Fórum témák
» Több friss téma |
A gerjesztés, vagy változtatható rövidrezárási áram egy jó gondolat lehet, ha gyorsabban szeretne forogni a motor, saját magát jobban fékezi.Az izzó(k) jó gondolat, csak többféle kéne és az izzószál stabilizáló hatása jó lehet, másutt, műszerekben is használták.
Törekedni kellene arra is, hogy a leeresztő csévén ne sokat változzon az átmérő, vagyis annyi legyen nagyjából rajta, ami ahhoz a munkához kell. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
Reszeltem hozzá egy kis rugós előfeszitőt és vezetőt, szerintem elég jó lett. 1.2-es huzalt belefogtam és megpróbáltam mit művel a szerkezet. A pedál nagyon jó ötlet, mindkét kezem szabad, jó most épp nem mert az egyikkel a kamerát tartottam, a másikkal meg az előtolást segitettem
![]() Bővebben: Link
Egy fordulat alatt hány jelet ad az optotárcsa ? A moci hány lépéses ? Mekkora a menetemelkedése az orsónak ? Ha egy sort felteker milyen módon jelzi majd a kontrollernek hogy irányt kell váltani a steppernek ?
Egy fordulat alatt 10 jelet szállit az optó ahogy javasoltad. A moci 7.5 fokos vagyis 48 lépéses. Az orsó M8-as metrikus menet, a menet emelkedése 1.25mm. A sor végét egyszerü kapcsolóval gondoltam megoldani. Nem akarom bonyolitani, nem kell , hogy teljesen automata legyen. A sor végén lassitok a pedállal és figyelem ha lehet forditani. Ez a terv. De fog kelleni kézi stepper mozgató gomb is mindkét irányba, hogy nullára tudjam pozicionálni, szeretnék majd egy lcd-t is bele, ami kiirja a menetszámokat. Nagyságrendileg ez a terv. Van egy nyomógombos rotary encoderem, esetleg ezzel be tudnám állitani az előtolást. Az L298-as H-hid már itt van, érkezett L297-es stepper driver ic is, de a pic még nem jött meg. Rendelek majd egy 18F4520-ast is, szerintem azzal érdemesebb lenne vezérelni mint 16F628A-val, annak kevéske a lábikója.
Ha megvan a pic, összeépitem és kipróbálom a progit amit irtál. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
Szerintem tul közel van a vezetö elem, igy a huzal,nem tud magátol szépen felfekükdni. Ha adnál neki kb. 10 cm szabadságot, magátol rakodna menet menet mellé, föleg ha a vetetö elem egy kicsit késne.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
Ezt a 0.2-es huzalnak is tessék megparancsolni
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
Akkor most már nemsoká elkezdhetünk számolgatni .
![]() A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
őőőő, hát nem igérem, de megpróbálom megoldani. Biztos, hogy nem felel meg a 10-es? Csakmert ezt már elkészitettem, feltettem. Ha jól számolom, akkor egy impulzusra 0,026mm-t mozdul az előtoló. Ezt szorozza 10-el az opto akkor az már 0,26-os dróthoz jó. Mondjuk igazad van. Mert ha 48-as, akkor meg egészen 1.25-ös drótig elég fogszám. Annál vastagabb meg nem is kell. Megpróbálom megoldani.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
Én 0,08-as huzalt is tekertem. A lényeg valoban abban van, hogy eltaláld a huzal szögét ( elektromosan fázistolás
![]() A másik meg csak egy megjegyzés ( valamennyi tekercselögépem meg amiket láttam is) forditott modon müködnek a drot spulni közelebb van ( vagy felül van) és a hátrább levö csévetestre tekeri a huzalt ( azaz elölröl hátulra), igy jobban látni és könnyebb beavatkozni is. Föleg ha vezérelni fogod a szál vezetését semmi gond nincs késleltetni egy kicsit a szánt ( fázistolást alkalmazni). A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
Az első sorral nekem sem szokott probléma lenni. Azt még kézi vezetéssel is szépen felhúzom. Hanem amikor visszafelé kellene elindulni, vagy esetleg a harmadik réteg...na ott már azért érdekes a dolog. Igaz ilyenkor jó a soronkénti szigetelés, de ezt nem mindig lehet alkalmazni esetenként az ablakméret miatt. Tudom, fontos a huzalfeszesség is, mert ha laza, könyebben "becsúszik" a felső sorból egy szál. De ezért is épitem, hogy tapasztalatot szerezzek. Majd alakul a dolog. A tanácsot azért megfogadom, a spulnin élesbe normális drót lesz. Ez csak ilyen teszt tekerés volt, hogy működik a dolog, a huzal pedig egy letekert trafó huzalja volt. Azért olyan gabalyos. De szerintem ahhoz képest nem lesz ez rossz. A cél a tanulás , kis mechanikai barkácsolás és a hobbi, semmi komoly. A fázistolást értem, a mértékét pedig majd ki kell tapasztaljam, ez menet közbe derül ki.
Köszi Simpi. Ez egy TUR2-es varrógép motor a hozzá való pedállal. Tudod a régi lengyel varrógép, azzal a fekete bakelit pedállal. Lehet fokozatmentesen taposni
![]()
De ez is PWM. Pedál Wakargatós Mechanika
![]()
Ez NDK-s motor. A pedálban szénpogácsák vannak, amik összenyomáskor jobban vezetnek.
Idézet: „A pedálban szénpogácsák vannak, amik összenyomáskor jobban vezetnek.” Így igaz, bombabiztos dolog. Amikor anno szétszedtem egyet, nem tudván mi van belül, érdekes volt, ahogy szétgurult a sok "széntabletta." ![]()
Szia Papus!
Figyeld csak ezt a gépet, hogy van megoldva a szálfeszítés és a szálvezető? ![]() Coil winding Gondoltam egy-két ötletet meríthetsz belőle. ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
Igen? Én azt hittem ellenállás huzal. Érdekes, még nem szedtem szét.
Hali!
Az a szálvezetés esetleges, már az első sornál látszott, hogy csak úgy nagyjából csinálja. Annál a tekercsnél nem is annyira számított. Egy hálózati, pláne kimenő trafónál nekem sokkal precízebb szálvezetés a kívánalom. Egyébként kizártnak gondolom 2 egyforma alkatrész előállítását.
A hálózatinál nekem annyira nem fontos, de a kimenőnél kifejezetten törekedni szeretnék a "menet menet mellé" szabályhoz. Amennyire ez lehetséges.
Ezt én is így gondolom, azonban, ha a technika képes rá, tekerjen az a gép hálótrafót is precízen, öröm az.
![]()
Ez viszont igy igaz.
Nekem nagyon tetszik amit eddig csináltál
![]() Pár éve gyakorlásként csináltam egy motorvezérlést hasonló motorra, mint a tiéd. Szívesen felajánlom felhasználásra. A3967 vezérlővel van csinálva, a PIC közvetlenül tudja vezérelni (Step/Dir), és mikrolépést is tud. Tanulmányozd át megfelelne-e neked.
Igazán köszönöm. és nagyon kedves a felajánlásod is. De nálam más hardverekkel lesz megoldva, illetve már ezek egy része megvan, a többi kifizetve és úton van, iletve a terv is megvan már. Kaqkk mester segitségével jó eséllyel megvalósulnak az elképzeléseim. De tényleg nagyon köszönöm, a kedves felajánlásodat.
Sziasztok, nagy unalmamban mivel megjöttek az L297-L298 párosok összeütöttem egy próbanyákon a 297-es ic-t a 298-assal és egy 555-ös oszcillátorral, hogy lássam a szálvezető működését. Nem is volt hiába, mert amikor irányt vált, akkor a motor tengelyének rögzitetlensége miatt késik a szálvezető ellentétes irányba való megindulása. Nem is gondoltam arra, hogy a stepper tengelyének ki-be mozgása majd problémát okoz. Sebaj, majd a menetes szár másik végét rögzitem egy csapággyal az oldal irányú játék kiküszöbölése miatt. Egy kis video a működésről : VIDEO
Egyébként szerintem egész szépen fut a vezető.
Szia!
Megnéztem a videót,nagyon tetszett. Ez a vezérlő publikus( HEX,kapcsolás,esetleg nyákterv)? Köszi.
Sziasztok. Ismét haladtam egy kicsit a tekercselővel. Most ott tartok, hogy 48-cikkes optotárcsát készitettem, ez figyeli a főtengelyt, a szélvezetést egy L298-as H-hid és most még egy L297-es végzi amit az opto villa jele pötyögtet, de később ezt fel fogja váltani egy pic és egy LCD, itt szeretném megvalósitani a menet számlálást is. A végleges táp már a helyén van és a szál vezető végfokozat is. Perpill úgy tudom állitani az előtolást, hogy a 48-as optotárcsából kiragasztok pár bevágást
![]() VIDEO1 VIDEO2
A végén olyan jó lesz a mechanika hogy nem is kell majd bele a pic
![]() ![]() ![]()
Fogadjunk, hogy megmosolyogtad a szigszalagos optotárcsát...
![]()
Legfeljebb minden drótmérethez csinálsz egy tárcsád, és azt is cserélgeted.
![]()
Ezért szeretem a kapcsolóüzemet, ahhoz jó egy ilyen tekercselő"gép" is.
![]() Baj csak akkor van vele ha közben hozzám szól valaki, és elfelejtem hány menetnél tartottam. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |