Fórum témák
» Több friss téma |
Semmi baj a nyák marással, csak a felületek párhuzamossága. Nekem is meggyűlik vele a bajom, de azért használható. A jó mechanika azonban a legfontosabb szerintem. Főleg - mert az enyém is hagy kívánnivalót maga után. A többi szinte gyerekjáték (így utólag
![]()
Szia! Őszintén megvallva két utat látok járhatónak : 1.) Sok MÉH telep látogatás és anyaggyűjtés, tervezgetés, sok tökölődés a mechanikával - olcsón - igaz ez több idő. 2.) Vásárolj egy kész mechanikát, vagy komplett gépet - ez drágábbnak tűnik - de a végén kiderülhet, hogy olcsóbban jössz ki..
Budapesten hol lehet léptető motorokat fellelni?
Ilyesmire lenne szükségem, de ha Pesten találok 6700 alatt, akkor inkább megvenném személyesen.
A nyák marásnál én úgy oldottam meg a dolgot, hogy mikor készen van a gép, akkor egy felületet síkba martam, (faforgács lap) egy vékony hártya uverapid-dal lekentem, és egy kemény sík felületet kaptam. Erre tudok ragasztani vékony kétoldalas ragasztóval nyák lemezt. Sajnos itt Debrecenben is, csak 1 üzletet találtam, ahol normális teljesen sík egyenes nyákot lehet kapni.
Amin még töröm a fejem, hogy valami univerzális lefogatót kellene kitalálni, hogy fúráskor, és kontúr maráskor a nyákot meg tudjam emelni, az XY pozíció megtartásával. Így sikerült legutóbbi nyákom. Esetleg, ezt az egészet egy kis kádban megoldani, hogy mosogató szeres víz alatt tudjak gravírozni. Kipróbáltam ezt a módszert is, a 30 fokos gravirtű csodákat művelt.
www.dioda.hu
köszönöm az infókat
![]() Igen én is valami ilyesmit szeretnék építeni ..Tudnátok ajánlani léptető motorokat ??a nyomtató motorok felejtősek lettek akkor..Az a kék kínai vezérlő az melyik is lenne ??Kész mechanikát nem szeretnék vásárolni ...elmarad az egész lényege akkor...Inkább építenék egyet...
A www.dioda.hu oldalon a "motorok hajtások" menü alatt találsz motort. Akéket pont nem ajánlom! Esetleg a Pirosat, V-type ez a neve. 3 axis cnc controller board. De ha rám hallgatsz, akkor tengelyenként veszed meg a vezérlőt. Pl TB6560, vagy TB6600 (kész áramkörök) Step/dir kell és meg is van. No és persze egy LPT illesztőkártya.
Hirtelen ezt találtam: Bővebben: Link
Igaz ez a piros, de ez állítólag jobb is mint a kék.
Hali!
A Z tengelynél az én céljaimra elegendő lenne valami hasonló, mint az alábbi videón: Bővebben: Link Vezérlés oldalról ez hogy valósítható meg, mármint a program ezt hogy kezeli? Tud valaki ez ügyben felhomályosítani? ![]()
Hát én inkább egy nyomtatót alakitanék át ilmyen célra...
Indok: a vezérlő lehetne egy számitógép ami mint egy nyomtatót vezérel amiben a tinta helyén egy marófej van.... A többi csak fantázia kérdése.
Amennyiben nincs szükség interpoláló tengelyekre akkor elvileg 1 hajtással korlatlan számú motor(tengely) hajtható meg.
Söber mds 5000 es dokiába láttam egy megoldást 1 hajtàssal 5 tengely
Nem gagyi a cucc! Még egy kis előtolást elbírna az XY, de nem rossz.
Gratula! Én lézerrel probálkoztam 10w nál kicsit odaégett a nyák.
hali mindenkinek ebben a témában elég sokat tudok segitteni mert javittok és készittek is gépeket amire itt sokan akarnátok használni ezeket a gépeket az finom cnc tipusokra jellemző ezeket bonyolultabb megépitteni nembeszélve a vezérlő szoftverröl amire egy igen érdekes gépröl volt egy leirás a 2. oldalon azthiszem. ojan programokkal dolgozom én is érdekes a működési elve elkezdem itt fojtatom ott majd késöbb visszatérek rá ez azért kell mert a gép igy képes értelmezni a programot a vezérlést tényleg jobb meggvenni mint sem megépitteni sokkal olcsóbb is és megbizhatóbb de ha valaki normális gépet szeretne épitteni ami használható az minimum 160.000 az utóbbiakban olvasott(inkább nyomtató vezérlés)jó ötlet és megbizható de függőbe nem lehet vezérelni de nagyon egyszerű a kezelése tudom ajánlani
ui:mindenkinek sikerekben és élményben gazdag épittgetést (Üdv:Laci)
Szia! Milyen szoftvert használsz? Milyen marót? Én is készítek így paneleket, de messze nem ekkora sebességgel. A Eagle-ből konvertált rajzok, akármilyen vékony izolációt állítok is be - úgy jönnek ki, hogy a kontúrt nem egyszer, hanem 3-szor járja be a gép legalább. Egyszer ez egyik élen aztán a másik élen, aztán a kettő között. Így lassú is és feleslegesen túlmar, mert úgyis szélesebb, mint szeretném. A síkbmarást én is megcsináltam, de elég egy kis görbeség a nyáklemezen - és sajnos van rajta. Ezért elgondolkodtam egy másik megoldáson, amit a Bungardnál láttam. Ott egy UV lézer fej van a gépen (szerszámcserés). Ehhez a Bungard fényérzékeny nyákjait lehet használni. Az UV lézer letapogatja, mintha csak levilágítanád és mehet a maratóba. Nyilván fúrni és marni is kell, vagy előtte, vagy utána, mert ha az ember leveszi a síkról, már nem biztos a pozícionálás. Valahogy Így néz ki a végeredmény...
Én is úgy gondoltam hogy tengelyenként lesz a vezérlő /TB6560-esre mert hestore ban is lehet kapni ...Dioda.hu nézelődtem és ezt találtam:
http://www.dioda.hu/ads06/d06011.html ez szerintetek megfelelő lenne vagy valamelyik másikat erről az oldalról esetleg ebay ról nema 17-et nézegettem idáig..
Szia! Az árához mérten jónak tűnik, de a puding próbája..... A TB6560-asok elég strapabíróak. Én megelégedéssel használom. Vezérlőhibám még nem volt vele. A hűtésre azonban figyelj oda! Megfelelő méretű passzív és aktív hűtés kell. Anélkül ne használd! Nekem egy elég szép borda van rajta de működés közben bizony bekapcsol a ventillátor is.
Üdv! Szerintem megoldható nyomtatóval is nyák esetében, ahol minimális a z mozgás. Lásd titi hozzászólásában a link.
És mit érdemes venni? Mert én is gondolkodok rajta. Nem baj, ha lassú, mivel csak néha kell, akkor meg mindegy, ha 2x annyi ideig csinál valamit....
Marni lehessen vele, akár egy előlapot, vagy egy fedelet. Vagyis konkrét típus/széria érdekelne. E-bayessel az a gond, ah nem megy, akkor mit csinál vele az ember....
Előző hozzászólásokban kerestetek olcsó, viszonylag jól terhelhető jól működő vezérlőket, na akkor szeretnék pár tévhitet elhessegetni a megbízhatóságról.
Ha olcsón akartok jót, mindenképpen a TB6560 vagy TB6600 jöhet szóba ezek jól megtervezett megbízható ic-k, én is ezt a típus rendeltem magamnak, de ez a nagyobb teljesítményű ha kisebb teljesítményű kell akkor ezt ajánlom, természetesen ezeket még olcsóbban is fel lehet lelni az eBay-n, én csak most a megfelelő típusra akartam rámutatni, ezeket azért is ajánlom mert pontosan ezt a két típust a Variometrum is forgalmazza, és még garit is ad rá,és nem utolsó sorban azért mert beszéltem olyan emberekkel akik nagyon szeretik használni éppen azért mert nagyon megbízható.Természetesen ha begerjed akkor könnyen elpukkanik, de mondom én, egy ic-s erősítő nem pont ugyan ilyen és ott mivel védekezünk, hát a jól kialakított huzalozással. Szóval csak ajánlani tudom ezt a két típust, és még annyit hogy ehhez az ic-hez felejtsük el a házilag megtervezett nyákot, egy tervezési baki és a gerjedéstől szép lassan kinyeffen az ic, csak gyárit!! Még egy beszerzési forrás ahol garanciával árulnak ilyen áramkört, a tulaj azt mondta hobby-cnc kiáltáson hogy sokat el szokott adni belőle.
Hello!
Egy kis kedvcsináló, Bővebben: Link, TB6560 as ic hez egy bevált nyomtatott áramkör, több darabot raktam már ez alapján össze, mindegyik tökéletesen működik azóta is, persze a vezetékezésnél itt is figyelni kell az árnyékolásra. Ha magad akarnád megcsinálni, akkor ezt ajánlom, minden le van írva ott hozzá. Üdv Gábor.
köszönöm az infókat..
Szerintem ebay tb6600 as lesz a nyerő mert ez nagyobb teljesítményű/lehet később majd fejlesztem a gépet..meg olcsóbb is mint a tb6560 as.Amúgy mi a különbség két ic között ..Melyik a jobb ?? Hestoréban egy tb6560 ast kapnék annyiért szinte mint itt egy teljes vezérlőt..Bár lehet a saját gyártmány lenne a legjobb de kezdésnek inkább veszek egy készet..Azok a motorok amit linkeltem dioda.hu ról végül is jók lesznek vagy tudtok ajánlani olyat ami biztosan jó ![]() ![]()
A TB6560 max 40V és 3,5A, a TB6600 max 50V 5A és nagyobb frekit is tud.
TB6600 közvetlenül a gyártótól!
Senkinek semmi 5lete, hogy mit érdemes venni készen?
Egy ismerős ezt nézegette. Nem tudom végül megvette-e...
Olyan érdekelne, ami komplett, szoftverrel, lehetőleg garanciával.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |