Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ha nem tetszik, ki fogom cserélni másra.
Ez a hornyolási technológia zseniális! Ugye nem még szabadalmaztattad? Szíves engedelmeddel már le is nyúltam az ötletedet. (Természetesen, csak saját célra használnám.)
Szpisti hozzászólásával viszont kénytelen vagyok egyetérteni.
Erre szokták mondani "ahogy a nagykönyvben meg van írva", egy igazi asztalosnak ez így természetes, (lapra szabni, élbe csavarozni ez a new wave), mondjuk azt nem értem miért szemből szorítja, de ha Alkotó úgy csinálja akkor oka van. És bár kellően vastag az anyag, azért én tennék bele merevítést, (vagy csak nem látszik?)
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2014
Igényes munka, szerintem is, érdemes lenne, valami minőségibb magassal szerelni.
Még nincs benne semmi, de tervezek a belső élekre sarokelemet ragasztani, illetve ez elő és hátlap közé is bekerül egy merevítő elem.
Nem látom az értelmét (ezért aki tudja attól esetleg várnék rá magyarázatot), de azt hallom tilos csavarokkal rögzíteni a dobozfalakat. Nekem ez egészen szokatlan, mert a csavaroktól erősebb rögzítést várnék mint a ragasztótól, főleg olyan kis felületen mint az éleké. Ebben most egyenlőre nincs semmilyen kötőelem, csak a ragasztás, és a csap-horony tartja össze. Azért az elő és hátlap van szorítva, mert eredetileg a hornyokat passzosra csináltam. Viszont így annyira feszes lett a kötés, hogy nem tudtam értelmesen igazítani, ezért a csapokból levettem 0,3 mm-t. Ezt a kottyanást hivatott a szorítás a belső mérethez szorítani, így a belméret pontosan terv szerint alakul.
Szerintem félreérthetted, nem "tilos" hanem felesleges.
Egy jófajta faragasztó überel bármiféle csavarozgatást. Mivel nem gondolom hogy többszáz wattal fogod járatni a műhelyben, és szállítani sem fogod hetente, a sarokmerevítéseknek nem lesz különös jelentősége. A szemközti lapokhoz viszont a merevítőket ne hagyd ki. Ne csak az első-hátsó hanem az oldalsók közé is tegyél.
Jaj, teljesen elfelejtkeztem erről. A régi BEAG-os doboz nem lett volna jó esetleg? Ennél kicsit távol vannak a hangszórók egymástól.
Merevítéssel nem biztos, hogy kell foglalkozni, mert ha véletlenül rossz helyre teszed, sosem jössz rá. )) (#) elektron116 Persze, vannak még a piacon C219-ek. A régi készletekből érdemes venni, azok még úgy-ahogy megérik az árukat. (#) Robi85 Nem tudom, mennyire működnek azok az univerzális váltók egy ismeretlen hangszórókészlettel (nem tudom, mi a közép és magas). De mindenképp nehéz ügy. Az erősítődet legalább nem bántják, annyi biztos. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2014
Idézet: „ha véletlenül rossz helyre teszed, sosem jössz rá” Igen így már én is jártam, hogy lapközépre betettem egy merevítőt, és kiderült hogy az olalfal 2/3-ánál bizonyos frekvenciákon még berezonál. De miért ne jönne rá? Feltételezzük hogy van hanggenerátora, és ha így jár észreveszi: oda kell még egy merevítő, és kész.
És ha egyáltalán nem kell?
Lemértem a kondikat, a mérés szerint eléggé rászorulnak a cserére 2u eltérés van a rájuk írt és a valós értékük között. A C219-es kondikat most egy PEAGY nevű cég gyártja, szerintem teljesen jó lesz.
Bármi jó lehetett volna, de mint mondtad, elfelejtetted.
Ideiglenesen bedrótoztam a hangszórókat, ami nagyon tanulságos volt. Minden tapasztalásom fülre alapozott, de számomra ez a legfontosabb.
1. A melléklet szerinti hangváltót raktam össze (Hangszoro2000 javaslata alapján). Ezzel talán nem is lenne gond, de a piezó magas "hangereje" nagyon kevés. Azonnal átkötöttem a 4R7 ellenállást, ami egy picit hozzátett, de még mindig messze nem volt elég. Azért furcsa ez, mert éppen arra számítottam, hogy majd lesipítja a fejemet, és nem győzöm előtéttel féken tartani. Ha ez ilyen, akkor ebből minimum kettő kell a megfelelő hatáshoz. 2. Nem nyugodtam bele a dologba, és minden ellenérzésemet félre téve, a mély elé tettem be egy 4R7 ellenállást. Így nagyjából helyre állt az egyensúly, de mondanom sem kell, az egész jelentősen lehalkult. Így már a piezó hangját is volt esélyem ízlelgetni. Korábbi tapasztalatok teljes hiányában vakmerő lehet a véleményalkotás, de amit hollok azt meg tudom fogalmazni. Ez a mély-közép és piezó magasból felépülő kétutas rendszer nem ideális megoldás. Olyan a hangja, mintha a mélyet és a magasat kiemelnénk, vagy ha másképp közelítjük, konkrétan hiányzik a közép tartományból néhány decibel (legalább 3). Ez a hangkép ideális lehet a tuc-tuc zenét kedvelőknek. 3. A piezót bent hagytam a dobozban, de a tetejére feltettem egy dómsugárzót, amit egy soros 3,3µF-on keresztül, egy párhuzamos 170uH-vel megfejelve hajtottam. A piezót kikötöttem, tehát a mélyen marad az eredeti LC tag. Azonnal iszonyatosan sok lett a magas tartomány, tehát az előzőleg berakott soros 4R7-ot kivettem a mély elől. Így egészen jól helyreállt minden. A mély és a magas tartomány nagyjából egyensúlyban van, de a mélyebb hangok még mindig kicsit kiemeltebbek, és a középtartományban van egy egészen enyhe hiányérzetem. Ez a hangkép már egészen közel áll ahhoz, amit tudnék hallgatni a műhelyben. Megjegyzem, hallgatás közben volt egy hírblokk a rádióban, és emberi hangra nagyon jó az egyensúly. 4. Ezt a tényt eleve kérdésként kezeljétek, mert jó lenne megoldást találni rá. A dobozt pontosan Ptesza programjával méreteztem (oldalarányok), és a kivitelezés során nagyon ügyeltem arra, hogy a belméret pontos legyen. Most még nincs benne semmilyen merevítés, sem a sarkokon, sem az oldallapokon, sem az elő és hátlap között. Csillapításnak egyenlőre csak egy fürdőlepedőt tettem a dobozba, és a hátsó nyílás, amit a csatlakozónak vágtam, nem zártam le semmivel. Az a gond, vannak olyan mélyebb hangok, ahol rendkívüli módon felerősödik a megszólaló zene. Mintha egy sávkiegyenlítő szűrő egyik frekijét feltolnám. A hatás több zenén egyáltalán nem észlelhető, de van ahol bántóan felerősödik.
A merevítés nem hangolja felfelé a dobozrezonanciákat? A dobozrezonancia szempontjából táblásított fenyőből nagyon jó dobozokat lehet készíteni, nagyon kevés saját hangot ad hozzá.
Az a lyuk hátul rezonátorként viselkedik. Több dobozt is terveztem már reflex cső nélkül , csak két lyukkal a dupla előlapon. Így reflexdobozként működik A képen jól látszik a különbség.
Szerintem a hangváltó jó csak egyszerűen a piezó nem megy olyan mélyre .A másik lehetőség a polaritás megfordítása mint ahogy a rajzon is van. Ez okozhat hasonlót mint amit leírtál.
Ne csak rádióról hallgasd meg, hanem más hangforrásokból is. Tudomásom szerint a rádió adás már alapból korrekciózva van.
Nem a PEAGY, az drága és egész más, mint a régi volt.
Van ezekből a piezókból többféle verzió a piacon, kívülről hasonlítanak, viszont csak megszólalásig, mert belül már másfélék. Régebben a somogyis tényleg tudta a 92dB@2,83V-ot, és 2kHz környékén már megszólalt. Hogy a tiéd miféle, azt innen a fórumról nem lehet kideríteni.
A felejtés: elnézést, de tényleg csak hobbiból segítek fórumokon, nem ez a főfoglalkozásom. A hangszórók eleve nem igényelnek annyira pontos dobozméretezést, sem térfogatra, sem oldalarányokra. Ha szabad ajánlani, ne tedd háromutassá. Meg a dobozt is próbáld zárttá tenni. Ettől rögtön kevesebb lesz a mélytartomány hangnyomása. (#) Gery78 Aha, használtam én is, de nem all-rounder. Ebből a szempontból jó volt a fenyő, de a táblásított anyag is érzékeny a nedvességre, páratartalomra. A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2014
Ptesza, Hangszoro2000
Majdnem teljesen bezártam a hátsó lyukat (gyorsan letakartam egy másik lappal, de ahol a huzal kilóg ott maradt kicsi rés), és valóban teljesen megváltozott a hang. Rövid teszt alapján megszűnt a sávszerű kiemelés, és meglágyultak a mélyek. Feszesebbé vált a mélysugárzó membránmozgása. Összegezve, egészen jó lett az eredmény, és számomra szokatlanul hangosan szól, jobban terhelhető mint a régi HS501-es hangdobozom. Abban nem tudok állást foglalni, mennyire fontos a dobozok oldalainak arányait betartani, de gondolom az nem árt, ha van mire támaszkodni. Ptesza honlapján részletesen ír az állóhullámokról, ami számomra hiteles és meggyőző volt. Azt kicsit nehezen tudtam befogadni, hogy ha a belső méret bármelyikét akár csak 2-3 mm-is megváltoztatom, akkor azonnal nagyon-nagyon rosszá válnak a paraméterek, de ezt a dilemmát is leküzdöttem a pontos gyártással. A térfogat szintén kérdéses volt. A doboztervezés fontos alapszempontjai voltak, hogy 1 tábla 1525x1525-ös lemezből, kijöjjön a két doboz, lehetőleg ne legyen nagyon mély az elhelyezés miatt, és persze az előlapon elférjen a mély-sugárzó. A tervező programot is figyelembe véve (Ptesza programja), az elkészült doboz belső térfogata 46,66 liter. Ebből elvesz 1-2 litert a két hangszóró, és gondolom a csillapító anyag is valamennyit. Nagyobb hangerőn, sokallom a magas hangokat. Nem zavaró, de egyértelműen olyan mintha emelve lenne. Tehetek a dóm-sugárzóval is sorba néhány ohmos ellenállást? Nem ütközne ez valamilyen alapelvvel? A doboz külső éleit jelenleg egy R4-es körüli rádiusszal lekerekítettem (ez egészen kicsi kis ívet jelent). Ér ez valamit? Esetleg jobb lenne ha pl. 10x45°-ban törném le? Esetleg egy jelentősen nagyobb rádiusszal jobban járnék?
Sziasztok! Line Array rendszer építésén gondolkozom, 6 egységet szeretnék összerakni (oldalanként 3) , közép-magas tartományhoz. Kérdésem az volna hogy milyen hangszórót ajánlanátok beléjük középnek? Úgy hogy azért megállják a helyüket nagyobb teremben/szabadtéren is, mélyládák kiegészítésével persze. Úgy 20.000/ darabra gondolok maximum. Egységenként egy közép és egy magas lenne a dobozokban.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2014
Akkor végülis a dóm maradt benne? A váltóban eredetileg is volt egy soros ellenállás ,aminek az értékének a változtatásával egy szintre lehet hozni a két hangszórót.Akár 4-5 dB különbség is lehet egy mélyközép és egy dóm között.
Idézet: „ha a belső méret bármelyikét akár csak 2-3 mm-is megváltoztatom, akkor azonnal nagyon-nagyon rosszá válnak a paraméterek” Ettől sokkal komplexebb a kérdés. Viszont szerintem érdemes látni a problémák-hibák nagyságrendjét is. Jelenleg a hangszórók legkisebb gondja is nagyobb a belső állóhullámok hatásától, ha beleszámítjuk, hogy csillapítóanyagot is használsz. Persze az remek, ha figyelembe vetted legalább a három alap rezonancia hatásait. Dicséretes. Az van, hogy szerintem, a soros ellenállás helyett előbb a 170uH-s tekercset tüntetném el, mert az eleve nem ideális 8R körüli hangszórónál, és ezután mindenképp halkabb lesz 4-5kHz fölött. Meg ha már úgyis van dóm magas kéznél, akkor a piezót is felajánlanám jótékony célokra. Az oldalélek lekerekítése megint kb. lényegtelen. Letörés esetleg a mélyközép kivágásánál kellene a belső oldalra. A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2014
Köszönöm! Tanulságos gondolatok.
A doboz most már adott. A 170uH induktivitást ki fogom venni és meghallgatom.
Kivettem az induktivitást a dom-sugárzóról. Továbbra is kizárólag a fülemre támaszkodva, ez jó eséllyel így marad, mert szinte hibátlan lett. Egészen enyhe magas emelés van, de nekem ez éppen így tetszik.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2014
A doboz már így félkészen is látszik, hogy így marad. Sikerült megtalálni azt a hangszóró és hangváltó kombinációt, ami tetszik nekem. Valójában sokkal jobb lett mint gondoltam, most már sajnálom a műhelybe kitenni (de azért ott lesz).
Köszönöm a közreműködésed. A dobozméreteződet, az induktivitást számító programot, és a tanácsaidat is. Sokat okultam a honlapodon leírtakból is, mindenkinek ajánlom elolvasni.
Szerintem nem a kivételre gondolt ,hanem cserére egy másikra. Ha jól értelmezem akkor a magas oldalon csak egy soros ellenálás és a soros 3.3µF kondi van. A 0,17mH helyett nagyobb érték kellene párhuzamosan a dóm-mal. 0.3~0,5 mH értékkel érdemes próbálkozni. A jelenlegi felállásban könnyen az enyészeté lehet a dóm.
Most nincs ellenállás csak egy soros 3,3µF kondi a dóm előtt. De persze nincs akadálya egy nagyobb induktivitás kipróbálásának sem, ha ez védi a magas-sugárzót (csak el ne rontsa a hangképet).
Bocs hogy beleszólok, nekem egy sal dp 10 dómom van, és szintén csak a soros 3.3 mikrofarad bipoláris 100v os kondi van elötte,én nem csak itthon szobában nyúzom, de élesben is be lett vetve diszkóban kb 100 wattal(de inkább többel huzamosan 12 órán át) keményen csavarva,és semmi probléma nem van velük. Üdv.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |