Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2412 / 3984
(#) kérdező hozzászólása Okt 24, 2014 /

Sziasztok!
Van valami módszer arra, amivel szét lehet szedni a fénycsőfojtót? Le szeretném bontani a tekercset, de egyben. Jó lenne pl. kimenőnek, stb.
(#) marci1 válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

És ha kicsi antennával építem meg, és csak a lakáson belül lehet fogni,akkor megoldható?(nem baj ha kb. az összes rádióval vehető sávot lefoglalja a házban)
(#) elektroncso válasza marci1 hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Nem szabad. Ez illegális. Nem győzzük hangsúlyozni hogy így is eléggé zavartak a sávok, nem kellene még jobban zavarni ilyen valamikkel. Amúgy az NMHH súlyos büntetéseket szab ki ha elkapnak vele. Egyik szomszédod feljelent, bemérnek és már kobozzák is el a készüléket, illetve súlyos összegről kapsz csekket. A terjedés kiszámíthatatlan, van hogy ilyen ,,adóval" a szomszéd szobában sem veszed a jeleket, lehet hogy pár pillanat múlva már a harmadik szomszédot is zavarja. Ha mindenáron építeni akarsz, olyat építs ami nem zavarja a teljes rádiós sávot, és olyan frekvencián üzemeltesd ahol nincs műsorszóró adó, így nem zavarod a szomszéd kedvenc rádióműsorát. Kisebb az esély hogy feljelentenek.
(#) pucuka válasza marci1 hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Mivel sok helyen, és széles sávban sugároz, nem lehet tudni kit hogyan talál meg, nemcsak a szomszédot. A jeledet pedig nem tudod a szobában tartani, hacsak nem építesz köré egy Faraday kalickát.
A rádiókomunikációs sávban a vevők érzékenysége kb 3 - 4 nagyságrenddel nagyobb, mint egy kommersz műsorvevőnek.
Úgyhogy ne építs zavaró adót.
(#) nedudgi válasza kerdes10 hozzászólására (») Okt 24, 2014 / 1

Egy labortápnak nem csak a feszültsége állítható, hanem a kimenő áramot is korlátozni lehet. Ha szóhoz jut az áramkorlát, akkor a beállított feszültség csökken.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2014
(#) pont válasza kerdes10 hozzászólására (») Okt 24, 2014 / 1

Valamennyit eshet 1-2 tizedet max. Rajzold le a teljes kapcsolást, hogy van kötve az a 317-es, a ledek hogy vannak, mekkora feszültségről megy, mivel, hol, mit mérsz?

névtelen.JPG

(#) Wuti91 hozzászólása Okt 24, 2014 /

Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy van egy csomó mikróból való kondim, hogy ezt mire lehetne felhasználni?? Indukciós hevítőt majd szeretnék csinálni ahhoz lehetne használni?
(#) kerdes10 válasza pont hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Pont így van megépítve ahogyan lerajzoltad.Gondoltam hogy az lm317 hibás, így megépítettem a nélkül, a ledeket közvetlenül hajtva a táprol. Ilyenkor beállítottam a 4,7 V-ot, amit terheletlenül mértem, amint rákötöttem a ledeket, a feszültség leesett 4 V-ra. 1 led esetében csak 4,5-re.

Valószínű ez lesz a probléma amit nedugi leírt, "Ha szóhoz jut az áramkorlát, akkor a beállított feszültség csökken.", csak nem értem hogy mit is jelent ez pontosan..
(#) pont válasza kerdes10 hozzászólására (») Okt 24, 2014 / 1

Ha a labortápodnál alacsonyabb áram van beállítva mint ami egyébként folyna az áramkörben akkor csökkenti a feszültséget, de Te építettél egy másik kapcsolást is. Egyébként minél nagyobb a bemeneti és kimeneti feszültségek különbsége annál kevesebb áramot lehet kivenni egy feszstab ic-ből, de Nálad a 13-ról 4,7-re még ideális állapot és 120ma-t még max különbségnél is tudnia kell stabilizálni tizedvolton belül. Ha a kapcsolásod jó, akkor rossz az ic.
(#) kerdes10 válasza pont hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Erre én is gondoltam hogy rossz az ic, ezért kivettem,nem használtam, hanem a tápról hajtottam közvetlenül a ledeket, és akkor is csökkent a feszültség, a beállított 4,7 V-ról 4 V-ra, de ezt körülbelül 4.-szer írom le.

Itt a probléma részletesen leírva, aki tud megoldást annak nagyon szépen köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2014
(#) Dr.God Man hozzászólása Okt 24, 2014 /

Üdv!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a CD4017-es johnson számláló ic tud-e olyat, hogy irányváltás a kimeneten? Tehát ha van egy épített futófény megoldható-e, hogy gombnyomással a ledek világításának iránya megváltozzon?

Köszi!
(#) Bakman válasza kerdes10 hozzászólására (») Okt 24, 2014 / 1

Fényképezd le a tápegységet, hogyan van beállítva és a kapcsolást is.
(#) Doncso válasza Dr.God Man hozzászólására (») Okt 25, 2014 /

Nem tud.
(#) nedudgi válasza kerdes10 hozzászólására (») Okt 25, 2014 / 1

A labortáp lényege, hogy be lehet állítani egy fix (maximált) kimenő feszültséget rajta. A kimenő áram addig nőhet, amíg a másig forgatógombbal beállított áramot el nem éri a kivett áram.
Nem találtam olyan képet, amin látszik a gombok felirata, de Te látod, segíts.
(#) eSDi válasza kerdes10 hozzászólására (») Okt 25, 2014 / 1

Üdv!

Ha LM317 nélkül, közvetlenül a labortápról üzemeltetve ugyan azt csinálja, még akkor is, ha az áramkorlát a maximumra van tekerve, akkor hibás a labortáp sajnos. Pár darab LED-nek nem szabad így lehúznia.
(#) aramis válasza pucuka hozzászólására (») Okt 25, 2014 /

Szia! Szét szedtem a trafót és az lenne a kérésem,hogy jelöld már a rajzon látható a vezeték hossza és a csapolások,hol kapom meg itt a fűtés csapolást és a skála izzók csapolását ,Most már a 110 v nem kell és úgy szeretném hajtani,
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2014

tekercs.png

(#) Mr.Mátyás hozzászólása Okt 25, 2014 /

Valakinek van ötlete, hogy mi ez a kapcsolás és mire való? Köszönöm.
Bővebben: Link
(#) kerdes10 válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 25, 2014 /

Megoldódott a probléma: a próbapanel volt a ludas.Olyan nagy számottevő ellenállása volt ami miatt nagy feszültségesés keletekezett.Kipróbáltam egy másik fajta próbapanellel, ugyanazzal az áramkörrel, és nem 6 tized volt feszültségeést tapasztaltam, hanem 3 századot! Azért az nem mindegy!

Többet kínai vackot nem veszek.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) eSDi válasza Mr.Mátyás hozzászólására (») Okt 25, 2014 /

Üdv!

Engem valami áramgeneráttorra emlékeztet.
(#) hellex hozzászólása Okt 25, 2014 /

Van egy autórádió antenna erösitöm és van rajta egy fehér kábel, azt hová kell bekötni?

Itt egy kép rolla:

Kép!!!
(#) Raspun hozzászólása Okt 25, 2014 /

Ez szerintetek működőképes?
(#) kadarist válasza Raspun hozzászólására (») Okt 25, 2014 /

Hasonlítsd össze a többi rajzzal és akkor véleményt mondhatsz erről. Bővebben: Link
(#) Csupasz válasza Raspun hozzászólására (») Okt 25, 2014 /

Van topikja külön a TDA 7000-nek. ott tudsz tájékozódni! Egyébként Igen.
(#) Raspun hozzászólása Okt 25, 2014 /

Kösz a válaszokat. Lenne egy másik kérdésem. Ennek a csatlakozója milyen? (a másik oldalon)
(#) Csupasz válasza Raspun hozzászólására (») Okt 25, 2014 /

Megfelelő lehet, de a TDA-hoz kell építened valami végfokot, ahhoz a 9V-os elem kevés lesz...

Mit értesz másik oldalon? Két vezeték lóg ki a klipszből. A vezetékek pedig rá vannak forrasztva a patentokhoz.
(#) Raspun válasza kadarist hozzászólására (») Okt 25, 2014 /

Erre gondoltam csak nem láttam mert homályos volt a kép.
(#) Raspun válasza Raspun hozzászólására (») Okt 25, 2014 /

Na de vannak ezek a tápegységdugók pl.ez. Nekem az kéne hogy ilyen csatlakozása legyen a tápnak. Csak ugye ebből két vezeték lóg ki. Hogy lehetne azt megoldani hogy a két vezetéke valahogy csatlakoztassuk dugóhoz? Meg lehet-e ezt valahogy oldani?

A csatlakoztatási eljárást lágyforrasztásnak hívják. Bátran alkalmazd te is!
(#) Raspun válasza kadarist hozzászólására (») Okt 25, 2014 /

Csak simán fogjam a két vezetéket és forrasszam bele?
Következő: »»   2412 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem