Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Van egy ötletem új induktív hidkiegyenlítéses keresőtekercsre.
Az adó körül négy vevőtekercset helyeznék el négy irányban. Azonos menetszámok esetén mind a négy tekercsben azonos feszültség lenne, differenciáló áramkör hasonlítaná össze a feszültségváltozást.
Ez abban az esetben működhet, ha mind a négy tekercs tökéletesen ugyanazon a rezonancia frekvencián van. Ha nem, akkor más-más lesz a négy jel fázisa, és ez nagy jelet eredményezhet a differenciálás után. Ha ez teljesül, akkor még ott van az a dolog, hogy mind a négy tekercsben azonos amplitúdójú jelnek kell indukálódnia. Ha nem, akkor megint csak túl nagy jeled lesz a differenciálás után. A négy tekercset hogyan csatolnád az adóhoz? Mert 4 tekercset ugyanúgy kiegyenlíteni lehetetlenség. Ha meg nagyon alul, vagy túlcsatoltak, akkor olyan mértékű feszültség indukálódhat bennük, amit nem fog tudni földolgozni az erősítő.
Azt azért megkérdezném, hogy minek kell a 4 tekercs?
Mással is megesett már, többször is, és biztos vagyok benne hogy nem is ez az utolsó eset. Ilyenen nem szoktam megsértődni, de máson se nagyon.
![]()
Így képzeltem el a négy vevőtekercset.
Gondolom azonosnak kell lenni a menetszámnak, és azonos távolság az adótekercstől. Lehet hülyeség, csak egy kósza ötlet, sajnos nincsenek műszereim kísérletezésre.
Megvan valakinek a megatron alkatrészlistája?
Aki elkészítette már, az egy oldalasra csinálta, vagy kétoldalasra a hátlapján teli földdel? Illetve a tekercset az ajánlott 0.4 mm vastag 31+31 menet adóval és 0.4 mm vastag 62 menetes vevővel csináltátok? Ma megjöttek a kétoldalas panelek, jobbra lent van a fejhez az adó rész, balra lent a kézzel rajzolt félig elbontott cibola tesztpanel, körülötte a 30 cm külső átmérőjű cibola koncentrikus adó tekercs.
Ez elvileg az eredeti orosz, a másik az amit átírtam magamnak, néhány módosítással. Az enyém mezei egyoldalas nyák.
A vevő lehet vékonyabb, akár 0,15-ös is mert abban nem folyik nagy áram. Nekem 2x34 illetve 68 menetesek voltak a tekercsek, de most már inkább nagyobbra csinálnám, olyan 100 menet környékére. A kondikkal meg beállítod a kívánt frekit.
Köszönöm, a tekercseket egyenlőre ugyanazzal a huzallal tekerem meg, így nagyobb az esélyem hogy egyforma legyen a kettő.
Nem kell neki egyformának lenni. Ott van mindegyiken a párhuzamos kondi, lehet hangolgatni.
Az majd kiderül, van pár fejem amivel ki tudom próbálni, a disc all metal kapcsolónak van szerepe a kéthangú gépnél?
A cibola adó tekercs tranzisztorait vagy fettjeit meg ltc1799-el hajtom meg, próbaképp megnézem majd hogy mit csinál 100 ma körüli árammal.
Szerintem szerezzél be műszereket.
Csináltam egy kísérletet. A gépem adótekercse mellé odatettem egy rezonancia körülire hangolt tekercset, a képen látható helyzetben. 30 volt körüli szinusz volt mérhető rajta. Ez kicsit sok tud lenni egy műveleti erősítő bemenetén, tekintve azt, hogy egy keresőben nincsen ekkora tápfeszültség sem.
néztem az induktivitásszámolót, csináltam egy excel táblát és diagrammot, remélem jó.
Az induktivitás alapján az eredő ellenállás hogyan számolható ki? A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2014
Köszönöm Tursaba a képletet, erre gondoltam.
Most azt szeretném tudni, hogy a fémkeresők tekercsei milyen induktivitás értékeket mutatnak általában. Jó lenne, ha egy-két példát kapnék erre. Köszönöm előre is. Akkor ha jól értelemzem az induktivitás egyenesen arányos az ellenállással és fordítva arányos a térerősséggel.
Mintha valaki azt mondta volna, hogy a keresztmetszet növelésével csökken az ellenállás.
Ha jól számoltam és használtam a kalkulátort: 100 menet 0,4 keresztmetszettel (220mm) 28,9 nH és az 6 KHz-en 1,09 Ohm impedencia 100 menet 0,8 keresztmetszettel (220mm) 115,7 nH és az 6 KHz-en 4,36 Ohm impedencia Bár lehet nem jól osztottam: 1nH = 1/1000/1000 H? A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2014
Szerintem elszámoltad.
2-10 milliHenry körül van általában. Az ohmikus ellenállást ne keverd a frekvenciától és induktivitástól függő impedanciával. Vannak erre kalkulátorok, úgy egyszerűbb. Vagy Excelben csinálj egy kalkulust.
Igen, d-nek 0,4-et írtam és 40 mm-ert kellett volna... miylen képlet alapján számol?
A tekercsek elektromágneses mezejét nézve az lenne a logikus, ha a fémkereső tekercsek nem függőleges, hanem vizszintes síkban lenne a földtől...???
Miért ? A "mezőt nézve" akkor több erővonal megy a földön keresztül??
igen, pontosabban távolabbi erővonalak is vannak, legalábbis ha jól értelmezem.
Ki kell próbálni. Meg kell nézni, hogy egy hagyományos kereső feje milyen távolságot tud élére állítva.
Ha kevesebb az erővonal, akkor mitől lesz több az információ, hogy mi van a földben ??
Entorio. Nézd meg a csúcsgépek mire képesek. Kb. annyit lehet várni ettől a fajta fémkeresési elvtől. Ha mélyebben szeretnél kutakodni, akkor mélykeresőre van szükséged, avagy vannak más elven működő készülékek.
Milyen oldószerrel lehet eltávolítani a gyantát a panelről ami nem oldja fel a maszkot?
A cibolával kezdek (az ic-k fele már bent van), érdemes 0,1%-os smd ellenállást venni hozzá?
Milyen gyantáról beszélsz? A forrasztóhuzalban lévő folyasztószerről? Az valóban részben fenyőgyanta. Mezei spiritusszal. ALKONEK néven is forgalmazzák. De vigyázz, mert a Denaturált szesz nevű rettenetesen büdös az másik kettőhöz viszonyítva.
A csatikat és az állítható elemeket (poti, trimmer) utólag forraszd be, mert azoknál a mosás egyenlő a kontakthibával. A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2014
Azt szeretném kérdezni, hogy a tekercselést hogyan kell kivitelezni a gyakorlatban?
Soronként kell végigtekercselni, majd visszahúznia szálat és újra elölről soronként, vagy hogy? Továbbá a párhuzamosan kötött tekercset ellentétesen kell tekercselni, de az nem ugyanaz, hogy ugyanúgy tekercselem, de ellenétes az áramirány? A két tekercs között elhelyezett vevőtekercsnek kisebb átmérőnek kell lennei, vagy lehet ugyanakkora? Köszönöm a választ, előre is.
Üdv!
Fejkábel (Explorer) cseréhez milyen kábelt ajánlotok? Ill. melyik a jó? (koax, adatátviteli stb.) Esetleg pontos tipus is érdekelne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |