Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Ha gyors mozgatás kell - vannak több bekezdésű meredek menetek is - azok igen gyorssá teszik a működést. Mennyire kell pontosnak lennie? Én készítettem menetes száras megoldást, de üt és tengelyre merőlegesen "kóvályog" Ha ez belefér - akkor jó a menetes szár. 3kg nem nagy tömeg, az én gépemen is van ekkora a motorral együtt. Kicsit több adat jobb lenne. Én most raktam össze egy hardveres, mikrokontrolleres teszt vezérlést, amire bármilyen léptetőmotor köthető - TB6560 STEP DIR a vége, de bármilyen más STEP-DIR bemenetű vezérlővel működtethető. 1Nm fölött azért már elég erősek ezek a motorok. Főleg - ha nem kell ide-oda ugrálgatni, mert a tömeg ott jelent igazán gondot. Nos a sebességről a "gyors"-on kívül - milyen adatod van? ? mm/sec vagy mm/min amivel haladni kellene? Csatlakozom az előttem szólókhoz. Ha nagy sebesség kell - nagyobb DC feszültségre van szükség. A kisebb motoroknak is kell 30V. Motort én a Variometrum Kft-től vettem - eddig nem csalódtam benne és még a Kínaiakhoz mérten sem drágák.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2014
Szia!
És azt meg tudnád mondani hogy a motorhoz neked milyen vezérlő vált be? Köszi
A gyorsaság viszonylag képlékeny.
Minimum 1 méteres utat kellene megtennie, amit legalább 1000 lépésben is meg tud tenni (van amikor elég kevesebb). Egy-egy lépés közt kellene minél gyorsabban átugrani. 200 lépés/1m esetén ugye 5 mm-et kell ugrani. Leggyorsabb esetben mondjuk 1 másodpercenként úgy. hogy a lehető legtöbbet álljon egy helyben. Mindezt ellensúlyozva, tehát viszonylag kevés energiát kell a helyzeti energia megnöveléséhez, viszont a tehetetlensége magas marad. Régebben gondoltam az ellensúlyra, de macerásnak találtam. De jobban belegondolva, ha azt is szépen egy sínen vezetem, a bordás szíj másik oldalához rögzítve, akkor egész kulturált lehet. Végső soron nem is kell akkora erő a mozgatáshoz.
Szia! A cnc-mhez a "piros" kínai vezérlő - teljesen korrekten működik, ha jól emlékszem az is TB6560 asokból áll össze. Amivel most teszteltem utoljára azt egyik fórumtársamtól kaptam erre a célra, de megvehető: Itt a linken. A mikrokontrolleres meghajtás teljesen saját. Parallax propeller+UL2803+inverterek - ez még csak teszt áramkör, de jól teszi a dolgát. nyomógombbal tudom állítani az előre-hátra léptetést. A működési frekvenciát jelenleg a szoftverbe drótoztam be, de az is mehetne nyomógombról, így a sebesség is állítható lenne kívülről. Jelenleg háromféle bipoláris léptetőmotorral próbáltam az összeállítást.
Én is gondolkodtattam a kínai vezérlőn, csak félek hogy nagyon gagyi, de ha azt mondod hogy jó akkor lehet kipróbálom.
Egy léptető motor mekkora fordulatszámra képes? Például ez
Egy szabályozott DC motor nem lenne olcsóbb megoldás?
Ez így nehezen megmondható, mind ahogy mások is mondták sorosan kapcsolva nagy feszültségen gyors lesz, nagyon gyors, de ha azt szeretnéd hogy a szánod nagyon gyorsan mozogjon használj 10mm menetemelkedésű golyósorsot, na az gyors lesz.
Mint tudod
Idézet: Ez teljesen igaz. Ők gyártanak jót is, rosszat is - attól függ mit keresel. Ezek a vezérlők bizonyítottak. Nekem sokkal jobban bírja, mint az eredeti házi készítésű vezérlő (igaz azt sem én készítettem). Maga a chip nem kínai (tudtommal), illetve arra nyilván vigyázni kell, hogy a hűtés megfelelően legyen kialakítva - vannak ilyan kínai paneljeim, amit először leszedek a hűtésről és én magam rögzítem, pasztázom. Ezen felül nem hiszem, hogy bármilyen más gond lehetne. Tápegységeknél volt olyan, hogy alacsonyabb feszültségű kondenzátor volt a kiszállított panelben, mint a képeken, de CNC vezérlővel nem volt gond. „Minden Kínában készül, ami nem az hamisítvány!”
Nagyon jó lett, lehetne egy teljesebb képet feltenni?
Igen, de a másodikból minden motorhoz kell egy.
Igen. Szerintem ez tökéletesen megfelel a céljaidnak.
Hát elég kicsik, de egy tényleg kicsi géphez, nem túl nagy sebességre talán megfelel.
Azért ha rám hallgatsz nézel valami bontott izmosabbat. Menet közben úgy is nőni fog az a gép... Az én tervem is A/4-es mérettel indult, most 600x600mm a munkaterület...
Az a baj, nincs honnan bontanom, és anyagilag se állok jól... Igyekszem minnél olcsóbban kijönni.
Egyébként, amire elsősorban használni szeretném majd, az kb 6*14cm, tehát az A4 bőven nagy. Ha később nőne az igényem, majd építek másikat, addigra talán egyenesbe jövök. Közben találtam egy ilyen videót: Bővebben: Link
Igen, lehet csinálni ekkora motorokkal is nagyobb gépet, csak a sebesség...mire pozicionál lemegy a nap.
Hát igen, a sebesség rovására azért lehet ilyet is. Jó nagy áttétel és sima metrikus menet aminek az emelkedése 1-1,5 mm. Megy, megy csak iszonyú lassan. Meg talán az sem véletlen, hogy nem munka közben videózta le. Mert bár mozogni, mozog de, hogy dolgozni is lehet-e vele affelől erősek a kételyeim!
www.dioda.hu Ott van kisebb piros motor. Na azzal próbáld meg. Az tutira jó lesz neked!
D06011 Léptetőmotor, bipoláris Sonceboz 6600R034 Ennyi pénzért szerintem nagyon megéri. (Ezek nem kínai holmik.) A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2014
L6208-as meghajtóval érdemes foglalkozni? Ingyen lenne...
Bővebben: Link
Ha ingyen van mindenképp.
A sárga oldalon többen is használják ezt az IC-t és testvéreit. Még senki sem panaszkodott rá...
Akkor nézek hozzá rajzot.
Bővebben: Link
Bővebben: Link Bővebben: Link Lesd meg ezeket, nagyon ígéretesek. A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2014
Az első amit meg is lehet venni, nem drága egy picit? A mostani euro árfolyam mellett kb 10k egy egytengelyes meghajtóért? Ráadásul a paraméterei sem túl kimagaslóak, kb TB6560 szinten van, de ennyiért meg lehet kapni egy 3 tengelyes komplett kínai vezérlőt.
Persze ha ingyé van akkor megéri!
Hát én nem tudom mennyibe kerül, kolléga írta három hozzászólással ezelőtt hogy ingyen tud ic-t szerezni, azért linkeltem be.
Köszi a rajzokat!
Már csak az a kérdés, hogy erre rá tudom-e kötni az én 6 vezetékes motorjaimat? Bocs ha hülyeséget kérdek, de előszőr foglalkozok léptetőmotorral... De ha így meg tudom spórolni a meghajtókat, akkor lehet beruházok azokra a piros motorokra...
Rá tudod, csak meg kell keresni, hogy melyik kivezetés a tekercs közepe és azt nem kell bekötni csak a többi négyet.
Sziasztok
Szeretnék építeni egy kis cnc maró gépet,nyák marásra esetleg műanyag előlap marásra használnám ...Nagyon kezdő vagyok a témában szeretnék segítséget kapni mechanika és elektronika ügyében is..Jelenleg van 4-5 db nyomtatóból kinyert léptetőmotorom. vegyesen bipoláris ,unipoláris.Ezeket szeretném elsősorban használni de ha tudtok nem túl drága léptetőmotorok beszerzési forrást azt is szívesen vennem..Elektronika ügyében rengeteget keresgéltem találtam is bőven csak nem tudom melyik lenne nekem a megfelelő.Amire én gondoltam az egy LPT port ról működtetett kapcsolás..Nem szeretném túlbonyolítani a dolgot elsőre...Ide is várnék ötleteket javaslatokat.. köszönöm a segítséget
Vezérlőnek kezdésnek a kék kínait ajánlom, építeni sem olcsóbb. Kellenek tisztességes lineáris sínek. A nyák marást felejtsd el. Nyomtatós motorokkal nagyon lassú és a nyákot sem tudod úgy síkba rögzíteni, hogy egyenletes legyen.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |