Fórum témák
» Több friss téma |
Van egy 1500 V-os mérőfeszültséggel működő meggerem. Van-e lehetőség arra, hogy a mérőfeszültség értékét 1000/500 V-ra levigyem úgy, hogy a műszer a valós értéket mutassa.
Ezzel kapcsolatos másik kérdésem, hogy bizonytalan vagyok abban, valóban 1500 V-os a műszerem, ezt hogyan ellenőrizhetem?
Javaslom, ha bizonytalan vagy - vidd el hitelesíttetni, hiszen ezek a dolgok mérhetőek.
Igen DDR ( NDK) , az, ezeket még 25 évre tervezték.
Sziasztok,
panel fürdőszobába a mosdó fölé szerettem volna festés után visszaszerelni a lámpát. A világítótest egy bútorlapra van rögzítve mely mögül érkezik a két szál tápvezeték. A lámpában egy három tagú sorkapocs van. Az első és harmadik tagokba csatlakoznak a kábelek, míg a második a lámpatest fém alaplemezéhez csatlakozik. Mivel csak két szál vezetékem van, a második tagba nem kötöttem semmit. Visszanyomtam a kismegszakítót és örültem, hogy világít a lámpa. Egy hirtelen ötlettől vezérelve megérintettem a lámpa fém alapját a fázis keresőmmel (érintés nélküli), ami legnagyobb meglepetésemre kigyulladt. Gyakorlatilag a lámpa bármely fém alkatrészére közelítek a jelzőfény kigyúl a keresőn. Ez mit jelent, "ráz" a lámpa? Vagy csak túl nagy az elektromágneses tér? Kell tartanom bármitől is? Köszi Pere
Teljesen szabálytalan, Fém burkolatú 230V-os lámpát védőföld nélkül nem használhatsz.Hogy mennyire veszélyes? , talán semennyire talán nagyon. Ha véletlenül megsérül a vezeték szigetelése, kicsúszik valahonnan, összeég valahol , akkor különös tekintettel a fürdőszobára, egy cseppet sem vagy biztonságban.
Az érintés nélküli vizsgáló pedig a szigetelt vezetéken keresztül is jelez, azt meg ugye nap mint nap tapizod. De akár jogos is lehet a jelzése. A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2014
sziasztok
Azt szeretném megtudni hogy kötelező-e a gázkazán bekötésekor a Fi relé használata? A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2014
Eddig ilyenről nem hallottam. Az EPH viszont kötelező.
Ha a például 16 Amperes automatát erősebbre akarod cserélni, akkor kötelező a Fi-relé. De olyankor azt is megnézik, hogya továbbmenő vezetékek megfelelő erősre vannak kicserélve. A gázkazán néhány 10 Wattos szivattyúja nem ez a kategória, szerintem.
sziasztok
Szóval akkor nem kötelező az alkalmazása. Az EPH-val bajba leszek mert nincs kiépítve EPH gerincvezeték. üdv: Tivadar A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2014
Védőföld-, illetve nullázó vezeték (zöld-sárga) nincs csak fázis és nulla?
Hello!
Szerintetek, egy 5.5kW-os légkondihoz, 1f, elég a 2.5mm2-es kábel? Elméletileg elbírja, de 25A-re kéne biztosítani és a 2.5-est 16A fölé nem nagyon szokás.
Ha az adattáblája szerint 25A-re kell biztosítani, akkor oda legalább 3 x 4mm^2 -es kábelt tegyél, a 2,5-es felejtős.
Az adatlapján az 5.5kW van, légkondis cég mondta, hogy 25A-es kismegszakító kell, és, hogy 3x2.5-es kábelt húzzunk neki, de ezen az adaton egy kicsit fennakadtam.
Általában az 5.5-ösök 15-18A körül kajálnak, gyártó függő. Biztosításra a gyári ajánlás C20A szokott lenni ebben a teljesítmény kategóriában. Ettől függetlenül 3x4-es kábellel kösd.
Már többször beszéd téma volt itt, hogy a "mai kábelek" már csak nagyon alulról közelítik a névleges keresztmetszetet...
Igen, én is ezen filoztam. Köszi a megerősítést.
szia
Fázis és nulla mellett van védővezető is a bekötési helyen.
EPH hálózat gerincvezető meglététének és a gázkazánnál EPH csomópont kiépítésének viszont meg kell lennie. Ezek természetesen összekötve a megfelelő védőföldeléssel.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2014
Akkor azzal a védővezető bekötésével a gázkazán testpontjára megvalósul az érintésvédelem. Az EPH-ra is szükség van természetesen, a nagy kiterjedésű fém szerkezetek esetében. (Idézet: Mi számit nagykiterjedésű fémszerkezetnek? Kiterjedése függőlegesen az épület szintmagasságánál hosszabb vagy kiterjedése vízszintesen 5 méternél hosszabb vagy az épületbe csatlakozó vagy az épülettől csatlakozó fémcsőtől nincs valamilyen intézkedéssel (ez lehet szándékos is) villamosan elszigetelve vagy fürdőkád, ha fémből készült vagy elhelyezett fémtartály 500 l űrtartalomtól.)
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2014
Felénk (DÉMÁSZ) a gázcsővet az EPH-hoz minimum 10mm2 vezetékkel kell csatlakoztatni. Mellékesen az EPH nem azonos a védőfölddel. A kazánt bármikor bonthatod a hálózatról (kihúzhatod) az EPH viszont a kazán fém részére kell legyen kötve annak a hálózatból kihúzása után is.
A kazán fix bekötésű lesz. Lesz egy Fi relé és egy 6A -es kismegszakitó és természetesen a földelés is be lesz kötve.
A kazánt nem is dugalj-dugvilla módjára kötik be gondolom (utalok ezzel arra, hogy kihúzhatót írtad), hanem a védővezetőt fixen a kazán testpontjára és az áramot (fázist-nullát) egy kapcsolóval teszik megszakíthatóvá a kazánhoz közel. A gázcsőnek meg igen, eleve kötelező EPH-ra kötni egy megfelelő méretezésű vezetékkel és csatlakozással.
EPH jegyzökönyvben szerepel a Fi relé tipusa, helye, kioldó árama.
Kötelező sok-sok éve. Sőt 2009 óta kötelező minden normál dugaljhoz is.
Valószinű, hogy nem az elektromos áramfelvétele az 5,5 kW, hanem a leadott teljesitménye.
3-as COP-pal számolva az csak 1.83kW vagyis 8A körüli érték.
Csinálj egy fényképet az adatlapjáról, vagy áruld el, milyen típusú. Mert én is arra tippelek, hogy ez az 5,5kW inkább a hűtő vagy fűtő teljesítménye, nem pedig az elektromos teljesítménye.
Lehet venni kész, rozsdamentes EPH bilincseket. Pillanatok alatt megcsinálható. Csak azt tudom javasolni - azonnal csináld meg.
Sziasztok!
Tűzvédelmi főkapcsolóra mi az elhelyezési előirás? Lehet az elosztóban ha megvan jelölve?
Ma megveszem a szükséges anyagokat és holnap meg lesz csinálva az egész.
köszi a segítséget!
1600/1: 3.2.5. A tűzvédelmi szempontból szükséges fő- és szakaszonkénti kapcsolók számáról és elhelyezéséről a vonatkozó rendelet** intézkedik. E célra csak leválasztó kapcsoló (kapcsolókészülék) vagy az áramszolgáltató
kezelésében lévő (a fogyasztásmérőhöz felszerelt) kismegszakító alkalmazható. Megjegyzés: A vonatkozó rendelet** szerint a létesítmény villamos berendezését központilag*** és szakaszosan is leválaszthatóan kell kialakítani. A felügyelet nélkül folyamatosan üzemelő villamos berendezéshez, továbbá a térvilágításhoz, a biztonsági berendezéshez és világításhoz külön (az általános főkapcsolótól független) leválasztó főkapcsolót kell létesíteni. Ezek helyét jól láthatóan meg kell jelölni. OTSZ:105. Tűzoltó beavatkozás 293. § Az építmények kialakítása biztosítsa a tűzvédelmi villamos leválasztás lehetőségét a tűzoltók életének védelme érdekében. A kapcsolóra vonatkozóan a lényeg, hogy látható felirattal ellátott, és állandóan elérhető helyen, nem szakképzett személy számára kezelhető kivitelűen kell szerelni, elhelyezni! A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2014
Igen, hűtőteljesítményt írt a kolléga, üzem közben 8-10A-nél többet nem vesz fel. Azonban a kompresszor induló áram miatt kell a C20A megszakító, amiből meg már adódik, hogy nem tehet be 3x4-esnél kisebb kábelt. (Mondjuk próbálkozni lehet a C16A biztosítással, és 3x2,5-es kábellel, csak szerintem nem érdemes.)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |