hálózatot.

Eddig mindenki érvéghüvelyt javasolt a Wago-ba, de nem tértem ki arra az infó kérésénél, hogy pattintós lesz a cucc.

Ki lehet akkor jelenteni, hogy a pattintós Wago amellett, hogy szétbontásra alkalmas, inkább csak sodrott vezetékre ajánlott?
(#) ha6qt válasza ha6qt hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Bővebben: Link

Ezen a linken a 11. oldalon fel vannak sorolva a Cage Clamp-os (pattintós) Wago-k felhasználási módjai. Elvileg megengedett a sodrott kábelnél az érvéghüvelyezés, bár a "gáztömör" szó szerepel mellette.
(#) amdni hozzászólása Szept 30, 2014 /
 
Tudtommal a wago 222-es típus ami pattintós lehet sodrott és tömör kábelre is alkalmazni.
A leírás is ezt támasztja alá.
(#) kameleon2 válasza ha6qt hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Szia! Nincsen baj a "sínszerű" földeléssel - de ne feledd, hogy a rugós szorítókat éppen azért találták ki - mert a csavaros kötések fellazulnak - utána kell húzni időnként. Amikor bekötöttem az elosztóimat - minden sorkapcsot kellő erővel meghúztam. Mégis minden alkalommal, amikor csak ránéztem - lehetett ismét húzni rajta - azaz - fellazult. A rugó ezt küszöböli ki.
(#) gaben110 hozzászólása Szept 30, 2014 /
 
Sziasztok!
Ha egy 230 v 60 w izzónak az egyik vezetékét a fázisra a másik vezetékét egy földbe szúrt vasrúdra kötöm az világít.
De miért?Valaki eltudná nekem magyarázni?
Értem hogy a nedves vizes föld vezeti az áramot, de honnan kerül a null vezető a földbe?
Jól gondolom hogy az utcai leválasztó transzformátoroknál a secunder tekercs ami elő álltja a hálózati 3 fázist annak a tekercsnek a csillag pontja le van vezetve a transzformátornál a a földbe egy föld szondával amellett hogy hálózaton vezetékben is elvezetik a Null vezető formájában?
Lehet nehéz a felfogásom de nem értem.
Köszönöm.
(#) Bakman válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Nincs mit elmagyarázni, mert jól gondolod, a csillagpont a transzformátoroknál le van földelve.
(#) pucuka válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Olvasd el a fejléc szövegét! De a gugli segít.
(#) amdni válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
A villanyoszlopok is le vannak földelve, ott is levezetik a 0-t, és minden lakóháznál is kell lennie egy földszondának, ahol a 0-t rákötik a villanyóra előtt a föld kábelre, és a földszondára.
(#) kameleon2 válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Egyszerű a képlet. Szinte mindenhol. Bármilyen műtárgyat megnézel közelebbről - mindegyikhez csatlakozik szonda. Sok kicsi - sokra megy. Mielőtt bejön hozzád az oszlopról - ott is látsz a betonoszlop oldalán egy laposvasat. Alapvetően a föld pedig nem csak nedves, de sok fémet és savat, lúgot is tartalmaz. Azaz nem egészen semleges mint a víz. Sokan azt hiszik a földbe temetett dolgokat csak víz ellen kell védeni. Javaslom áss le egy darab aluminium rudat - egy-két év múlva "megeszi" a föld.
(#) gaben110 hozzászólása Szept 30, 2014 /
 
Köszönöm,akkor már értem jól gondoltam!Tehát ha egy leválasztó hálózati trafóról (primer 230-secunder 230 v) secunder oldali fázisát gond nélkül megérinthetem akár mezítláb is a földön állva nem rázhat meg?Pl erről üzemeltetett készülék ha testzárlatos lesz akkor is biztonságos ?
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2014
(#) Bakman válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Igen, a leválasztó transzformátor lényege éppe ez, amit leírtál. Használata mellett arra kell ügyelni, hogy a szekunder oldalon lévő készüléket ne földeld le. A trafó szekunder oldalán már nem beszélhetünk fázisról és nulláról mert a leválasztás miatt mindkét szál földfüggetlen.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2014
(#) gabesz.mi074 válasza pont hozzászólására (») Okt 2, 2014 /
 
Multkori hozzászólásomhoz most tudok írni megint. A számítások után végül is utána néztem ,és még találtam itt egy két internetes számítást is . Ez a biztosító meghatározás tényleg nagyjából így igaz durván a KW duplája persze nem számoltam minden teljesítményt végig. A gépet sajnos én sem ismerem milyen lesz. Igazából nem csak fűtő betétek lesznek benne hanem villanymotor is az meg ugye cos fível számolva nagyobb teljesítményt igényel. Hát majd ki derül ha próbáljuk
(#) ha6qt hozzászólása Okt 2, 2014 /
 
Hali!

Volt kint nálam a villanyász felmérni a terepet. Azt mondta, ad egy ajánlatot kalkuláció után.
Megegyeztünk, hogy az alábbi munkák lesznek benne:
- Bakelit elosztótábla cseréje műanyagra. Az itt meglévő két csavaros kerámiabiztosíték cseréje 2db kisautomatára,
- Schneider Fi-relé beépítése,
- Földelőszonda leszúrása a villanyóra alá, és bekötése 3 méter 10mm-es kábellel. Ehhez a mechanikai munkákat én vállaltam (leszúrás, beton felverés a földig, földelő kábel elvezetése az elosztótábláig).
Szerintetek mit fog kérni kb?
Nem csoda becslést szeretnék tőletek, csak annyit, hogy tudjam, nem ver át.


Köszi!
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2014
(#) DuMatyi válasza Csongi_ hozzászólására (») Okt 2, 2014 /
 
Kábelcsatornába, Mü csőbe nem szükséges kettős szigetelésű vezetéket tenni.
Falon kívül minimum MüII-es cső kell. A MüI túl vastag, a MüIII túl vékony.

Az új szabvány szerint (a fém lámpatestek miatt) KÖTELEZŐ a lámpához IS védőföldelést vinni.

Ha nem panel, és épp felújítotok, akkor javallom a szöggel rögzíthető MMfal kábelt, abból is ugye még mindig a 3 erűt. Sokan nem szeretik, de nem kell neki védőcső, viszont nem tolható, és nehéz plafonon vinni.
(#) DuMatyi válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 2, 2014 /
 
Wagoba érvéghüvelyezett sodrott vezetéket nem teszünk, ahogy az előbb is írtam a plusz átmeneti ellenállásról a "szendvicsben".

Sodrott vezetékhez érvéghüvely nélkül (nem győzöm hangsúlyozni) és bontható WAGO-t használunk.
(#) kameleon2 válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Te is ki tudod számolni. Minden anyag+50% munkadíj. Kis munkáknál lehet drágább is, mert ugyanúgy ki kell menni stb.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2014
(#) kameleon2 válasza DuMatyi hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Idézet:
„Kábelcsatornába, Mü csőbe nem szükséges kettős szigetelésű vezetéket tenni.”
-ez igaz. Azonban ha már be kell vinni egy lámpatestbe, vagy fémházon kell áthúzni - ott vigyázni kell, hogy ne a csupasz vezeték legyen. Sajnos teljesen egyet tudok érteni a módosítással, mert én is szívtam már - az összenyomódott szigetelés miatt levert a fi relé, mert akkora volt a szivárgóáram.
(#) ha6qt válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Köszi, a plusz 50% munkadíjat nem tudtam. Így már ok.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2014
(#) gaben110 hozzászólása Okt 3, 2014 /
 
Sziasztok!
Korábban írtam hogy nálunk az a jelenség hogy Null vezető és föld közt feszültség van (kézben tartva led világít ha egyik lábát fogom másik pedig Null vezetőhöz ér)Meg lett vizsgálva villanyszerelő által és nincsen Null szakadás legalábbis oszloptól a házig és a házban sem.Földelő szonda van leütve 2 helyen is.Villanyóra szekrénynél a földelő szonda össze van kötve a kintről bejövő Null vezetővel de onnan már külön megy a Föld és Null vezető.De továbbra is az a jelenség tapasztalható hogy fürdőszobában csíp az összes fém csap még a víz is ha épp engedem a kádba.Bojleron szakszerű rendes földelés van, víz csövek fémből vannak régi horganyzott ami egészen a vízóra aknáig fém és fémesen össze van kötve, tehát eleve földelve van kb 15 métert megy a víz cső a földben és kint vízóra akna mellet van egy kis kerti csap ami szintén fém és azon is világít a led ha nekiérintem egyik lábát másikat fogom, de cipőben elég halványan leteszem egyik kezem földre akkor erősebben.Tehát az egész vízvezeték ami a földben van fémesen összeköttetésbe van a Föld vezetővel amin van 2 föld szonda is egy villanyóra alatt egy pedig hátul műhelyben és ez a Föld vezető össze köttetésben van a villanyóránál a Null vezetővel ami oszloptól jön be.Hihetetlen de minél nagyobb fogyasztót kapcsolok be az a feszültség annál nagyobb a Null és a Föld vezetőn is Hiába van szonda akkor is.
Én azt nem tudom megérteni hogy ha egyszer egy fém test amin föld höz képest feszültség van és eleve a földben megy miért nem viszi el róla a feszültséget a föld, miért világít az a led ha a testemen keresztül kell menjen az áram ha egyszer a földel érintkezve sokkal kevesebb utat kel megtennie,nem beszélve arról hogy nagyon nagy a testem ellenállása.Ez számomra fizikai képtelenségnek tűnik.De már az is furcsa hogy a null vezetőn feszültség mérhető a földhöz képest kb 4-5v ot mértünk egy független leütött 1.5 méteres acél rúd és null vezető között.Ha nekiérintettem null vezetőnek akkor sem szűnt meg, ha leütöttem volna még egy független rudat a földbe azon is ugyanezt mértem volna úgy hogy mellette le van földelve a másik szondával a Null vezető szóval számomra ez érthetetlen.De áramerősség nincsen benne azt hozzáteszem izzó nem világít csak egy led, de mégis tud csípni az a 4-5v váltó feszültség ha mezítláb megérintem a null vezetőt vagy akár a fürdőszobai csapokat vagy a kinti csapot az udvarban ami fém és a földből áll ki!!!Ezt megint csak nem értem.
Ötlete van valakinek mi lehet az oka ennek?
(#) elektroncso válasza gaben110 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Hol laksz te, valami elátkozott szigeten? Ötletem nincs arra mi történik nálad.
(#) Ge Lee válasza gaben110 hozzászólására (») Okt 3, 2014 1 /
 
Ha nincs vagy nagyon kicsi az ellenállás a föld felé, akkor nem lehet rajta feszültség (ohm törvény). Ez akkor is így van ha kapacitíven kerül valahogy oda.
Újra elmondom, kösd le a kádat a hálózatról, függetlenül attól hogy ki mit mond, vagy mit ír a szabvány. Akkor biztos hogy nem fog csípni, mert nagyobb ellenállása lesz a föld fele.
Nálam sosem volt rákötve a fémkádra sem, most meg már ha akarnám sem tudnám mert műanyag van, és műanyag az elfolyócső is, az egyetlen fémalkatrésze egy gyűrű a kifolyó dugónál.

Egyébként egy nullát elírtál, 40-50V már valóban érezhető, de 4-5V biztos hogy nem csíp.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2014
Következő: »»   370 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem